SORU VE CEVAPLAR 17

Güncelleme Tarihi:

SORU VE CEVAPLAR 17
Oluşturulma Tarihi: Nisan 13, 2007 12:36

Sağlığınızla ilgili soru ve sorunlarınızı paylaşabilir ve yol gösterici yanıtlar alabilirsiniz. Ancak unutmayınız ki, sağlık sorunlarınıza çözüm bulmanın en doğru yolu, uzman bir hekime muayene olmaktır. Sorularınıza verilen cevaplar öneri niteliğinde ve bilgilendirme amaçlıdır. Her türlü tıbbi tedavi için mutlaka hekiminize danışınız.

Haberin Devamı

SORU
Ben bir türlü kilo alamıyorum.boyuma göre aşırı zayıfım.bana kısa yoldan önereceğiniz ilaçlan vs.siyle nasıl kilo alabilirim.yardımcı olursanız çok sevinirim.
CEVAP
Barsaklarda parazit, kansizlik veya tirodi bozuklugu gibi bir hastaliginiz yoksa; bol kalorili ve sik aralikli beslenme ile kilo alamamaniz mumkun degildir.  Lütfen hekim ve eczacınıza danışmadan hiçbir ilacı kullanmayınız. Hekim ve eczacınızın önerileri dogrultusunda kullandıgınız ilaçları mutlaka önerilen süre boyunca kullanın. Yeni bir tedavi kürü başlamak için öncelikle hekim ve eczacnıza danışmak gerektigi unutmayın. Ister oral olarak ister topikal olarak kullanılsın her ilacın uzun süreli kullanımda kalıcı yanetkilere sahip olabilecegini unutmayın.

SORU
Ben 17 yaşındayım ve sırtımda sivilceler var ama bu sivilceler artık yara olmaya başlıyor dokunmadan hemde lekelerde olmaya başladı sırtım çok kötü durumda degil ama açık kıyafet giyince kötü bir görünüm veriyor sizce ne yapmalıyım
CEVAP
Sabırlı olun. Daha önce de belirtildiği gibi en etkili tedavi dahi aylarca sürebilir. Hekiminizin size önerdigi tedavi mutlaka akne ile ilgili probleminizin derecesi, aknenin skar bırakan türde olması ve olmaması, sosyal koşullarınız ve tedaviye yönelik uyan önlemlerinizi izlemedeki titizliginiz yakından ilişkilidir. Bu nedenle hekiminizin ve eczacınızın önerilerini yakından izleyin. • Size hekim ya da eczacı tarafından önerilmiş olan tedavi uygulaması için yakınlannızı yönlendirmeyin. Akne tedavisi kişiden kişiye farklılık gösterebilir. • Ümitsizlige kapılmayın. Unutmayın ki TEDAVİ EDILEMEYECEK AKNE YOKTUR. Dermatoloji uzmanlan probleminizin ciddiyet derecesine uygun olan tedavileri bilmekte ve belli bir sıra içinde uygulamaktadıriar. Bu sırada uygun bir tedavi prosedürünün izlenmesinde uzmanlara yardımcı olun… ! GEÇMIŞ OLSUN

Haberin Devamı

SORU
Eşimin beyininde 13 cm bir kütle vardır. izmir ege sağlık hastanesinde tedavi görmektedir.doktorların bize söylediği bu kütlenin ilaç la tedavi edileceği acaba bu kütle ilaçla tedavi edilirmi?
CEVAP
Beyinde mevcut olan kitlenin cinsine gore ilac tedavisi mumkun olabilir.  Bu konuda olan soru ve sorunlarinizi hekiminizle paylasmaktan cekinmeyin.

Haberin Devamı

SORU
mrb ben 18 yaşındayım benim sorunum boyum 1,58 kilom 48, benim asıl derdim baldır kısmım çok kalın yanı bacak kısmı bide azda olsa selülit başlangıcı var acaba inceltmek için ve selülitlerin yok olması için ne yapmalıyım
CEVAP
Yanlış: Selülit yalnızca normal kilosunun üstündeki kadınlarda oluşur.
Doğru: Selülit zayıf kadınlarda da görülebilir. Bu, vücutta gençlik yıllarında oluşan yağ hücrelerinin sayısıyla ilgilidir. Bağ dokusunun sıkı olup olmaması da selülitin belirleyici etkenlerinden.
Yanlış: Hamilelik sonrası tüm kadınlarda selülit olur.
Doğru: Ağırlığın artması ve hareketsizlik nedeniyle hamilelik sırasında selülitin oluşma ihtimali daha yüksek. Ama bu tek neden değil.
Yanlış: Selülit, yaşı ilerlemiş kadınlarda görülür.
Doğru: Selülit çoğunlukla genç yaşlarda başlar. Böyle bir problemi olmayan kadınlarda 45 yaşından sonra selülit oluşma ihtimali azdır.
Yanlış: Selülit hormonlardan kaynaklanan bir problemdir.
Doğru: Kadınlık hormonunu çok yoğun taşıyan ve kadınsı hatları fazlasıyla belirgin olan kadınların risk grubunda olduğu gerçek. Ama hormonlar selülite doğrudan sebep olmazlar. Selülitin sebebi normalde bir toplu iğne başı büyüklüğünde olan, ancak selülit durumunda bakla gibi şişen yağ hücreleridir.

Haberin Devamı

SORU
MERHABA BENIM ANNEM 48 YAŞINDA VE 2 YILDIR PARKİNSON TEŞHİSİ KONDU BUNUN TEDAVİSİ İÇİN SADECE İLAÇ VERDİLER. AMA HİÇ BİR İLERLEME YOK BUNUN BAŞKA TÜRDE TEDAVİ OLABİLİR Mİ? YAPABİLECEĞİMİZ BİR ŞEY OLUR MU?
CEVAP
PH’ın oluşum mekanizması bilinmektedidr. Ancak tüm bu olaylar zincirini başlatan mekanizma hala gizemini korumaktadır. PH bu yüzden hala “ilerleyici” bir hastalık olma özelliğine sahiptir.Ancak PH ile ilgili yapılan binlerce çalışma sonucu ortaya çıkan gerçek, erken ve doğru tedaviyle kimi olgularda bulgulan tama yakın gerilediği, çoğu olguda bir evreden diğerine geçiş süresinin anlamlı ölçüde uzadığı şeklindedir.Dolayısıyla, PH’ta erken tedavi hastaların son evre olan yatağa bağımlı kalma süresini uzatarak-belki de yok ederek hastaların kaybettikleri işlevlerini geri kazandırmakta, yaşam kalitelerini artırmakta hatta yaşam sürelerini uzatmaktadır.

Haberin Devamı

SORU
Değerli Hocalarımız çocuk sahibi olma arzusundayım yaşım 47 ve diabetliyim sperm değerlerim çok iyiydi ancak meni veremiyorum TESE ile aşılama yapılabilirmi Teşekkürler
CEVAP
1. Hastanın yaşı: Kadınlarda 30 yaş üzeri fertilite( gebe kalabilme) önemli ölçüde azalır. Bu nedenle olabildiğince vakit kaybedilmeden tetkikler tamamlanmalı ve tedaviye geçilmelidir.
2. İnfertilite süresi: Genellikle 3 yıldan kısa süreli infertilitede tedavi sonuçları daha iyidir. Daha uzun süreli infertilite, tedaviye daha direçlidir.
3. Daha önceki incelemelerin yetersiz olması ya da laboratuar sonuçlarında hatalar nedeniyle tanının doğru ve yeterli konulamadığı olgularda, başarısızlık söz konusu olabilir.
4. Hasta kooperasyonunun yetersizliği: hastanın ilaç kullanımına uyumu ve testlerini yaptırmaktaki titizliği başarıyı etkileyen önemli unsurlardır.

Haberin Devamı

SORU
sn.ilgili kendi çabalarımla hiç bir destek almadan 13 ay kesintisiz diyet ve spor yaparak 145 kg dan 86 kg.ya düştüm.bu süre zarfında sporu ve diyeti 1 gün bile aksatmadım.spor olarak akşamları 6 km koşu yaptım(1 gün bile aksatmadan).kahvaltı,şekerli mamuller,hamur işleri,pilav,kızartma kesinlikle tüketmedim.kolesterolüm:180 trigliserid:95 yaşım :38 görüş ve önerilerinizi alabilirmiyim.saygılarımla,
CEVAP
Spor sonrasında alınan duşta sağlığa önemli katkılar sağlıyor. Bu konuda dikkat edilmesi gereken önemli nokta, duşun ter soğuduktan sonra yapılması. Sporun hemen sonrasında, vücut daha sıcakken damarlar oldukça geniştir. Bu durumdayken sıcak suyla alınan duş, damarların daha da genişlemesine ve tansiyonun düşmesine neden olur. Ayrıca kalbe az kan gider ve beslenme sorunları başlar. Aşırı soğuk suyla duş alınması da damarların aniden büzüşmesine ve tansiyonun yükselmesine yol açar. Bu da enfarktüs riski yaratır. En iyisi, ter soğuduktan sonra ılık suyla duş yapmaktır.

SORU
Bir sorumda gögüslerimle ilgili. iki yıl önce ultrasyon ve filim çektirdim. süt bezeleri olduğu kontrol altında olamsı gerektigini söyledi doktorum.ama bu kitleler ağrı yapıyor .ne yapmalıyım.saygılar ;
CEVAP
Meme kistlerine neden olan faktörlerin başında kalıtım geliyor. Kalıtımın kistlerin oluşumundaki rolünün yüzde 5-7 olduğunu vurgulanıyor.  İklim kuşağımızda adet görme yaşı 12-14 yaş arasında değişmektedir. Adet görme yaşı 9-10-11 olduğunda risk artmaktadır. Erken yaşta meme gelişmekte ve daha fazla hormonal etkiye maruz kalmaktadır. Hiç doğum yapmamış olmak, geç yaşta doğum yapmak, geç menopoza girmek, yanlış beslenme alışkanlıkları ve alkol kullanımı da meme kanseri konusunda önemli risk faktörleridir.  Meme kanallarının tıkanması, kanalların genişlemesi, travmadan kaynaklanan sorunlar, östrojen hormonu kullanılması, meme kistlerinin oluşumuna yol açabilir. Kistlerin kansere dönüşme görülme oranı 40-50 yaş grubunda artıyor. 0-30 yaş arasında risk yüzde 0 iken, 40-50 yaş arasında yüzde 15’e kadar çıkar.  Meme kistlerinin kanser olduğunun belirlenmesi durumunda kistle birlikte memenin bir bölümü çıkarılabilir.  Memenin bir bölümü çıkarıldıktan sonra koltuk altı lenf bezleri de alınır. Sonuca göre kemoterapi ve radyoterapiyle tedaviye devam edilir. Eğer kanserli doku 2 santimetreden büyükse ve meme dokusu dışına taşmışsa memenin tümü, hatta altındaki adale dokusu ile birlikte alınır, koltuk altı lenf düğümleri çıkarılır. Yine kemoterapi ve radyoterapi yapılır.

SORU
Ben 14 nisan 2006 tarihinde beyin tümörü (lecyom) ameliyatı geçirdim.5cm büyüklüğünde ve sonuç temiz çıktı yanı kanser değilim. doktorumun bana söylediği şey kafamı karıştırdı.son mr da iyi çıktı.nedenini sorduğumda benim bünyenim yaptığı ama ameliyat sırasında tümörün alındığı böyleyi tamamen temizlediklerini ve özel bir işlem yaptıklarını ama bünyemin ymüsait olduğunu ve başka yerimden çıkma ihtimali olduğu söyledi.peki ben yine tümör riski taşıyormuyum.bilgilerinize ihtiyacım var saygılar
CEVAP
Hekiminizin size anlatiklarindan bir tekrarlama riskinin mevcut oldugu anlasiliyor.  Ek soru ve sorunlarinizi hekimlerinizle paylasmanizda fayda olacaktir.

SORU
İyi günler ben 19 yaşında bir bayanım.Sorunum şu ben 1:55 boyunda 49 kiloyum kilomla ilgili bir sorunum yok ama göbeğim olduğu için sorun yaşıyorum ne kadar kilo versem de göbeğimde hiç bir değişiklik olmuyo bunun için ne yapa bilirim bana yardımcı olur musunuz ilginiz için şimdiden teşekkür ederim.
CEVAP
Sadece kilo vermek onemli degildir; spora da zaman ayirmalisiniz.  Aksi takdirde beklediginiz etkileri goremezsiniz.

SORU
Kızım 10 yaşında. Geçen seneden bu yana gözlediğime göre gece banyo yaptıktan kısa bir süre sonra ıslak saçla yattığı zaman ertesi gün ateşleniyor. Ve ateşi yükselirken baş ağrısı yapıyor. Bundan 5-6 ay önce hastanenizde sinüzit ile ilgili film çekildi ve KBB doktoru sinüzit olmadığını söyledi. O zaman bu durumun sebebi ne olabilir öğrenmek istiyorum? Teşekkürler
CEVAP
Islak sacla yatmak saglikli yasam icin uygun degildir.  Hastaliga altta yatan nedenin ortaya cikarilmasi icin hekime danismanizda fayda olacaktir.

SORU
Daha öncede 2 kere yazdım ama bir cevap alamadım son kez şansımı denemek istedim .cevaplarsanız sevinirim.babamın omuzlarında dönem dönem ağırlık oluyor bu uyku hali getiriyor gözlerinde yaşlanma oluyor nedeni ne olabilir hangi dr başvurmalıyız.teşekkürler
CEVAP
Babanizin yakinmalarina yonelik saglikli yonlendirmede bulunabilmemiz icin bir ic hastaliklari uzmanina danismalisiniz.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!