Öksürüğe iyi gelen şeyler nelerdir? Öksürüğe iyi gelen yiyecekler, içecekler ve karışımlar

Güncelleme Tarihi:

Öksürüğe iyi gelen şeyler nelerdir Öksürüğe iyi gelen yiyecekler, içecekler ve karışımlar
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 11, 2022 03:43

Öksürük, solunum yolu sistemi üzerinde oluşan rahatsız edici bir durumdur. Öksürüğe iyi gelen şeyler ile geçmesi mümkündür. Öksürüğe iyi gelen şeylerin başında süt ve bal karışımı gelmektedir. Ilık süt ile boğazınızı yumuşatarak öksürüğünüzü kesebilirsiniz. Yiyecek grubunda da mercimek, karalahana ve bürüksel lahanası öksürüğe iyi gelmesi ile bilinmektedir. İşte, tüm detaylar.

Haberin Devamı

Öksürüğe iyi gelmesi için tıbbi ilaçların yanı sıra evde hazırlanabilecek karışımlar ile öksürük önlenebilir. Özellikle bazı yiyecek ve içecekler öksürüğe iyi gelmesi ile bilinmektedir. Bu gibi durumlarda doğal ürünler tüketimi hem öksürüğe iyi gelirken hem de sağlık açısından oldukça yararlı olacaktır.

Öksürüğe İyi Gelen Şeyler Nelerdir?

Öksürüğe iyi gelen şeyleri sıralayacak olursak listenin başında kesinlikle süt ve pekmez gelmektedir. Bu iki ürünün yanı sıra öksürüğe iyi gelen şeyler şunlardır;
Bal
Karabiber
Zencefil
Ayva ve yaprağı
Badem
Ceviz
Ananas
İncir
Soğan
Ihlamur
Adaçayı
Sarımsak
Tarçın
Limon
Ekinezya çayı
Kekik
Nane
Karanfil
Yoğurt
Kefir
Ayran

Öksürüğe İyi Gelen Yiyecekler

Öksürüğe iyi gelmesi ile genellikle içecek ve karışım türleri bilinmektedir. Ancak bu bilinenin yanı sıra öksürüğe yiyecek maddeleri içerisinde de iyi gelen ürünler bulunmaktadır. Yani öksürüğü yalnızca bir şeyler içerek ya da yutarak değil bir şeyler yiyerek de önleyebilir ya da iyileşmesini sağlayabilirsiniz. Öksürüğe iyi gelen yiyecekler arasında meyveler çoğunluğu oluşturmaktadır.

Bazı çorba ve yemek türleri de öksürüğe iyi gelmektedir. Birkaç üründen oluşan karışımlar içeriğinde daha fazla vitamin ve mineral barındıracağı için daha faydalı olacaktır. Bu nedenle faydalı olan ürünlerin bir araya gelmesi ile oluşan yiyecekler daha fazla tercih edilebilir. Sizler için öksürüğe iyi gelen yiyeceklerden bazılarını şu şekilde sıraladık;

Bal
Limon
Mercimek çorbası
Tarhana çorbası
Tavuk suyu çorbası
Et suyu çorbası
İncir
Keçiboynuzu
Ayva
Soğan
Sarımsak
Salatalık
Portakal
Badem
Ceviz
Yoğurt
Kivi
Nar
Hurma
Domates
Sebze çorbası
Kakule

Öksürüğe İyi Gelen İçecekler ve Karışımlar

Öksürüğe iyi gelen birçok içecek ve karışım tercih edilebilir. Özellikle kış aylarında soğuk algınlıkla birlikte yaşanan öksürüğe ıhlamur çayı çok iyi gelmektedir. Sıcak tüketimi, içerisinde bulunan çeşitli mineraller ile öksürüğü kısa süre içinde iyileştirmektedir. Ayva, birçok hastalığa iyi gelen bir meyvedir. Ayva çayının da öksürüğe iyi geldiği bilinmektedir. Ayva çayı demlerken kullanılacak bir tutam karanfil ile karışım hazırlanarak şifa deposu elde edilebilir.

Öksürüğe iyi gelen bir başka içecek de kuşburnu çayıdır. Portakal çayı, ekinezya çayı ve yeşil çay da öksürüğe şifa olacak nitelikte içeceklerdir. İçerisinde birçok kuru meyve ve şifalı otlar bulunan kış çaylarının da gün içinde tüketilmesi öksürüğe iyi gelmektedir. Öksürüğe iyi gelmesi ile bilinen en iyi karışım ise kesinlikle zencefil ve baldır. Bu karışım günde bir kaç kez tüketilerek boğazın yumuşamasını sağlar ve öksürüğe iyi gelir. Yine bal içine atılan bir tutam karabiberli karşım da öksürüğe iyi gelen bir karışımdır.

Kekik, hem balgam söktürücü hem de öksürük kesici bir özelliğe sahiptir. Bu nedenle özellikle balgamlı öksürüklerde kekik çayı içilebilir. Öksürüğe iyi gelen karışımlardan bir başkası bademli portakal suyudur. Yoğun miktarda C vitamini içeren portakal badem ile oldukça faydalı bir karışım olmaktadır.

Öksürüğe tek bir üründen ziyade karışım olarak hazırlanan şeyler daha iyi gelmektedir. Çünkü içerisinde daha çok etkin madde bulunmaktadır. Öksürüğe iyi gelen bir karışım örneği de bal, limon, zencefil, karabiber ve tarçındır. Her biri öksürüğe yararlı olan ürünler bir araya getirilerek daha fazla etki sağlanabilir.

 

BAKMADAN GEÇME!