SORU VE CEVAPLAR 51

Güncelleme Tarihi:

SORU VE CEVAPLAR 51
OluÅŸturulma Tarihi: AÄŸustos 29, 2007 15:24

Sağlığınızla ilgili soru ve sorunlarınızı paylaşabilir ve yol gösterici yanıtlar alabilirsiniz. Ancak unutmayınız ki, sağlık sorunlarınıza çözüm bulmanın en doğru yolu, uzman bir hekime muayene olmaktır. Sorularınıza verilen cevaplar öneri niteliğinde ve bilgilendirme amaçlıdır. Her türlü tıbbi tedavi için mutlaka hekiminize danışınız.

Haberin Devamı

SORU
merhabalar ben 27 yasındayın benım sorunum yüzümde olusan güneş lekelerini dogal yöntemlerle nasıl gıderilebılır ögrenmek ıstıyorum bu konuda yardımcı olursanız memnun olurum tşk. ederım saygılarımla
CEVAP
Lekelerin giderilmesinden çok yeni oluşacak olan lekelere karşı güneş ışıkları için önlem almanız uygun olacaktır.

SORU
MERHABA HOCAM,BENİM RAHİMİME VE KASIKLARIMA AĞRI GİRİYOR.ÖZELLİKLE ADET OLDUĞUM ZAMAN İLK İKİ GÜN SANCISINDAN DURAMIYORUM OTURUP KALKTIĞIMDA ARTIYOR NEDEN OLABİLİR.İLTİHAP MI YOKSA KİST Mİ NEDEN OLABİLİR.BİDE BEL AĞRISI OLUYOR.BACAKLARIMADA VURUYOR.(TEŞEKKÜRLER)
CEVAP
Regl döneminde ağrı olabilir. Fakat çok şiddetli dayanılmayacak ağrılar ise kadın hastalıkarı uzmanını danışarak ultrason incelemesinin yapılması ve tedavi gerekiyor ise yapılması uygun olacaktır.
  Â
SORU
Benim sorunum endometriyozis eksterna(karın duvarında)bundan dolayı yaklaşık 9 ay önce ameliyatla oradaki kitle alındı.Ameliyattan 1 hafta sonra ve akabindeki ayda tekrar regl oldum.1.5 ay sonra bana Yasmin adlı doğum kontrol hapı verildi.Bu ilaçla 7 aydır regl olmam erteleniyor.Bu Regl olmamam gerekiyormuş.1,5 ay gecikmeli ilaca başladım acaba ondanmıdır bilmiyorum 1 aydır eski ağrılarım başladı.Bu ilacı daha ne kadar kullanıcam.çünkü dr.dan sağlıklı bilgi alamıyorum.
CEVAP
Regl olmanızın ertelenmesindek amac karın içerisinde endoetriuma ait herhangi bir hapı olması durumunda regl olduğunuzda karın içerisine kanama olacaktır.Bundan dalayı regl olmanız engellenerek endmetriozis için tedavi edilmektedisiniz.Burada tedavinin düzenli olması ve düzenli aralıklar ile doktor kontrolünden geçmeniz uygun olacaktır.
  Â
SORU
ben 28 yaşındayım 12 yıldır sedef hastalığıyla uğraşıyorum sürekli vücudumda artışlar var sizce tedavisi varmı bu hastalığın yada nasıl ilerlemesi önlenebilir yardımcı olursanız sevinirim iyi çöalışmalar
CEVAP
Sedef hastalığı immunogen etik bir hastalıktır. Irsidir ve vücudun bağışıklık sistemi ile ilgilidir. iklim, yiyecekler, enfeksiyonlar, depresyon ve hastaların psikolojik durumları hastalığı azdırır veya davet eder, ancak sebebi değildir. UYgun olan tedavi yöntemi bır dermatoloji uzmanına danışarak destek tedavileri alıp gerkli görülür ise UVB ve PUVA tedavilerininde yapılmasıdır.Unutulmamsı gereken bir konuda sıkıntı ve stresten cok etkilenen sedef hastalarının mumkun oldugu kadar streslı ortamlardan uzak durmalarıdır. 
Â
SORU
tifo başlangıcı var ayrıca kabızlık var nasıl geçer ne yapmalıyım
CEVAP
Tifo önemli bir hastalıktır.Mutlaka takip ve tedavi edilmesi gereklidir.Bİr enfeksiyon hastalıkları uzmanıı danışarak gerekli tetkik ve tedavilerin yapılması uygun olacaktır.

Haberin Devamı

SORU
s.a benim sorunum bacaklarımda morarmalar oluyo ne fazla oturabiliyorum ağrıyor bacaklarım nede ayakta kalabiliyorum acaba ayağımın altınta hemen parmaklarımın altında nasır vardı aldırdım ameliyatlaonu.sonra iltihap falan kaptı dikişlei açıldı..temizlettim hemen hemen 1 sene oldu ama ondan önce böyle bir sorunum yoktu ameliyattan sonra şikayetim arttı..doktora gittim yarada kemiğe doğru kireçleme gibi bişey olduğunu dedi.anlamadım ben tam olarak beni bilgilendirirseniz sevinirim tşk ederim
CEVAP
Kemiğe doğru kreçlemeden kasır geçmişte olan iltihaplanmanın yerini kastetmiştir.Bu durum ağrı yapabilir.Bu ağrıların nedeninin anlaşılabilmesi için MR incelemesinin yapılması uygun olacaktır.
  Â
SORU
yılancık hastalığına karşı nasıl bir tedavi önerirsiniz
CEVAP
Küçük yara veya sıyrıklardan giren mikropların neden olduğu ve tıp dilinde Erizipel denilen bir çeşit deri hastalığıdır. Halk arasında kızılyürük denir. Mikrop kapıldıktan bir kaç saat veya birkaç gün sonra; hastada ateş ve titreme görülür. Bilhassa, yüz, burun kanatları veya baldırlarda; çevresi kabarık, yaygın kızarıklık ve ağrı görülür. Bu bölge, bir süre sonra şişer, deri gerilir. Ayrıca iştahsızlık ve baş ağrısı da görülebilir. Yılancık ihmal edilmemesi gereken bir hastalıktır. Bunun için de iyi bir tedavi şarttır. Tedavinin ilk şartı, yatak istirahatidir 
 Â
SORU
Merhaba ben silikon yaptırmak istiyorum ancak şu ana kadar detaylı bir DR. araştırması yapamadım.Doğum sonrası sarkma var bana yardımcı olabilirseniz konu hakkında,şimdiden teşekkür ederim
CEVAP
Bir plastik cerrahi uzmanını danışmanız uygun olacaktır.
 Â
SORU
merhaba...ben 19(20 den gün alıyorum)yaşındayım.meni tahlili yaptırdım.değerler normal mi diye size danışmak istiyorum.herhangi bir sıkıntı var mı? teşekkürler.....saygılarımla miktar: 2.4ml görünüm: opak renk: krem viskosite: yüksek likefiye olma zamanı: 13 dakika ph: 8 sayı: 16.000.000/ml canlılık: hareketli 1.saat: 55% az hareketli 1.saat:20 ölü 1.saat: 25% hareketli 2.saat: 40 az hareketli 2.saat: 25 ölü 2.saat:35 frotty normal hücre: 85% mikroskobi: her alanda 8-10 lökosit görüldü.
CEVAP
Değerler normal sınırlardadır.

Haberin Devamı

SORU
merhaba ben 21 yasinda hamile bir bayanim.hamileligimin 7 inci ayindayim ancak cok halsizim...iyi beslendigimi dusunuyorum...doktorum son kontrole gittigimde ona sikayetimi bildirdim ve bana B12 vitamin iceren igne verdi...kullandim ancak ona ragmen halsizligim devam ediyor...bu halsizlige nasil bir care bulabilirim???
CEVAP
Gebeliğin son dönemlerinde halsizlik olabilir. Endişe edilecek bir durum değildir.

SORU
160 boyunda 64 kıloyuj zayıflamak ıstıyorum bana nasıl bır dıyet onerırsınız uzun surelı bır dıyet istıyorum yanı cok yemek yıyen bırı degılm ama bellıkı bır yelerde bı yanlıslık var sımdıden tesekkurler ıyı gunler
CEVAP
Beslenmede az az ve sık sık yiyerek metabolizmanın düzenli çalışır hale getirilmesi önemlidir.bol sıvı tüketmeniz faydalı olacaktır.
 Â
SORU
QEEG HAKKINDA BÄ°LGÄ° VERÄ°RMÄ°SÄ°NÄ°Z
CEVAP
Depresyon ve panik bozukluk başta olmak üzere pek çok psikiyatrik hastalığın biyolojik boyutu bilimsel araştırmalar ile doğrulanmıştır. Beyinde bazı alanlarda biyokimyasal düzensizlikle bu hastalıklar arasındaki ilişki laboratuar çalışmalarında gösterilmiştir. Ancak insan beynin olağanüstü karmaşık yapısı ve "dokunulmazlığı" bu ilişkinin ayrıntılı biçimde çözümlenmesinin önünde güçlü bir engel oluşturmaktadır. İnsan beyni direkt olarak görülemediği, diğer organlarda olduğu gibi bir parçası alınıp incelenemediği için araştırmacılar beynin çalışması hakkında "dolaylı" olarak bilgi verebilecek tekniklerden yararlanmaktadırlar. 
Â
SORU
Yüzümde ve boynumda kılcal damar genişlemesi var yüzüm hep kızarık. güneşte çok daha kötü kızarıyor ne yapmalıyım nasıl tedavi edilir.
CEVAP
Bİr takım lazer tedavileri cilt hastalıkları uzmanları tarafından yapılabilmektedir.Ama asıl olan güneş ışınlarından mümkün olduğu kadar korunmaktır.
    Â
SORU
yeni evliyim adet düzensizliğinden doktora gittim lakin hormon testi yaptılar prolactin hormonum yüksek çıktı %48 doktorun bir ilaç verdi fakat dozajı 5 mg oda ban afena dokunuyo bu hormon yüzünden çoçuk sahibi olamaya bilirmiyim yada ur oluşması mümkünmü ur oluşmaması için mutlaka çoçuk mu yapmam gerekli cevap yazarsanız sevinirim.
CEVAP
İlaç kullanmanızdak neden prolaktin hormonunuzun yüksekliği.Bu yüksekliğin nedeninin her hangi bir ur olup olmamasının araştırılması için beyin MR incelemesinin yapılması uygun olacaktır.
      Â
SORU
Hamilelikte kullanılan folic kilo aldırır mı
CEVAP 
Folik asit gebelikte bebeğinizin bir takım anomaliler il doğmasını engelemek amacı ile kullanılmalıdır.Kilo artışı yapmaz.
   Â
SORU
mrhb hocam yine ben.ilginiz için çok tşkler,ama tam alamadım cvbı,yani belli olmaz,ortaya çıkmaz dimi?
CEVAP
Endoskopi işlemi sırasında tamamen farklı bir sistem değerlendirilmektedir.Kadın hastalıkları ile ilgili bir değerlendirme mümkün değildir.

Haberin Devamı

SORU
5 yaşında kızım var günlük 2...2.5..lt sıvı tüketiyor yemek yedirmekte zorlanıyoruz.kilosu 16.kan şekeri normal ne yapmalıyız
CEVAPÂ
Boyu ve kilosu yaşına göre uygun ilerliyor ise vede herhangi bir rahatsızlık çucuk hastalıkları uzmanı tarafından saptanmamış ise endişe edilecek bir durum değildir.

SORU
benim sorunum Gözlerimle ilgili. Yaz aylari benim icin tam bir kabus olmaya basladi. Devamli yanma, göz yorgunlugu, kamasma ve en kötüsüde devamli kanlanma. Gözlerimde kuruluk var. Defalarca Dr.'a gitmeme ragmen kalici bir tedavi bulamiyorlar. belirli ilaclar veriyorlar onlarinda etkisi bir kac gün sürüyor ve tekrar ayni sey oluyor. degisik Dr. lara gitmeme ragmen kimse tam bir teshis koyamadi. Yardimci olabilirseniz cok sevinirim. Saygilarimla...
CEVAP
Gözyaşı zarı gözlerinizi korur ve yağlar. Ayrıca, göz kapaklarınız her kırpıldığında göz enfeksiyonu riskini azaltır, gözlerinizin her türlü kalıntıdan arındırılmasına yardımcı olur. Gözleriniz tozdan tahriş olduğunda veya rüzgardan, dumandan veya isten zarar gördüğünde, yabancı maddelerin yıkanmasına yardımcı olmak üzere fazladan göz yaşları oluşur. Gözyaşı bezlerinizden gelen sıvıların üretiminde azalma gözyaşı zarının sağlamlığını bozarak, hızla parçalanmasına ve korneanın üzerinde, tahrişe ve görüş azalmasına neden olan kuru noktaların oluşmasına yol açar. Gözyaşı zarını meydana gelen maddelerdeki bir dengesizlik de gözlerinizin kurumasına neden olabilir. 
   Â
SORU
merhaba,benim allerjim var ama neye olduğunu bilmiyorum,yuzüm sürekli kaşınıyor,hafif kızarıklık ve pütür pütür oluyor(portakal kabuğu gibi),sıcaktan olduğunu düşünmüyorum çünkü soğuk havalarda da oluyor.doktorlara gittim bana çeşitli ilaçlar verdiler ama tedavi bitince hastalık tekrar dönüyor,nedir bu?bir testi var mı?ya da bunun nedenini öğrenmek için bir yol gösterirmisiniz?
CEVAP
atopik dermatit denilen soğuk ve sıcak havalarda allerjik reaksiyon yapabilen bir cilt hastalığı vardır.Uzman bie cilt hastalıkları uzmanı tarafından değerlendirilmesi uygun olacaktır.
Â
SORU
benim rahatsızlıgım beynimde hipofiz bezinin üzerinde 1 cm den küçük bir tümör var.bu yüzden rrolaktin hormonu yüksek çıkıyor(85 gibi)ve adet görmüyorum tedavi görüyorum.sizce ileride hamile kalabilir miyim??? acele cevap yazarsanız sevinirim şimdiden teşekkürler.
CEVAP
Hormon seviyelerinizin kontrol altına ılması ile kadın hastalıkları ve doğum uzmanlarınını sıkı takipleri ile gebelik denenebilir.
   Â
SORU
benim sorunum saçlarımın çok fazla dökülmesi.troit testleri yaptırdım normal çoktı.sizce neden saçlarım bu kadar çok dökülüyor olabilir.hormonlarda bi sorun yok yani.şimdiden teşekkürler
CEVAP
Saç dökülmelerinde çinko seviyelerininde kontrol edilmesi uygun olacaktır.

Haberin Devamı

SORU
19 yasındayım boyumun uzaması için neler yeyip içmem gerekiyo neler yapmam gerekıyo.yardımcı olursanız cokk sevinirim lütfennn.ayrıca kac yasına kadar uazarım
CEVAP 
SÜt ve süt ürünleri tüketerek spor yapmanız uygun olacaktır.
Â
SORU
merhabalar..bir yıl önce sezeryan ameliyatım oldum ve bir kızım oldu şuan bir aylık hamile olduğumu öğrendim sizce bebeğimi doğurmamda bir sakınca varmı yoksa aldırmalımıyım?acilen cevabınızı bekliyorum.şimdiden teşekkür ediyorum....
CEVAP
Bir yıl önce gebe kalıp bebek sahibi olmanızın ne kızınız için nede sizin sağlığınız açısından bir sakıncası yoktur. 
 
SORU
BENİM OĞLUM 10 YAŞINDA MİTEKONDRİAL KOMPLEKS 3 EKSİKLİĞİ TANSI İLE ÇAPA TIP FAKÜLTESİNDE TEDAVİ OLMAKTADIR BİZE HİÇ BİRŞEY DEMİYORLAR SADECE HASTALANDIĞI ZAMAN GİDİYORUZ SERUM ALIYORUZ SON TIP GELİŞMELERİNDEN HİÇ BİRŞEKİLDE BİZE BİLGİ VERMİYORLAR
CEVAP
Genetik bir hastalık olduğu için şijkkayetlerin arttığı durumlarda destek tedavileri yapılabilmektedir.
    Â
SORU
MERHABA BENİM RAHATSIZLIGIM HORLAMA; GECELERİ ÇOK FAZLA HORLADIĞIM SÖYLENİYOR. AMELİYATSIZ BU HASTALIKTAN KURTULABİLİRMİYİM. TEŞEKKÜRLER.
CEVAPÂ
Horlamanını nedeninin tesbir edilip ona göre tedavi planlanması uygun olacaktır. Burun dan itibaren hava yollarında horlamanıın nedeni ameliyat ile ortadan kaldırılabilecek bir  durum ise ameliyat olmanız uygun olacaktır.

Haberin Devamı

SORU
merhaba,benim allerjim var ama neye olduğunu bilmiyorum,yuzüm sürekli kaşınıyor,hafif kızarıklık ve pütür pütür oluyor(portakal kabuğu gibi),sıcaktan olduğunu düşünmüyorum çünkü soğuk havalarda da oluyor.doktorlara gittim bana çeşitli ilaçlar verdiler ama tedavi bitince hastalık tekrar dönüyor,nedir bu?bir testi var mı?ya da bunun nedenini öğrenmek için bir yol gösterirmisiniz?
CEVAP
Atopik dermatit denilen soğuk ve sıcak havalarda allerjik reaksiyon yapabilen bir cilt hastalığı vardır.Uzman bie cilt hastalıkları uzmanı tarafından değerlendirilmesi uygun olacaktır.
  Â
SORU
merhabalar benim bir sorunum var umarim yardimci olursunuz ben iki ay oncesine kadar bir test yaptirdim sperm testi.sperm sayisi az 8 milyon birde lokasit goruldu yumurtaligim bir tarafi diyerine gore siskin di o bakimdan muayne oldum.doktor bey ameliyat olacaksin dedi yanliz ne kadar riskli ne gibi degisiklikler olur sperm sayim yukselirmi cocuk sahaybi olabilirmuiyim ilerde bilmiyorum yeni evlendim esimin haberi yok cok uzuluyorum bana lutfen bu konu hakkinda bilgi verim yrdimci olun.ltfn
CEVAP
Rahatsızlığın tama olarak ne olduğu önemlidir.Ameliyat olmanız ya tedavi amaçlıdır yada rahatsızlığınızın daha sonra başka kötü hastalıkları dönüşmemesi için önlem amaçlı yapılıyor olabilir.Sizi takip ve tedavi eden doktorunuzudan hastalığınız ve tedavisi açısından daha ayrıntılı bilgi almanız uygun olacaktır. 
 Â
SORU
Vajina bölgede kaşıntı var.Ne yapılması gerekir ?
CEVAP
Bir mantar enfeksiyonu olabilir.Bir kadın hastlıları ve oğum uzmanını danışarak gerekli tedaviyi almanız uygun olacaktır.
 Â
SORU
Yaklaşık 1 aydır akşam saat 20:00 dan sonra baldırlarımdan başlayıp ayak uçlarıma kadar aşırı titreme ve kan dolaşımının hızlandığını hissediyorum.Bu dolaşım devemlı bldırlarımdan ayak uçlarıma sürekli gelip gidiyor yaldız gündüzleri böyle bir sorunum yok.Bu konuda bana yardımcı olursanız sevinirim.İlginize şimdiden teşekkürler.
CEVAP
Bacaklarınızda herhangi bir dolaşım sıkıntısı olup olmadığı önemlidir.Örneğin varis rahatsızlığı buna neden olabilir.Bunun dışında belinizde bir fıtık mevcut ise uyuşmalara neden olabilir.Bu hastalıkların uzman doktorlar tarafından araştırılması uygun olacaktır. 
 Â
SORU
Yaklaşık 1,5 yıllık evliyim ve hamile kalamadım.Bunun için 1senedir doktora gidiyorum.Gereken hormon testlerim yapıldı herhangi bir sorun çıkmadı eşimede 3 günlük perhisden sonra sperm testi yapıldı bu testede herhangi bir sorunla karşılaşılmadı.Fakat kontrollerim sırasında iltihabım olduğunu söyledi doktorum zaten ilişki sırasında aşırı yanmam oluyordu.Kullandığım fitil iltihamımı akıttı yalnız 1 ay sonra yine aynı sorunla karşılaştım.Sonuç olarak herşey normal çıksada ben yine hamile kalamadım
CEVAPÂ
Bazı enfeksiyon hastalıklarında çiftler beraber tedavi edilmelidir.  Gebelik olmamsı için herhangi fiziksel bir neden yok ise tıbben hamile kalmamamnızda bir neden yok demektir.

SORU
mrb hocam adet dönemlerim çok sancılı geçiyor.20 yaşındayım ve çok erken yaşlarda adet olmaya başladım.herzaman olacağım vakit sanki ilk defa olacakmışım gibi endişelere kapılıyorum.ve en az 5 gün önce oluyorum.adet dönemlerimde sancıdan hareket edemez duruma düşüyorum.bana önereceğiniz veya bilgivereceğiniz bişey olursa çoksevinirim.ilerde bisorun açacakbaşıma diye çokkorkuyorum.sürekli iltihaplanma ve boşalma oluyor bende.ilerde bisorun çıkmadan önereceğiniz bi bölüm varsa sevinirim. tşkler...
CEVAP
Kadın hastalıkları uzmanınıa danışarak adet sancılarınız ve iltihaplı akıntılarınız açısından değerlendirilerk gerekli tetkik vve tedavilerin yapılması uygu olacaktır.
  Â
SORU
MERHABA,benim yaklasık 10 ile 12 yıl hemoroid hastalı yasadıgımı belirtmek istiyorum..sizden ricam uzun süre bu hastalı yasamıs biri olarak,doktor'a gittigimde bu hasatalıgın tedavisinin ilac ıle gecmesi mümkünmüdür!yada en kolay tedavi sekli olarak neyi önerirsiniz? Daha önce bu hastalık ile ilac veya cerrahi bir tedavi görmedim...tesekkurler,ıyi çalışmalar
CEVAP
Basur tedavilerinde öncelikle kabızlıktan korunmak önemlidir.Dışkılama sırasında ıknmaktan kaçınmak gerekir. Alkol , acı biber , baharatlı yiyeceklerden uzak durmak faydalı olacaktır.Uzun süre hareketsiz kalmak yada ızın süre oturmaktan sakınmalıdır.Düzenli egzersiz yapılmalıdır.Tedavide kullanılan bir çok fitil , merhem , krem mevcuttur. Bunlar şişmiş damar ve çevresinin şişliğini azaltmaya yardımcı olurlar.Özellikle dışkılamadan sonra günde bir kaç defa ılık oturma banyoları yararlıdır.(şiddetli kanama durumları hariç) 
   Â
SORU
Merhaba. 37 yaşında bir bayanım. Tüm tahlillerim normal çıkmasına rağmen tsh düzeyinde ve prolaktin düzeyindeki düzenli artış tiroid hastlığının ön belirtisi olabilir mi. TSH on yıl içinde artmış olup Nisan 2007'de 3.15 civarında ölçülmüştür. Prolaktin ise 33'dür. Şimdiden teşekkürler.
CEVAP
TSH değeri ile birlikte tiroid hormonlarınının da değerlendirilmesi tiroid hastalığı olup olmaması konusunda bilgi verecektir.Sadece TSH değeri yeterli değildir.
 Â
SORU
Slm benim midemde reflü varmış sürekli şişiyor bazen nefes almaktan zorlanıyorum bana ne yapmam gerektiğini yazarsanız sevinirim sabırsızlıkla bekliyorum teşekkürler
CEVAP
Bİrmide barsak hastalıkları uzmanınıa danışarak gerekli tetkileri yaptırıp en uygun tedavinin uygulanmasını sağlamanız faydalı olacaktır.
  Â
SORU
Uzun süredir ayaklarımda mantar problemi var. travozol adlı kremi düzenli olarak kullanıyorum ama geçmiyor. iş yerindeki kıyafet yönetmeliği gereği, sağlıklı ve rahat ayakkabılar ve pamuklu çorap giyemiyorum. pek havadar olmayan deri ayakkabılar ve naylon çorap giymek zorundayım. bu yüzden de sorunum tekrarlıyor olabilir. başka bir krem ya da ilaç önerebilir misiniz? suda çözülüp ayağın içinde bekletildiği tabletler varmış. bunlar çözüm olabilir mi?
CEVAP
Ayaklarınızdak mantar probleminin görerek değerlendirilmesi uygun olacaktır.Bunun için bir cilt hastalıkları uzmanını danışmanız uygun olacaktır.
 Â
   Â

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!