SORU CEVAPLAR 1

Güncelleme Tarihi:

SORU CEVAPLAR 1
Oluşturulma Tarihi: Mart 30, 2007 13:40

Sağlığınızla ilgili soru ve sorunlarınızı paylaşabilir ve yol gösterici yanıtlar alabilirsiniz. Ancak unutmayınız ki, sağlık sorunlarınıza çözüm bulmanın en doğru yolu, uzman bir hekime muayene olmaktır. Sorularınıza verilen cevaplar öneri niteliğinde ve bilgilendirme amaçlıdır. Her türlü tıbbi tedavi için mutlaka hekiminize danışınız.

Haberin Devamı

SORU
Ben babaannemin durumu hakkında bişeyler sormak istiyorum. Kendisi 90 yaşında bu aralar çok zayıfladı, konuşma güçlüğü çekiyor ve artık 1 haftadır sıvı gıdalarla beslemeye çalışıyoruz.Ne tür vitamin yada gıda önerirsiniz.Kendisinde aynı zamanda kalp yetmezliği rahatsızlığı var.Bu şekilde ne kadar yaşayabilir, sadece sıvı gıda alarak.Serum vermemizin bişeye yaramıycağı söylendi.Bu doğrumudur.Şimdiden teşekkür ederim.
CEVAP
En kisa zamanda babaannenizi bir hekime muayene ettiriniz.


SORU
MERHABA..ONCELIKLE ILGINIZE TEŞEKKUR EDERIM..SPORLA UĞRAŞIYORUM DAHA DOĞRUSU FUTBOL İLE.VE 2-3 HAFTADIR..SAĞ KASIĞIMDA ŞİDETLI AĞRILAR VAR..ISRARLA MAALESEF OYNAMAYA DEVAM EDIYORUM..VE HER MAÇTAN SONRA AĞRI ŞİDETLENIYOR..HAPŞIRIRKEN BILE AĞRIYOR..SAĞA SOLA DÖNÜŞLERIMDE UYUDUĞUM YERDE PROBLEM OLUYOR..BACAKLARIMI ÇOK ACAMIYOR VE GEREMIYORUM..DAHA ONCE DE SOL KASIĞIMDA BUNA BENZER BI RAHATSIZLIĞIM OLMUŞTU VE 3-4 OYNAYAMAIŞTIM..AĞRI HEMEN DİZ KAPAĞIMIN ÜSTÜNDEN BAŞLIYOR VE KASIĞIMA KADAR GİDİYOR
CEVAP
İleri tetkik ve tedasvi amaciyla bir ortopedi uzmanina danismanizi oneririm.

Haberin Devamı


SORU
yaşım 64 sol dizimde bir problem var 10 metre falan yürüdükten sonra çok ağrıyor ve yürüyemiyorum ne yapamam  gerekiyor.
CEVAP
İleri tetkik ve tedavi amacıyla ortopedi uzmanına muayene olmalısınız.


SORU
slm.kızım 9 aylık ilk altı ay anne sütü ile beslendi daha sonra ek gıdaya geçtik. Hiç zorlamadan verdiğimiz gıdayı yiyor 5dk sonra olduğu gibi çıkarıyor.Bu durum bazı övünlerde oluyor. Ama mutlaka günde bir kez oluyor.Ek gıda olarak yoğut , etve sebze karışık çorba, meyve püresi, muhallebi, beyaz peynir ve yumurta veriyorum.Bu konu ile tavsiyelerinizi bekliyorum. İyi çalımalar...
CEVAP
İlk 6 ayında bebeğinizi sadece anne sütü ile besleyiniz. Bebeğinize 6. ayından önce, hastalık döneminde bile su, bitki çayı ve meyve suyu vermeyiniz. Yaygın bazı yanlış inanış ve bilgiler yüzünden bebeğe doğar doğmaz şekerli su içirilir. Bu, bebeğin açlık duygusunu yok edip, emmesini engeller.

Özellikle doğumdan hemen sonra salgılanan ilk sütün bebeğe verilmesi çok önemlidir. Doğumdan itibaren 30 dakika içerisinde bebeğinizi emzirmeye başlayınız. İlk 4-6 hafta boyunca günde 8-12 kez emzirmelisiniz.

Haberin Devamı

Bebek ağladıkça ve istedikçe emzirilmelidir. Beslenme süresi bebekten bebeğe farklılık gösterebilir, ancak emzirme döneminin başlarında bebeğinizi her istediğinde ve istediği süre kadar emzirmeye çalışınız. Uygun emzirme tekniği bebeğinizi ve sizi rahatlatacak ve, sütünüzün verimliliğini arttıracaktır.

 
SORU
gözlerimin altı sürekli siyah oluyor.doktora hiç gitmedim acaba kansızlıktan olabilir mi?
CEVAP
İleri tetkik ve tedavi amaciyla bir ic hastaliklari uzmanina danismanizda fayda olacaktir.

 
 
SORU
BEN YAKLAŞIK 2,5 SENE ÖNCE GUATR AMELİYATI OLDUM 2 TANE NODÜLÜM VARDI DAHA SONRA ATOIM TEDAVİSİ ALDIM ŞU ANDA HALA İLAÇ ALMAKTAYIM VE 6 AYDA BİR KAN TAHLİLİ VERİYORUM.NODÜLLERİN DİŞİ OLDUĞUNU TEKRAR ÇIKMA OLASILIĞI OLDUĞUNU SÖYLEDİLER.BU OLAYLARDAN SONRA SÜREKLİ KİLO ALDIM DOKTORUM ASLINDA VERMEN GEREKİYOR DİYOR BU KONUYLA İLGİLİ BİLGİ VERİRSENİZ SEVİNİRİM
CEVAP
Tiroit glandının büyümesine guatr denir. Erişkinlerde tiroidin ağırlığı normalde 20-25 gm’dır.  Çok büyük guatrlar el veya gözle muayene sırasında kolaylıkla tespit edilebilir. Ancak şüpheli durumlarda ultrasonografi ile tanı konmalıdır. Tiroidin erişkinlerdeki normal  boyutları 20x25x50 mm’dir.

Haberin Devamı

 
SORU
Benim sorunum burun ucumla ilgili,ilk bakışta çok fazla bir belirginlik olmasada dikkatli bakıldığında burum ucumda hafif bir eğrilik var.Bu sorun başımı geriye doğru götürdüğümde çok daha net bir şekilde belli oluyor.Burnum biraz etli,bundan dolayı herhangi bir estetik söz konusu olduğunda başarı oranı ne olur bilemiyorum.Bildiğim kadarıyla etli,derisi kalın olan hastalarda bu başarı biraz daha düşük.Bu konuda beni aydınlatabilirseniz çok sevinirim.İlginize şimdiden teşekkürler
CEVAP
ileri tetkik ve tedavi amaciyla bir ic hastaliklari uzmanina danismanizda fayda olacaktir.


SORU
İyı gunler ben 21 yasında bir üniversite ögrencisiyım kalbım sureklı carpıntı yapıyor özelliklede çorap giymedyım zamnlar vede  bir şeye çok üzüldüyüm zaman hemen sol tarafta kalp bölümünde sankı bır ıyne batıyormus gibi bir acı hissediyorum doktora gittim kalbimde bir sorun olmadıgını soyledı ama hala o agrı gecmedı. arada sırada boyle üşüttüyumde ac kaldıgımda hemen kalbımde agrı (çarpıntı)beliriyor ne yapmam gerkıyor
CEVAP
Çarpıntı, kalp atışlarının belirgin şekilde hissedilmesidir. İstirahat halinde normal bir insanın kalp atışı dakikada 60-90 arasında değişir. Fazla çay, kahve ve sigara içilmesi çarpıntı yapabilir. Aşırı endişe ve gerilim de bu durumun bir nedenidir. Güç harcanmasını gerektiren hareketler sırasında kalp atışlarının hızlanması ve fiziksel etkinlikler sonrasında bir süre kalbin hızlı atması olağandır. Ancak nabız düzensizliği ve kalp atım sayısının artması çeşitli hastalıkların habercisi olabilir. Böyle bir durum hissedildiğinde sakince nabız alınmalı ve gerekirse bir doktora başvurulmalıdır.

Haberin Devamı

 
SORU
Parlak noktalar ve yüzen cisimler görüyorum baktığım yerlerde acaba gözlerimde bir sorun mu var varsa nedir bu sorun teşekkürler.
CEVAP
Bazen baktığınız yerde küçük tanecikler veya bulutcuklar görürsünüz.  Bunlara uçuşmalar denir.  Uçuşmaları özellikle gökyüzüne baktığınızda veya düz bir zemine baktığınızda daha fazla farkedersiniz.  Bu uçuşan noktalar genellikle,  gözün içindeki jel kıvamındaki yapı olan vitreus’un içindeki küçük yumaklaşmalardan oluşmaktadırlar.  Bu yumaklaşmaların görme zarı (retina) üzerinde oluşturduğu gölgeleri algılamaktasınız.  Bunların küçük noktalar, halkalar, çizgiler veya bulutlar gibi şekilleri olabilmektedir.

Haberin Devamı

Uçuşmalara neler neden olabilmektedir?
İnsanlar orta yaşlarına eriştiklerinde, gözün içindeki jel kıvamındaki yapıda bazı değişiklikler olmaktadır.  Jelin, gözün arka duvarında görme zarında yapışık olduğu yerlerden ayrılması ile bu yapının küçülmesi söz konusu olur ve içinde yumaklaşmalar ortaya çıkar.  Arka vitre ayrılması (dekolman) dediğimiz bu durum bazı kişilerde daha yüksek oranda görülmektedir:

1.      Miyoplarda
2.      Katarakt ameliyatı geçirmişlerde
3.      Göz içi iltihabı geçirenlerde
4.      YAG laser yapılanlarda

Eğer bu uçuşmalar çok ani oluşmuşsa ve kişi özellikle de 45 yaşın üzerindeyse acil olarak doktora başvurmaları gerekmektedir.


SORU
Sol gogsumde bir agrı oluyor. Bazen o kadar siddetli oluyor ki ustune yatamıyorum. Ben kendim ogretmenim hatta bir kere derste siddetli bir agrı basladı. EKO ve EKG cekildi bir sey cıkmadı. Kalp kapakcıklarının hafif fibratik oldugu soylendi ama agrılarım devam ediyor. İlginizden oturu tesekkur ederim.
CEVAP
Genel olarak ağrı subjektif bir rahatsızlık hissi olarak tanımlanabilir ve doku hasarının bir duyusal göstergesi olarak hissedilir. Ağrı duyusunun subjektif olması ağrının şiddetinin tanımlanmasını güçleştirmektedir çünkü ağrı eşiği kişiden kişiye büyük farklılıklar gösterebilir. Göğüs ağrısı da diğer tüm ağrılar gibi birçok önemli hastalığın birey tarafından hissedilen ilk göstergesi olarak ortaya çıkabilir ve bu nedenle önemle üzerinde durulması gerekir. Diğer ağrılarda olduğu gibi göğüs ağrısında da bazı özellikler hekimi belirli hastalıklara yönlendirebilir. Örneğin sol göğüste hissedilen ağrı sol kola ve çeneye yayılım gösteriyorsa ve özellikle efor sırasında ortaya çıkıp birkaç dakika istirahat sonrasında azalıyor veya kayboluyorsa ilk akla gelen koroner damar hastalığıdır. Benzer olarak ağrı nefes alıp vermekle artıyorsa ve hasta tarafından bir batma hissi gibi tarifleniyorsa burada akciğer zarının hastalıkları ayırıcı tanıda ön plana alınır ve tetkik sıralaması düşünülen hastalıklara göre yapılır.Bu nedenle göğüs ağrısı ile başvuran hastada ilk yapılması gereken şey hastadan çok detaylı bir anamnez almak olmalıdır.

 
SORU
Yapmış oldugunuz hizmet için  teşekkür ederim. Benim sorunum 2 yıl önce ultrason çekiminde safra kesemde polip raslanmıştı. Beni rahatsız etmediği için herhangi bir işlem yapmadım. ilerde herhangi bir rahatsızlık yaratırmı. Teşekkür ederim.
CEVAP
Safrakesesindeki poliplerin herhani bir rahatsizlifa neden olmasi dusuk olasiliktir; ama izlenmelidir.

 
SORU
ben sedef hastasıyım. uzun süre de dermovate kullandım ancak sırtımda yırtıklar oluşturduğu için bıraktım.şimdi mfuro kullanıyorum ancak 1 ay sonra yine sedef çıkıyor. yeni ve daha az yan etkili tedaviler varmıdır?
CEVAP
Sedef Hastalığı (psoriasis) çeşitli biçimlerde ortaya çıkabilen, tekrarlayıcı, kronik bir deri hastalığıdır. Deride tipik olarak üzeri sedef rengi pullarla kaplı kızarık alanlar mevcuttur. Derinin üst katmanı (epidermis) aşırı derecede büyümekte, kalınlaşmaktadır.

Oldukça sık görülen bir deri hastalığıdır. Toplumun yaklaşık %1-2 sinde görülür. Hemen her yaşta görülebilmesine rağmen 15-35 yaş arasında daha sık rastlanmaktadır.

Hastalık zaman zaman şiddetlenir, zaman zaman bulgular azalır.Ailesel yatkınlığı olan kişilerde daha sık görülür. Vücudun her tarafında küçük belirtileri ortaya çıksa da büyük parçalar daha çok gövde, dirsek, diz , kafa derisinde,derinin kat yerlerinde ve tırnaklar da ortaya çıkar.

Normal şartlarda deri yaklaşık bir ayda kendini yeniler. Ancak sedef hastalığında bu süre birkaç güne kadar inmiştir ve ölü deri hücrelerindeki artış kalın plaklar oluşturmaktadır.

Deri yüzeyine zarar veren yaralanmalar, kesikler, yanıklar, böcek sokmaları hastalığı alevlendirebilir. Kanser tedavisinde kullanılan bağışıklık sistemini baskılayıcı ilaçlar, romatizmal eklem hastalığı, viral veya bakteriel enfeksiyonlar, alkol kullanımı, şişmanlık, güneş ışığından yararlanamama veya aşırı güneş ışığı alma, stres, genel sağlık durumu bozuklukları, çok soğuk iklim de alevlendirici etkenlerdendir.


SORU
İki yıldan bu yana sol kolumda ağrı oluşuyor.45 yaşındayım.Bir kış gecesi balkon kapısını açık unutarak yttım.Sabahleyin sırtımda ve kolumda ağrı oldu.Halen ara ara devam ediyor.Spor yaptığım zaman geçiyor.Bazende sol omuz ekleminde ağrı oluyor.Doktora gittim merhem ve hap verdi geçmedi.Cevaplarsanız sevinirim.Selamlar
CEVAP
İleri tetkik ve tedavi amaciyla fizikt edavi uzmanina muayene olmasinizda fayda olacaktir.
 

SORU
vücudumun muhtelif yerlerinde zaman zaman çıkan ekzama mevcut. hiç bir doktor çare bulamadı hiç bir ilaç işe yaramadı. Bir çözüm öneriniz varmı?
CEVAP
Egzema/Dermatit

Tedavi gerektiren cilt lezyonlarından yarısından fazlası bu grupta bulunur. Egzema ve dermatit terimleri birbiri yerine kullanılabilse de bazı doktorlar olayın nedeni biliniyorsa dermatit, bilinmiyorsa egzema deyimini kullanırlar. Egzema derinin iltihabı (enflamasyonu) anlamına gelir. Genellikle kaşıntılıdır, belirgin derecede enflamasyon ve vesikül oluşumu görülebilir. Bu görüntü, egzema kelimesinin türediği ''kaynamak'' anlamındaki Yunanca sözcüğe son derece uygundur.


SORU
merhaba ben 27 yaşındayım ve benim tansiyonum devamlı olarak yüksek çıkıyor gerekli tüm tahlilleri yaptırdım doktorum bana yaşımın genç olduğunu söyleyerek ilaç vermedi ne yapmam gerekiyor. Teşekkürler
CEVAP
Kan basıncının normal kabul edilen değerlerden yüksek olmasıdır. Sistolik kan basıncı kardiyak atış hacmini, diastolik kan basıncı periferik direnci ölçer. Halk arasında sistolik kan basıncı büyük tansiyon, diastolik kan basıncı ise küçük tansiyon olarak bilinmektedir. Kan basıncının normal değerler altında tutulmasına dikkat edilmelidir. Kan basıncındaki 10 mmHg artış koroner kalp hastalığını %30 artırır.

•  İdeal ağırlığınızı koruyun.

Şişmanlık hipertansiyon için önemli bir risk faktörüdür. Beden Kitle İndeksinizi hesaplayarak boyunuza göre uygun ağırlıkta olup olmadığınızı kontrol edin. Eğer şişmansanız uygun ağırlığa gelene kadar zayıflayın. Boyunuza göre uygun ağırlıkta iseniz ise bu ağırlığınızı koruyun.

Beden Kitle İndeksi (BKI) = Vücut Ağırlığı (kg)/ Boy (m 2 ) 25 ve üzerinde olması şişman olduğunuzun bir göstergesidir.

•  Düzenli fiziksel aktivite yapın.
 

SORU
liken planus(LP)olan bir kız kardeşim var. internetten biraz araştırdım. Hindistan da Dr. Rajesh Shah bu hastalığı tedavi ediyormuş homeopathi ile. Dr.'a göre batı tıbbının kullandığı steroidler hastalığı baskılıyormuş. kullanıldıktan sonra geçici olarak geçiriyormuş sonra çok daha şiddetli bir şekilde yeniden ortaya çıkıyormuş. Henüz bir tedavide karar kılamadık. hangi tedavi doğru olur bir cevap yazarsanız çok seviniriz. teşekkürler
CEVAP
Bir cilt astalikiari uzmanina danismaniz faydali olacaktir.
 az stres ve hayatın güzel taraflarını görmek.

 
SORU
merhaba ben 34 yaşındayım bir ay önce bademcik ve geniz eti ameliyatı oldum olma nedenim horlama idi ama horlamam devam ediyor ve ayrıca yediğim ve içtiğim hiçbirşeyden zevk ve tat alamaz oldum ayrıca asıl beni rahatsız eden bogazımda sanki düğümlenmiş gibi duran bir cisim varmış gibi hissediyorum buda beni sürekli rahatsız ediyor birde su içerken bogazıma sanki tel takılmış gibi bir his hissediyorum horlamam geçmedi  bogazıma takılmış gibi duran bu histen nasıl kurtulurum. saygılarımla
CEVAP
 Horlama, uyku sırasında ağız ve burundan gürültülü soluk alıp vermedir. Hemen herkesin az yada çok fikir sahibi olduğu bir konudur aslında. Her insanın eş, anne, baba, dede, büyükanne gibi yakın akrabalarının veya arkadaşlarından en az birinde rastladığı bir durumdur. Zaman zaman şaka  konusu bile olabilmektedir.

1.      Horlama neden olur?

Horlama, soluk alma sırasında, üst solunum yolundaki dar sahalardan geçen havanın çıkardığı ses ve/veya havanın geçişi sırasında boğazdaki yumuşak doku yada kasların titreşmesiyle ortaya çıkan sestir. Derin uykuda dil, boğaz ve damaktaki kaslarda gevşeme olur. Bu gevşeme boğazdaki dokuların esnemesi ve sarkması demektir. Soluk alırken sarkmış olan dokular hava yolunu daraltır. Burada oluşan negatif basınç havanın türbülansına sebep olur. Daralan sarkmış dokulardaki vibrasyon (titreme) ve sallanma horlama sırasındaki sesi oluşturur. Hava yolu ne kadar daralırsa horlamanın şiddeti o kadar artar.


SORU
Sıkıntı, bağışıklık düşmesi ve el ile sıkma gerektiren yoğun işler yaptığımda vücudumda kaşınma ve kızarıklıklar ile şişmeler meydana geliyor. Kronik Ürtiker teşhisi konuldu ama kesin bir tedavi yöntemi önerilemedi. ne yapabilirim CEVAP
Ürtiker, sık karşılaşılan, ilaçlara ve çeşitli iç organ hastalıklarına bağlı olarak gelişebilen, nadiren ölüm ile sonuçlanabilen bir hastalıktır. Halk arasında dabaz veya kurdeşen olarak bilinir.

Ürtiker tanısı, klinik olarak tek bir lezyonun 4-K özelliğine göre konur. Bunlar, kaşıntı, kızartı, kabartı ve kısa sürede kendiliğinden kaybolmadır. Kaşıntı mutlaktır ve yaygındır. Kaşıntı izleri (ekskoriasyon) pek görülmez. Kızartı eritemdir, basmakla solar. Kabartı dermal ödem sonucu gelişir. Lezyonun kabarık olan orta kısmı soluktur. Ürtikerde tek bir lezyon, birkaç saat içinde herhangi bir iz bırakmadan kaybolur.

Ürtiker, kolay kolay başka bir hastalık ile karışmaz. Bununla birlikte, ürtikeryal vaskülitten ayırt edilmelidir. Ürtikeryal vaskülitte purpura vardır, lezyonlar bir günden uzun sürer ve pigmentasyon bırakır. Eriteme purpuranın eşlik etmesi, cam baskısı ile gösterilebilir. Pigmentasyon, eritrositlerin yıkımı sonucu oluşan hemosiderine bağlıdır. Uyuz ve atopik dermatit gibi diğer kaşıntılı hastalıklarda görülen ekskoriasyonlar, bu hastalıkların ürtikerden ayırt edilmesinde önemli bir bulgudur.

SORU
Merhabalar çok değerli Acıbadsem Hastanesi Doktorları Benim 5 yaşında bir kızım var.Bundan yaklaşık 2 ay öncesine kadar idrar sorunu yok denecek akadar azdı.şimdi ise oldukça rahatsız edici bir seviyeye ulaştı.

Sorun şu; Kızım geceleri bazen altını ıslatıyordu. Yatağına ses yapmayan bir muşamba koyarak üzerini çarşaf vs. besleyerek ileride düzelir diye düşünmüştük.Yanlız 2 ay süreden beri kızın oyun oynarken bile hatta hemen hemen her gece bir kaç defa idrarını kaçırmaya başladı. sebebi ne?
 CEVAP
 Altını ıslatma anne babaların en çok karşı karşıya kaldıkları problemlerin başında gelir. Özellikle belli bir tuvalet eğitimini aldıktan ve tuvalet alışkanlığı kazandıktan sonra , çocuğun altını ıslatmaya başlaması daha çok psikolojik nedenleri akla getirir. Eğer her hangi bir stres etkeni var ise bu durum görülebilir. Ancak çocuk bebekliğinden beri hiç tuvalet kontrolü sağlayamamışsa , o zaman genetik ve bedensel etkileri dışladıktan sonra psikolojik etkilere bakmak gerekir.


SORU
Benim kalp atışlarımda bazen yavaşlama ve kalpte yorgunluk hissi veren bir durum oluşuyor. Bu sorunlar kalpteki bir problemdenmi kaynaklanıyor.
CEVAP
Kalp hastalıkları,ülkemizde de ölüm nedenleri arasında en üst sırayı almaktadır. Bunlara yol açan çok çeşitli nedenler vardır. En başında hipertansiyon (yüksek tansiyon), hiperlipidemi (kan yağlarının yüksek oluşu) ve buna bağlı olarak gelişen ateroskleroz (damar sertliği / tıkanıklığı) ve diyabet (şeker hastalığı) gelir.
Hipertansiyon

Tansiyon, kalbimizin kasılması esnasında, kanın damarlara pompalandığında, damarlar üzerinde yaptığı basınçtır. Kalp kasıldığında, damarlarda hissedilen basınç büyük tansiyon, gevşediğinde damarlarda hissedilen basınç küçük tansiyondur.  Bir tansiyon ölçümü sonucuna yüksek tansiyon diyebilmemiz için büyük tansiyon 140 mmHg, küçük tansiyon 90mmHg'dan yüksek olmalıdır.


SORU
yaklaşık 1 haftadır sol böbreğimde yoğun bir ağrı hissediyorum , sanki böbreğim taş gibi ağırlaşmış gibi geliyor bana.Daha çok üşümeye başladım idrar yollarında herhangi bir şikayetm yok ama böbrekdeki ağrı dan gece uykum dahi etkileniyor. Daha önce iki kez taş düşürdüm , ailemde de böbrek rahatsızlığı olanlar var.Yaşadığım ağrının taş olmasından endişe ediyorum.
CEVAP
Böbrekler bel omurlarının iki yanında yer alan vücutta çift olarak bulunan ve kandaki istenmeyen zehirli maddeleri idrar yoluyla uzaklaştırılmasını sağlayan bir çift organdır. 2 milyon civarında nefron adı verilen süzme ünitesi mevcuttur. Bunların sayısı yaşlanmayla birlikte doğal olarak azalır. Kalbin dakikada pompaladığı 5-6 litre kanın 1/5'i böbreklerce filtre edilir. Böbrekler vücudun sıvı-iyon dengesini, asit-baz dengesini, kan basıncı(Tansiyon)nın sürdürülebilirliğini ve vücuttaki kimyasal reaksiyonlar sonucu oluşan ve vücut için zararlı olan zehirli maddelerin atılmasını sağlar. Böbrekler ayrıca kan yapımı ve kemik mineral yapısı ile ilgili hormonlar başta olmak üzere daha bir çok hormonun yapım ve yıkım yeridir. Bütün bunlardan böbreklerin vücut için hayati önem taşıyan ve yürüttüğü fonksiyonlar sekteye uğradığı takdirde hayati risk doğuran organlar olduğu anlaşılır. Böbreklerden geçen kan filtre edilip organizma için yararlı olan maddeler tekrar kana verilerek, vücuttan uzaklaştırılması zorunlu olan zehirli maddeler idrarı oluşturur. İdrar idrar yolları ile önce mesanede toplanır, daha sonra da işeme yoluyla da dışarı atılır.


 
SORU
 Merhaba, 27 yaşındayım ve yediğim bazı gıdalardan dolayı boğazımda 3-4 süreyle ağır tahrişler, yanma ve şişmeler meydana geliyor. Şüphelendiğim bazı gıdalar ceviz ve pudra şekeri. Ayrıca arı sokmalarında aşırı şişikler oluşuyor. Doktora gittiğimde ise herhangi bir alerjik durum olmadığı söylendi. Böyle bir durumda ne yapamamı önerirsiniz? Ne tür ilaçlar kullanabilirim veya alerjimin olduğu gıdaları nasıl öğrenebileceğim konusunda beni aydınlatırsanız sevinirim?CEVAP
Allerji organik kökenli olup bazı maddelere karşı bir çok kişide görülen aşırı duyarlılıktır. Bronşlar,burun ve göz mukozası,deri ve bağırsak sistemi allerjinin ana hedef organları olmakla birlikte vücudun hemen hemen tüm sistemlerinde allerjik reaksiyonlar gösterebilir.Buna göre astıma allerjik rinit,allerjik konjonktivit, ürtiker, anjioödem, anafilaksi ilaç ve besin allerjileri en sık görülen allerjik hastalıklardır.  Öksürük, hırıltılı solunum, nefes darlığı, burun tıkanıklığı, akıntı, kaşıntı, hapşırık, kulakta dolgunluk hissi, gözlerde yanma ve sulanma belli başlı yakınmaları oluşturmaktadır. Allerjinin tedavisinde ilk yapılacak şey, kişinin kendisine dokunan  bu etmenlerden korunması ve onlardan kaçınmasıdır.  Tedavide kullanılan etkili yöntemler arasında başta ilaçlar ve aşı tedavisi gelir.

SORU
 Merhaba. Yapılan kan ve idrar tahlilleirimin sonucunda kan tahlilinde herşey normal gözükürken, idrarda çok sayıda squamoz epitel ve bakteri bulundu. Çok sayıda squamoz epitel herhangi bir hastalığın belirti misidir? Başka ne gibi tetkikler gerekir? Teşekkürler
CEVAP
 Tek basina belirttiginiz ozellikler bir anlam tasimamaktadir.

 
SORU
Üst Dudağımda ve ağıziçinde toplu halde küçücük sivilce şeklinde beyazlıklar var.İltihaplı gibi görünüyor fakat sıkınca içinden iltihap çıkmıyor. Beyaz bir kitle var içinde.Yayılıyorda.herhangi bir ağrısı yok.Önce sadece üst dudağımda olduğu için umursamadım.Fakat ağzımın Yanak kısmında görünce panikledim.Bilgi verirseniz sevinirim
CEVAP
Eğer ağzınızda yara nedeni ile yiyemiyor ve konuşamıyorsanız korkmayın. Bu çok yaygın bir durumdur. Bir çok sağlıklı insan tekrarlayan ağız yaralarından şikayetçidir. En çok görülen ağız yaraları uçuk ve pamukçuklardır. Ağızda oluştuğu zaman bunları birbirinden ayırdetmek zordur. Nedenleri ve tedavileri farklı olduğu için hangisinin uçuk, hangisinin pamukçuk olduğunu bilmek çok yararlıdır.

UÇUK NEDİR ?

Genellikle dudaklarda oluşan içi sıvı dolu kabarcıklardır. Ağızda, bazen dişeti ve damakta da oluşabilirler. Bu tipleri nadirdir. Genelde acırlar ve acı yaradan bir iki gün önce başlar. Acı habercidir. Kabarcıklar saatler içinde patlar ve kabuklanır. 7-10 gün sürer.

NEDENLERİ

Uçuğun nedeni aktif hale gelen Herpes Simpleks virüsüdür. Bu virüs, girdiği kişilerde sessiz olarak kalır. Stres, ateş, travma, hormonal değişiklikler, güneş yanığı gibi durumlarda aktif hale geçer. Yaralar oluştuğunda genelde aynı yerlerde oldukları görülür.

UÇUKLAR YAYILABİLİR Mİ ?

Evet. Uçuğun patlamasından iyileşmesine kadar geçen sürede yayılma riski çok fazladır. Virüs gözlerinize, genital (cinsel) organlarınıza, diğer insanlara bulaşabilir.

ÖNERİLER

·  Eğer uçuğunuz varsa, mukoz membranlara (yanak içi, gözler, genital bölgeler gibi) dokunmaktan kaçının.

·  Uçukla oynamayın!

·  Gözlerinize, cinsel organlarınıza, başka birine dokunmadan önce mutlaka ellerinizi dikkatlice yıkayın.

 

 SORU
 uzun bir süreden bu yana esim de uyku problemi sözkonusu.Geceleri sabahlara kadar oturuyor ve dolayisiyla sabah da cok gec kalkiyor.Bunun nedeni ne olabilir acaba?.Ve bu konuda ne yapilmasi gerekiyor?
CEVAP
Uyku bozuklukları pek çok hastalıkta ya da herhangi bir hastalığa bağlı olmadan da kişilerde sık görülen bir bozukluktur. Bireyler bu konuda o kadar çok rahatsızlıklar yaşamışlardır ki, yıllardır üzerinde çalışılmaktadır. 2. Dünya Savaşı’ndan sonra gelişen teknoloji ile bu konuda yoğun çalışmalar yapılmış ve “ Uyku Tıbbı” başlığı altında toplanmaya başlamıştır.


TEDAVİ
Tedavi konulan tanıya göre yapılmaktadır. Şöyle özetleyebiliriz :

1- Uykunun düzenlenmesi . Uyanıldığı zaman yatakta biraz daha kalmak isteğinden vazgeçip hemen kalkmak.
2- Uyku ritminin düzenlenmesi için her sabah belli bir saatte kalkmak.
3- Aç karınla veya hemen yemek yedikten sonta yatmamak.
4- Ses, ışık, ısı, nem ve allerji oluşturabilecek (Halı, postlar,toz v.s.) durumlarla ilgili önlem alınmış ve düzenlenmiş bir uyuma odası.
5- Spor yapmak ve gevşemek.
6- Kolalı içecekler, alkol, kafeinli, uyaran içkilerden uzak durmak.
7- Gündüzleri uyunuyosa, bunu kaldırmak.
8- Yatakta uyumaya çalışmayarak kitap okuma, müzik dinleyerek gevşemeye çalışmak.
9- Bütün bu önlemlere rağmen hala uykusuzluk sürüyorsa, bir doktor kontrolünde uyku veren bitki çayları ve ya sedatif etkili ilaçlar ve hipnotikler kullanılabilir. Bu tarz ilaçların uzman bir doktor kontrolünde alınması önemlidir; çünkü alışkanlık ve bağımlılık yapabilirler.

Bazen uyku kısaltma tedavisi uygulanmaktadır. Kişinin iyice uykusu gelmeden yatmasına izin verilmez. Ertesi gün, akşam az uyuduğu için gündüz uyumak isterse buna da izin verilmeyerek, uyku ritmi düzenlenmeye çalışılır.
Uyku Bozukluğu çeken kişiler Psikoterapötik yaklaşımla yardım alabilirler. Girişimi destekleyici, öfke ve kızgınlığın sağaltımı, çatışmaların seçimlerle çözümlenmesi ile psikoterapiden yararlanabilirler.


 SORU
MERHABA, 24 YAŞINDAYIM.YAKLAŞIK 1 AYDIR SAĞ DİZİMDE AĞRI VAR.DİZ KAPAĞIMIN İÇİNDE ADIM ATTIĞIM VE DİZİMİN BÜKÜLME ESNASINDA SANKİ DAMARIM İÇERİDE KANCAYA TAKILIYORMUŞ GİBİ TUTUKLUKLAR YAŞIYORUM.MENİSKÜS OLMASINDAN ŞÜPHELENİYORUM.MENİSKÜS BELİRTİSİ BU ŞEKİLDE  DE OLABİLİR Mİ.? TEŞEKKÜRLER
CEVAP
Menisküs, Diz ekleminde iki kemik arasinda bulunan yarim ay seklinde,
lastik sertliginde bir yapidir ve arada yastik vazifesi görür. Fonksiyonu
gelen kuvvetlerin emilmesi, bunlarin diz eklemi boyunca dagitilmasidir.
Ayni zamanda düz mentese seklindeki dizeklemini çukurlastirmaktir.
Her dizde iç ve dis olmak üzere iki menisküs mevcuttur.

Dizde dönme ,kayma, çömelme sirasinda menisküsler yirtilabilir.
Bazen darbe sonrasi olabilir,fakat çogunlukla menisküs yirtiklari
kireçlenme sonrasi yada yasla zayiflayip yirtilir.


SORU
Yaklaşık üç aydır sanki ateşim varmış gibi yanıyorum.Kan tahlili yapıldı bir şey çıkmadı.Ellerim ayaklarım ve yüzüm devamlı,vücudumun diğer kısımları bölge bölge yanıyor.

Bu arada ürtiker nedeni ile Alerset kullanıyorum,ayrıca ritim bozukluğu nedeni ile Cordarone,Beloc zok ve Coumadin kullanmaktayım.Yanmamın sebebi alerjik olabilir mi?
CEVAP
Allerji organik kökenli olup bazı maddelere karşı bir çok kişide görülen aşırı duyarlılıktır. Bronşlar,burun ve göz mukozası,deri ve bağırsak sistemi allerjinin ana hedef organları olmakla birlikte vücudun hemen hemen tüm sistemlerinde allerjik reaksiyonlar gösterebilir.Buna göre astıma allerjik rinit,allerjik konjonktivit, ürtiker, anjioödem, anafilaksi ilaç ve besin allerjileri en sık görülen allerjik hastalıklardır.  Öksürük, hırıltılı solunum, nefes darlığı, burun tıkanıklığı, akıntı, kaşıntı, hapşırık, kulakta dolgunluk hissi, gözlerde yanma ve sulanma belli başlı yakınmaları oluşturmaktadır.

Tedavisi

Allerjinin tedavisinde ilk yapılacak şey, kişinin kendisine dokunan  bu etmenlerden korunması ve onlardan kaçınmasıdır.  Tedavide kullanılan etkili yöntemler arasında başta ilaçlar ve aşı tedavisi gelir.

 

SORU
meraba,benim rahatsızlığım sürekli karnımın şiş  olması yemek yemediğim zamanlar bile hep sanki tokmuşum gibi şiş bazen nefes almakta bile zorlanıyorum.özellikle regli dönemlerim yaklaştığı zaman daha çok şişiyor bunun sebebi ne olabilir yediklerimle alakası var mı ?
CEVAP
Görülen bir sağlık sorunu olan hazımsızlığın çok iyi araştırılması gerekiyor. Psikolojik nedenlerin ya da yanlış beslenme alışkanlıklarının sonucu olarak gelişebilen hazımsızlık diyabetes mellitus, tiroid hastalıkları, safra kesesi taşı, bağırsak hastalıkları ve kanserlerinin de habercisi olabiliyor.

Modern yaşam biçiminin getirdiği aşırı stres, düzensiz yemek yeme alışkanlığı, çay, kahve ve asitli içeceklerin fazla tüketilmesi hazımsızlık ya da tıbbi adıyla dispepsi sorununun görülme sıklığını artırıyor. Genellikle basit bir sorun olarak görülen hazımsızlık sorunu diyabet, ülser, yemek borusu iltihabı, gastrit, safra kesesi taşı, bağırsak hastalıkları ve kanserlerinin de belirtisi olabileceğini unutmamak gerekiyor.

Hazımsızlığın genellikle iyi tarif edilemeyen karında rahatsızlık hissi, hazımsızlık, şişkinlik, gaz, karın ağrısı, erken doyma, bulantı, kusma ve göğüs kemiği arkasında yanma gibi yakınmalar biçiminde ortaya çıktığı belirtiliyor.

 

SORU
LASER TEKNOLOJİSİ İLE GÖZ YAPILAN AMELİYATLARINI BELİRLİ BİR SÜRE SONRA YENİLEMEK GEREKİYORMU?SAYGILARIMLA.
CEVAP
LASIK kalıcı bir tedavidir. Kornea stabil bir doku olduğu için laserle üzerinde yapılan değişiklikler kalıcıdır. Nadiren bazı kişilerde yapılan düzeltmede minimal bir gerileme olabilir. Bu da eğer gerekirse LASIK'le tekrar düzeltilebilir.

 
LASIK %97'nin üzerinde bir başarı yüzdesine sahiptir. Bu nedenle genellikle gözlük veya kontakt lens kullanmak gerekmez. Fakat mükemmel bir görme keskinliği elde etmek isteyen LASIK sonrası 10/10 sonuca ulaşmamış kişiler kullanabilirler. Bunun dışında eğer monovision    uygulanmamışsa ve her iki gözle uzağı iyi görme hedeflenmişse yaşla birlikte ortaya çıkan presbiopi için okuma gözlüğü gerekebilir.

 
SORU
Sizlere danışmak ve bilgi almak istediğim husus şudur, ben 29 yaşımdayım 1.77 boyunda ve 55 kiloyum kendimi zayıf ve güçsüz hissediyorum kilo almak adına nasıl bir yol takip etmeliyim bilgi rica ederim.
CEVAP
Bol kalorili ve sık aralikli beslenmenize neden olan bir diyet tercih etmelisiniz.

 
 SORU
 Merhaba kızım 9 yaşında 23.03.2007 tarihinde 39 derece ateşi çıktı ve kendisine colpol ateş düşürücü ile antiniyotik iğne tedavisi uygulandı lokosit oranı 18 Crp ise 3,75 idi.Üçgünlük iğne tedavisinden sonra ateşi ilk defa düştü 27.03.2007 tarihindeki laborotuvar tetkiklerinde crp nin düşmediği lokositin ise 12 düştüğü gözlemlendi.Acaba sebebsiz bu ateşin anlamı  nedir.Bulgular neyi çağrıştırabilir.çünkü ne kusma var ne bulantı ne ishal ne karın ağrısı iki günlük tedavi uzutıldı.
CEVAP
Bebeklik ve çocukluk çağında anne ve babaları en çok endişelendiren durumların başında “ateş” geliyor. Aileler kendilerinde telaş uyandıran bu durumla sık sık karşı karşıya geliyor. Zaten enfeksiyon hastalıkları en sık olarak  bağışıklık sistemi olgunlaşmasını henüz tamamlamamış olan 3 yaşın altındaki bebek ve çocuklarda görülüyor. Bu açıdan anne ve babaların ateşin nasıl oluştuğu, nasıl ölçülüp değerlendirildiği, ateşe neden olan ciddi bakteri enfeksiyonlarının belirti ve bulgularının neler olduğu, ne zaman ve nasıl tedavi edilmesi gerektiği konularında bilgi sahibi olmak önem taşıyor. Ateş, vücudun farklı virüs, bakteri ve diğer mikroorganizmaları tanımlama ve onlarla savaşın nedeni ile ortaya çıkar.  Ateşin en sık görülen sebebi enfeksiyonlar olup; çocuklar hayatlarının ilk beş-altı yılında çok sık viral enfeksiyona bağlı ateşli hastalık geçirebilir.  Ateşten şüphelenildiğinde, çocuğunuzun mutlaka vücut ısısı ölçülmelidir. Çocuğun alnına dokunularak hissedilen vücut ısısı güvenilir olmayıp, termometreler elinizden daha hassas olup gerçek vücut ısısını ölçerler.


SORU
Bazen göğsümde anlık bir daralma nefes almamda saniyelik bir boşluk oluyor.sebebi ne olabilir.Gaz sıkışmasından şüpheleniyorum .Teşekkürler
CEVAP
Sık görülen bir sağlık sorunu olan hazımsızlığın çok iyi araştırılması gerekiyor. Psikolojik nedenlerin ya da yanlış beslenme alışkanlıklarının sonucu olarak gelişebilen hazımsızlık diyabetes mellitus, tiroid hastalıkları, safra kesesi taşı, bağırsak hastalıkları ve kanserlerinin de habercisi olabiliyor.

Modern yaşam biçiminin getirdiği aşırı stres, düzensiz yemek yeme alışkanlığı, çay, kahve ve asitli içeceklerin fazla tüketilmesi hazımsızlık ya da tıbbi adıyla dispepsi sorununun görülme sıklığını artırıyor. Genellikle basit bir sorun olarak görülen hazımsızlık sorunu diyabet, ülser, yemek borusu iltihabı, gastrit, safra kesesi taşı, bağırsak hastalıkları ve kanserlerinin de belirtisi olabileceğini unutmamak gerekiyor.

Hazımsızlığın genellikle iyi tarif edilemeyen karında rahatsızlık hissi, hazımsızlık, şişkinlik, gaz, karın ağrısı, erken doyma, bulantı, kusma ve göğüs kemiği arkasında yanma gibi yakınmalar biçiminde ortaya çıktığı belirtiliyor.


 SORU
 merhaba. benim karın bölgemde ve kolumun pazı kısmında kırmızı kırmızı çizgiler var. bunun nedenini sormak istemiştim. şimdiden teşekkür ederim.
CEVAP
İleri muayene ve tetkik amaciyla bir hekime danismanizda fayda olacaktir.


SORU
şeker hastasıyım ayaklarımda çok fazla yanma yapıyor doktorlar şeker hastalığından dolayı diyorlar fakat ilaç kullanmama rağmen en ufak bir düzelme olmuyor akşamları yanmadan uyuyamıyorum neler yapmalıyım hangi ilaçları tavsiye edersiniz  
CEVAP
Sağlıklı ayaklara sahip olmanın sırrı, ayaklarınızı ve ayak tırnaklarınızı düzenli olarak kontrol etmenizdir.  Böylece hastalık belirtilerini, herhangi bir sorun geliştirmeden önce farketmeniz mümkündür.  Tırnaklarınızın ve ayaklarınızın sağlığı konusunda titiz davranmanın yanı sıra, aşağıdaki notlara da dikkat etmeniz yararlı olacaktır.

Tırnaklar kısa olmalıdır. Pedikür:  Pedikür faydalıdır, ama gereken şekilde yapılmadığı takdirde, yarar yerine zarar verebilir.  Bunun için pedikürü yalnızca, bu konuda eğitimli ve deneyimli profesyonellere yaptırın.

Ayakkabıyı giyerken kalın, pamuklu çorapları tercih edin.  Bunlar hergün değiştirilmeli ve yüksek sıcaklık derecelerinde yıkanmalıdır.  Ayaklarınızın havayla temasını kesmeyen, yumuşak süet ayakkabılar giyerek ayaklarınızn “soluk alıp vermesini” sağlayın.  Ayakkabılarınızın rahat olmasına dikkat edin; bunlar ayağınıza tam olarak uymalıdır.

 
SORU
Daha önce sol bacagimda damar tikanikligi ve iltihaplanmas1 olustu. Halen zaman zaman sisme ve kizarmalar,yanma ve acilar oluyor. Ozellikle topuklu ayakkabi giyemiyorum yokus ve merdiven cikamiyorum.Cünkü bacagimda inanilmaz acilar oluyor.28 yasindayim.neler yapmaliyim?
CEVAP
İleri tetkik ve tedavi amaciyla bir kalp-damar cerrahisi uzmanina danismanizda fayda olacaktir.

 
SORU
Ellerime sürekli iğneler batıyormuş gibi oluyor arasırada uyuşukluk oluyor.Daha öncede sinirsel dendi sinir ilaçları verildi ama kullanmadım.
CEVAP
İleri tetkik ve tedavi amaciyla bir norloji uzmanina danismanizi oenririm.

 

 SORU
 Merhaba 5 yaşındaki kızımın alnında doğun lekesi var . Salmon lekesi veya leylek ısırığı dendi ama leke büyüdükçe geçmiyor. Ağladığında ve sıcakladığında çok belirgin oluyor.
CEVAP
İleri tetkik ve tedavi amacitla plastik cerrahi uzmanina muayene amacli basvurmanizda daysa olacaktir.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!