SORU VE CEVAPLAR 32

Güncelleme Tarihi:

SORU VE CEVAPLAR 32
OluÅŸturulma Tarihi: Temmuz 24, 2007 15:50

Sağlığınızla ilgili soru ve sorunlarınızı paylaşabilir ve yol gösterici yanıtlar alabilirsiniz. Ancak unutmayınız ki, sağlık sorunlarınıza çözüm bulmanın en doğru yolu, uzman bir hekime muayene olmaktır. Sorularınıza verilen cevaplar öneri niteliğinde ve bilgilendirme amaçlıdır. Her türlü tıbbi tedavi için mutlaka hekiminize danışınız.

Haberin Devamı

SORU
serviks kanserinin belirtilerini yazar mısınız?
CEVAP
Seviks kanserinde periodik olarak yaptıracağının pap smear denilen tetkik ve kadın hastalıkları muayenesi ile erken teshis ve tedaavi mümkündür.Çok özel belirtileri yoktur.Akıntı , kanama , ağrı gibi bir çok hastalıkta olaabilecek belirtilerdir.Burada önemli olan düzenli konrtol altında olmaktır.
 
SORU
Sedef hastalıgının tekrarlaması bır takım pısıkılojık nedenlerdende kaynaklanabılır.Stres ve sıkıntılar hastalıgın alevlenmesını neden olabılır.Mumkun oldugu kadar stresten uzuk durmanız uygun olacaktır.  Tedavı seceneklerınde fototerarı denılen bır ısın tedavısıde vardır.UVB ısınları ve PUVA tedavı seceneklerındendır.Bu cıhazlar ıle butun vucuda ele, ayaga, kola, bacaga ve basa ayrı ayrı ultravıole ısınları vermek mumkundur. Bu ıkı cesıt tedavı de derının rengıne ve hastanın toleransına gore ayarlanır. Sıze uygun olup olması konusunda sızı takıp eden doktorunuzun karar vermesı ve en uygun merkeze  yonlendırmesı uygun olacaktır.
CEVAP
SEDEF HASTAĞININ EN İYİ ÇÖZÜMÜ NEDİR? VE KORTİKOİD İLAÇLARIN DIŞINDA DOĞAL YOLLARDA DİKKAT EDİLMESİ GEREKN ŞEYLER VAR MIDIR? NASIL BESLENEMK GERİKİR? NELER YAPMAK GEREKEİR? CEVAPALRSANIZ ÇOK SEVİNİRİM:(/

Haberin Devamı


SORU
Yüzümde iki yıldır kırmızı lekeler vardı üç ayrı doktora gittim farklı şeyler söylediler sivilce,stres,kılcal damar çatlaması konulan teşhisler bunlardı ilaçları fayda etmedi şuan hamileyim kırmızı lekelerim sivilcelere dönüştü ne yapmalıyım?
CEVAP
Hamile iken bir çok ilaç kullanılamaz. Bu Dönemde cildinizi mümkün olduğu kadar temiz tutmalısınız. Hamileleğin verdiği bir takim hormonel değişikliklerde etkilemiştir.

SORU
merhaba benım sıkayetlerım uyumak istegı halsızlık yorgunluk devamlı uyumak ıstıyorum hıc bır sey yapmak ıstemıyorum ayagı kalktığım zaman bacaklarım agrıyor kendımı yorgun hıssedıyorum devamlı yemek yemek ıstiyorum bu konuda bana yardımcı olursanız sevınırım yardımlarınızı beklıyorum tesekkurler.
CEVAP
Kansızlık başta olmak üzere tiroid hormon azlığına bağlı olarakta bir çok rahatsızlıkta benzer şikayetler olabilmektedir. Bazı sıkıntılı ve stresli dönemlerdede insan kendini bu şekilde hissedebilir.Uygun olan bir uzmana başvurarak basit kan tatlillerini yaptırmaktır.Gerekli şekilde o sizi yönlendirecektir.

Haberin Devamı

SORU
4 aydır baş dönmem var.bütün herşeye bakıldı birşey bulunamadı.başımı öne eğdiğim zaman fenalık hissi geliyor.yüksek tansiyon hastasıyım.kan tahlilinde lökosit 18000 çıktı. halsizlikten şikayetçiyim.
CEVAP
Sİnüzit denilen sinüslerin iltihabı lökositi yükseltip baş ağrılarına zaman zaman baş dönmelerine neden olabilmektedir. Bir uzmana başvurarak gerekli tetkik ve tedavilerin yapılması uygun olacaktır.
    Â

SORU
iyi günler ben kilo almak istiyorum..18 yasındayım 45 kiloyum ve kansızlık da var ..sizce ne yapabilirm..yardımcı olursanız sevinirim.
CEVAP
Öncelikle kansızlığınızın tedavi edilmesi ve doğru bir beslenme programı elde edilmesi gerekimektedir.Kansızlığınız sebebinin belirlenmesi ve tedavisi için bir uzmana başvurmanız uygun olacaktır.Eksik olan değerler yerine konulduğu zaman iştah olarakta bir miktar artma olacaktır.

Haberin Devamı

SORU
KALP büyümesinin en önemli nedenlerinden biri yüksek tansiyondur. Bunun mekanizmasını açıklamak gerekirse, kaslardan oluşmuş bir organ olan kalbin, her kasılmayla, atardamarların içine kan pompalamakla görevli olduğunu hatırlatmakla sözlerime başlamak isterim. Tansiyon denilen olayın da atardamarlar içindeki kan basıncı olduğu bilindiğine göre, yüksek tansiyonlu kişilerde kalbin, basıncı yüksek olan bir yere kan pompalamak için daha fazla güç harcadığı ortaya çıkıyor. Sürekli olarak ağır kaldırmak zorunda olan kişilerin kol kasları nasıl gelişiyorsa, sürekli olarak daha fazla iş yapan kalbin de kaslarının gelişmesi kaçınılmazdır. Bir kardioloğa başvurarak gerekli tetkik ve tedavilerin yapılması uygun olacaktır.
CEVAP
Hocam,kalp büyümesi hakkinda bilgi istemistim,soru cevap bölümünde bir türlü bulamadım..

Haberin Devamı

SORU
Ben20yaşında ve bekarım.bundan 1 yıl kdr önce düzensizlik şikayetiyle doktora gittim farlutal ve cyclo-progynova verdi.farkutaldan 10 gün soonra adt oldum ve ilcı 21 güm kulandım 3 ay düzenli oldu.sonra tekrar düzensiz oldu.farlutal alıp adetin 3. günü hormon tahlili yaptırdım.androstenedıon 5,17 çıktı diğerleri normaldi.Avandıa verdi fkat yine adet olamıyorum.Doktor pko demişti.ayrıca iki sefer ultrasona girdim ilkte kistler 5,4 cmdi.şimdi ise 9,3cm.Ben yine dktora gitcem ama Sizce durum ne.
CEVAP
Polikistik over sendromunda devamlı bir hormon düzensizliği vardır. Bir takım ilaçlar ile hormon seviyeleri düzenlenmeye ve normale çekilmeye çalışılır. Şu anki hormon seviyelerinizle ne durumda olduğunuzu söylemek çok sağlıklı bir cevap olmayacaktır.Çünkü sizin kliniğiniz va gerek röntgen gerek ise hormonlarınızın gelişiminin nasıl olduğunun bilinip yanıtlanması daha doğru olacaktır.Sizi takip ve tedavi eden doktorunuza danısmanızda fayda vardır.
   Â
SORU
merhaba.adetime 7 gün var gebe olup olmadığımı kanda test yaptırsam. yada kendim idrarda yapsam şimdiden belli olurmu .teşekkürler:
CEVAP
Adetinizin geçikmiş olması durumunda öncelikle kanda daha ilerleyen zamanlarda idrarda yapmanız daha anlamlı olacaktır.

Haberin Devamı

SORU
panik atak ve tedavisi hakkında bilgi istiyorum. Doğal ve bitkisel anlamda tedavisi varmıdır.
CEVAP
Panik atak kesinlikle kontrol altına alınabilir.Panik atakları ortadan kaldırmak Sürekli atak yaşayacağım diye bunaltı, kaygı yaşamayı önlemek. Panik atak korkusuyla yapılmayan davranışların yapılır hale gelmesi. Birlikte görülebilen diğer bedensel ve psikolojik sorunları gidermek Zamanla paniği önemsemeyecek ve unutacak seviyeye gelmek Panikten dolayı bozulan aile, is-sosyal yaşamın eskisi gibi normalleşmesi. Hiçbir panik belirtisi ve davranışı olmadığı halde tedaviye bir süre daha devam ettirmek.  Panik Bozukluğu olan hastalar, yaşadıkları panik ataklar nedeniyle zamanla yaşamlarında bazı değişiklikler yaparlar. Çok şiddetli ölüm korkusu veya kontrolünü yitirme duygusu yaşadıklarından düsünce davranışların da aşırılıklar abartılar, korkular, dikkati çeker, fakat bütün bunlar hastanın elinde ve iradesinde değildir. Yapılan panik tedavisiyle bütün belirtiler ortadan kalkar.  
   Â
SORU
Merhaba, 25 yasindayim ve 19 yasinda kesfettigim genetik hiperkolestrolemi sorunum var. Kilo fazlaligim olmamasina ve yagsiz beslenmeme ragmen kolesterolum yuksek. fakat bunun icin ilac kullanmiyorum. asil sormak istedigim ise gözlerimin göz aki kisminda hafif sari kucuk bi bolum olustu. kolesterolle baglantisi varmidir ve gidermek icin ne yapmam gerekir? Simdiden tesekkurler.
CEVAP
Genetik kolesterol yüksekliklerinde gözlerde yüzün belirli bölümlerinde bazen ellerde bir takım cilt değiiklikleri olabilir. Bunlar genetik olarak kolesterol metabolizmasındaki bir takım eksikliklerden kaynaklanmaktadır.Bir takım operasyonlar ile görünümü düzeltilebilir ama yeniden tekrarlama  ihtimali vardır.Doktor kontrolunde olmanız ve kolesterol seviyrlerinizin takip altında olması uygun olacaktır.

SORU
slm ben 20 yasındayım bikac aydır bel agrısı cekiyorum acaba önemlimi emar cektırmemi söylediler ama gitmedim hemen gitmelimiyim sizce.
CEVAP
Bel ağrılarında MR incelemesi ağrının nedenini belirlemek açısından önemlidir.Ağrınınnedeninin belirlenmeside tedaviyi şekillendirecektir. En kısa zamanda çektirmenizin faydası olacaktır.
 Â
SORU
Merhabalar,bende uzun süredir varis var,yazın ağrı oldukça artıyor,birde son birkaç aydır sağ ve sol ayak bileğimin yan kısmında şişlikler oluştu,sızlama şeklinde ağrı oluyor.Ne yapmalıyım?ilginize teşekkürler...
CEVAP
Mümkün olduğu kadar gün içerisinde ayakta durmamayı tercih etmeniz ve evdede ayaklarınızı yüksekte tutmanız uygun olacaktır. Bileklerinizdeki şişlikler yeni oluştu ise bir uzmana danışmanızda fayda olacaktır.
  Â
SORU
Gözlerim sürekli çapaklanıyor.Temizliyorum,en fazla 1 saat sonra tekrar çapaklanma yapıyor.Açık konuşmak gerekirse;sağlık karnemi bekliyorum bir doktora başvurmak için.En azından şimdilik ne yapabilirim.Tavsiye edebileceğiniz damla türü birşeyler var mı...Teşekkürler...
CEVAP
Çapaklanmanın iltihabimi yoksa allerjik bir durumdan kaynaklanıyor olması tedaviyi şekillendirecektir.Temiz tutmak uygun olacaktır.
            Â
SORU
20 yasındayım.normal olarak adet görmüyorum.doktorum divina adlı bir hormon ilacını sürekli kullanmam gerektigini söyledi.su an sürekli kullanıyorum ama bu tür ilacların cok yan etkisi varmış bir de kilo yapıyormuş doğrumu?
CEVAP
Bu tür hormon ilaçlarında periodik aralıklarla karaciğer fonksiyon testleri yapılmalıdır. Dooktor kontrolunde kullanılmaya devam etmesi uygun olcaktır.

SORU
merhaba benim annem 43 yaşında karaciğerin de 9 mm basit kist çıktı yapılan ultrasyon sırasın da .kansere çevirme riski varmı yoksa takip mi edilmeli teşekkür ederim.doktorlar takib edilmesi gerektiğini her insanda olabileceğinden bahsetti iyigünler.
CEVAP
Karaciğerdeki kistlerin radyolojideki görünümlerine göre takip mi tedavimi edilmesi gerektiğine karar verilir.Eger basit kist olduğu düşünülmüş ise periodik olarak ultrasonografi incelemelerinim yapılması uygun olacaktır. 
    Â
SORU
Uçuk neden çıkar nasıl yok edilir.
CEVAP
Uçuk sıklıkla dudakta görülen bir tür virüsün neden olduğu lezyondur.Uçuk genelde ağrıluıdır ve ağrı lezyonun ortaya çıkışından bir kaç gün önce başlar.Bu kabarcıklar saatler içinde patlayarak kabuklanır. 7 - 10 gün sürer. Günümüzde kesin tedavisi yoktur ancak bu konuda yoğun çalışmalar yapılmaktadır. % 5 asiklovirli merhem gibi bir antiviral ajan kullanılabilir. Doktor ya da diş hekiminizden son gelişmeler hakkında bilgi almak için irtibat kurun.

SORU
Kabızlık sorunum var her turlu ılacı denedım sorunuma tedavı bulamadım tuvalete cıkamıyorum ne gıbı onerilerinız var tesekur ederım.
CEVAP
Önce problemin şiddeti belirlenmeye çalışılmalıdır.Fizik muayene ,laboratur testleri yapılmalıdır.Kalınbağırsak filmi veya rektoskopik tetkikler istenebilir.Tüm kalın barsağın değerlendirilebildiği kolonoskopi denilen ışıklı,kıvrılabilen bir cihazla kolonoskopi yapılabilir . Sıvı vazelin,mineral yağlar,ağzından veya lavman yoluyla verilebilir.Şiddetli kabızlıkta özellikle karında şişkinlikde mevcutsa lavman ile barsak boşaltılmaya çalışılmalıdır. 
       Â
SORU
Merhaba hocam ben 43 yaşındayım 4 gün önce regli olduğum sırada vajına ağzı içerisinde iki tane şişlik fark ettim nedeni ne olabilir.pap testi yaptırmam gerekirmi. bu arada 3 çoçuk annesiyim. teşekkür ederim .iyi çalışmalar
CEVAP
Şikayetinizin nedeni bartholin apsesi senilen bir tahatsızlık olabilir.  Bartholin bezleri vaginanın girişinde bulunur ve mukus salgılar. Bezlerden birisinin kanalı tıkandığında kist denilen şişlik oluşur. İnfeksiyon başlarsa kanallar tıkanır, cerrahatli salgı dışarıya akamaz ve kanallarda birikir.İlk devrelerde asıl bulgu bezin şiş ve ağrılı olmasıdır. Bu bezlerin kistleşmesi muhakkak bir kadın hastalıkları ve doğum uzmanın tarafından değerlendirilmelidir.
   Â
SORU
ben 16 yasındayım ve gözlerimin ikisindede cıkma var bu cıkmayı lazer ameliyatı yaparak geri gitmesini saglaya bilme imkanımız var mı bu ameliyat oldukdan sonra gözlerim normal insan gözü gibi yerine gececek mi eger ameliyat varsa hastanenizde ki maliyatı ne kadar ve istesem yarın bu ameliyatı olabilir miyim cevaplarınız icin simdiden teşekkür eterim...
CEVAP
Gözlerin dışarı doru çıkmasına eksofthalmus denilir.Buna yol açabilen bir çok hastalık vardır. Gözün kendinden  kaynaklanan bir rahatsızlık olup olmadığının anlaşılması için göz hastalıkları uzmanın tarafından değerlendirilmesi uygun olacaktır.  Tiroid haslıklarındada göz bulguları eşlik edebilmektedir. Tiroid hormonlarınızın ve tiroişd bezlerinin kontrol edilmeside uygun olacaktır. Eksofthalmus nedeninin ortadan kaldırılması ile bir miktar gerileyebilmektedir.
     Â
SORU
metastatik meme ca hastasıyım. kullandığım kemo ilaçları nedeniyle sık sık dekort alıyorum. bu da kilo olarak (ödem) geri dönüyor. gerçi yemeklerimde tuzu azalttım ama yine de yeterli olmuyor... malum tedaviler ve kan değerindeki düşmeler nedeniyle yaşanan halsizlik sonucu çok fazla fiziksel aktivite de bulunamıyorum... şu kilo sorununu nasıl çözeceğim.
CEVAP
Bazı tedavilerde su tutlumu kilo olarak geri dönebilmektedir.Her ne kadar tedavinin yan etkisi olsada tedavi edici özelliği göz önünde bulundurularak yan etkileri biraz göz ardı edilebilir. Tuzu kesmeninizin faydası olacaktır.

SORU
Günaydın, Alt karın bölgemde şişlik, sertlik hissediyorum, dün öğleden sonra başladı. Sanki içime 1 kg ağırlık bağlanmış gibi, oturup kalkarken ağrı hissediyorum. Sanırım yumurtalıklarımı üşüttüm. Sizce nedir? ne yapmalı? Teşekkürler, iyi çalışmalar...
CEVAP
Karın ağrıları muhakkak takip edilmesi gereken bir durumdur. Ağrının seyrinin takp edilmesi ve nedeninin araştırılması için bir uzmana başvurmanızda fayda olacaktır.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!