Obezite cerrahisi sonrası yeniden kilo alma sorunu ve revizyonel cerrahi

Güncelleme Tarihi:

Obezite cerrahisi sonrası yeniden kilo alma sorunu ve revizyonel cerrahi
Oluşturulma Tarihi: Mart 10, 2016 10:06

Aşırı kilo ve obezitenin getirmiş olduğu sağlık sorunlarına sahip kişiler için obezite cerrahisi, kilo verme çözümü için uzun dönemde en etkin tedavi yaklaşımıdır. Ancak obezite cerrahisinden birkaç yıl sonra kişi, yeniden kilo alma sorunu ile karşı karşıya gelebilir.

 

Haberin Devamı

Hem eski hem yeni tüm obezite ameliyatları, kişinin gıdayı nasıl işlediğini değiştirmek için tasarlanmıştır. Tüm bu prosedürlerin kalıcı olması tasarlanmış olsa da, gerçekte uygulanan cerrahinin tüm etkileri kalıcı değildir.

Genel Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Abdulkadir Bedirli, obezite sonrası revizyon operasyonları hakkında merak edilenleri anlattı.

GASTRİK BANT REVİZYONU 

Bant uygulaması sonrası revizyon gereksinimi teorik olarak bakıldığında en basit prosedürlerden bir tanesidir. Bunun nedeni; hastalarda, midede kesme, ince bağırsaklarda bypass gibi yer değiştirme yapılmadığı içindir. Gastrik bant sonrası yeniden kilo alımı olan bir hastanın iki seçeneği vardır. Bunlardan ilki bantın yenilenmesidir, ancak günümüzde pek tercih edilmemektedir. Diğer iki yöntem ise bantı çıkartıp, ameliyatı sleeve gastrektomi (tüp mide) veya gastrik bypass cerrahisine dönüştürmektir.

Haberin Devamı

Obezite cerrahisi sonrası yeniden kilo alma sorunu ve revizyonel cerrahi

SLEEVE GASTREKTOMİ (TÜP MİDE AMELİYATI) REVİZYONU

Sleeve gastrektomi sonrası revizyon gereksinimi iki nedenle ortaya çıkmaktadır. Bunlardan ilki, ameliyatta normalden fazla bir mide bırakılmasıdır. Diğer neden ise midenin zamanla genişleyebilme kapasitesine sahip olmasıdır. Sleeve gastrektomi sonrası yeniden kilo alımı olan bir hasta için iki seçenek bulunmaktadır. Bunlardan ilki yeniden sleeve yapmak, diğeri ise gastrik bypass veya duodenal switch gibi diğer bir obezite ameliyatına dönüştürmektir.

GASTRİK BYPASS CERRAHİSİ SONRASI REVİZYON 

Gastrik bypass sonrası mide poşunun büyük bırakılmış olması veya poş genişlemeleri revizyon bakımından en zor durumdur. Poş ile ince bağırsak arasındaki ağızlaştırmadaki genişleme ise endoskopik skleroterapiler yardımıyla çözülebilir. Kısa bırakılan beslenme bacağının uzatılması da yine revizyon amaçlı uygulanabilecek işlemlerdir. Ancak ciddi bir kilo alımı ile karşı karşıya kaldığımızda revizyonel duodenal switch daha uygun bir yaklaşımdır.

Haberin Devamı

Obezite cerrahisi sonrası yeniden kilo alma sorunu ve revizyonel cerrahi

OBEZİTE REVİZYONEL CERRAHİ ÖNCESİ ÖNEMLİ ADIMLAR

Revizyonel obezite cerrahisi, birincil obezite ameliyatlarından daha zor işlemlerdir. Birincil ameliyatta teknik yetersizlik mevcut ise, revizyon cerrahisinin daha tecrübeli cerrahlar tarafından yapılması daha uygundur. Revizyon cerrahisi öncesi detaylı bir epikriz raporuna ihtiyaç vardır. Hastanın geçirmiş olduğu obezite ameliyatı sonrası mevcut anatominin ortaya konması önemlidir. Bunun için hastalara baryumlu pasaj grafileri, bilgisayarlı tomografi ve endoskopik işlemler uygulanmalıdır. Hastanın yeme davranış ve alışkanlıkları rapor edilmeli, ameliyat öncesi detaylı laboratuar analizleri yapılmalıdır.

Haberin Devamı

Obezite cerrahisi sonrası yeniden kilo alma sorunu ve revizyonel cerrahi

HANGİ REVİZYON SEÇENEĞİ DAHA İYİDİR? 

Hastanın yeniden kilo alma problemini ortadan kaldırmak için ideal bir revizyonel cerrahi belirleme hususunda kesin bir yaklaşım yoktur. Cerrah gerek hastaya uygulanan ilk obezite ameliyatının getirmiş olduğu anatomik durumu, gerekse uygulayacağı revizyonel cerrahinin hastaya getirebileceği sonuçları göz önünde bulundurarak karar vermelidir. Robotik cerrahi revizyonel obezite ameliyatlarında kolaylık sağlayabilmektedir. Robotik cerrahide kullanılan üç boyutlu kameranın 10-12 kat büyütme kapasitesi, robotik enstrümanların farklı eksenlerdeki yüksek hareket özgürlükleri, robotik cerrahideki derinlik hissindeki azalmalar, revizyonel obezite cerrahisinin başarısını arttırabilecek unsurlardır. 

 

Haberin Devamı

doktorsitesi.com 'a Katkılarından dolayı teşekkür ederiz. 

BAKMADAN GEÇME!