Sahte kanser ilacı açıklaması

Güncelleme Tarihi:

Sahte kanser ilacı açıklaması
Oluşturulma Tarihi: Mart 03, 2012 00:00

Türk Eczacıları Birliği (TEB), eczaneden alınan hiçbir ilacın sahte olmadığını bildirdi.

Haberin Devamı

TEB'den yapılan açıklamada, bir kanser ilacının sahtesinin Türkiye'den alınarak yurt dışında satıldığı yönündeki haberlerin son günlerde basında sıkça yer aldığı belirtildi.

 

Türkiye'de bu ilacın tüm eczanelerden güvenle alınabileceği kaydedilen açıklamada, Türkiye'deki bütün eczanelerin İlaç Takip Sistemi kapsamında olduğuna dikkati çekilerek, “Bilinmelidir ki eczaneden alınan ilaçların sahte olması mümkün değildir” ifadeleri yer aldı.

 

SAĞLIK BAKANLIĞI'NDAN YAZILI AÇIKLAMA

 

Konu ile ilgili bir açıklama da Sağlık Bakanlığı'ndan geldi. Yapılan yazılı açıklamada şunlar söylendi; "Dünyadaki en güvenilir sistemlerden birisi olarak kabul gören, İlaç Takip Sistemi (İTS) ile piyasada bulunan tüm ilaçların, kutu bazında takip numarasıyla kayıt altına alınarak (parmak izi gibi) üreticiden/ithalatçıdan tüketiciye kadar her aşamasının takibi sağlanmaktadır. Bakanlığımızdan ruhsatlı ilaçlar, İlaç Takip Sistemi (İTS) ile sadece eczanelerde satılmaktadır. Bu nedenle eczanelerde satışı yapılan ilaçların, haberlere konu olan ilaçlarla hiçbir ilgisi yoktur."

 

Haberin Devamı

Bakanlık ayrıca habere konu kanser ilaçlarının, internet siteleri üzerinden satışının tespiti üzerine Teftiş Kurulu Başkanlığı ile gerekli incelemeleri başlattığını açıkladı. Vatandaşların hekim önerisi ile eczanelerden ilaçlarını güvenle temin edebileceklerini açıklayan Sağlık Bakanlığı, konunun tüm yönleriyle adli ve idari takibinin de devam ettiğini belirtti.

 

"İNTERNETTEN İLAÇ ALMAYIN"

 

İnternetten alınan ya da çeşitli yerlerde değerinin çok altında satılan ilaçların kesinlikle kullanılmaması gerektiği de vurgulanan açıklamada, şöyle denildi:
“Nerede, nasıl, hangi koşullarda üretildiği bilinmeyen bu ilaçların içeriğinde de ne olduğunu bilmek mümkün değildir. Bu ürünler adeta patlamaya hazır birer mayın gibidir. Sonu ölüme varabilecek kadar risklidir. Bir kez daha belirtmek isteriz ki ülkemizde ilaç takip sistemiyle takip edilen ve eczaneden alınan hiçbir ilaç sahte değildir. Ancak eczane dışından, hekim tavsiyesi ve eczacı danışmanlığı olmadan ilaç almak sağlığımızı bile bile tehlikeye atmak anlamına gelmektedir. Böylesi bir riski göze alamayacak kadar değerli olan hayatlarımız için, ilacınızı eczaneden alın.”

 

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!