SORU VE CEVAPLAR 33

Güncelleme Tarihi:

SORU VE CEVAPLAR 33
OluÅŸturulma Tarihi: Temmuz 25, 2007 14:59

Sağlığınızla ilgili soru ve sorunlarınızı paylaşabilir ve yol gösterici yanıtlar alabilirsiniz. Ancak unutmayınız ki, sağlık sorunlarınıza çözüm bulmanın en doğru yolu, uzman bir hekime muayene olmaktır. Sorularınıza verilen cevaplar öneri niteliğinde ve bilgilendirme amaçlıdır. Her türlü tıbbi tedavi için mutlaka hekiminize danışınız.

Haberin Devamı

SORUÂ
Merhaba,30 yaşındayım ve şubatta 4.250 gr ağırlığında bebeğimi sezeryanla dünyaya getirdim. Hamileliğimde hiç risk yaşamadım, daha önce düşük kürtaj ya da ciddi bir sağlık problemim olmadı.Hamileliğimin son haftasında sancım olmadan kanamam olduğu için hastaneye gittim. Bebek gelişi normaldi ama sancım yoktu, aksi bir durum da yoktu ama bebek buyuk diye sezeryana alındım. Bu dogum şeklinde kaç çocuk yapabilirim. Ikinci dogumumu normal yapma yüzdem nedir? Ikıncı bebek icin en kısa bekleme aralığım?
CEVAP
Hem anne açısn dan hemde yeni doğan bebek açısından bir dah ki bebek için arada en az iki sene olması faydalı olacaktır.Diğer doğumunuzda sezeryan olma ihtimali büyüktür fakat sezeryan doğumlardan sonra normal doğumlarınrın yapılabilmeside olasıdır.

Haberin Devamı

SORU
9 yaşında extrofia vezicalis hastası oğlum var. Şimdiye kadar defalarca ameliyat oldu 2005 yılında leğen kemiği kapatılması ve sonrasında oluşan aşırı hematom hem de idrar kaçağı nedeniyle sol testis damarları baskı altında kaldığı için, sol testisinin boy ve çapında küçülme oldu sorum şu bu testis hormon salgılamaktan başka bir işlev göremez mi? yaşı büyüdükçe diğer organlarıyla beraber hacmi artar işlevsel hale gelebilir mi?bunun tedavisi varmı nerede yaptırabiliriz?teşkkürler
CEVAP
İleriki yaşlarda bir hipo spermi yani spermin sayıca azlığı yaşayabilir. Tedavisinin olup olmaması konusunda cocuk hekimlerinin cocuk cerrahlarının hastayı ortak takip ederek karar vermelerı uygun olacaktır.

SORU
çocukluğumdan beri özellikle bacaklarımdaki damarlar görünürdü.yaşım (30) ilerledikçe iyice belirginleştiler.bacaklarımdaki tüm damarlar görünür halde bazıları iyice kabarmış durumda.sağ ana damarımda reflü var.ameliyat deniliyor.ancak sadece kabaran damarlar alınabilecek sanırım.bacaklarımı ağ gibi saran diğer damarlara bir şey yapılamaz mı.çünkü onlar da zamanla kabarıyor.teşekkürler.
CEVAP
Diğer dmarlarınız muhtemelen izlenecektir.İlaç tedavisi verilebilir.Uzaman takibinde olmanız ve ayakta çok kalıcak işlerden sakınmanız uygun olacaktır.

SORU
el ve ayaklarım sürekli terliyor ve ıslak.bu durum beni çok rahatsız ediyor.guatr testlerim yapıldı normal çıktı.bana önerebileceğiniz bişey varmı?örneğin el ve ayak için ferahlatıcı sipreyler falan varmıdır?yardımcı olursanız çok sevinirim teşekkürler..
CEVAP
Terin salgılanması insanlarda sinir sisteminin sempatetik denilen kısmının çalışması ile ilgilidir. Toplumun % 1'inde bu sistem aşırı düzeyde çalışmaktadır. Bu durumun nedeni tam bilinmemektedir ve doÄŸuÅŸtandır. Özellikle stresli durumlarda bu sistem aşırı çalışmaktadır. Genel olarak terleme, kış aylarında daha az rahatsız edici olmaktadır. Bunun dışında tiroid bezinin aşırı çalışması, böbrek üstü bezinden kaynaklanan bazı hastalıklar, ÅŸiÅŸmanlık aşırı terlemeye yol açabilmektedirler.Â
 Â

Haberin Devamı

SORUÂ
ayak bileği kırığının iyileşmesinde bol miktarda kalsiyum içeren yiyecek tüketmek ve calcium sandoz içmek faydalımıdır?
CEVAP
Kırığın iyileşmesinde kalsiyum takviyesine ihtiyaz olup olmayacağı yaşa ve bir takım böbrek rahatsızlıklarının olup olmamasına bağlı olarak değişebilmektedir. Takip eden doktorunuza danışmanız uygun olacaktır.

SORUÂ
Kalbimde aşırı derecede carpıntı oluyor .gece uykumdada hissediyorum
CEVAP
Kalp çarpıntısı yani taşikardi bir çok rahatsızlıktan kaynaklanıyor olabilir. Öncelikle çarpıntınızın gerçekten taşikardi olup olmadığının anlaşılabilmesi için çarpıntı anında bir EKG yani kalp grafisi çektirmenizde fayda vardır. Grafının sonucuna göre gerekli olur ıse kardıyolojı uzmanına danımanız uygun olacaktır.

Haberin Devamı


SORU  Â
BENİM ŞİKAYETİM;UZUN SÜREDİR SAÇ DÖKÜLMESİ YAŞIYORUM,YÜZÜMDE SİVİLCER YOĞUNLUK GÖSTERİYOR.GEÇEN SİVİLCELERİN YERİNİ DE İZLER ALIYOR.ELLEYİP OYNAMIYORUM AKNELERİMLE VE BEN 1983 DOĞUMLUYUM,SİWİLCELERE SEBEP OLABİLİR DİYE KIŞIN KAN TESTİ YAPTIRDIM ONDA DA DEĞERLERİM İYİ ÇIKTI.ZAMAN ZAMAN HALSİZLİKLERİM VE GEREKSİZ AGRESİFLİKLERİM OLUYOR.YARA İZLERİM KOLAY KOLAY GEÇMİYOR WE İZ KALMA OLASILIĞI ÇOK YÜKSEK.FARKLI ŞEKİLLERDE DE AKINTIM OLUYOR.UZUN SÜRE YATIP BİRDEN KALKINCA DA GÖZÜM KARARIYR.
CEVAP
Bir takım tiroid hormon düzensizliklerinde bu şikayetler olabileceği gibi hiç bir fizyolojik rahatsızlık olmadanda bu şikayetler olabilir. Bir uzmana danışarak gerekli tetkikleri yaptırmanız uygun olacaktır.

Haberin Devamı

SORU
SORUM BENİM YEDİKLERİM AĞZIMA GELİYOR.SANIRIM REFLÜ ŞU AN İLAÇ KULLANDIM GEÇTİ İLACI BIRAKINCA TEKRAR BAŞLIYCAKMI YANİ DEVAMLI BÖYLE DOKTORA GİDİP İLAÇMI KULLANMALIYIM OLIURSA ÇOK İLAÇ KULLANMIŞ OLACAM BU İLAÇLARDA BANA UZUN KULLANIMDA YAN ETKİ YAPARMI NAPMALIYIM?
CEVAP
Reflü hastalığında reflinin derecesine  bağlı olarak ilaç kullanmak gerekli olabilir. Çok fazla ilaç kullanmanın zararı olup olmaması reflünün verebileceği zararlar ile karşılaştırılmalıdır. Sİze takip eden doktorunuza danışarak tedaviye devam edip etmeyeceğiniz konusunda bilgi almanız uygun olacaktır.

SORU
slm merak ettiğim bir konu hakkında danısacaktım ilginize şimdiden tessekkür ederim boğazımda sıkısma sanki boğuluyorum ve geğirme hisi olusuyor fakat geğiremıyorum gegircek gibi oluncada nefes alamıyorum sankı bogazımda topac gibi bişey varda sıkıstırıyor reflümde var ocaba ondanmı kaynaklanıyor???
CEVAP
Reflünün yaptığı tahrişten kaynaklanııyor olabileceği gibi bir takım tiroid bezi rahatsızlıklarındadada bu tarz şikayeetler olabilir.Bİr uzmana danışıp gerekli tetkikleri yaptırmanız uygun olacaktır.

Haberin Devamı

SORU
Eyet normal ve problemsiz gecti. 2. bebegi de cok fazla ara vermeden istiyoruz. Sezaryen icin yapilan dikislerimde problem olmaması icin en erken ne zaman hamile kalsam problem yasamam ? Cevabiniz icin simdiden tesekkurler.
CEVAP
Operasyon yerindeki dikişlerden ziyade ikinci bie gebelik için gerek yeni doğmuş bebeğin gerekse annenin yeni bir hamileliğe tam olarak hazır olabilmesi en az iki yıldır. Sİze takip eden doktorunuza danışmanız uygun olacaktır.

SORU
Gut hastalığı hakkında bilgi vermenizi istiyorum
CEVAP
Gut bazı eklemlerde ağrı, duyarlılık, kızarıklık, şişlik ve ısı artışı ile ani olarak gelişen, şiddetli ataklarla seyreden bir hastalıktır. Genellikle her seferinde bir eklemi etkiler ve bu eklem çoğunlukla ayak başparmak eklemi olmaktadır. Diz, dirsek ve el bileği gibi diğer eklemler de etkilenebilir. Ataklar çok hızlı olarak gelişir ve ilk atak genellikle gece olur. Tüm romatizma türleri içinde en ağrılı olanıdır.

SORU   Â
OÄžLUM 2 YAÅžINDA DÄ°L BAÄžI VAR KESTÄ°RMESEM NE GÄ°BÄ° SAKINCALARI OLABÄ°LÄ°R ?
CEVAP
İlerde konuşmasıda bir takım sıkıntılar yaratabilir.

SORU
50 Gün önce ikinci bebeğimi dünyaya getirdim.Sezeryanla doğum yaptım.Doğumdan sonra bir türlü kendimi toparlayamıyorum devamlı aşırı terleme ellerimde ayaklarımda aşırı uyuşma ve ağrı halsizlik ve uyku düzensizliği baş göstermeye basladı.Kilom normal fazla zayıf değilim.Sizce benim rahatsızlığım doğumdanmı kaynaklanıyor yoksa bende yeni bir hastalıkmı başgösteriyor.Doktora gittim bir şeyin yok dedi. Siz bana ne önerirsiniz simdiden teşekürler
CEVAP
Hamilelik sırasındaa vücutta bir takım hormonel değişiklikler oluyor e doğumdan sonra tekrara normal hayata adapte olana kadar bir takım sıkııntılar olabiliyor.Bunlarda endişe edilecek bir durum olmamalıdır.Çok fazla miktarda terlemeniz bebeğinizi emsirmenizden kaynaklanıyor olabilir.Endişe edilecek bir durum değildir.Sizi takip eden doktorunuz gerekli takipleri yapacaktır.
  Â
SORU
IYI GUNLER BEN 32 YASINDAYIM VE RAHMIMDE 6.2CM LIK KIST VAR VE DEKRAR COCUK ISTIYORUZ BUNU ALDIRMADAN HAMILE KALMANIN HERHANGI BIR SAKINCASI VARMI VE BU KIST HAMILE KALMAMA ENGEL OLABILIRMI CALISMALARINIZDA BASILAR.
CEVAP
Rahimde mevcut olan kistin seyri ve yerleşimi tedavide önemlidir. Boyutunun hızlı değişip değişmemesi yada yerleşim olarak hamilelikte bir sakınca oluşturup oluşturmayacağı konusunda bir uzman değerlendirmesi uygun olacaktır. 
  Â
SORU
kardeşim lenfoma hastası bu hastalığın tedavisini dahiliye doktoru(prf)takip ediyor.kemoterapi uygulandı 10 kür hoca kemoterapi yeteri kadar faydası olmadığını bundan sonra kemik iliği nakli yapılacağını söyledi,ancak hastanede yatak sorunu olduğundan iki kür ilaç daha uygulandı şimdi yine yatak bekliyoruz.siz hocalardan şunu öğrenmek istiyorum hastanenin onkoloji bölümünde mi ,yoksa dahiliye bölümünde mi daha etkin tedavi oluruz .şimdiden teşekkürler
CEVAP
Hastanızın rahatsızlığı ve gerekli olan tedavi açısından onkoloji bölünmünde olmasıda fayda vardır.Hastanızın kemoterapi alıyor olması bir takım infeksiyonlara kolay yakalanabilmesinin sağlayabilir.Dahiliye servisindede infeksiyonlu hasta çok olacağından orada yatmaması daha uygundur. 
      Â
SORU
merhaba, 3 ıyl önce dişlerime köprü yaptırdım fakat dişetieme uyum sağlamadığı için diş etimde şişme ve morarma meydana geldi. antlayda yaşıyorum ancak istanbulda tavsiye edilen bir diş hekimi zirkonyum olması gerektiğini ve istanblda yapılmasının daha sağlıklı olacağınısöyledi, antalyada da aynı kalitede üretim mümkün değilmidir? çalıştığım için her haftanın bir günü istanbula gelmek ne kadar mantıklı ve natlayda yada istanbulda ne kadar başarı sağlarım bir tıl bulamadım.teşekkürler ilginize.
CEVAP
Tedavide uyum sağlayabileceğiniz bir yer ve doktor olmasında fayda olacaktır.
   Â
SORU
merhaba. ben 25 yaşındayım. kasıklarımda kıllarda beyaz kalıntılar oluyor ve daha önce penisimde uçuklar çıkmıştı, sanırım cinsel yollarla bulaşan bir hastalığa yakalandım. uçuklar için doktora gittiğimde ilaç yan etkisi olduğu söylenmişti sanırım yanlış teşhis edilmiş... kasıklardaki kılları saran sarı tabaka hangi hastalıktan kaynaklanıyor?
CEVAP
Kullanılan tedaviden yada başka bir deri enfeksiyonundan kaynaklanıyor olabilir.Nedeninin tam olarak anlaşılabilmesi için bir Dermatoloji uzmanına danışmanız uygun olacaktır.
  Â
SORU
sabah kaktığımda sırt bölgesinde ağrı var bunu biraz hareket ettikten sonra gidiyor birde hareket ettirirken sırt bölgesinde kemiklerde ses geliyor ne yapmalıyım teşekkürler
CEVAP
Masa başı çalışmaları, hareketsizlik ve emosyonel gerginlik sonucu sırt ağrılarında artış olmuştur. Bu ağrılar tedavi yöntemlerine cevap vermemekte ve yaşam kalitesini  azaltmaktadırlar.  Kronik ağrı, tutukluluk ve yorgunluk belirtileri sabahları daha belirgindir. Yakınmalar; soğuk, dinlendirmeyen uyku, fiziksel ve ruhsal yorgunluk, aşırı fiziksel aktivite ve hareketsizlikle artar; sıcak ve kuru hava, sıcak duş veya banyo,  masaj, orta dereceli aktivite veya tatile çıkmakla azalır. 
  Â
SORU
Ellerim uzun süredir sürekli terlıyor.Avuç içlerim su gıbı oluyor,ve sankı avuclarım ve parmaklarımın ıcınde kanda bı pırtılasma varmıs gıbı gorunuyor..
CEVAP
Terin salgılanması insanlarda sinir sisteminin sempatetik denilen kısmının çalışması ile ilgilidir. Toplumun % 1'inde bu sistem aşırı düzeyde çalışmaktadır. Bu durumun nedeni tam bilinmemektedir ve doÄŸuÅŸtandır. Özellikle stresli durumlarda bu sistem aşırı çalışmaktadır. Genel olarak terleme, kış aylarında daha az rahatsız edici olmaktadır. Bunun dışında tiroid bezinin aşırı çalışması, böbrek üstü bezinden kaynaklanan bazı hastalıklar, ÅŸiÅŸmanlık aşırı terlemeye yol açabilmektedirler.Â

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!