SORU VE CEVAPLAR 3

Güncelleme Tarihi:

SORU VE CEVAPLAR 3
Oluşturulma Tarihi: Mart 30, 2007 15:24

Sağlığınızla ilgili soru ve sorunlarınızı paylaşabilir ve yol gösterici yanıtlar alabilirsiniz. Ancak unutmayınız ki, sağlık sorunlarınıza çözüm bulmanın en doğru yolu, uzman bir hekime muayene olmaktır. Sorularınıza verilen cevaplar öneri niteliğinde ve bilgilendirme amaçlıdır. Her türlü tıbbi tedavi için mutlaka hekiminize danışınız.

Haberin Devamı

SORU
yaşım 57 yedi yıldan beri hormon kullanırım kemik erimesinden dolayı.Doktor kontrolündeyim her yıl kemik ve meme kontrollerimi yaptırıyorum.Kanser riski yüksek endişeliyim.Doktorum bir yıl daha devam etmemi istedi sizce hormon almaya devam edeyimmi.Teşekkürler.
CEVAP
Halk arasında “kemik erimesi” olarak bilinen osteoporoz, kişilerin yaşam kalitesini bozan hastalıkların başında geliyor.  Kadınlarda menopozdan sonra kadınlık hormonunun azalması nedeniyle görülen osteoporoz erkekleri de etkiliyor. 45 yaş üzeri kadınların yarısı, 65 yaş üstü erkeklerin de üçte biri  osteoporoz sorununu yaşıyorlar.  Osteoporoz, ileri yaşlarda boy kısalması, kamburluk, ağrı şikayetleri ile ortaya çıkarken belirtileri ve kemik hasarı yıllar sonra ortaya çıktığı için sessiz bir hastalıktır.

Haberin Devamı

Kemik kütlesi büyüme ve olgunlaşma ile yükseliyor. Büyümenin durmasından sonra ilk 10 yılda maksimum seviyeye ulaşırken 40 yaş üzerinde kemik kütlesi azalmaya başlıyor. Bu sebeple osteoporoz  50-59 yaş arası kadınların %15 inde varken, 80 yaş üzeri kadınların %70 inde görülüyor. Osteoporoz  45 yaş ve üstü bayanlarda, ince yapılı sarışın veya kumral kişilerde ve uzun süreli kortizon tedavisi görenleri daha çok tehdit ediyor. Osteoporoz riskini sadece kadınlar değil erkekler de taşıyor.  Hastalığın erkeklerde gözükmesinin başlıca sebepleri arasında aşırı kortizon kullanımı, cinsiyet hormonu azlığı, ilaçlar, alkol ve sigara ile yaşam tarzı geliyor.


SORU
alnımda fındık büyüklüğünde sivilçeye benzer bir şişlik oluştu hafite sızlıyor ne olabilir yardımcı ulurmusunuz teşekkürederim.
CEVAP
Kizariklik ve sicaklik artisi varsa; iltihabi bir durum olarak degerlendirmek gerekir.  Bahsettiginiz yapinin sivilce olup olmadigindan emin olun.  Alkol pansumani ile fayda gorebilirsiniz.


SORU
Piyasada hatta artık eczanelerde bile satılan yağ yakıcı ilaçların sağlığımıza zararları var mı?
CEVAP
BİZ KURUM OLARAK BU TÜR İLAÇLARIN MUTLAKA UZMAN HEKİMİMİZE DANIŞILARAK KULLANIMINA KARAR VERİLMESİNİ KABUL ETMEKTEYİZ.


SORU
Benim 9 aylık bir kız bebeğim var 10 gün öcede kendi doktoruma götürdüm çok sağlıklı maşallah, ama benim çok küçük bir sorunum var tekrar doktora götürmeye gerek duymadım ama sorunum, uyku. bebeğim küçüklüğünden bu güne dek uyku sorunu var doktorda normal diyor,çeşitli nedenleri var diyor örneğin gaz gibi ama artık kocaman oldu bu sorun çok az düzeyde olsa gerek. akşam 9 veya 10 gibi uyutmaya çalışıyorum ama uyumak istemior 1 lere kadar oynuyoruz.geçe 1 satte 2 saate bir kalkıyor vs.
CEVAP
MALESEF ÇOĞU BEBEK İÇİN BU SORUNU YAŞAMAKTAYIZ.DOKTORUNUZ NORMAL DİYORSA PROBLEM YOKTUR.

Haberin Devamı


SORU
Merhaba, ben dört yıl önce safra kesei ameliyatı oldum. O günden sonra bağırsak düzenim bozuldu. Bazen kabız bazen de ishal oluyorum. Ama ishal daha sık oluyorum. Bu safra kesem olmadığı için beslenme düzeniyle ilgili mi? Neden kaynaklandığını ve beslenmeyle ilgili ise nasıl bir beslenme yapmam gerektiğini söylermisiniz. Teşekkür ederim. CEVAP
İrritabl Barsak Sendromu, klinik anlamda organik bir patoloji olmaksızın; barsak alışkanlıklarında değişiklik (kabızlık / ishal), abdominal ağrı(karın ağrısı), dispeptik yakınmalar (gaz, şişkinlik, geğirti) gibi üst ve alt gastrointestinal(mide-barsak sistemi) semptomlar ile karakterize olan ve tüm gastrointestinal sistemi tutabilen, bu sistemin bir motilite(hareket) bozukluğudur. İrritabilite (aşırı duyarldık) ile açığa çıkan ve barsakları (ince ve kalın) tutabilen bu motor hastalığın tanımı için en uygun terimin, "İrritabl Barsak Sendromu" olduğu belirtilmiştir. Bu hastalığı ifade etmek için kullanılmakta olan, sinirsel hazımsızlık, spastik kolon, irritabl kolon, nervöz kolit, gibi terimler; hastalığı yeterince tanımlayamadığından ve kolon ile         sınırlandırdığından, artık uygun bulunmamaktadır.

Haberin Devamı

SORU
Oğlumun gözlerinde bir senedir var diyor ama daha önceden veya çocukluğundan beri olabileceğini söyledi doktorlar %80 KERATOKONUS %20 astiğmat olabileceğini söyleyerek 6 ay süreyle ameliyatını ertelediler halka takacaklardı,sol gözünde 5,sağ gözünde 8 numaraya yakın astiğmat olabilir de diyorlar kesin anlayalım diyerek 6 ay ertelediler,bizde lens istedik şimdi lensleri gelecek,bekliyoruz bize bu konuda başka ne yapmamızı önerirsiniz.halka tedavisi kesin sonuç verir mi. 
CEVAP
Gözün en önünde yer alan ve bir kubbe bombeliğinde olması gereken saydam tabakanın bombeliğinin bozulması ve konik şekil almasıdır. Yani keratokonus, "konik şekilli kornea" anlamındadır. Normalde yuvarlak şekilli olan korneanın konikleşmesiyle görme azalır. Keratokonusda rahatsızlığın dönemine göre değişik tedavi uygulamaları yapılır. Hafif miyopi ve astigmatizmanın bulunduğu erken dönemde gözlükle hasta net görebilir. Hastalık ilerlediğinde artık gözlükle net görüş sağlanamaz duruma gelir. Bu dönemde özel keratokonus lenslerinden (gaz geçirgen kontakt lensler) faydalanır. Hastalar kontakt lens takabildikleri ve görme dereceleri yeterli seviyede kaldığı sürece ameliyata gerek yoktur. Hastalığın ileri dönemlerinde görme derecesi düşer ve kontakt lens takılamaz hale gelir. Bu dönemde ameliyat gerekli hale gelir. İstatistikler, keratokonuslu gözlerin sadece %20'sinde ameliyat gerektiğini göstermektedir. Söz konusu ameliyat, deforme olan merkezi korneanın yerine sağlam bir korneanın nakledilmesidir.

Haberin Devamı


SORU
Merhaba, size bir sorum daha olacak benim kızım 29.10.2001 doğumlu gece alt ıslatma problemi var doktora götürdük kan tahlili ve idrar tahlili temiz çıktı minirin 2 mg diye bir hap verdi bunu kullanıcak düzelene kadar dedi ne kadar doğru bunu kullanmak bilmiyorum cevabınızı bekliyorum bu konuda ne yapmam gerekir.
CEVAP
BÜYÜK BİR COĞUNLUKTA VAR OLAN PROBLEM NEDENİYLE DOKTORUNUZ GÖZETİMİ ALTINDA İLAÇ KULLANMANIZDA BİR SAKINCA YOKTUR.

SORU
İŞİTME CİHAZI KULLANMAKTAYIM VE SÜREKLİ SORUN AŞAMAKTAYIM, ACABA BU SORUNUN AMELİYATLA OLACAK YÜKSEK YÜZDELİKLİ BİR ÇÖZÜMÜ OLABİLİR Mİ?
CEVAP
KBB UZMANI TARAFINDAN YAPILACAK İŞİTME TESTLERİ SONRASINDA UYGUN GÖRÜLECEK AMELİYAT İÇİN AYRINTILI GÖRÜŞ ALMANIZ MÜMKÜNDÜR.

Haberin Devamı


SORU
Geceleri bacak sıkıntılarımdan uyuyamıyorum.Sıkıntılı Bacak sendromu diye bir hastalık varmış,bunun caresi nedir?maddi sıkıntılardan dolayıda doktara gidemedim.Bir ilacı varmı bunun?
CEVAP
HUZURSUZ BACAK SENDROMU NEDENİYLE PSİKİYATRIN UYGUN GÖRECEĞİ ANTİ DEPRESAN İLÇLAR SON DERECE FAYDA SAĞLAMAKTADIR.


SORU
BENİM SORUNUM GÖZLERİMDE.DEVAMLI YANMA OLUYOR VE BU CİDDİ BOYUTTTA AĞRI YAPIYOR.HER DAKİKA GÖZLERİMİ KAPATIP BİRAZ BEKLEMEK ZORUNDA KALIYORUM.BAHAR NEZLESİ DENİLDİ AMA 365 GÜN BU ŞEKİLDE YAŞIYORUM.GİTTİĞİM DOKTORLARDAN VE ALDIĞIM İLAÇLARDAN BİR SONUÇ ALAMADIM.YARDIMCI OLURSANIZ SEVİNİRİM.TEŞEKKÜRLER.
CEVAP
GÖZ HEKİMİ TARAFINDAN ÇOK DETAYLI BİR MUAYENE YAPILIP ÇİDDİ BİR GÖZ PROBLEMİ OLMADIĞINIZ SONUCUNA VARILMASI GEREKMEKTEDİR.


SORU
Benim sorunum 10 seneden beri bir dikişde su içemiyorum migdem bulanıyor.çok susadıgım zaman bir dikişde 3 ve 4 bardak suyu içiyorum ozaman bişey olmuyor.hiç bir yemek dokunmuyor. yudum yudum içiyorum suyu .acaba migdemdemi bir sorunmu var bunu bilmek istiyorum.bir iki defa doktora gittim.ciddiye bile almadılar durumumu . bir iki hab yazıp eve yolladılar beni.bu konuda bilgi almak istiyorum.saygılarımla
CEVAP
EN KISA ZAMANDA BİR ENDOSKOPİ YAPILIP YEMEK BORUSU VE MİDEYLE İLGİLİ CİDDİ BİR PROBLEMİNİZ OLUP OLMADIĞI ARAŞTIRILMALIDIR.


SORU
Merhabalar hemen konuya gireyim troid bezinde önce nodül dediler sonra nodül değil iltehap varmış dediler ve biraz zaman geçsin iltehap troid bezini iyice bitirecek ve  (saçların dökülecek, asabi olacaksın, kabız olacaksın hatta harektlerin yavaşlayacak) sonra biz ilaç tedavisine başlayacağız dediler ve bunu bir doçent özel muayenesinde dedi olayın özü şimdi ben bunların olmasını bekleyecekmiyim yoksa daha erken bir tedavi yolu varmı
CEVAP
HİPOTİROİDİ TEDAVİSİ İLAÇLARLA MÜMKÜNDÜR.İLAÇLARIN DÜZENLİ KULLANIMIYLA BU DEDİKLERİNİZ OLMAYACAKTIR.İYİ BİR ENDOKROLOĞA GİTMENİZDE FAYDA VARDIR.


SORU
Merhaba benim sorum babam için sağ kaval kemiginin dış tarafında aniden yumurta büyüklügünde su toplaması oldu.
CEVAP
BU OLAYLA İLGİLİ OLARAK GEREKLİ RADYOLOJİK TETKİKLER YAPILIP ORTOPEDİST TARAFINDAN DEĞERLENDİRİLMESİ UYGUNDUR.


SORU
Mrb...benim derdim şu .her iki kasığımdada şiddetli ağrı var..bunun sebebi nedir bide tedavisi nasıl yapılır..
CEVAP
Bu problem  vücutta bir iltihap lehine yorumlanabilir.Mutlaka kan ve idrarda gerekli tetkikler yapılıp uzman hekim tarafından değerlendirilip gerekli yerlere yönlendirme yapılmalıdır.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!