Ne kadar tehlikeli olduğunu bilseniz, bunu asla yapmazdınız!

Güncelleme Tarihi:

Ne kadar tehlikeli olduğunu bilseniz, bunu asla yapmazdınız
Oluşturulma Tarihi: Haziran 21, 2016 14:12

Uzun çalışma saatleri, sabahlara kadar süren eğlenceler, stres ve diğer faktörler, çoğu zaman birçoğumuzun yeterince uyku uyuyamamasına neden oluyor. Bazıları ara sıra yaşam koşulları gereği uykusundan feragat ederken, bazıları da bunu bir rutin haline getiriyor. Peki bu vücudumuzda nasıl etkiler yaratıyor?

Haberin Devamı

Allure dergisinin kısa bir süre önce uyku uzmanı bir grup doktorla görüştü ve yorumlarını derledi. Doktorların uyarıları uykusuzluğun çok ilginç ve bir o kadar da önemli tehlikeleri olabileceğine işaret ediyor.

Buna göre az uyku, idrak, öğrenme ve hatırlama gibi süreçleri önemli ölçüde etkileyecek güce sahip. Üstelik de bunun alışkanlık haline getirilmesine, uzun süreli bir uyku yetersizliği yaşanmasına bile gerek yok. Sadece bir gecelik kalitesiz uyku, günlük aktivitelerimizi verimli bir şekilde gerçekleştirmemizin önünde engel teşkil edebiliyor.

Ne kadar tehlikeli olduğunu bilseniz, bunu asla yapmazdınız

 

Haberin Devamı

24 SAAT UYKUSUZLUK, YÜZDE 0,1 ALKOLE DENK
Örneğin beynimiz, akşamdan kalma bir kişininki gibi bulanıklaşmaya başlıyor. Hatta 24 saatlik süre içerisinde hiç uyumayan bir vücut, kanında yüzde 0,1 alkol oranına sahip bir vücuda eşit sayılıyor. Yani bir bakıma sarhoş bir vücuda sahip oluyoruz.

Uyku yetersizliği bunun yanı sıra iştahımızla ilgili sorunlar da yaratıyor. Aç olduğumuzu beynimize bildiren hormon yükselişe geçerken, tok olduğumuzu söyleyen hormonumuz da azalmaya başlıyor. Bu da tabii ki aç olmasak da daha fazla yememize sebep oluyor. Bu süreçte tükettiklerimiz de genellikle tatlı veya tuzlu yiyecekler oluyor.

Ne kadar tehlikeli olduğunu bilseniz, bunu asla yapmazdınız

KALBİNİZİ SEVİYORSANIZ...
Daha da önemlisi, uykusuzluk kalple ilgili önemli sağlık problemlerine yol açabiliyor. Uzmanlara göre uyku sırasında, kan basıncı ve kalp atış hızı düşüşe geçiyor yani vücut kendini dinlendiriyor. Dolayısıyla yetersiz uyku, vücudumuzun kardiyovasküler sistemini gereksiz yere strese sokuyor, bunun sonucunda da iltihaplı kan damarlarının oluşmasına ve en kötü senaryoda kalp krizi ve felç gibi ciddi tehditlerin ortaya çıkmasına neden oluyor.

Yetersiz ve kalitesiz uykunun diğer etkileri ise, daha zayıf bir bağışıklık sistemi, yavaş metabolizma ve yorgun görünen bir cilt.

Haberin Devamı

Ne kadar tehlikeli olduğunu bilseniz, bunu asla yapmazdınız

Çeviri: İrem Aktaş

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!