Mevsimsel uyum bozukluğu depresyona yol açıyor

Güncelleme Tarihi:

Mevsimsel uyum bozukluğu depresyona yol açıyor
Oluşturulma Tarihi: Eylül 18, 2007 12:17

BOLU İzzet Baysal Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Hastanesi psikiyatri uzmanı Dr. Umut Sezer, sonbahar ve kış aylarında güneş ışığı azlığı nedeniyle vücuttaki melatonin hormonunun artmasının depresyona yol açtığını söyledi.

Melatonin hormonunun artmasının mevsimsel özellikli depresyona neden olduğunu belirten Dr. Sezer, “Fototerapi ile tedavisi mümkün olan bu mevsimsel özellikli uyum bozukluğu, insanları intihara kadar sürükleyebiliyor” dedi.

Dr. Sezer, vücuttaki melatonin hormonundaki artışın daha depresif, daha durgun, daha hareketsiz olmaya, daha az motivasyona ve içe kapanıklığa yol açtığını söyleyerek, şöyle konuştu;

“Sonbahar ve kış aylarında güneş ışığının azlığından dolayı ortaya çıkan bu rahatsızlık, mevsimsel özellikli depresyona dönüşebiliyor. Depresyon, isteksizlik, hayattan keyif almamak, karamsarlık, umutsuzluk duygularının artmasına, iştah düzensizliklerinin ortaya çıkmasına, iş kaybına, düşünsel anlamda kendini değersiz, zayıf, suçlu görme ve ölüme kadar götürebilen düşüncelere yol açan bir sendromun ortaya çıkmasına neden olabiliyor.”

Okulların bu dönemde açılmasının, çocukların sonbahar aylarında ortaya çıkan uyum bozukluğunu daha kolay atlatmalarına neden olduğunu açıklayan Sezer, “Okuldaki arkadaş çevresi, derslerle meşgul olmak, sınıf geçme amacı, başarılı bir öğrenci olma hedefinin olması, öğrencilerin uyum bozukluğu devresini daha rahat atlatmalarını sağlar” dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!