Polonyalı turistin yüzü Türk'e nakledildi

Güncelleme Tarihi:

Polonyalı turistin yüzü Türke nakledildi
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 19, 2013 00:00

Türkiye'nin beşinci yüz naklinin öyküsü baştan sona yürek burkuyor. Recep Sert 20 yaşında askere gitmesine 15 gün kala korkunç bir kaza yaşadı. Yüzü paramparça oldu. 44 kez ameliyat geçirdi. Babası Recep'inin iyi olması için 580 bin Türk Lirası harcadı. Varını yoğunu verdi ancak Recep eski yüzüne bir türlü kavuşamadı. Daha sonra Prof. Dr. Ömer Özkan ve ekibinin Uğur Acar'a yaptığı yüz nakli onun gibi bir sürü insana umut oldu.

Haberin Devamı

Bir yıl önce Akdeniz Üniversitesi'ne giderek yüz nakli için kayıt oldu. Ve dün gece Polonyalı ailenin bağışı ile Recep'e müjdeli haber geldi. Recep haber geldiğinde, "Onun yüzünü değil yüreğini sevdim ben" diyen kız arkadaşı ile İzmir'deydi. İkisinin cebinde toplam 120 lira vardı, uçak için yetmedi. Çaresiz kaldılar. Kız arkadaşı cep telefonunu satmak için uğraşıyordu. O sırada bir mucize oldu ve adeta iyi olacak hastanın doktor ayağına geldi. Recep'in ameliyatına girmek için havalimanına giden doktor Murat Akalan uçak biletini aldı. Recep doktoruyla birlikte ameliyat için Antalya'ya geldi.

 

Ancak hikaye burada bitmedi. Recep için her şeyini veren babası oğlunu görebilmek, yanında olabilmek için Antalya'ya gelemiyordu. "5 lira 80 kuruşum dahi yok" diyordu. Sabah saatlerinde kaymakamlığa giden baba Sert, yol parası alarak oğlunu görmeye geldi. Recep'in annesi ise hasta olduğu için oğlunun ameliyat olduğunu dahi bilmiyor. Sabah saatlerinde başlayan operasyon ise az önce sona erdi. Prof. Dr. Ömer Özkan ve ekibi operasyonu başarıyla tamamladıklarını açıkladı. Polonyalı 42 yaşındaki Andrzej Kucza’nın yüzü Recep'e nakledildi.

Haberin Devamı

POLONYALI AİLE BAĞIŞLADI

 

Polonyalı Andrzej Kucza ailesiyle geçen hafta Muğla’ya tatile geldi. Aile Akyaka’da denize gitti. Henüz dizlerine kadar gelen suda fenalaşan Andrzej Kucza, aniden yüzüstü denize düştü. Ailesinin şaka yaptığını sandığı Kucza’nın hareket etmediğini görünce durum, sağlık ekiplerine bildirildi. Muğla Yücelen Hastanesi’ne götürülen Kucza’nın duran kalbi yeniden çalıştırıldı. Fakat beyinsel fonksiyonların çalışmadığı doktorlarca belirlenmesi üzerine ailesi Kucza’nın organlarını bağışladı.

 

Haberin Devamı

Kuzca'nın yüzü Prof. Dr. Ömer Özkan’ın başkanlığındaki 9 kişilik ekip tarafından alındı. Saat 01.00’de başlayan ve 4.5 saat süren operasyon 05.30’da son buldu. Operasyonda yüzün yanı sıra çene kemiği de alındı. Andrzej Kucza’nın alınan yüzünün yerine silokondan maske yapıldı. Ekip alınan organ ile Dalaman Havaalanı’na hareket etti. Daha sonra ekip Akdeniz Üniversitesi'nde Bursa'dan gelen Recep Sert'in yüz nakli ameliyatına başladı.

 

TÜRKİYE'NİN 5'İNCİ YÜZÜ POLONYALI TURİSTTEN

TÜRKİYE'NİN BEŞİNCİ YÜZ NAKLİ / Foto Galeri

 

Akdeniz Üniversitesi Hastanesi'nde 6.5 saat süren ameliyatla yüz nakli yapılan Recep Sert'e, göz kapakları ve kulak haricinde tam yüz nakli yapıldığı kaydedildi. Polonyalı turist Andrzej Kucza'nın üst ve alt çene kemiklerinin de Recep Sert'e nakledildiği açıklandı. Operasyonun oldukça başarılı geçtiği belirtildi.

 

Haberin Devamı

AMELİYATA GİDERKEN SADECE 120 LİRALARI VARDI


Recep Sert'in kız arkadaşı Elif Tercüman, DHA muhabirine İzmir'den Antalya'ya geliş hikayelerini anlattı. Elif Tercüman, bir işleri nedeniyle Bursa'dan İzmir'e 2-3 günlüğüne geldiklerini belirterek, "Müjdeli haberi İzmir'de aldık. Akdeniz Üniversitesi Hastanesi Organ Nakil Koordinatörü, hemen Antalya'ya gelmemizi istedi. Uçak biletinin 120 TL olduğunu öğrendik. Cebimizde tam da 120 TL vardı. Recep'i tek başına göndermek üzere havalimanına geldiğimizde, uçuş masraflarıyla birlikte bileti 170 TL'ye alabileceğimizi öğrendik. Kimsede para bulamadık. Çaresiz kalmıştık" dedi.

 

CEP TELEFONUMU SATMAYI DÜŞÜNDÜM

Haberin Devamı


Recep Sert'in Antalya'ya gelişi imkansızlaştığı sırada adeta bir mucize yaşandığını aktaran Elif Tercüman, şöyle devam etti:
"Cep telefonumu satmak için girişimlerde bulunuyordum ki o sırada yüz nakil ameliyatına girmek için İzmir'den Antalya'ya gidecek olan Prof. Dr. Murat Akalan ile havalimanında karşılaştık. Murat Bey hemen koordinasyon merkezini aramış, Recep'i yüz profilinden tanımış ve aynı havalimanında olduklarını söylemiş. Eksik olan uçak bileti parasını Prof. Dr. Murat Akalan tamamladı. Recep, Prof. Dr. Akalan ile birlikte uçağa binip Antalya'ya gitti. Ben de bir yakınımdan para bularak otobüsle bu sabah saatlerinde Recep'in sevk işlemlerini takip etmek ve yanında bulunmak için Antalya'ya geldim. Recep 2 hafta önce 10'uncu yüz ameliyatını olmuştu. İnşallah bu son ameliyatı olur."


 

Haberin Devamı

OĞLUNU GÖRMESİ İÇİN KAYMAKAMLIKTAN YARDIM
Türkiye'nin beşinci yüz nakli yapılmak üzere Antalya'da ameliyata alınan Recep Sert'in (27) babası Cafer Sert, kaymakamlık tarafından sağlanan yardımla oğlunun yanına gidebilmek için yola çıktı.

Recep Sert'in Bursa'nın İnegöl ilçesinde oturan babası Cafer Sert oğlunun yanına gidebilmek için İnegöl Kaymakamlığı'ndan yardım istedi. Sabah saatlerinde kaymakamlığa gelen babaya, Antalya'ya gidebilmesi için yardım yapıldı. Yol parasına kavuşan baba Sert, kaymakamlıktan çıkışta gazetecilerin sorularını cevapladı.

O GECEYİ HATIRLAMAK İSTEMİYORUZ

Mutluluğunu dile getiren Sert, yaşadıkları acıları şöyle anlattı: "O geceyi hatırlamak, anlatmak bile istemiyorum. Çok kötü bir olaydı. Ondan sonra çok acı günler yaşadık. Şimdi hem sevinç hem üzüntüyü bir arada yaşıyoruz. Nakil olacağını duyduğumda inanamadım.

Beni arayıp 'çocuğunuza yüz nakli yaptıracağız, hazır olun' diyen doktora terbiyesizlik de yaptım, küfrettim. Benimle dalga geçiyorlar zannettim. 'Sen ne biçim konuşuyorsun, ben doktorum' dedi. Ben de özür diledim, durumu anlattım. "Recep'in İzmir'de olduğunu ve oradan ameliyata alındığını belirten Sert, şöyle devam etti: "Telefon ettiğimde çok sevindi, 'doğru mu baba?' dedi. Numarasını verdim, onu aradılar. Hemen uçakla almışlar. Kaymakamlık her zaman yardım ediyordu.

“ANNESİNİN HABERİ YOK”

6 sene boyunca benim çocuğumun mamalarını kaymakamlık karşılıyordu. Her ay 2 bin 470 TL mama parası ödüyordu kaymakamlık. Şu an yanına gidiyorum oğlumun. Kaymakamlığın ne kadar ödediğini söylemek istemiyorum, bu hayır söylenilmez. "Oğluyla en son dün görüştüğünü ifade eden baba Sert, şunları söyledi: "Oğlumun biri ile Antalya'ya gideceğim. Annesini götürmeyeceğim, ona söylemedik, rahatsız zaten. Hatta ben oğlumu göndermeyi düşünüyorum. Ben oralarda sabredemem, bu acıları yaşadığım için kendi sağlığımdan da korkuyorum. Oğluma şimdiye kadar ben baktım, ağabeyleri baktı. Evlat atılmaz, değil Recep hiçbirinin tırnağını atamam.

"İnegöl Kaymakamı Aziz İnci ise Antalya'da gerçekleştirilen operasyonla gencin yeni bir yüze kavuşacağını belirterek, "Bu tür operasyonları, tedavileri destekliyoruz. Sosyal Yardımlaşma Vakfımızdan yardım alan birçok aile var, bu da onlardan bir tanesi. Şu anda bizim yaptığımız, ailenin en azından oraya gitmesini sağlayacak yol yardımı yapmak oldu. Onun dışında zaten bizim daha önce desteklediğimiz bir aile. Bundan sonrasında da, rehabilitasyon ya da geçim konusunda aileyi desteklemeye devam edeceğiz. Umuyorum yeni yüzü ile daha mutlu ve sağlıklı olur." diye konuştu.
BAŞHEKİM YARDIMCISI ORDUBATLI, AÇIKLAMA YAPTI

 

Türkiye’nin 5’inci yüz nakli ile ilgili açıklama yapan Muğla Yücelen Hastanesi Başhekim Yardımcısı Operatör Doktor Nasır Ordubatlı,

Kucza'nın 14 Temmuz'da eşiyle birlikte denize gittiğini ve aniden fenalaştığını belirterek, "Eşinin yardımıyla kıyıya çıkarılıp acil bir şekilde ambulansla hastanemize sevk edildi. Kendisine hastanemizde yaklaşık 20 dakika kalp masajı yapıldı. Hasta tekrar hayata döndürüldü ve anestezi yoğun bakıma alınarak, yakinen ilgilenildi. Ancak dün sabah itibarıyla yapılmış olan muayeneler ve bir takım tetkikler sonucunda beyin ölümünün gerçekleştiğini ne yazık ki öğrenmiş bulunuyoruz. Şu an için kalp, böbrek ve karaciğerin uygun olmadığı için alınamayacak. Yaptığımız kontroller sonucu korneaların da uygun olmadığını gördük. Sadece yüz nakli gerçekleşecek. Hasta daha sonra Adli Tıp’a gönderilerek kesin ölüm nedeni de belirlenecek" dedi.

 

YÜZÜ ALAN EKİP ANTALYA’YA ULAŞTI

 

Türkiye’nin 5’inci yüz nakli için Antalya’dan Muğla’ya giden Akdeniz Üniversitesi Hastanesi ekibi, sabaha karşı Polonyalı 42 yaşındaki Andrzej Kucza’nin yüzünü alarak Dalaman İlçesi’ne geçti. Sağlık Bakanlığı’na ait ambulans uçakla Antalya Havalimanı’na  gelen Prof. Dr. Ömer Özkan ve ekibi kısa sürede hastaneye ulaştı. Nakledeceği yüzü bizat kendisi taşıyan Prof.Dr. Ömer Özkan, "Ameliyat nasıl geçti?" sorusuna koştururken "Gayet güzel geçti" karşılığını verebildi.

 

HAZIRLIKLAR 5 SAAT ÖNCE BAŞLADI

 

Muğla’daki bir otelde tatil yaptığı sırada kalp krizi geçirerek yaşamını yitiren Andrzej Kucza’nın ailesinin yüzünü bağışlaması üzerine, Sağlık Bakanlığı tarafından Antalya’ya çağırılan 26 yaşındaki Recep Sert gece 23.15 sıralarında kente geldi. Akdeniz Üniversitesi Hastanesi’ne giriş yapan Sert yaklaşık 5 saattir ameliyata hazırlanıyordu. Muğla’daki ekibin saat 07.30 sıralarında Antalya’ya ulaşmasının ardından, Türkiye’nin 5’inci yüz nakli operasyonunun en kısa sürede başlayacağı belirtildi.

 

POLONYALI TURİSTİN YÜZÜ ALINDI

 

Türkiye’nin 5’inci yüz naklinde donör Andrzej Kucza’nın yüzü, Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Ömer Özkan’ın başkanlığındaki 9 kişilik ekip tarafından alındı. Saat 01.00’de başlanan operasyon 05.30’da son buldu, 4.5 saat sürdü. Operasyonda yüzün yanı sıra çene kemiği de alındı. Andrzej Kucza’nın alınan yüzünün yerine silokondan maske yapıldı. Ekip alınan organ ile Dalaman Havaalanı’na hareket etti. Antalya Havaalanı’na geçecek olan ekibin, operasyonun ikinci aşaması olan yüz nakline geçeceği kaydedildi.

 

İLK YÜZ NAKLİ OLAN UĞUR ACAR: RECEP’E BİLGİLERİMİZİ TAVSİYE EDECEĞİZ

 

Türkiye’nin 5’inci yüz nakli için Antalya’ya gelen 27 yaşındaki Recep Sert’in, Akdeniz Üniversitesi Hastanesi’nde hazırlıkları yapılırken, operasyondan haberdar olan Türkiye’nin ilk yüz nakilli hastası Uğur Acar’da aynı heyecanı yaşayanlar arasındaydı. Recep Sert’e tavsiyelerde bulunan ve kendisini sıkmamasını isteyen Acar, "Bu ameliyat inşallah hayırlı olur. Ömer hocanın başarılarının devamını dilerim. Kendi ameliyatımda operasyonun Türkiye’de ilk olacağından net bir bilgim yoktu. Heyecanlıydım ama heyecanım, normal bir ameliyata girmiş gibiydi. Sevinçliydim. Ona elimizden geldiği kadarıyla yardımcı olacağız. Bilgilerimizi tavsiye edeceğiz" dedi.

 

"TAM YÜZ NAKLİ PLANLIYORUZ AMA GİDİŞATA GÖRE DAVRANACAĞIZ"

 

Doç. Dr. Ömer Özkan'ın 8 aylık hamile olan Doç. Dr. Özlenen Özkan da ameliyata katılacak. Özkan, "Umarım her şey yolunda gider. Tabi ki zor bir prosedür, zor bir süreç. O yüzden önceden konuşmayı çok sevmiyoruz aslına bakarsanız, inşallah Allah yardım eder. Hastayı hazırlayacağız, ekip donörden aldığı yüzü buraya getirecek. Tam yüz nakli olarak planlıyoruz ancak, operasyonun gidişatına göre davranacağız. Ameliyat sırasında buna karar vereceğiz. Sonuç önemli çünkü" diye görüş belirtti.

 

TÜRKİYE'NİN YÜZ NAKLİ SERÜVENİ

 

Türkiye'nin yüz nakli serüveni 21 Ocak 2012'de Uşak'ta intihar eden Ahmet Kaya'nın yüzünün ailesi tarafından bağışlanmasıyla başladı. Kaya'dan alınan yüz, Türkiye ve dünyada ses getiren bir ameliyatla Manavgat ilçesi Gebece köyünde yaşayan ve 40 günlükken beşiğinde uyuduğu sırada evlerinde çıkan yangında alev alan battaniyenin üzerine düşmesi sonucu yüzü yanan Uğur Acar'a nakledildi. Başarılı geçen ameliyatın ardından Acar, Türk ve dünya basının ilgi odağı oldu.

 

Türkiye'nin ikinci yüz nakli ameliyatı Hacettepe Üniversitesinde Cengiz Gül'e, üçüncü yüz nakli ameliyatı Gazi Üniversitesinde Hatice Nergis'e, dördüncü yüz nakli ise yine Akdeniz Üniversitesinde Turan Çolak'a yapılmıştı. Beşinci yüz nakli hastası Recep Sert ise 27 yaşında ve 2007 yılında silahını temizlerken av tüfeğinin ateş alması sonucu yüzünden ağır yaralanıyor.


TÜRKİYE'DE İLK DEFA ÇENE NAKLİ

 

Muğla'da beyin ölümü gerçekleşen Polonyalı turist Andrzej Kucza'nın yüzünün yanı sıra çenesinin de Recep Sert'e nakledildiği belirtildi.
Akdeniz Üniversitesi Hastanesinde, Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ömer Özkan başkanlığındaki ekip tarafından
43 yaşındaki Polonyalı turist Andrzej Kucza'dan alınan yüz, 2007 yılında silahını temizlerken av tüfeğinin ateş alması sonucu yüzünden yaralanan 27 yaşındaki Recep Sert'e naklediliyor.

 

Nakil işleminde, kazada çenesini ve sol gözünü kaybeden Sert'in yüzünün yanı sıra çenenisinin de değiştirildiği öğrenildi. Recep Sert'e tam yüz nakli yapıldığı, göz kapakları ile kulakları hariç, kaşları, burnu ve alt çenesi ile üst çenesinin değiştirildiği kaydedildi. Çene nakil işleminin ise Türkiye'de
ilk olduğu bildirildi. Akdeniz Üniversitesi Hastanesinde yaklaşık 5,5 saat operasyona hazırlanan ve Prof. Dr. Ömer Özkan ve ekibi tarafından saat 07.30 sıralarında ameliyata alınan Sert'in nakil işleminin 4 saat daha devam edeceği öğrenildi.

 

Muğla'da tatil yaptığı sırada boğulma tehlikesi geçiren ve kaldırıldığı hastanede beyin ölümü gerçekleşen Polonyalı turist Andrzej Kucza'nın organlarının bağışlanması üzerine, yüzünün Bursa'da yaşayan Recep Sert'e nakledilmesi kararlaştırılmış, dün saat 21.30 sıralarında nakil için işlemler başlamıştı.


 

 

 

 

 

 

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!