MERS virüsü nedir? MERS belirtileri nelerdir, nasıl bulaşır?

Güncelleme Tarihi:

MERS virüsü nedir MERS belirtileri nelerdir, nasıl bulaşır
Oluşturulma Tarihi: Mart 18, 2020 19:00

Tüm dünyayı etkisi altına alan ve küresel bir salgın haline dönüşen corona virüsünün (Covid 19)  MERS ve SARS gibi ciddi hastalıklarla olan bağlantısı gündemde yer almaya devam ediyor. MERS-CoV adlı virüsün neden olduğu MERS corona virüsü gibi virüsün bulaşmasından sonraki ilk 15 gün süre içerisinde bazı semtomlar ile kendisini gösterebiliyor. MERS belirtilerini ülkemizde de öğrenmek isteyenlerin en fazla araştırdığı konu, 'MERS nasıl bulaşır?' sorusu oldu. Peki, MERS virüsü nedir? MERS belirtileri nelerdir? İşte, MERS virüsü ile ilgili ayrıntılı bilgiler...

Haberin Devamı

MERS belirtileri nedir? sorusu, dünyada etkisini sürdüren corona virüsüyle mücadele çerçevesinde bilgi almak isteyenlerin yanıt aradığı konulardan oldu. İlk kez Eylül 2012'de Suudi Arabistan’da ortaya çıkan MERS virüsü, şiddetli solunum yolu hastalığına neden olan bir virüstür. İşte, MERS virüsü ile ilgili merak edilen bazı bilgiler...

 MERS VİRÜSÜ NEDİR?

Orta Doğu Solunum Sendromu Koronavirüsü (MERS-CoV) olarak adlandırılan virüsün neden olduğu hastalıktır. İlk kez 2012 yılının Nisan ayında Ürdün’de tespit edilmiştir. Eylül 2012’de de Suudi Arabistan’dan hasta bildirilmiştir. Halen sağlık otoritelerince hastalığın takip çalışmaları sürdürülmektedir.

MERS NASIL BULAŞIR?

Virüsün insanlara hayvanlardan( develer, yarasalar) bulaştığı düşünülmektedir. Hasta insanlardan diğerlerine enfekte kişiyle aynı ortamda yaşamak veya bakımını yapmak gibi yakın temasla bulaşır. Mikroplarla kirlenmiş yüzey ve eşyalarla temas etmiş ellerle ağız, burun ve gözlere dokunmakla; hapşırma, öksürme ve konuşma esnasında havaya atılan damlacıkların solunum yoluyla alınmasıyla virüs insanlara geçer. Hastaneler gibi sağlık ortamlarında da diğer hastalara ve sağlık çalışanlarına bulaş söz konusudur.

Haberin Devamı

BELİRTİLERİ NELERDİR?

Bugünkü bilgilerimize göre bir kişinin MERS-CoV’a maruziyetinden semptomların başlamasına kadar olan süre ( inkübasyon süresi) 2-14 gündür. MERS-CoV enfeksiyonu teyit edilmiş bir çok insanda ateş, öksürük, nefes darlığı semptomlarıyla ciddi akut solunum hastalığı ortaya çıkar. Bazı hastalarda ishal, bulantı, kusma şeklinde sindirim sistemi bulguları da tabloya eşlik eder. Bir çok hastada zatürre ve böbrek yetmezliği gibi ciddi komplikasyonlar gelişir ve yaklaşık % 30’u ölür. Ölenlerin çoğunda altta yatan başka tıbbi problemler(şeker, kanser, kronik akciğer, kalp ve böbrek hastalıkları gibi) vardır. Bazı enfekte insanlarda semptomlar soğuk algınlığı belirtileri gibi hafiftir veya hiç belirti yoktur ve bunlar genellikle iyileşirler.

MERS TEDAVİSİ NASIL YAPILIR?

Hastanın öyküsü, klinik muayenesi yanı sıra balgam ve alt solunum yolu örneklerinin laboratuvar yöntemleriyle incelenmesiyle tanı konur. Hasta izole edilmelidir. MERS-CoV enfeksiyonu için tavsiye edilen özel bir antiviral tedavi yoktur. Semptomları hafifletmeye yardımcı olacak tıbbi bakım uygulanır. Ağır vakalarda geçerli olan tedavi hayati organ fonksiyonlarını desteklemektir.

Haberin Devamı

MERS'TEN KORUNMAK İÇİN NELER YAPILMALI?

Şu an MERS-CoV enfeksiyonuna karşı aşı yoktur. Çalışmalar devam etmektedir. Solunum hastalıklarından korunabilmek için aşağıdaki önlemlerin düzenli olarak uygulanması önerilmektedir:

Ellerinizi sık sık, 20 saniye süreyle su ve sabunla yıkayın ve küçük çocuklarında aynı şekilde yıkamasını sağlayın, su ve sabun bulunamıyorsa alkol bazlı bir el dezenfektanı kullanın,

Öksürürken veya hapşırırken ağzınızı ve burnunuzu kağıt mendille kapatın, sonra mendili mutlaka çöpe atın

Kirli ellerle ağzınıza, burnunuza ve gözlerinize dokunmayın,

Hastalarla aynı kaptan yemek yemek, aynı bardağı paylaşmak veya öpüşmek gibi kişisel temastan kaçının,

Haberin Devamı

Kapı kolları ve oyuncaklar gibi sık dokunulan yüzeyleri temizleyin ve dezenfekte edin.

Dünya Sağlık Örgütü riskli bölgelere seyahat eden herkesi çiftlikler, pazarlar, ahırlar ve hayvanların bulunduğu diğer yerleri ziyaret ederken genel hijyen kurallarına uymaları, hayvanlarla temas öncesi ve sonrası düzenli olarak ellerini yıkamaları, hasta hayvanlarla temastan kaçınmaları, çiğ yada iyi pişmemiş hayvan ürünlerini tüketmemeleri konusunda uyarmaktadır.

Ayrıca DSÖ, şeker hastaları, böbrek yetmezliği, kronik akciğer hastaları ve immün sistemi zayıf kişiler gibi ciddi MERS için yüksek risk gruplarına aşağıdaki ilave önlemleri tavsiye etmektedir:

Develerle temastan kaçının,

Haberin Devamı

Çiğ deve sütü ve deve idrarı içmekten kaçının,

İyi pişmemiş et özellikle de deve eti yemeyin.

 

BAKMADAN GEÇME!