Sağlık ekiplerinin zorlu görevi

Güncelleme Tarihi:

Sağlık ekiplerinin zorlu görevi
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 07, 2008 14:32

Çocuk sağlığı için elzem olan aşılama çalışmaları kapsamında Ardahan'da sağlık ekipleri tüm olumsuz doğa koşullarına rağmen aşılama çalışmalarını sürdürüyorlar.

Haberin Devamı

Sağlık Müdürlüğü tarafından “İlimizde tek bir aşısız çocuk kalmasın” sloganıyla başlatılan aşılama çalışmalarında, 200 sağlık personelinden oluşan 100 ekip görev alıyor.

Eriyen kar birikintileri ve yağmurun etkisiyle çamurlu yolları zaman zaman araçlarla bazen de yürüyerek aşabilen sağlık ekipleri, köylerde aileleri evlerinde tek tek ziyaret ederek 20-40 aylık çocuklarına difteri, boğmaca, tetanos, inaktif çocuk felci ve menenjit aşılarının yer aldığı 5'li aşı yapıyor.

Aşılama çalışmalarında görev alan Sağlık İl Müdürlüğü Bulaşıcı Hastalıklar Şube Müdürü Fırat Avşar, AA muhabirine, tüm zorluklara rağmen fedakar sağlık personelinin gayretleriyle şimdiye kadar 6 ilçede 2 bin çocuğa menenjit aşısı yapıldığını, 5 bin çocuğun da eksik aşılarının tamamlandığını bildirdi.

Avşar, ildeki yerleşim birimlerinin dağınık ve engebeli bir coğrafyada yer alması nedeniyle ulaşımda büyük sıkıntı yaşadıklarını dile getirerek, şöyle konuştu:

“Mevsim itibarıyla soğuk günler yaşıyoruz. Aşı çalışmalarını yapmak için zaman zaman etkili olan kar yağışı ve yağmur altında çamurlu yolları aşarak köylere gidiyoruz. Araçlarla ulaşamadığımız yerlere de yürüyerek gitmek durumunda kalıyoruz. Yine köylerde tüm halkı bir yerde toplamak mümkün olmadığından aileleri evlerinde tek tek ziyaret ederek çocuklarına aşı yapıyoruz.”

SAĞLIK EKİPLERİNİN KÖPEK KORKUSU

Dr. Avşar, köylerde hemen hemen her evin önünde bir köpek bulunduğunu belirterek, bu nedenle aşılama çalışmalarında görev alan sağlık ekiplerinin zaman zaman köpekler tarafından taciz edildiğine dikkati çekti.

Özellikle kadın sağlık personelinin köpek saldırısı riski nedeniyle evlere köylünün yardımıyla ulaşabildiğini anlatan Avşar, “ancak hiç bir zorluk bizi yıldırmadı ve aşılama çalışmalarına engel olmadı. Toplum sağlığı açısından aşılama çalışmalarının önemini düşünerek tüm zorlukların üstesinden gelmek için ekiplerimiz üstün gayret gösteriyor” şeklinde konuştu.

Dr. Avşar, aşılama çalışmaları esnasında ailelerin temel sağlık konularıyla ilgili de bilgilendirildiğini kaydetti.

Ardahan Sağlık İl Müdürü Dr. Kemal Yılmaz da, ilde tek bir çocuğun aşısız kalmayacağını belirterek, aşı kampanyasını 9 Mayısta sonlandırmayı planladıklarını ifade etti.

Yılmaz, hedeflerinin 3 bin çocuğa menenjit aşısı yapmak olduğunu bildirdi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!