rataer

Güncelleme Tarihi:

rataer
Oluşturulma Tarihi: Şubat 26, 2013 00:00

Diş iltihaplarının tehlikeli sorunlara neden olacağını söyleyen uzmanlar özellikle bu konuda hamileleri uyarıyor. Diş hekimi Yeşim Tünal Güzey'e hamilelikte dişeti iltihaplanması ile ilgili önemli bilgiler verdi.

Haberin Devamı

-Dişeti iltihaplarının erken doğuma neden olduğu doğru mu?

 

Evet doğru. ABD. merkezli yapılan bir araştırmaya göre dişeti iltihapları ile erken doğum arasında dolaylı bir ilişki olduğu belirlenmiştir.
 

-Bu konu nasıl kanıtlanmıştır?

 

Washington Üniversitesinde yapılan bir çalışmaya göre; ağız içi ve vajinal enfeksiyonlarda  ki  bakterilerin, benzer grupta olduğu belirlenmiştir. Bu nedenle ağız içi ve vajinada ki bağışıklık sistemi, enfeksiyona benzer tepkiler vermektedir.
 

-Daha detaylı açıklayabilir misiniz?

 

Tabi . Ağız çevresindeki iltihaplanma nedeniyle bağışıklık sisteminin mikroorganizmalara tepki vererek sitokin salgısını(bağışıklık hücrelerince salgılanan proteinler) artırdığını, bu nedenle metalloproteinaz ve prostoglandin enzimlerinin de artarak erken doğuma neden olabildiği belirlenmiştir. Vajinal enfeksiyonlarda ise sitokin  salgılanımını rahme çok yakın bölgelerde oluşması nedeniyle doğrudan erken doğuma neden olmaktadır.
 

Haberin Devamı

İltihaplanmaya rağmen doğum olunca herhangi bir sorun görülüyor  mu?

 

Maalesef görülüyor.İltihaplanma erken doğuma sebep olduğu için bebekte nörolojik sorunlar     görülebiliyor.
 

Hamilelikte diş eti rahatsızlıklarından hangisine daha sık rastlanır?

 

 Bu problemlerden en sık görüleni gebelik gingiviti adı verilen dişetlerinin iltihabıdır. Gingivitde dişetleri genelde şiş ve kırmızı olarak görülür. Fırçalama esnasında bile kolaylıkla kanayan dişetleri, hassas ve ağrılı olabilir.Gingivit bulguları sıklıkla ilk olarak gebeliğin ikinci ayı civarında ortaya çıkar ve sekizinci ay civarında en şiddetli halini alır. Bunun sebebi; gebelik sırasında artan östrojen ve progesteron hormonlarıdır. Doğum sonrası hormon düzeyleri normale inince yakınmalar da kendiliğinden kaybolur.Hamileliğe bağlı dişeti sorunlarını önlemenin ya da azaltmanın en etkili yolu; ağız içi hijyene her zamankinden daha fazla özen göstermektir.Günde en az 2 defa dişleri uygun şekilde fırçalamak,  diş ipi ile diş aralarını temizlemek oldukça yararlıdır. Ilık tuzlu su ile ağzı çalkalamak da şişlikleri azaltarak kanamayı engelleyebilir. Bu önlemlerin yeterli olmadığı durumlarda mutlaka profesyonel yardım alınmalı ,bir diş hekimine gidilmelidir..

 

Haberin Devamı

Hamilelikte diş tedavisi olunabilir mi ?

 

Dişetlerinin altında biriken diş taşları bu bölgeleri irrite ederek enflamasyonu ve dolayısı ile yakınmaları daha da arttırabileceğinden 6 ayda bir diş temizliği yapılması gereklidir. Bu temizliğin hamilelik üzerinde hiçbir olumsuz etkisi yoktur.
 

Son olarak ne tavsiye edersiniz?

 

Planlı gebeliklerde hamile kalınmadan önce mutlaka  bir diş hekimine gidilmelidir.Enfeksiyona sebep olabilecek çürükler ,kırık dişler.... tedavi edilmelidir.Dişeti iltihaplanmalarını engellemek için diştaşı temizliği yapılmalıdır.
Hamileler de mutlaka diş hekimine kontrol için gitmelidir.Yapılan tedavilerin bebeğe veya anneye hiçbir zararı yoktur.Ancak mutlaka diş hekimine, hamilelikleri hakkında bilgi verilmelidir...

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!