Spordan sonra hangi besinler tüketilmeli?

Güncelleme Tarihi:

Spordan sonra hangi besinler tüketilmeli
Oluşturulma Tarihi: Nisan 06, 2016 09:39

Spordan önce yenen besinlerin spor sırasında performansımızı etkilediğini, enerji ve dayanıklılığımızı arttırdığını biliyoruz. Peki ya spor sonrası beslenmenin, öncesinden bile önemli olduğunu biliyor muydunuz?

Haberin Devamı

 

Uzmanlara göre spor sonrası seçeceğiniz besinlerin vücudunuzdaki kasları onarmaya yardım etmesi ve glikojen depolarını tekrar doldurmasını sağlayacak olması gerekli. Kısacası spor sonrası ideal besin kombini temel olarak su, protein ve karbonhidratlardan oluşuyor.

SPORDAN 30 DAKİKA SONRA MUTLAKA BİR ŞEYLER YENMELİ

Spordan sonra kişide açlık hissi ortaya çıkar. Spor esnasında kaslar çalışır. Kaslara istenilen enerjinin verilmesi için spordan sonra doğru saatte doğru şeyler tüketmek gerekmektedir. Spordan 30 dakika- 1 saat arasında mutlaka bir şeyler yenmesi gerekmektedir. Protein ve yararlı karbonhidratlar vücudun isteklerini karşılayan besinlerdir. Tercih edilmesi gereken besinleri ise şu şekilde sıralayabiliriz.

Haberin Devamı

Spordan sonra hangi besinler tüketilmeli

 - Tam tahıllı ekmek ve balık

 - Sebzelerle zenginleştirilmiş omlet ve tam buğday ekmeği

 - Süt ve süt ürünleri

 - Izgara tavuk ve ızgara sebzeler

 - Yoğurt, yulaf karışımı

 - Kuru meyveler ve ceviz, badem, fındık

Spor sonrası beslenirken dikkat edilmesi gereken diğer bir nokta da besinlerin ne kadar tüketildiğidir. Tavsiye edilen günlük kalori değerlerini geçmeden yemek yemek gerekmektedir. bunun yanında kilo vermek isteyen birinin spor esnasında yaktığı kaloriden daha fazla kaloriyi bir öğünde alması kilo vermesine engel olacaktır. Yapılması gereken diğer bir şey de su tüketiminin yeterli seviyede olmasıdır. Spor esnasında vücut su kaybeder bu yüzden su tüketimine dikkat etmek gerekmektedir.

Spordan sonra hangi besinler tüketilmeli

DİYETİSYENE DANIŞIN

Doktor kontrolünde yapılan diyet ve sporlar daha sağlıklı sonuçların alınmasını sağlayacaktır. Bu yüzden kişinin kendine uygun spor ve diyet alışkanlıklarını kazanması için doktor veya diyetisyen yardımı alması da çok önemlidir.

 

 

BAKMADAN GEÇME!