Prostat kanseri hastalarının en büyük korkusu iktidarsızlık sorunu

Güncelleme Tarihi:

Prostat kanseri hastalarının en büyük korkusu iktidarsızlık sorunu
Oluşturulma Tarihi: Eylül 18, 2015 10:56

Prostat kanseri günümüz erkeğinin en büyük sıkıntılarından ve korkularından. Üstelik en kötüsü de erkekler erken evrede tedavisi çok iyi olmasına rağmen doktora gitmekten ve elle muayene olmaktan çekiniyorlar. Hastaların en büyük korkusu ise ameliyat sonrası iktidarsızlık. Fakat penis protezi ile bu soruna da çözüm bulunuyor üstelik SGK bir kısmını da karşılıyor.

Haberin Devamı

Prostat kanseri hastalarının en büyük korkusu iktidarsızlık sorunu
Elle muayene ve PSA testi ile kolayca teşhis edilebilen prostat kanseri, 75 yaşın üstündeki erkeklerin yüzde 50'sinde, 90 yaşın üstündeki erkeklerin yüzde 100'ünde görülüyor. Prostat Kanseri Derneği başkanı Dr. Hüseyin Lüleci, prostat kanserine dair en çok merak edilen iki soruya da dikkat çekti, "Prostat kanseri ile ilgili erkekler çok çekingen ve ketumlar. Kimseye bir şey sorup, anlatmıyorlar. Ancak en çok merak edilenlerden biri 'Ne yersem prostat kanserinden korunurum.' ve 'Ameliyat olursam iktidarsızlık, cinsel sorun yaşar mıyım?'

Haberin Devamı

PROSTAT KANSERİ NASIL BELİRTİ VERİYOR?

Dr. Hüseyin Lüleci, prostat kanserinin belirti vermeden ilerlediğini söylüyor, "İlerleme hızı da çok değişkenlik gösteren bir şeydir. Gleason skoru diye bir skor vardır prostat kanserinde. Bu tümörün kötücüllüğünü gösterir. Eğer düşük bir skordaysa hastada prostat kanseri 15 yıl sonra da belirti verebilir ve eğer muayene olmazsa bu süreçte hiç bunu bilmeyebilir."

Prostat kanseri hastalarının en büyük korkusu iktidarsızlık sorunu

- Prostat kanserinin erken teşhisi için yeterince bilinçli miyiz?

Prostat kanserinde insanların hala bilgilendirilmesine ihtiyaç var. Eğer 40'lı yaşlardan itibaren erkekler ufak bir kan tahlili ve muayene yaparlarsa erken teşhisle kolayca tedavi olurlar. Mesela birçok kanserde erken teşhis edilse bile çok daha ağır seyreder ancak prostat kanserini belirti vermeden yakalarsanız ameliyat olup, kanserden kurtulursunuz.

PENİS PROTEZİ İLE EREKSİYON SORUNUNDA YÜZDE 93 BAŞARI SAĞLANIYOR

- Prostat kanseri ameliyatlarından sonra erkekler herhangi bir cinsel işlev bozukluğu yaşıyor mu?

Erkekler mutlaka bir miktar cinsel sorun ve idrar kaçağı yaşıyorlar prostat kanseri ameliyatından sonra. Ancak idrar kaçırma çok düşük oranda görülüyor. İktidarsızlık ilaçla çözülebiliyor. Eğer ilaçla çözülemezse halk arasında mutluluk çubuğu olarak da bilinen penis protezi ameliyatı yapıyoruz. Protezle yüzde 93 başarı oranı var. Türkiye'de de 20 yıla yakındır yapılıyor.

- SGK penis protezinin ücretini karşılıyor mu?

Üniversite ve eğitim araştırma hastanelerinde SGK ameliyatın 3'te 1'ini karşılıyor.

- Erkekler ereksiyon sorunları için doktora kolayca başvuruyor mu?

Erkekler bu konuyu konuşmuyor. Konuşmaktan son derece kaçınıyor ancak bu konuyla ilgili her şeyi de okuyor. Kadınlar bu tarz konuları kendi aralarında konuşuyor ancak erkekler kendilerine bile itiraf etmekten, düşünmekten çekiniyorlar. Neyse ki internet var artık.

- Peki penis büyütme ameliyatları nasıl oluyor?

Penis büyütme ameliyatı diye bir şey yoktur aslında. Penis büyümez sadece bir bölümü vardır o bölümü maksimum 1-2 santim uzatabilirsin fakat ameliyatı olan kişi de perişan olur. Belki çapını genişletmek için vücuttan alınan yağ dokusu enjekte edilebilir. O da 6 ay sonra yok olur.

- Beslenmede prostat kanserine karşı alınabilecek önlemler var mı?

İnsanlar bunu çok merak ediyor, "Ben ne yersem prostat kanseri olmam" diyorlar. Bununla ilgili araştırmalara göre domates ve domates suyu prostat kanserine yakalanma ihtimalini yüzde 9 ile yüzde 25 arasında bir oranda azaltıyor. Bu tamamen bilimsel ve uzun yıllardır tıbbın kabul ettiği bir sonuç artık. Domatesin içindeki likopen etkili oluyor. Likopen de domatesin en çok kabuğunda bulunuyor. Prostat kanserini artıran etmen de testosteron fazlalığı. Omega 3'ün de prostat kanserini önlediğine dair bazı söylentiler var ama net bir araştırma yok.

PROSTAT KANSERİ RİSKİ 75’İN ÜSTÜNDE YÜZDE 50

Prostat kanseri belirti vermeden ilerliyor genellikle. İlerleme hızı da çok değişkenlik gösteren bir şeydir. Gleason skoru diye bir skor vardır prostat kanserinde. Bu tümörün kötücüllüğünü gösterir. Eğer düşük bir skordaysa hastada prostat kanseri 15 yıl sonra da belirti verebilir ve eğer muayene olmazsa bu süreçte hiç bunu bilmeyebilir.


- Ailesel faktörler nasıl?

Haberin Devamı

Ailesinde prostat kanseri olan erkeklerin yakalanma oranı, olmayanlara göre 2 ile 9 kat arasında bir oranda daha fazla. Ailesinde prostat kanseri olan erkeklerin 40 yaşında üroloğa gidip PSA testi ile rektal tuşe muayenesini yaptırmalarını istiyoruz. Erkeklerin en büyük korkusu rektal tuşe ama onun yerine de geçen hiçbir kan tahlili ve muayene yok. Sabretmeleri ve bunu yaptırmaları gerekiyor yoksa hayatlarıyla ödeyecekler. PSA testini aile hekimleri de yapıyor.

Prostat kanseri hastalarının en büyük korkusu iktidarsızlık sorunu
HER 5 ERKEKTEN 1’İ BU SORUNU YAŞIYOR

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!