SORU CEVAPLAR 19

Güncelleme Tarihi:

SORU CEVAPLAR 19
Oluşturulma Tarihi: Nisan 16, 2007 11:34

Sağlığınızla ilgili soru ve sorunlarınızı paylaşabilir ve yol gösterici yanıtlar alabilirsiniz. Ancak unutmayınız ki, sağlık sorunlarınıza çözüm bulmanın en doğru yolu, uzman bir hekime muayene olmaktır. Sorularınıza verilen cevaplar öneri niteliğinde ve bilgilendirme amaçlıdır. Her türlü tıbbi tedavi için mutlaka hekiminize danışınız.

Haberin Devamı

SORU
Hepatit B Geçirildiği halde Anti Total Hbc negatif olabilir mi? İyi günler diliyorum; Hepatit B ile ilgili bir sorum var.Cevaplarsanız çok sevinirim. Bana yaklaşık 5 yıl önce Kronik HBV teşhisi kondu. Testlerde Hbs Ag, HbeAg, HBV-DNA ,Anti Hbc Total Pozitif idi Karaciğer biyopsi sonucu da 8/18 idi, Kronik HBV denmişti. Transaminaz seviyeleri normaldi. Yaklaşık 3 yıl kesintisiz Zeffix Lamuvidin tedavisi gördüm. Şu anda bütün sonuçlar negatif, sadece Anti Hbs Pozitif, Anti Hbc Total de negatif. Transaminaz seviyeleri sınırda çıkıyor, 8 ay önce 100 seviyelerindeydi. HBV virüsü geçirildiği halde Anti Hbc Total in Negatif olması mümkün müdür? Böyle örnekler var mıdır? Bu konuda doküman var mıdır? Yoksa testleri mi tekrarlamak lazım? Teşekkür ederim. Fikri ÜNSAL
CEVAP
Anti HBc totalin bahsedilen durumda (+) olması beklenir. Çok nadiren anti-HBc titrasyonu çok düşükse ve laboratuvarda kullanılan kit yeterli duyarlılıkta değilse  (-) bulunmuş olabilir. Güvenilir bir laboratuvarda testin tekrarını öneririm.

SORU

Merhaba, EZETROL Tablet,hangi durumlarda kullanılması ve önerilmesi uygun olan bir ilacdır. Saygılarımla
CEVAP
Kolesterol seviyelerindeki yuksekliklerin tedavisi icin kullanilan bir ilactir.

Haberin Devamı

SORU
Merhabalar, benim glokom rahatsızlığım var.6yıldır ilaç kullanıyorum cosopt ve lumigan. bu ilaçlar hamilelik durumunda kullanılırmı acaba içeriğinde zararlı yazıyo ama ozaman ne yapmam gerekecek.kullanamsam ayrı bir risk sanırım ama hamile kalmakta istiyorum hiç cocuğum yok çünkü.. Teşekkür ederim . iyi günler
CEVAP
Lumigan isimli ilacın gebelik durumunda kullanılması durumunda istenmeyen etkiler gözlenebilir. Düşük ve erken doğum süreçlerini başlatabilir. Bu nedenle göz doktorunuz ve kadın doğum doktorunuzla görüşerek lumiganın değiştirilmesi uygun olacaktır. Cosoptun içeriğinde iki madde bulunmaktadır. Bu ilaç için de alternatif bulunabilir. Göz doktorunuzla görüşünüz.

SORU
Öncelikle ilginize çok tşk ediyorum. Sürekli olarak bağırsaklarımda gaz sancısı yaşıyorum üstelik tuvalet ihtiyacıma çıksamda sorun devam ediyor. Bazen öyle dayanılmaz oluyor ki bu ağrılar midem'e vuran kramplara neden oluyor.
CEVAP
Sebebi ne olabilir ve sorunu gidermek için hangi bölüme gitmem gerekir. Mide veya onikiparmak ulseri, reflu gibi rahatsizliklar mevcut olabilir.  Bu nedenle, bir gastroenteroloji uzmanina danismanizda fayda olacaktir.
 
SORU
yapay akciğer ile ilgili net bilgiler -araştırmalar - kanıtlanmış verilernelerdir? pazartesiye lazım
CEVAP
www.google.com.tr adresinde yapacaginiz arastirma sizin detayli bilgilere ulasamnizi saglayacaktir.

Haberin Devamı

SORU
Eşimin ayaklarında şişme var ödem oldugu söylendi vucudundaki suyu atmak için hap kullanması önerildi bu durumda görüşlerinizi alabilirmiyiz
CEVAP
Vücutta anormal miktarda su toplanmasıdır. Kalp, damar ve böbrek hastalıklarının bir belirtisi olabildiği gibi bazı alerjik durumlarda ve beyin travmalarında ciddi sonuçlar doğurabilir.Ödemin farklı tipleri bulunmaktadır.Ödem hastalığa göre vücudun belirli bölgelerinde olmaktadır.Tedavisinde öncelik hastalığı ve hastalığı meydana getiren etkenleri ortadan kaldırmaktır,daha sonra veya beraber ödem çözücü ilaçlar kullanılabilir.Ödem çözücü ilaçlar genelde idrar söktürücülerdir.bazı durumlarda ödem cerrahi olarak da çıkarılabilir.  Deride ödem olan bölgeye parmakla basıldığında, içeriye doğru bir çökme olur.

Haberin Devamı

SORU
Mikroskopik incelemede karaciger temel yapisi hafif siddette portal fibroz genisleme disinda korunmustur.Portalalanda lenfoid follikulolusturan mononukleer inflamatuar hucresel reaksiyonizlenmektedir.Kucuksafra duktus yapilarikorunmus olmaklaberaber birbuyuk portalalanda safra duktus yapisi izlenememistir.sinirlayici membranlar yerelalanlarda duzensizlesmistir.parankim nekroinflamatuar odaklar ve lenforetikuler reaksiyon dikkaticekmistir.Taniyi rica ederim. Saygilarimla.
CEVAP
Bu raporu tetkiki sizden isteyen hekiminizle paylasmaniz gereklidir.  Yakinmalarinizi ve muayene bulgularinizi bilmeden, sadece bu rapor ile taniya ulasmak mumkun degildir.

Haberin Devamı

SORU
Takayasu[nabızsızlık] hastasıyım hastalıgım hakkında bilgi almak istiyorum
CEVAP
Nadir rastlanan ve sadece aorta ve aorta dallarını tutan bir hastalık. En çok 20-40 yaş arasında kadınlarda görülen rahatsızlık bu damarların cidarlarında enflamatuar (yangısal) reaksiyonlarla seyreder. İlk kez 1908 yılında Dr. Mikoto Takayasu tarından tanımlanan klinik tablo "Pulseless Disease" - "Nabızsız Hastalık adıyla da anılır.

Baş dönmesi, bayılma, uzun süren hafif ateş, adale ağrıları, görme kusurları, kollarda güçsüzlük, çabuk yorulma  gibi belirtileri olan hastalığı tanımak oldukça zordur. Anjıografi, ESR (Sedimantasyon), CRP gibi kan testleri yardımıyla tanı kesinleştirilir. Hastalığın başlangıcında steroid tedavisi oldukça yararlı olur. Bu tedavi belirtilerin ağırlığına ve süresine göre aylarca devam edebilir.  İlerlemiş ve atardamar yetersizliği belirtileri varsa, darlık ve kısa tıkanıklıklar balon/stent veya daha ileri durumlarda by pass ile tedavi edilir.

Haberin Devamı

SORU
Merhaba annem 47 yaşında 78 kilo dizinde kıkırdak erimesi var 5 yıl önce sağ dizinden menüsküs ameliyatı oldu, şu anda yürümekte zorluk çekiyor, gazetede kıkırdak nakli yapıldığını okumuştum bu annem içinde geçerli olabilirmi lütfen yardım edin kendisi çok acı çekiyor.
CEVAP
Anneniz icin bahsettiginiz durumun gecerli olup olmadiginin belirlenmesi ancak detayli bir tetkik ve muayenenin ardindan belirlenebilir.  Bu nedenle, bir ortopedi uzmanina danismanizda fayda olacaktir.

SORU
Merhaba, benim sorum piyasada bu sıralar çok yaygınlaşan dietbant diye bişey var. yemek yiyerek kilo verdirdiği söyleniyor.pek inandırı değil ama gerçekten para vermeye kıyılacak bişeymi????
CEVAP
Bu konuda bilimsel degerlilige sahip olan bilgiye hakim degiliz.
 
SORU
İyi günler.çok şiddetli baş ağrısı ve tansiyon düşme şikayeti sonucu çekilen emar sonucum; bilateral serebral beyaz cevherde periventrükülerplak tarzında, subkordikal-derin yerleşimli frontalde daha belirgin milimetrik boyutlu odaklar şeklinde T1A sekanslarda hiperintens,İVKM enjeksiyonu sonrasında kontrast tutulumu göstermeyen lezyonlar mevcuttur.Ön planda iskemik-gliotik değişiklikler ile uyumlu.Sonuç:serabral parankimde minimal nonspesifik gliotik değişiklikler. Sonuç ne olabilir-önerileriniz
CEVAP
Bu konudaki yorumu tetkiki sizden isteyen hekiminizden almanizda fayda olacaktir.

SORU
BİR SÜRE ÖNCE TAHLİL YAPTIRDIM. KOLESTROL , ŞEKER VE DİĞERLERİ NORMAL SINIRLAR İÇERİSİNDE ÇIKTI. FAKAT TEK SORUN KARACİĞER YAĞLANMASI. ÜST SINIRIN 200 OLMASI GEREKİRKEN 250 ÇIKTI. DOKTOR DİKKAT ETMEMİ İSTEDİ. FAKAT NE YAPACAĞIMI NASIL ÖNLEYECEĞİMİ SÖYLEMEDİ. SADECE SİYAH ET YEMEMEMİ SÖYLEDİ. NE YAPMAM GEREKİYOR.
CEVAP
Bal karaciger için çok faydalidir (Şeker hastaligi varsa yenmemelidir). Paracetamol, kortizon, tetrasiklin gibi karacigere zararli ilaçlar sürekli kullanilmamalidir. Doktora gidince (verilecek ilaçlarin seçimi açisindan) karacigerde yaglanma oldugu söylenmelidir.

SORU
MERHABA BÖBREKÜSTÜ BEZLERİMİN ALINMASI SONUCU(FEOKROMASİTOMA NEDENİYLE) 7 YILDIR DÜZENLİ OLARAK HYDROCORTISON VE ASTONIN(FLUDROCORTISON) KULLANIYORUM.BAZI SİTELERDE TUZ YEMEMENİN YANINDA ŞEKERLİ YİYECEKLER VE ALKOL TÜKETMEMEKTE GEREKTİĞİ YAZIYOR.ANCAK DOKTORLARIM BİRAZ TUZUN GEREKLİ OLDUĞUNU GERİSİNİN ÖNEMLİ OLMADIĞINI SÖYLÜYORLAR.ACABA HANGİSİNE İNANMAM LAZIM?VE KORTIZON KİLO YAPAR MI?CİDDİ BİR KİLO PROBLEMİM OLMAYA BAŞLADI.TEŞEKKÜR EDERİM...
CEVAP
Sizi en yakindan taniyan ve gecmisinizi bilen hekimlerinizin onerilerine uyunuz.

SORU
Günaydın dün soruma cevap verdiğiniz için teşekkür ederim.Kardeşim de bir soru sormuştu ona cevap alamadık ben onun adına yineliyorum tekrar .Dizinde menisküs var.Belindede problemi var.Kilo da vermek istiyor.Evde ki kondisyon bisikletine binmesi sakıncalımı? Ne tür sporlar yapabilir.İyi günler?
CEVAP
Gerçekten menisküs (menisküs yırtığı) varsa bisiklete binmek uygun değil. Önce bunun tedavisi gerekli. Bel için de problemin  ne olduğunu bilmeden yorum yapamıyoruz.

SORU
Ben bir ay önce diete başladım ve bununla ilgili internette birçok yazı okudum ve heryerde lida adındaki bir kapsülün bitki içerikli olduğunu ve insan sağlığını bozmadan zayıflattığı doğrultusunda haberler olduğunu okudum.Ama bunlarda gerçeklik payı olup olmadığı konusunda şüphelerim var siz bu kapsül hakkında bizleri bilgilendirirseniz çok memnun olurum.Şimdiden teşekür ederim..
CEVAP
Bu konuda bilimsel gecerlilige sahip bilginin varligindan haberdar degiliz.  Bu nedenle, herhangi bir yorumda bulunamayacagim.

SORU
Yaz kış boyunca ellerim ve ayakları soğuk ve mor neden?teşekkürederim
CEVAP
Yakinmalariniz sistemik bir hastalik belirtisi olabilir.  Bu nedenle, ileri tetkik ve tedavi amaciyla bir hekime danismak uzere randevu aliniz.

SORU
MERHABA,BEN 38HFTALIK GEBEYIM.BENDEN DUN TUVALET SONRASI SARI KANLI SUMUKSU AKINTI GELDI COK KORKTUM VE DOGUM YAPICAGIMI DUSUNDUM.FAKAT BASKA BIR BELIRTI OLMADI.YORUMUNUZU BEKLIYORUM
CEVAP
Duzenli aralikli agrilariniz oldugu takdirde vakit gecirmeden hekiminize danisiniz.  Dogum eyleminin baslamasi her an beklenebilir.

SORU
Reyno fenomeni hasatasıyım.Doktorlarım tarafından aspirin ve tansiyon ilacı verildi ancak yan etkileri sebebeiyle kullanamıyorum.Özellikle kış aylarında el ve ayaklarımda oluşan morluk,his kaybı ve ellerimi kullanamamk gibi problemler yaşıyorum.Bu hastalıkla ilgili bilgi vermenizi ve ne gibi tedbirler alabileceğimi belirtmenizi rica ediyorum.
CEVAP
Reynaud;  Sebebi bilinmeyen, daha çok ortaya yaşlı kadınlarda rastlanan bir rahatsızlık olup, özellikle soğuğa maruz kalınca parmaklarda morarma ve hissizleşme ile karakterize bir damar rahatsızlığıdır.

SORU
Sizden bir ricam var yazdığım patoloji raporunu sıradan bir insanın bile anlayacağı şekilde yorumlarsanız sevinirim.ÜRETERYAL KARSİNOM (PAPİLLER DERECE 2A) TÜMÖR POAPİLLER KONFÜGRASYONDA OLUP LAMİNA PROPİA VE KAS DOKUSU İZLENMİŞ İNVAZYONA RASLANMAMIŞTIR.TEŞEKKÜRLER EVRESİNİN DE NE OLDIĞUNU YAZARSANIZ SEVİNİRİM
CEVAP
Bu rapor hakkında bilgiyi sizi taniyan ve bu tetkiki isteyen hekiminizden alabilirsiniz.

SORU
zona da hangi besinler tüketilmeli,tüketlmemesi gereken besinler varmı?
CEVAP
Zona hastaligi ile beslenme arasinda direkt iliski bulunmamaktadir.  Dilediginiz sekilde beslenebilirsiniz

 SORU
dört yaşındaki kızım tırnak yemeye başladı,nasıl vazgeçireyim.hasta olacaksın mikrop vardır diyorum sonuç alamadım
CEVAP
Tırnak yeme alışkanlığına çoğunlukla 3-4 yaşlarından önce başlamaz. (Çok ender olarak 5 aylık gibi erken bir dönemde görülebilir). Çocukların %33 de tırnak yeme davranışı görülür. Bu oran erken ergenlik çağına kadar sürer. Ergenlik çağında tırnak yiyen çocukların sayısı %40-45’e yükselir. Yani ergenlik çağına doğru çocukların hemen hemen yarısı tırnak yeme davranışı gösterir. Bunun nedeni olarak gençlerin çevreden onay görmemeleri olarak değerlendirilir. Ayrıca tırnak yiyen çocukların ailelerinin çoğunda tırnak yiyenlere rastlanmaktadır. Bunun içinde tırnak yemenin bir taklit olduğu ve büyükleri taklit etmek suretiyle öğrenildiği ileri sürülmektedir. Ergenlik çağında sosyal onay görenlerin çoğu bu alışkanlığı terk etmektedir.

Tırnak yemek bazen ayak parmaklarını ısırmakla ve ayak tırnaklarını el parmaklarıyla yakalama ile ilişkili görülmektedir. Ayak parmağı tırnağının yenilmesi ve ısırılması hemen hemen sadece kızlarda görülmektedir.

SORU
benim oğlumun sol tarafında ara sıra ağrı oluyor asosu çok yüksek çıkmıştı ilaçla normale döndü ama yorulunca yine sancı oluyor neden acaba
CEVAP
Cocuk doktoruna ileri tetkik ve muayene amaciyla danismalisiniz.
 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!