Meme onarımı hayata bağlar

Güncelleme Tarihi:

Meme onarımı hayata bağlar
Oluşturulma Tarihi: Ekim 11, 2014 15:29

Türkiye’de her yıl 15 bin kadına meme kanseri tanısı konuyor. Bunların yarısından fazlası ileri evrede yakalanıyor. Evet erken tanı hala önemli bir sorun. Ama bu hastaların bilmesi gerekiyor ki kanserin ellerinden aldığı memeyi, cerrahlardan istemek hakları. Bu arada önemli bir hatırlatma, SGK meme onarımı ameliyatlarını karşılıyor.

Haberin Devamı

Meme kanseri kadınlarda en sık görülen kanser türü. 85 yaşına ulaşan 8 kadından birinde meme kanseri gelişiyor. Bu kötü haber belki ama gelişen tarama programları ve bilinç kanserin erken yakalanmasına olanak sağlıyor. Dolasıyla da hastaların sağ kalım oranları giderek artıyor.

Meme Rekonstrüksiyonu Farkındalık Günü (Breast Reconstruction Awareness Day - BRA Day) ilk Kanada’da başladı. Bu kadınların kanser nedeniyle memelerinin alınması sonrasında meme onarımı hakkında bilgilendirilmesi, farkındalık oluşturulması ve bu imkana ulaşabilmesi için tasarlanmış olan bir sosyal sorumluluk projesi. Dünyada 3 yıldır kutlanıyor. Türkiye’de ise ilk kez dün Meme Rekonstrüksiyonu Farkındalık Günü kutlandı. Türk Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Derneği’nin öncülüğünde Ankara’da düzenlenen, halka açık etkinlikte meme kanseri, sadece onarım cerrahisi değil, tüm yönleriyle masaya yatırıldı.

Haberin Devamı

YÜZDE 1-2’Sİ YAPTIRIYOR

Türk Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Derneği Genel Sekreteri Prof. Dr. Sühan Ayhan, alınan memelerinin yeniden yapılandırılma şansı bulunduğunu hatırlatarak, “Cerrahınıza meme rekonstrüksiyonunu (onarımı) sorun, memenizi geri isteyin” diyor.
Meme kanserinden sağ kalım süresinin uzadığını belirten Prof. Dr. Ayhan, “Kadınlar meme onarımına önem vermeye, memelerini geri istemeye başladı. Önemli olan kadınların bu ameliyatların yapılabildiğinden haberdar olmaları. Meme kanseri ameliyatı olan kadınların ABD’de yüzde 25’i, Kanada’da yüzde 15’i, bizde de tahminlerimize göre sadece yüzde 1-2’si meme onarımı yaptırıyor. Bu oranlar aslında çok düşük” diyor.

YENİ MEME HAKLARI

Meme onarımının kanserle yüzleşen, mücadele eden kadınlar için yaşama tutunmalarını sağlayan bir umut olduğunu belirten Prof. Dr. Ayhan, şunları söylüyor:
“Sözkonusu onarım, sürekli hasta olduklarını hatırlatan fiziksel bir eksiklikten ve yaşamlarını zorlaştıran sütyen içine yerleştirdikleri protezden kurtuluş. Psikolojik durumu düzelten, özgüveni ve yaşam kalitesini yükselten, iş yaşamında başarıyı artıran ve özel yaşamda daha mutlu olmalarını sağlayan bir araç. Hastaların memeleri alındığında yeniden yapılabileceğini bilmeye hakları var. Bu nedenle cesaretleri kırılmamalı, aksine yüreklendirilmeli ve bir plastik cerrahi uzmanına yönlendirilmeliler.”

Haberin Devamı

DOĞRU BİLGİYE ULAŞMADA SORUNLAR VAR

Aslına bakarsanız hastaların ameliyat sonrası meme onarımı seçenekleriyle ilgili objektif bilgiye ulaşması çoğunlukla çok zor oluyor. Bunun nedeni hastaların bulundukları ortamlarda konunun bilinmemesi, yetersiz kalması ve ulaşmadaki zorluklar olabiliyor. Bu durum, çoğu kez hastalarda kafa karışıklığına, umutsuzluğa, çaresizliğe yol açabiliyor.
Halbuki meme onarımı yapacak, gayet yetkin cerrahlarımız var. Nitekim sözkonusu ameliyatlar da birçok yerde yapılıyor.

SGK KARŞILIYOR

Meme onarımının SGK (Sosyal Güvenlik Kurumu) tarafından karşılandığını, ancak özel sağlık sigortalarının sorun çıkardığını belirten Prof. Dr. Ayhan, “Kanserin tanı ve tedavisiyle iş bitmiyor. Tedaviden sonra hastaların yaşam kalitesi de çok önemli. Meme onarımıyla beraber psikolojisi, fizyoterapisi, beslenmesi gibi konular da gözardı edilmemeli” diyor.

Haberin Devamı

Yaşam kalitenizi artırın

Meme onarımı üç şekilde yapılabiliyor. Ya hastanın kendi dokuları kullanılarak, ya silikon meme protezleri takarak ya da her ikisi de kombine edilerek. Hangi yöntemin uygun olacağı, hastanın beden yapısı, meme durumuyla ilgili. Bazen çok aşamalı olan sözkonusu işlemlere genellikle hastayla birlikte karar veriliyor. Meme onarımı, zamanlama açısından iki dönemde yapılabiliyor:
* Bunlardan biri eş zamanlı ya da anında onarım. Bu durumda, meme kanseri tanısı konmuş hastalarda, meme ameliyatının gerçekleştirildiği seansta yeniden meme de yapılıyor. Böylece hasta memeyle girdiği ameliyattan memesiz değil, yenisiyle çıkıyor. Erken evrede yakalanan meme kanserli hastalar, eş zamanlı onarım için uygun adaylar.
* İleri evrede tanı konan ya da ışın tedavisi uygulanacak hastalara, hastalıksız geçirdiği birkaç yıldan sonra onarım uygulanıyor. Buna da geç dönem onarım deniyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!