Renkli beslen, uzun yaÅŸa

Güncelleme Tarihi:

Renkli beslen, uzun yaÅŸa
OluÅŸturulma Tarihi: Åžubat 07, 2008 13:11

Sebze ve meyvelerin o göz alıcı, canlı renklere sadece güzel görünmek için mi büründüğünü sanıyorsunuz? Yanılıyorsunuz. Her rengin bir adı ve dahası sağlığa çok önemli yararı var… İşte sebzelere, meyvelere renklerini veren maddeler ve faydaları…

Haberin Devamı

Lutein / Beta karoten / Anto-Siyanin /  Alisin /Likopen

YeÅŸil = Lutein
Lutein nedir?
Yeşil renkli bitkilerde bulunan bir pigment. Aslında rengi sarı, ama daha çok yeşil renkli sebzelerde bulunuyor ve onlardaki klorofil maddesiyle birleştiği için yeşil görünüyor.
Faydaları:
Güçlü bir antioksidan olan lutein, hücreleri serbest radikallerin olumsuz etkilerinden koruyor. Katarakt gibi çeşitli göz hastalıklarına karşı
savaşıyor. Toksinlerden arındırıcı özelliği var. Karaciğerin salgıladığı faydalı enzimlerin miktarını artırıyor. Kanser ve kalp hastalıklarından da koruduğu söyleniyor.
Hangi meyve ve sebzelerde var?
Kabak, salatalık, bezelye, kivi, kıvırcık salata, ıspanak, bakla, avokado, brokoli, lahana, Brüksel lahanası
Günde kaç porsiyon yemeli?
2 porsiyon olarak tüketilmeli.
1 porsiyon değeri; 1 kase kabak veya bezelye veya ıspanak, 5 yemek kaşığı bakla, 1.5 adet kivi, 1 tabak Brüksel lahanası veya lahana veya kıvırcık veya brokoli

Haberin Devamı

Turuncu = Beta karoten
Beta-karoten nedir?
Beta-karoten vücudumuz için çok önemli olan A vitaminin yapı taşı, yani aldığımız beta-karoten vücudumuzda A vitaminine dönüştürülüyor. Faydaları:
Araştırmalar, kanser, damar sertliği ve katarakt gibi hastalıkları önlediği yönünde sonuçlar veriyor. Sağlıklı gözler ve sağlıklı bir cilt için bol miktarda beta-karoten almak gerekiyor. Ayrıca, güçlü bir antioksidan olduğu için hücreleri erken yaşlanmadan koruyor.
Hangi meyve ve  sebzelerde var?
Kayısı, kavun, havuç, mango, balkabağı. Limon, portakal, armut, mandalina, greyfurt
Kaç porsiyon yemeli?
Günde 1 porsiyon olarak tüketmek yeterli. 1 porsiyon değeri; 4 taze veya kuru kayısı, 1 dilim kavun, 1 orta boy havuç,  1 mango, 3 kibrit kutusu kadar kesilmiş balkabağı

Mor = Antosiyanin
Antosiyanin nedir?
Antosiyanin kırmızı-mor renkli sebze ve meyvelerde ayrıca tüm mor çiçeklerde, sonbaharda görülen, morumsu yapraklı ağaçlarda bulunan, renk verici bir maddedir.
Faydaları:
Antosiyanin içeren mor renkli besinler çok güçlü antioksidan yani hücre yaşlanmasını önleyici özelliklere sahipler. Sağlıklı dokuları ve hücreleri korur böylece kanser ve kalp hastalıklarına yakalanma riskini azaltırlar.
Hangi meyve ve  sebzelerde var?
Patlıcan, böğürtlen, üzüm, kırmızı lahana, mürdüm eriği, pancar, kırmızı turp
Günde kaç porsiyon yemeli?
2 porsiyon olarak tüketilmeli. 1 porsiyon değeri; 1 kase kırmızı lahana, 4 mürdüm eriği, 1 salkım üzüm, 1 kase böğürtlen, 1 tabak pişmiş patlıcan yemeği

Haberin Devamı

Beyaz = Alisin
Alisin nedir?
Alisin özellikle sarmısakta yoğun olarak bulunan bir çeşit tiyosülfanat. Sarımsağın ezilmesiyle açığa çıkıyor. Önemli bir özelliği de kokusu…
Faydaları:
Çok güçlü antibakteriyel özellikler içeren alisin, pek çok enfeksiyon üzerinde etkili. Alisinin yanı sıra "flavanoid" olarak adlandırılan diğer faydalı maddeleri de içeren beyaz renkli besinler, çeşitli hastalıklara ve tümörlere karşı bağışıklık sistemini güçlendiriyor.
Hangi meyve ve  sebzelerde var?
Pırasa, turp, sarımsak, mantar, soğan, kereviz
Günde kaç porsiyon yemeli?
1 porsiyon olarak tüketilmeli. 1 porsiyon değeri; 1 orta boy kuru soğan, 1 kase doğranmış taze mantar, 2 adet turp, 1 büyük boy kereviz

Haberin Devamı

Kırmızı= Likopen
Likopen nedir?
Likopen kırmızı sebze ve meyvelerde doğal alarak bulunan karoten familyasına ait kırmızı renkli bir pigment.
Faydaları:
Araştırmalar, likopenin kansere karşı güçlü bir savunucu olduğunu gösteriyor. Uzmanlar, özellikle prostat ve göğüs kanserinden korunma için likopen içeren besinlerin tüketilmesini tavsiye ediyor. Likopenin bir özelliği de, faydalarının pişirilince artması.
Hangi meyve ve  sebzelerde var?
Domates, karpuz, nar, çilek, kırmızı biber
Günde kaç porsiyon yemeli?Â
Kırmızı sebze meyvelerden 4 porsiyon olarak yemek likopen gereksinimini karşılayabilir. 1 porsiyon; 1 orta boy domates, 2 parmak kalınlığında kesilmiş karpuz, 1/2 orta boy nar ve 15 adet çilek anlamına geliyor.

 

 

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!