Plasebo etkisi nedir? İşte plasebo etkisi hakkında merak edilenler

Güncelleme Tarihi:

Plasebo etkisi nedir İşte plasebo etkisi hakkında merak edilenler
Oluşturulma Tarihi: Mart 31, 2021 15:56

İlk defa 1785 yılında George Motherby tarafından modern tıp literatürüne giren plasebo, Latincede ‘memnun etmeliyim anlamına geliyor. Bu terimin anlamını merak eden vatandaşla da konuya dair bilgi almak için internette araştırma yapıyor. Peki, plasebo etkisi nedir?

Haberin Devamı

Plasebo etkisi, farmakolojik olarak etkisiz bir ilacın telkine dayalı bir etki ortaya çıkarma halidir. Latince kökenli bir kelime olup hoşnut etmek anlamına gelir . İlaç, vücuda ağız, burun veya enjeksiyon yolu ile verilebilir.

Aslında plasebonun fiziksel anlamda tedaviye yönelik bir gücü yoktur. Sahip olduğu tedavi gücünü tamamen hastanın verilen ilacın işe yarayacak ilaç olduğunu düşünmesinden alır. Plasebo, tıbbın bilimsel olarak açıklayamadığı bir yöne: insanların istemeleri halinde kendi kendilerini iyileştirme gücüne yöneliktir. Tıbbi olarak kurtulma ihtimali zayıf görülen birçok hasta, basitçe ölüm istatistiklerine girmekten bu güç sayesinde kurtulmuş, tıbbın çözüm bulamadığı kanserin tedavisinde çoğunlukla yüksek moral ve iyileşme azmi etkili olmuştur.

Haberin Devamı

Plasebo, gayrı resmi yazışma dilinde ve halk arasında faydalı tıbbi içeriğinin bulunmadığını ifade etmek için bazen "şeker hapı" olarak da adlandırılır.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!