Sizi kandırmışlar!

Güncelleme Tarihi:

Sizi kandırmışlar
OluÅŸturulma Tarihi: Temmuz 21, 2008 12:05

Kilo kontrolüyle ilgili bugüne kadar bildiklerinizi unutun ve artık gerçeklerle yüzleşmeye hazır olun...

Haberin Devamı

Tüm dünyanın en büyük saÄŸlık problemlerinin başında kilo fazlalığı, ÅŸiÅŸmanlık ve obezite geliyor. Herkes, yaÅŸamının en azından bir bölümünü, kilo kontrolü ile uÄŸraÅŸarak geçiriyor.ÂKilo kontrolünde doÄŸru sanılan yanlışlarla ilgili görüştüğümüz İç Hastalıklar Uzmanı Dr. Ayça Kaya doÄŸru bilinen yanlışlar hakkında bilgi verdi                  Â

YANLIŞ: Fazla kilolardan kalıcı olarak kurtulmak imkânsızdır

Fazla kilolarınızdan kalıcı olarak kurtulmak imkânsız deÄŸildir.ÂÖncelikle yapılması gereken, ÅŸiÅŸmanlıkla birlikte görülen hastalıkların tedavisi ve bununla birlikte kiÅŸiye ömür boyu sürecek yeni bir davranış modelinin öğretilmesidir.

 

YANLIŞ: Kısa vadede fazla kiloların hepsinden kurtulmak mümkündür

Haberin Devamı

Bir an önce zayıflamak isteyen insanlar, bazen saÄŸlıklarını bozma pahasına akla hayale sığmayacak yöntemleri deneyerek, kısa vadede kilolarını vermek isterler. Doktor tavsiyesi olmadan kullanılan, tıbbi olamayan zayıflama takviyeleri veya çok düşük kalorili diyetler ile zayıflasalar bile, olaÄŸan yaÅŸam deÄŸiÅŸimlerinde eski kilolarına ve belki daha fazlasına yeniden kavuÅŸurlar.ÂDoÄŸrusu, bu konuya

daha ciddi eÄŸilmektir.ÂFazla kilodan mustaripseniz, her ÅŸeyden önce ÅŸiÅŸmanlığa neden olan gizli metabolik hastalıklarınızın araÅŸtırılması gerekir.ÂBunun dışında metabolizma hızınız da ölçülmelidir.

Sizi kandırmışlar

 

YANLIŞ: Fazla kilolardan kurtulmak için ilk adres iyi bir diyetisyendir

Tedavi edilmesi gereken bir hastalık olan fazla kilo sorununu çözmek için doğru adres doktordur. Gerekli tetkikleri yapıp, tedavi yöntemine

karar verecek olan odur. Diyetisyen ancak bu tetkiklerden, tanının belirlenmesinden ve tedavi yöntemine karar verilmesinden

sonra doktorun verileri doğrultusunda öneriler getirebilir.

 

Haberin Devamı

YANLIŞ: Çeşitli diyetlerle bölgesel incelme mümkündür

Herkesin genetik olarak yağ dokusunun fazla olduğu bir bölüm vardır. Kimisinde basenlerde, kimisinde göbek çevresinde, kimisinde kollarda olabilir. Direkt basen eritici veya kol inceltici bir diyet yoktur. Ancak sağlıklı beslenme ile birleştirilmiş bir egzersiz planı uygularsanız sorunlu bölgelerinizi nispeten daha iyi inceltmiş olursunuz.

 

 

YANLIŞ: Alkollü içecekler kesinlikle şişmanlatmaz

Alkol yeryüzündeki yağdan sonra en yüksek enerji içeren ikinci maddedir. Çok sevseniz bile tüketimine muhakkak sınırlama getirmeniz gerekir. Haftada 1-2 kadeh kırmızı şarapla yetinmek yeterli olacaktır.

 

YANLIÅž: Karbonhidratlar diyetten tamamen çıkarılmalıdırÂ

Haberin Devamı

İnsan vücudu ana enerji kaynağı olarak karbonhidratları kullanır. Zayıflayayım diyerek ekmeği, pilavı kesmek ve hiç tüketmemek, vücuda doğru enerjiyi vermemek anlamına gelir. Vücutta enerji elde edebilmek için kas ve karaciğerdeki glikojen depolarını kullanır yani sudan kilo verirsiniz, şişmanlığınızın nedeni olan yağ dokusu olduğu gibi yerinde kalır. Normal beslenmeye geçtiğinizde iki kat daha fazla kilo alırsınız.

 

YANLIŞ: Protein ağırlıklı yemek çok sağlıklı kilo kaybı sağlar

Protein ağırlıklı beslenmede vücut proteinleri sindirmek için çok fazla enerji harcar ve zayıflama olabilir. Ancak proteinlerle birlikte çok

fazla yağ da vücuda gireceği için, kan yağlarında yükselme ve koroner kalp hastalıkları ortaya çıkabilir; gut hastalığı gelişebilir. Ayrıca proteinler vücuttan atılmak için kemikten kalsiyum çeker ve bu da kemik erimesine neden olur. Bu durumda zayıflasanız bile geri kalan hayatınızı hasta bir insan olarak

 

Haberin Devamı

YANLIŞ: Kilo vermeye yardımcı bitkisel ürünler güvenlidir

Her bitkisel ürün yararlı deÄŸildir. Vücudunuzun hangi takviyeye ihtiyacı olduÄŸunu bilmeden alınan ürünler ile saÄŸlık bakanlığının denetiminden geçmeyen ürünlerin Âzararı dokunabilir.

 

YANLIŞ: Sabahları içilen maydanoz suyu kısa sürede zayıflatır

Maydanozun idrar söktürücü etkisi vardır. İdrar kaybı nedeniyle insan kendini hafiflemiş hisseder; yoksa kilo kaybına ve yağ dokusuna hiç bir faydası yoktur.

 

YANLIŞ: Seks kalori yakar,dolayısıyla seks yaparak zayıflanabilir

Seks kalori harcatmaz, kasları gerer ama tek bir enerji bile harcamanız mümkün değildir.

 

YANLIŞ:  Aç karnına yapılan spor daha çok kilo kaybettirir

Haberin Devamı

Aç karnına asla spor yapmayın, en iyi zaman yemekten 1,5-2 saat sonrasıdır.

 

YANLIŞ: Sauna gibi sıcak ortamlarda terlemek zayıflatır

Sauna gibi sıcak ortamlarda terleyerek kaybedilen sanıldığının aksine yağ değil, sudur.

 

YANLIŞ: Fazla kilonun nedeni yerken aşırıya kaçmaktır

Fazla kilolu olmak çoğu insanın düşündüğünün aksine sadece aşırı yeme ile açıklanamayacak kadar karmaşık bir hastalıktır. Genetik yatkınlıkla beraber, birçok metabolik hastalık bu rahatsızlığın ortaya çıkmasına neden olur.

  

YANLIŞ: Sabahları aç karnına limonlu ılık su içmek zayıflatır

Limonun bağırsakları çalıştırıcı özelliÄŸi vardır, ancakÂlimonlu suyun zayıflatıcı etkisi yoktur.

 

YANLIŞ: Kan şekeri düşünce muhakkak tatlı birşeyler yenmelidir

Kan ÅŸekeriniz düşüp, eliniz ayağınız titriyorsa, asla tatlı yemeyin, peynir ekmek daha iyi bir seçimdir.ÂTatlı yiyebilecekler sadece insülin kullanan ÅŸeker hastalarıdır.

 

YANLIŞ: Yemek yemek kesinlikle bir öfke terapisidir

ÖfkelendiÄŸinizde acısını buzdolabından çıkarmayın.ÂHemen kendinizi dışarı atın ve kedinize küçük bir ÅŸey satın alın. Bu, kendinizi daha deÄŸerli hissetmenizi saÄŸlar ve daha mutlu olursunuz. Evden çıkmak istemiyorum illa bir ÅŸey yemem gerekiyor diyorsanız, 1 kâse kuru viÅŸne öfke dindirmeye birebirdir.ÂÃœstelik yemesi zor bir besindir.

 

YANLIŞ: Meyve, yemekten 2 saat sonra yenmelidir

Eğer doymuyorsanız ikinci tabak yemek yemek yerine, 1 tane meyve yemek daha az enerji alımına yani daha az yemeye neden olur. O nedenle doymuyorsanız, ikinci tabak yemek yerine 1-2 tane meyve yemek daha iyi bir seçimdir.

 

YANLIŞ: Evde yapılan her tür hareket ve spor zayıflatır

Vücudun egzersiz ve sporla kilo vermesi için yaÄŸ yakma formuna geçmesi gereklidir.ÂBu da ancak, minimum 18 ile 20 dakika süren düzenli bir egzersizle baÅŸlar.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!