SORU VE CEVAPLAR 41

Güncelleme Tarihi:

SORU VE CEVAPLAR 41
OluÅŸturulma Tarihi: AÄŸustos 01, 2007 16:46

Sağlığınızla ilgili soru ve sorunlarınızı paylaşabilir ve yol gösterici yanıtlar alabilirsiniz. Ancak unutmayınız ki, sağlık sorunlarınıza çözüm bulmanın en doğru yolu, uzman bir hekime muayene olmaktır. Sorularınıza verilen cevaplar öneri niteliğinde ve bilgilendirme amaçlıdır. Her türlü tıbbi tedavi için mutlaka hekiminize danışınız.

Haberin Devamı

SORU
ben 43 yaşında bir bayanım.. yaklaşık 8 sene kadar önce safra kesesi ameliyatı oldum ve keseyi aldılar.. o günden sonra vücudumun bazı yerlerinde ara ara şişlikler oluyor.. ayaklarım şişiyor.. bu durum beni çok rahatsız ediyor nedenini öğrenebilir miyim? şimdiden teşekkürler...
CEVAP
Ellerde ve ayaklarda oluşan ödemde öncelikle tuz tüketimini azaltmakta fayda olacaktır. Daha sonrasında bir uzmana danışarak kalp ve böbrekleriniz açısından değerlendirilmeniz uygun olacaktır.Ayrıca mümkün olduğu kdar gün içerisinde ayakta kalmama ve otururken ayaklarınızı uzatmak şişlikler açısından faydalı olacaktır. 
 Â
SORU
Merhaba şaşılık sorunu lazerle düzeltile biliyor mu?
CEVAP
Şaşılık problemi gözü hareket ettiren kaslarda yada onların sinirlerinde her hangi bir sıkıntılı olması durumunda ortaya çıkar. Tedavisinde bir çok metod varsır. Öncelikler sağlam gözün kapatılarak şaşı olan gözün kullanılması sağlanabilir. Tedavisinde cerrahi tercih edilebilir. Bir göz hastalıkarı uzmanına danışarak gerekli tetkik ve tedavileri yaptırmanız uygun olacaktır. 
  Â
SORU
BEN NASIL KİLO VEREBİLİRİM? ÇOK AŞIRI KİLO ALMIŞIM VE VEREMİYORUM AİLEM KALABALIK VE SÜREKLİ YEMEK YİYORLAR VE BENİDE ZORLUYORLAR NE YAPMAM GEREKTİGİNİ HİÇ BİLMİYORUM BUNU İNTERNETTE YAYINLANMASINI İSTEMİYORUM.
CEVAP
Kilo veebimek için az az ve sık sık beslenmek uygun olacaktır. Bol bol su tüketimi ve egzersizde kilo vermenizde yardımcı olacaktır.
  Â
SORU
ben 8 yıl önce sezeryanla bir doğum yaptım.şimdi ise karnımla ilgili problemlerim var.ne yersem yiyeyim karnım şişiyor.yediklerimede dikkat ediyorum ama fayda etmiyor.ben ne yapmalıyım.giydiklerimden karnımın hamıle gıbı çıkması benı çok rahatsız edıyor.bana yardımcı olursanız çok mutlu olurum.şimdiden teşekkürler
CEVAP
Karnınızdaki şişlik hazımsızlıktan kaynaklanıyor olabilir. Bir mide barsak hastalıkarı uzmanına danışarak gerekli tetkik ve tedavileri yaptırmanız uygun olacaktır.
 Â
SORU
Daha önceki cevabınız için teşekkür ederek başlamak istiyorum.yürüdüğüm zaman fenalık hissi geliyor diye belirtmiştim.aşırı yorgunluk var.size emar sonucumu yollamak istedim.doktorlar bir türlü bana neyim olduğu konusunda bir bilgi vermedi.acaba ben MS hastasımıyım.SONUÇ.her iki hemisferde periventriküler beyaz cevherde birkaç adet noktasal tipte nonspesifik formda gliotik sinyal değişimi.neden hep başım dönüyor. iyi günler.
CEVAP
MR sonucunuzda çok spesifik bir bilgi yok. Baş dönmeleriniz nedeni iç kulaktan kaynaklanıyorda olabilir. Nöroloğunuz bu konuda sizi en doğru şekilde yönlendirecektir. Endişe etmenizi gerektirecek herhangi bir durum yoktur.

Haberin Devamı

SORU
15 gün önce boynumda ve omuriliğimde şiddetli ağrı ve sızı nedeniyle doktora gittim.röntgen çekildikten sonra doktor bey boyun fıtığı olabilir dedi ve bana kas gevşetici hap ve iğne birde b1-b6 vitamini verdi.bunları kullandıktan sonra kontrole gittim tekrar röntgen çekildi ve bu kez boyun kemiğimde eğrilme olduğu söylendi ve altında yine boyun fıtığı olabileceğide söylenerek fizik tedaviye sevk edildim sizce fizik twdaviyw gitmelimiyim.cevabınız için şimdiden teşekkürler
CEVAP
Boyun fıtığının olup olmadığının anlaşılabilesi için MR incelemesinin yapılması ve bunun bir beyin ve omurilik cerrehi tarafından değerlendirilmesi uygun olacaktır. Boyun fıtığı klinik olarak boyunda ve kollarda ağrı zaman zaman uyuşma hissi yapabilir. Sıkıntılar çok rahatsızlık verici değil ise ilaç ve fizik tedavi ile takip edilir ama şikayetler hastanın yaşam kalitesi çok etkiliyor ise cerrahi tedavi düşünülebilir. 
  Â
SORU
Merhabalar şimdiden cevabınız için teşekkür ederim yaşım 42 bekarım sorunum erken eriksiyon oluyorum piyasada satılan geciktirici krem ve ya siprey kullan sam bir skıncası varmıdır yada bu konuda yardımcı olmanızı rica ederim.
CEVAP
Bir üroloji uzmanına danışarak gerekli tetkik ve tedavileri yaptırmanız uygun olacaktır.
  Â
SORU
bundan bir ay önce 1-2 defa kulağımda uğultu olup geçti daha sonra uğultu kulagıma yerleşti pratisyen doktora başvurdum ortakulak iltihabı tanısı ile antibiyotik kullandım 2-3 gün sonra geçti antibiyotik bitti tekrar başladı başka bir antibiyotiğe başladım oda bitti ama kulagımdaki uğultu hala geçmedi uzman drye başvurdum bir sorun yok dedi ancak uğultu hala geçmedi neyapmam lazım psikolojikmi sitrestenmi neyapayım ilacı varmı saygılar.
CEVAP
Kulak uğultlarının kaynağında pek çok şey bulunabilir ve bunların çoğu tedaviye cevap verir. Öncelikle kulak burun boğaz muayenesi ve odyolojik inceleme yapılması uygun olacaktır.Bu incelemelerin sonuçlarına göre gerekli görülür ise daha ileri tetkikler istenilebilir. Kulak çınlamaları ve uğultuları başlangıçta önemsenmez ise süreklilik gösteren ve tedavi edilemeyen bir hastalık haline gelebilmektedir. Uğultu erken tanınıp tedavi edilirse tam düzelebilir ve bundan sonra yapılacak yakın takip ile yeniden tekrarlanması önlebilir.
    Â
SORU
iyigünler cild temizliğinde (sivilceleri kurutmak için)kolanya yada benzi maddeleri kullanamk cilde ne gibi zararlar verrir.birde islak mendillerin cilt kanseri yaptığına dahil bir araştırma yapılıp yapılamadığı konusunda yardımcı olursanız sevinirim.iyiçalışmalar.
CEVAP
Islak mendillerini kansere yol açtığına dayir bir araştırma yapılmamıştır. Cİldin kolonya yada benzeri maddeler ile temizlenesinden ziyade ciltin tipine uygun cilt temizliyicilerinin kullanılması uygun olacaktır. 
   Â
SORU
baldars ne hastalığıdır?
CEVAP
Hastalığın tam olarak adının ne olduğu konusunda bilgi vermeniz uygun olacaktır.
  Â
SORU
Merhaba, Gebe kalmadan ne kadar zaman önce tetenoz aşısı yaptırmak gerekir,aşı yaptırdıktan sonra hamile kalmak için belli bir bekleme süresi varmı,tetonoz aşısı yapıldıktan sonra hemen hamile kalınırsa bebek için bir zararı olurmu ? Tşk.
CEVAP
Gebelik te tetanos aşısı yapılmaktadır. Sizi takip eden kadın doğum uzmanınıza danışarak tetanoz aşısınız zamanları yada kendisinin tercih edip edmediği konusunda bilgi alabilirsiniz. Eğer başka bir durum için tetenoz aşısı yaptırmak zorunda iseniz gebe kalmanız için her hangi bir sakınca oluştırmayacaktır.

Haberin Devamı

SORU
sorunum panik atak olduğumu düşünüyorum.ölüm korkusu yaşıyorum.bu korkuyu hem kendim hem sevdiklerim için yaşıyorum.boğazımda bişeyler düğümleniyo nefes alamıyorum.elektrik kesilince sanki arkamda bişeyler varmış gibi geliyor.yardımcı olursanız sevinirim.taşrada yaşadığım için doktora gitme imkanım yok.26 yaşında bir çocuk annesi bir bayanım.teşekkürler.
CEVAP
Tedavinin yapılabilmesi için bir uzman değerlendirilmesi gerekmektedir.
   Â
SORU
merhaba benim 5.5 aylım kızım var ve sürekli olarak herayki kontrollerini yaptırıyoruz.Doktorumuz 2.aydan itibaren prömekok veya adını tam hatırlayamacağım ve rotavirüs aşısını yaptırmamız gerektiğini söyledi.Fakat birçok eski proflar bu aşıların daha sonraki aylarda hatta yaşlarda yaptımamızgerektiğini söyledi.Şİmdi kızım 5.5 aylık bu aşılara nezaman başlamalıyız çünkü dr.muz geciktiğini söyledi.Enuygun zaman nezamandır ilginize teşekkür ederim
CEVAP
Pnömokok aşısı ülkemizde 0-2 yaş arası çocuklarda uygulanmaktadır.
 Â
SORU
kızımın kafasında (sanırım sıcakların etkısıyle kasımaktan)ucu beyaz ıltıhab gıbı yara olustu tehlıkelı mıdır
CEVAP
Tehlikeli bir durum olduğunu düşündürmemekte ama devam ederse ve şikatler artar ise bir cildiye uzmanının değerlendirmesi uygun olacaktır.
    Â
SORU
proton pompası ilaçları ya da mide ilaçlarının uzun sür kullanıldığı zaman kansere yol açtığı doğrumu .ya da ne kadar süreyle kullanımı uygundur.iyigünler
CEVAP
İlaçların ne süre ile kullanılması gerektiğine sizi takip ve tedavi eden doktorunuzun rahatsızlığınızın seyrine göre kara vermesi uygun olacaktır. İlaçların kanser yapma riski yoktur.
   Â
SORU
merhaba 30 yasinda bir bayanim. sureklilik tasiyan bir sorunumla ilgili yardim almak istiyorum.esimle iliskiye girerken her seferinde vajinamda yangı/yanma hissediyorum. iliskiden sonra idrara cikmak bile tahris ediyor. sonrasinda da bu yanma hissi yarim saat kadar devam edip geciyor,normale donuyor. bununla ilgili birkac kez kadındogum doktoruna da gozuktum. tüm tahliler yapildi ancak herhangi bir enfeksiyon ve mantara rastlanmadi. ama bu sorunum hicbirsekilde gecmedi neyapabilirim? tesekkurlr
CEVAP
Sadece iltihabi olaylar bu tür sıkıntılra yol açmayabilir. Kadın hastalıkları uzmanına danışmanız uygun olacaktır.
   Â
SORU
20 yasindayım ciddi bı hastalığim yok diş sorunumdan baska 12 yyasinda ergenlıge gırdım hocam benm yuzum bndan 2 yıl once puruzsuzdu hıc bı leke yoktu kızlar kıskanırdı yuzumun berraklığinı cok ciddi soyluyorum bazen yuzumde leke olsun die tırnagımla cızerdim hosuma gıderdi yuzumde bı ız olmasi bu cok sacma ama gercek keske yuzumu yıne oyle olsa hocam cok fazla sorun yasadık inanılmaz bisekılde gunum hep aglamak gecıyordu kahroluyordum... belkide stres yada ergenlıkten dolayı yuzumde sivılce cıkmaya basladı suan cok az var ama ve yuzum cok kuru elımı vurduğum zamn sertlık okadar cok belli oluyokı kupkuru makyaj bıle yapamıyorum cunku hemen kabuklanıyo yuzumn her yeri yuzumde son ıkı yılda lekeler cıkmaya basladı gecen sivılcelerin ızleri kaldı yuzumde hıc yemek yemıyorum evde bi öğün yalnız ıyıyorum cunkı evde doğru duzgun yemek yapılmaz nedenıde para yok ne yapalım işte vıtamınsızlıkten aclıktan belkide bazi sorunlar tabı en ıyı siz bılırsınız hocam bişi anlatacam size ama lutfen benı kucumsemeyın param olmadiği için hanı yoksuluz ya yuzumun bu kadar kuru olmasi benı cok kotu yaptı krem falanda almaıyorum ewdekı zeytın yagını alıp yuzumun her yerine suruyorum sureklı yınede kuruluk gıtmıyo artık kendime guvenım kalmadi ben genc bı kızım ama yasadıklarıma ve halıme bakın hele acinacak bı durum ALLAH'ım yardım et bize; cok zor durumdayım ne yapcagmı bılmıyorm kendimemi yoksa sorunlaramı uzulım anlamadim ben hocam sizden rıca edecegim sadece bana yol osterın ne yapabılırım ucuz olan bı kac krem solermısınz yada evde hazirlayabılecegim bişiler... ne olursunuz acima ses verin guven kalmadi bnde artık umudumda yok mutluluk ıcın cok kotu gunler gecırdık biz hocam size yalvarırım bana yardim edin ne olursunuz ben bu yasima kadar hep insanlara muhtac bi şekılde yasadim ama hanı fakırım ya yoksulum ya kımseye bi kazancim olmyacak ya o yuzden hemen kapı ardi edrler benm elımdende bişi gelmıyo cunku hıc bı ımkanım yok bu hayatta neyse hocam umarım bana ulasırsınız cok ama cok mutlu olurum sadece bı oneride bulunsanız bıle bana yetr size mınnettar kalırım guven kalmadi bnde yah işte hocam kımsenn kolay yasantısı olmuyo bunları yazan bı genc kızhayatıma bakın hele hocam saglıcakla kalın mutluluk sizinle olsun ne olur bana yardim edin size mınettarım sevgili hocam cok cok cok basarılı saglıklı mutlu sanslı gunler dilerim size herzaman sizden bı yanıt beklıyecem
CEVAP
Cildinizin temizliğine dikkat etmeniz ve uygun bir nemlendirici krem kullanmanız yeterli olacaktır. Bol bol su tüketmeniz v sivilce yapabilecek bir takım kuyemiş gibi gıdalardan uzak durmanız uygun olacaktır.
     Â
SORU
opusmeyle,hiv bulasirmi.dudak dudaga opusme?
CEVAP
Hıv virüsü, vucut sıvıları , kan ve kan ürünlri ile bulaşabilir.Bir uzmana danışmakta fayda vardır.

Haberin Devamı

SORU
Kız kardeşimin kan tahlili sonuçlarında "SEDİM değerleri" şöyle çıktı: 30 dk - 22 ve 60 dk - 58. Bu değerler yüksek mi? Bunun yanında "Neu - 7.46, Lymph - 18.8, Eos - 0.4, MCV - 76.6, MCH - 25.2, RDW-CV - 15" olarak çıktı. Sizden ricam nasıl bir tablo oluşuyor. İyi mi kötü mü? Cevabınız için şimdiden teşekkür ederim. Saygılarımla...
CEVAP
Bu kan tablosuna göre vücudunda enfeksiyonu var.Bir miktarda demir eksikliği mevcut.Kan tahlillerinin devamı ve klinik şikayetleride göz önünde bulundurulup değerlendirilme yapılması uygun olacaktır.

SORU
Merhaba, ben 38 yaşında, 14 yıllık evli biriyim. Evliliğimiz süresince cinsel ilişki sırsında sürekli erken boşalma problemi yaşamaktayım. İlişki sırasındaki süre 1-1,5 dakika kadardır. Bu konu için doktorada gittik, bana söylenen "SİNİRSEL" olduğu ifade edildi. Artık doktorlarada güvenim kalmaz oldu.Bu konuda yardımcı olursanız sevinirim.İlişki sonunda ben ve eşim cok acı çekiyoruz. Tavsiye edebileceğiniz doktor veya klinik olursa sevinirim. Şimdiden teşekkürlerimi arzederim
CEVAP
Üroloji ve psikiatrinin beraber takip ve tedavi etmesi uygun olacaktır.
 Â
SORU
SORUMUN DEVAMI(Fitikla Ilgili) Alti ay oldu ama hala kucuk hareketle acimaya basliyor.Ayrica dokundugum zaman sanki bir plastige dokunuyorum ve ameliyat olan yeri tam olarak hissetmiyorum.Tam olarak bu ic yaranin iyilesmesi ne kadar surebilir.Bu arada biraz agir seyleri kaldirmamin sakincasi olurmu?.En iyisi sizlere danismak dedim.Ayrica yeni ogrendim ki Turkiyede Laparoskopik diye bir yontem varmis. Cevap icin simdiden Tesekkurler. Saygilarimla
CEVAP
Fıtık operasyonlarında operasyon sonrasında hastanın bakımı çok önemlidir. Ameliyattan sonrası altı ay yara iyilieşmesi için yeterli bir süredir ama bir süre daha ağır bir şyeler kaldırmamakta ve karın içi basıncı arttıracak durumlar olan hapşırmak öksürmek gibi durumlarda mümkün olduğu kadar elimizi operasyon bölgesinin üzerine koyup sakınmak faydalı olacaktır. Size takip ve tedavi eden doktorunuza danışmanız uygun olacaktır. 
 Â
SORU
4 yasinda bir oglum var.yanliz oglum kendisini savunamiyor.arkadaslarindan kendisine ait olan oyuncagini isteyemiyor.onlarla irtibat kurmak icin hep kendinden veriyor bazende beni sevmiyorlar gibi bir dusunceye kapiliyor buda beni cok uzuyor.acaba bu sadec cocukluk dönemi icindemi olabiliyor yoksa butun hayati boyunca böylemi olacak tesekkurler
CEVAP
Çocukluk döneminde bu tür sıkıntılar yaşanabilir. Geçicidir. Geçmiyor ve dha ilerliyor ise bir uzman yardımı almakta fayda olacaktır.
   Â
SORU
Verem taşıyıcısı olunduğu zmana neler olabilir?
CEVAP
Verem taşıyıcısı olundupunda zaman zaman veremin aktif olduğu dönemlerde etraftaki insanlara dmalacık enfeksiyonu denilen bir yol ile yani hava ile bulaştırma riski vardır. Bir göğüs hastalıkları uzmanı tarafından takip ve tedavilerinin yapılması uygun olacaktır. 
  Â
SORU
Benim 12 yaşında bir kızım var kızımın göğüs etrafında bacak aralarında ve omuzlarının altında doğum çatlakları gibi çatlaklar çıktı bu çatlaklar kızım ergenleşince meydana geldi bu çatlaklar nedir? neden çıkıyor ve çoğalıyor? bunun bir tedavisi varmı?
CEVAP
Bu çatlakları çok kilo alıp vemeyemi yoksa başka bir nedenle mi olduğunun anlaşılabilmesi için bir cildiye uzmanı tarafından değerlendirimesi uygun olacaktır.
    Â
SORU
iyi günler bir panik ataklının hamile kalabilmesi mümkünmü?hamileliğinde ilaç kullanabilirmi? ilk üç ayındada paniğivarsa ilaç kullanabilirmi? bebeğe zararı olurmu?teşekkür ederim
CEVAP
Gebelikte kullanılan ilaçlarda ilacın faydası ve riskleri göz önünde bulundurularak takip eden uzmanlar tarafından karar verilmesi uygun olacaktır. Gebelikte kullanılan ilaçları bir çuğunun bebeğe zararları dokunmaktadır. 
Â
SORU
slm skolyoz hastayım saga dogru olan 43 derecelık bır kayma var amelıyat olmaktan korkuyorum sigortalıyım bana yardımcı olun ne yapabılırım özel hastanelın fıyatlarını maddı olarak kaldıramıyorum ne yapmam lazım ne onerırsınız 20 yasındayım
CEVAP
Sizi takip eden doktorunuzun tavsiye edeceği , uygun olan bir hastanede ameliyat olmanız faydalı olacaktır.
  Â
SORU
Merhaba, Ben 43 yaşında bayanım.Yaklaşık 6 ay önce bana boyun düzleşmesi ardından da boyun fıtığı teşhisi kondu.Fizik tedavi de olmama rağmen buynumda ve başımda geçmiyen ağrılar var.En son Nöroloji muayenesi sonucu panik atak teşhisiyle yeni bir tedavi başlanıldı.Antidepresan ( prozak )verdiler.En az 6 ay bu ilacı kullanmam gerekirmiş.Sizden ricam başımdaki tuhaf anlatılamaz ağrılarım ne zaman geçer.Beni yönlendirebileceğiniz bir bölüm var mı? Teşekkürler Gül AÇAR
CEVAP
İlacın etkisinin başlaması  biraz zaman alacaktır.Tedavi sırasında psikiatrist desteği almanız uygun olacaktır.
  Â

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!