SORU VE CEVAPLAR 42

Güncelleme Tarihi:

SORU VE CEVAPLAR 42
OluÅŸturulma Tarihi: AÄŸustos 03, 2007 15:42

Sağlığınızla ilgili soru ve sorunlarınızı paylaşabilir ve yol gösterici yanıtlar alabilirsiniz. Ancak unutmayınız ki, sağlık sorunlarınıza çözüm bulmanın en doğru yolu, uzman bir hekime muayene olmaktır. Sorularınıza verilen cevaplar öneri niteliğinde ve bilgilendirme amaçlıdır. Her türlü tıbbi tedavi için mutlaka hekiminize danışınız.

Haberin Devamı

SORU
merhabalar benim sorunum çok gaz çıkartıyorum ve bazan da halk dilinde mayasil denilen hastalıktan oluyor. teşekkür
CEVAP
GAz yapıcı besinlerden uzak durmanız ve şikayetinizin gerilememsi halinde bir uzmana danışarak gaz giderici bir ilaç kullanmanız uygun olacaktır.
   Â
SORU
selam, ben 21 yaşında bekarım,her insanda oldugugibi benim vucudumda da benler var. fakat benlerim kendiliğinden yara oluyor bir benin yarası bitince diğer ben yara haline geliyor .yara kabuklu oluyor yaradan sonra benin rengi öncki halinden açık renge geçiyor 1- 2 derken 3benim yara oldu bu durum beni korkutuyor vucudum da neler oluyor ne yapmalıyım şimdiden teşekkür edrim iyi günler
CEVAP
Benlerde bu değişikliklerin bir cilt hastalıkları uzmanın tarafından değerlendirilmesi uygun olacaktır.
  Â
SORU
Kalça kıreçlenmelerınde uygun gorduğunuz tedavı nedır.Teşekkurler
CEVAP
Osteoartritin (kireçlenmesi) erken devrelerinde iseniz cerrahi olmayan tedaviler hastalığınızın ilerlemesini yavaşlatabilir.Kalçanızı fazla kullanmaktan kaçınınız.Düzenli fizik aktivite yapınız. Özellikle yüzme, su aerobiği, salon bisikleti adele kuvvetini korur ve eklem hareket açıklığının korunmasına yardımcı olur.Anti-romatizmal, anti-enflamatuar ilaçlar kulanılabilir.Geceleri yeterli derecede uyunmalıdır.Fazla kilolar varsa erilmelidir Baston kullanımı önerilir. Cerrahi TedaviErken yaşta gelişen osteoartrit gerçekten cerrahi açıdan zor bir problemdir. Erken dönemlerde kalça artroskopisi hastalığın gelişimini yavaşlatabilir. Kalça artroskopisi dünyada çok az merkezde yapılmakta olup halen gelişme aşamasındadır ve sınırlı müdahale imkanına sahiptir.
Protez öncesi cerrahilerden biri de osteotomilerdir. Osteotomi femur kemiğinin başının veya boynunun kesilerek yeniden yönlendirilmesidir. 
  Â
SORU
benim kızım 12 yaşında ve vicudunda doğum çatlaklarına benzer çatlaklar oluştu bunlar kızım ergenleşince göğüsleri belirginleşince oluşmaya başladı bu çatlaklar neden oluşuyor? nasıl düzelir? LÜTFEN EN KISA ZAMANDA CEVABINIZI YAZINIZ!!!
CEVAP
Bu çatlakların kilıo alımından mı yoksa hormonel bir olaydanmı kaynaklandığının anlaşılabilmesi için öncelikle çatlakların bir uzman tarafından değerlendirilmesi gerekmektedir.Daha sonrasında tedavi gerekiyor ise tedavi yapılabilir. Ergenlik döneminden sonra olması hormonel bir değişiklikten kaynaklanabileceğini düşündirsede bir uzaman değerlendirmesi uygun olacaktır. 
  Â
SORU
merhaba ben 2 yıldır ülser hastasıyım bende 2 sene içinde 2 defa heliobacter mikrop çıktı 2 seviyesinde tedaviyle kuruttuk.diyet yapıyorum.ilk zamanlar gaz sorunup çok vardı ilaçlarla onuda kontrol altına aldık ben yeni gelişmler varmı onu öğrenmek istiyorum birde ameliyat olmayı istmeme rağmen çoğu yerdeki doktorlar gerek yok dediler şuan gastroenteroloji doktorumla tedavim devam ediyor ne önerirsiniz 28 yaşındayım bide velilikte bu hastalığım ne gibi sorun yaratır bilmek istiyorum saygılarım.
CEVAP
Doktor kontrolünde olmanız ve gerekli takip ve tedavileri alıyor olmanız yeterlidir.Ayrıca beslenemenizededikkat ediyor olmanız faydalıdır.
  Â
SORU
Mer haba iyi günler Benim ayaklarımda mantar var içtiğim ilaçların faydası olmadı bana ne önerirsiniz.Teşekkürler .
CEVAP
Mantar enfeksiyonları inatçı enfeksiyonlardır.Yani tedavileri uzun sürelidir. Mantar ilaçlarının kullanılmasının yanında hijyenine dikkkat edilmesi ve nemli tutlmaması önemlidir.
  Â
SORU
merhabalar. öncelikle teşekkür ederim hemde çok. ben 29 yaşındayım.yaklaşık bir yıldır kol ve bacaklarımda morarmalar oluyor. bunlar son bir aydır çok arttı. morluklar kendiliğinden oluyor, bir yere çarpmadan. bazen bir haftada yok oluyorlar, bazısı bir ay kalıyor. ağrılarım çok oluyor özellikle eklemlerde,ve çürüklere dokunamıyorum acıdan.halsizlik, ve kilo kaybı var.sağlık güvencem olmadığı için hastaneye gidemedim. iki yüksek lisans yaptım ama işsizim, lütfen bu konuda ne yapabilirim,
CEVAP
Çabuk morarmalar ve halsizlik yorgunluk bir takım kan hastalıklarından kaynaklanıyor olabilir. Bunun anlaşılabilmesi için bir uzmanına başvurarak gerekli tetkik ve tedavilerin yapılması uygun olacaktır.

Haberin Devamı

SORU
merhaba ben deniz.bi kaç haftadır bütün vücut sıvılarımın rengi belirir şekilde sarı.özellikle terlediğim zaman çamaşırlarımda bunu görüp rahatsız oluyorum.İYE ve salpenjit olma ihtimali olabileceği teşhisi konmuştu yaklaık bi sene evvel.sizce ne yapmalıyım.şimdiden ilginize tşk
CEVAP
Bİr uzmana danışarak kan ve idrar tahlili yaptırmanız faydalı olacaktır.
    Â
SORU
sağlığım için spor yapmam lazım fakat hareket ederken kemiklerimden ses geliyor.ben bundan rahatsız oluyorum ne yapmam lazım?
CEVAP
Kemiklerinizden ses gelmesi bir kıkırdak probleminden kaynaklanıyor olabilir. Bİr uzmana danışmanız uyggun olacaktır.
   Â
SORU
selamlar, terleyerek kilo veriliyomu,vücuda jelatin sarıp terleyerek kilo verdiğini sananlar ve nekadar doğru acaba?
CEVAP
Aslında kas gücü olmadan yani kalori harcamandan pek doğru değildir. Sıcak bir ortam yaratılarakta kalori harcanabilir ama sağlıklı olan düzenli olarak spor yaparak kilo vermektir.
   Â
SORU
dr. bey 38 yaşında 15 yıllık evliyim 2 kızım var onlara düşkünüz eşim 36 yaş.2 yıl önce k.valideyi kaybettik ondan sonra hanımda soğukluk başladı cinsel yönde aşırı uyku da dr. citol ve modidol verdi biraz düzeldi fakat bana karşı soğukdu düzeldi gibi fakat bende bu sefer acaba istemiyorda ben mutlu olayım diye beraber beni sevmiyor veya dokunmak istesem dokunamıyorum sen normal ol diyo fakat olamıyorum ayda 10 12 sefer olurken şimdi 3ü 4 ügeçmiyor oda tam kendimi veremiyorum uyku falan kalmadı
CEVAP
Sİzinde bir uzman desteği almanız uygun olacaktır. Endişe etmeye gerek yoktur.
  Â
SORU
merhaba,ben 14 yasindayim ve benim cok ve cok kotu bir promblemim var ben aksamlar uykum cok arir yatarken yatayma pipi yapiyor bilmiomrum niye luften bana yazin!! )=
CEVAP
Sorunuzu kısaltma yapmadan gönderir iseniz daha anlaşılır olacaktır.
 Â
SORU
Ben 18 yasinda bekar bir genc kizim kalcalarimda sanki dogum yapmiscasina catlaklar var neden kaynaklaniyor olabilir
CEVAP
Kilo alıp vermelerin hızlı olmasından ve cildin yeterince nemlendirilmemesinden kaynaklanıyor olabilir.
  Â
SORU
merhaba doktor bey ben 38 yaşındayım kilom 87 7 aydır sol göğsüme hafif hafif ağrı girmeye başladı, yatarken uyurken kalbim hızlı hızlı çarpmya başlıyor bu ara sıra oluyor şimdilerde ise sürekli ağır ve hafif şekilde koltuk altımdan kalbime dogru baskı şeklinde agrı oluyor kalbimin üstüne yatamaz hale geldim kalp için doktora gittim fakat kalbinde birşey yok dediler. Bu ağrılarımın sebebi nedir. Yardımlarınız için teşekkürler
CEVAP
Göğüs ağrılarının bir çok nedeni vardır. Bunlardan biri her göğüs ağrısından akla gelen kalp hastalıklarından kaynaklanan ağrılardır. Dİğeri ise kalp hastalıklarına çok benzemneyen ama yer itibari ile şüphelendiren tipik kas ağrılarıdır. Bunaların ayrımının yapılabilmesi ve özellikler kalp ile ilgili bir ağrı olup olmadığının anlaşılabilmesi için kal grafisi yani EKG çekilmesi ve bir uzman tarafından değerlendirilmesi uygun olacaktır. Klp ile ilgili zaman zaman olabilen ritim bozukluklarıda vardırki insan bunu çarpıntı olarak hissetmektedir. Buradada yapılması gereken çarpıntı anında eğer uygunsa bie kalp grafisi çektirmek eğer uygun değil ise kalp hastalıkları uzmanına danışarak 24 saat kalp ritimlerinin değerlendirilebildiği Holter denilen bir cihaz ile izlem altına alınmak. Sİzin için en uygun olan tetkikleri bir uzman doktorun yapması faydalı olacaktır. 
     Â
SORU
kalınbagırsak kanseri hakkında detaylı bilgi vermenizi rica ediyorum,saygılarımla.
CEVAP
KALINBARSAK KANSERÄ° TARAMASI NASIL YAPILIR ?

Haberin Devamı

Kalınbarsak kanserin taranması; daha önceden bu hastalık nedeni ile tedavi olmamış, hastalıkla ilişkili olabilecek yakınmaları olan hastalarda yapılabilmektedir. Böylece erken tanı ve daha başarılı bir tedavi uygulanabilmektedir. Kalınbarsak kanserinin taraması için bir çok yöntem kullanılmaktadır. Makattan parmakla muayene , Dışkıda gizli kan testi , Sigmoidoskopi , Kolonoskopi , Çift kontrastlı baryumlu kalınbarsak grafisi  gibi. Çift kontrastlı baryumlu kalınbarsak grafisi  ,  Ultrason  ,  Bilgisayarlı Tomografi (BTAkciğer grafisi: Bu tetkikle, kalınbarsak kanserinin sık olarak yayıldığı akciğerler değerlendirilir. Karsinoembriyonik antijen testi (CEA): CEA, kalınbarsak ve rektum kanseri hücrelerinin çoğu tarafından üretilerek kan dolaşımına salınır. CEA testi; kalınbarsak kanseri nedeni ile tedavi almış hastaların takibinde, diğer testlerle birlikte kullanılır.  
       Â
SORU
Ellerimde egzama ve ayaklarımda mantar sorunum var. Ancak daha büyük olan sorunum bu hastalıklardan birtürlü kurtulamamamdır. benim sorum şu: bu hastalığın gerçekten bir tedavisi var mı? ve gerçekten bana internetten okuduklarımdan (doktorlardan alamıyoruz) daha anlaşılır bir açıklama yapılabilirmi? Teşekkürler.
CEVAP
Bu hastalıklar özellikle egzema zaman zaman sönüp zaman zamanda ortaya çıkan bir durumdur. Mantar hastalığında tedavi edilebilirlik mümkündür fakat egzema için biraz zordur. Yenilen besinlerden kullanılan deterjanlardan yada daha çok olmak üzere sıkıtılı ve stresli durumlardan çok etkilenmekte ve bu dönemlerde rahatsızlık alevlenmektedir. 
  Â
SORU
iyi günler benim sorunum topuk dikeni her iki topugumda da var çok agrı yapmaya başladı kesin bir çözümü varmı.teşekkür ederim
CEVAP
Topuk dikenindeki probleme yönelik yapılan ameliyatlar vardır ve sonuçlarıda başarılıdır.Bİr ortopedi uzmanına danışarak gerekli tetkik ve tedaviler yaptırmanız uygun olacaktır.
  Â
SORU
benım sorunum vucudumla ilgili gittikce vucudumdakı kıl oranı artıyor bunun bı carsı yok mu
CEVAP
Erkeklerde doğal bir süreçtir.
   Â
SORU
merhaba ben melis 19 yasindayim ve kabizlik sorunum var. cok saglikli besleniyorum yediklerime ve ictiklerime oldukca dikkat ediyorum.ne yiyip icmeliyimki kabizlik sorunum ortadan kalksin? lütfen bana kabizligi önleyen bi yiyecek icecek listesi gönderin.bu sorunu internette cok arastirdim bol su iciyorum ve meyve sebzeyi cok tüketiyorum ama yinede bu problemimden kurtulamiyorum. lütfen yardim edin. simdiden tesekkürler
CEVAP
Kabızlık terimi; az miktarda,sert kıvamda,seyrek ve güç dışkılama olarak algılanabilir.Dışkılamada güçlük,dışkılama sonrası boşalmamışlık duygusu gibi normal süre ve kıvamda dışkılama olmasına rağmen bazı hastalar tarafından yanlışlıkla kabızlık olarak değerlendirilip kendince , bilinçsizce tedaviye başlayan bir çok kişi vardır.Bu şekilde yanlış tedavi ile sonradan ciddi sorunlar doğabilir.

Haberin Devamı

Kabızlık bir belirtidir,hastalık değildir.Ancak bu belirtiye yol açan çok sayıda organik hastalık olduğu unutulmamalıdır. Kabızlıkta dışkının niteliği sert olmasıdır.Diğer niteliği dışkılama miktarıdır.Toplumlara,bireylere ve yiyeceklere bağlı olarak değişmekle birlikte;haftada 3 ve daha az dışkılama sert ve zor dışkılama ile birlikte alındığında kabızlık olarak değerlendirilebilir.

Sabahleyin aç karna birkaç adet kuru kayısı ,kuru incir veya kuru erik üzerine 2 bardak su içildikten sonra yapılacak bol bir kahvaltı sonrası tuvalet ihtiyacı olsun ya da olamsın tuvalete gidip 10-20 dk oturulmalıdır.Bu şekilde sağlanabilinicek bağırsak alışkanlığı uzun süreli rahatlatıcı olacaktır.Birey hergün sabahları bu dışkılama girişimine zaman ayırılmalıdır.Bu dışkılama eğitiminde gençlerde daha iyi neticeler alınmaktadır.Ozmotik dışkılatıcılar (Magnezyum tuzları sodyum fosfat,laktiloz bu gruptandır)emniyetle uzun süre kullanılabilir.Barsak hareketlerini uyarak dışkılama meydana getirenler piyasada birçok tablet ya da draje şeklinde hazır olarak bol miktarda tüketilmektedir.

Haberin Devamı

SORU
merhaba ben 42 yasinda 3 cocuk annesiyim kansizlik sorunum var. hap kullaniyorum ama yinede düzelmiyor bircok doktora bana ne yiyip icmem gerektigini soruyorum ama düzgün bi cevap alamiyorum. lütfen bana yardimci olun.
CEVAP
Alınan gıdalara dikkat etmek gerekir. Fazla miktarda çay,kahve, kola, sigara, alkol tüketimi kansızlığa neden olabilmektedir. Gıdalarla birlikte içilen çay, besinlerdeki demir ve C vitamininin vücut tarafından emilemeden idrar ile atılmasına sebep olabilmektedir. Çayı yemekten yaklaşık 1 saat sonra içmek daha yararlıdır. Sigara ve alkolde vücudun kalsiyumu kullanma yeteneğini azaltarak kemik erimesine yol açmaktadır. Sigaranın ayrıca kemik hücrelerine toksik etkisi vardır.  Kansızlığı yenmek için özellikle B12, C vitamini ve demir içeren gıdalar almak gerekir. Karaciğer ve tüm kırmızı etler, yumurta, kuru baklagiller, pekmez, yeşil sebzeler, domates, tere, roka, kuruyemiş, süt ve ürünleri, iyi kaynaklardır. Demir, sebzelerin kabuğuna yakın yerlerde daha çok bulunduğundan patates gibi sebzelerin kabuğu içinde pişirilmesi daha çok demir alınmasını sağlar. Gıdaların haşlama suyunu (ıspanakta olduğu gibi) atılması demir kaybına neden olur.   Kansızlıkta saf arı poleni de mutlaka kullanılmalıdır. İçeriğinde birçok vitamin (Özellikle B grubu vitaminler), mineraller ve aminoasit bulunmaktadır.

Haberin Devamı

Kan yapıcı bazı ürünleri sıralayacak olursak:

Saf arı poleni, iyi cins çiçek balı, kuşburnu marmelatı ve çayı, üzüm pekmezi, dut pekmezi, keçiboynuzu (harnup) pekmezi, Tahin, kına kına kabuğu, keten tohumu, arı sütü, balık yağı, soya sütü, yulaf sütü çok faydalı besinlerdir. 
 
SORU
merhabalar benim sorunum 3 ay önce guatır ameliyatı oldum ömür boyu levotiron hapı kullanıcam. Duyduğuma göre bu hap hem kısırlaştırıyormuş hemde basenlerde genişleme yapıyormuş çok korkuyorum böyle bir şey olur mu aydınlatırsanız sevinirim. Ayrıca guatırın tekrarlama olasılığı varmı.Şimdiden teşekkürler
CEVAP
Kullantığınınz ilaç bir sentetik tiroid hormonudur. Operasyon geçirdiğiniz için dışardan bu hormonu almanız gerekmekteir. İlacın herhangi bie kısırlık problemine yol açtığı bildirilmemiştir.Tİroid hormonun metabolizmanın hızının belirleyen önemli bir hormondur. Ameliyat geçirmiş olmanız ve bu hormonu dışardan almanızın gerekiyor olması ilk zamanlarda bie takım kilo sıkıntıları yol açması muhtemeldir. Ama hormon seviyelerinizi nnormale dönmesi ve beslenmenize dikkat etmeniz durumunda basenlerinizde genişleme olması söz konusu değeildir. 
   

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!