Lösemili üçüzlerden ikisi ilik nakli ile kurtuldu

Güncelleme Tarihi:

Lösemili üçüzlerden ikisi ilik nakli ile kurtuldu
Oluşturulma Tarihi: Aralık 28, 2015 11:29

Gaziantep'te yaşayan Aslan çiftinin 18 ay önce dünyaya gelen ve kısa aralıklarla lösemi teşhisi konan tek yumurta üçüzlerinden ikisi, Sağlık Bakanlığının TÜRKKÖK Projesi aracılığıyla bulunan iliklerin nakledilmesiyle hayat tutundu. Baba Mahmut Aslan, "Doktorlar önümüzdeki sürecin önemli olduğunu söyledi. Küçük bir enfeksiyonda bile hastalığın yenileme durumu var. İnşallah her şey bizim için çok güzel olacak. Zorlu bir süreçten geçtik. Türk halkı ve doktorlarımız bize umut oldu" dedi.

Haberin Devamı

Gaziantep'te yaşayan Aslan çiftinin 18 ay önce dünyaya gelen üçüzlerinden biri 6 ay önce lösemi yüzünden hayatını kaybetti, ikisi ise ilik nakli ile hayat buldu.

Gaziantep'in Şehitkamil ilçesinde yaşayan, Sudenaz (8) ve Busenaz (5) adında iki kızı bulunan Mahmut ve Canan Aslan çiftinin 18 ay önce tek yumurta üçüzleri dünyaya geldi.

7 AYLIKKEN LÖSEMİ TEŞHİSİ KONULDU

Üçüzlerine Şükrü, Osman ve Cafer ismini veren çiftin mutlulukları kısa sürdü. Aile, bebeklerden Osman'ı 7 aylıkken havale geçirmesi üzerine hastaneye götürdü. Hastanede yapılan tetkiklerde Osman'a lösemi teşhisi konuldu. Ailenin üçüzleri olduğu konusundaki uyarısı üzerine doktor, diğer bebeklerin de kontrolden geçmesi gerektiğini belirtti. Diğer bebeklere de yapılan kontrollerde Şükrü ve Cafer'e de lösemi teşhisi konuldu.

Haberin Devamı

OSMAN 6 AY ÖNCE HAYATINI KAYBETTİ


Üçüzlerinin lösemili olduğunu öğrenen aile, tedavi için Hacettepe Üniversitesi Hastanesine başvurdu. Burada bir süre ilaç tedavisi gören bebeklerden Osman, yaklaşık 6 ay önce hayatını kaybetti.

YAŞAMALARI İÇİN TEK ÇARE İLİK NAKLİYDİ

Doktorlar, diğer iki bebeğin yaşaması için tek çarenin ilik nakli olduğunu aileye iletti. Bebeklere ilik bulabilmek için adeta seferber olan ailenin doku örneklerinin Şükrü ve Cafer'e uyumsuz olduğu tespit edildi. Sağlık Bakanlığı, bebeklere ilik bulunması için yurt içi ve yurt dışında tarama başlattı. Bu sırada aile, yaklaşık 3 ay önce tedavi için Antalya'daki özel bir hastaneye geldi.

TÜRKKÖK PROJESİ İLE UYGUN İLİK BULUNDU

Burada ilaç tedavisi gören bebeklere mutlu haber, Sağlık Bakanlığı ve Türk Kızılayı iş birliğinde yürütülen Türkiye Kök Hücre Koordinasyon Merkezi (TÜRKKÖK) Projesi'nden geldi. Yurt içinden iki vericinin bebeklere iliklerinin uyumlu olduğu bildirildi. Bebeklerden Şükrü yaklaşık 2 ay önce, Cafer de 4 gün önce ilik nakli oldu.

NAKİLLE HAYAT BULDULAR

İlk tetkiklerinde kan değerleri normale dönmeye başlayan bebekler, nakille hayat buldu. Bebeklerin, hastanede steril bir ortam olan ve anne dışında kimsenin giremediği kemik iliği-kök hücre transplantasyonu odasındaki tedavileri devam ediyor.

"DONÖR OLAN VATANDAŞLARIMIZA MİNNETTARIZ"

Baba Mahmut Aslan, çocuklarının durumunun iyi olduğunu anlattı. Yolun başında olduklarını ifade eden Aslan, "Doktorlar önümüzdeki sürecin önemli olduğunu söyledi. Küçük bir enfeksiyonda bile hastalığın yenileme durumu var. İnşallah her şey bizim için çok güzel olacak. Zorlu bir süreçten geçtik. Türk halkı ve doktorlarımız bize umut oldu. Bebeklerimizden birini kaybettik ancak ikisini hayatta tutmayı başardık. Donör olan vatandaşlarımıza minnettarız" dedi.

Haberin Devamı

"İNŞAATTA ÇALIŞIYORDUM, KIZLARIMA BAKMAK İÇİN İŞİ BIRAKTIM"

Eşinin sürekli hastanede olduğunu, kendisinin de okula giden diğer iki kızı için Gaziantep'te kalmak zorunda olduğunu ifade eden Aslan, şöyle konuştu:

"İnşaat işlerinde çalışıyordum. Eşim Antalya'ya gidince kızlarıma bakabilmek için çalışamaz hale geldim. İkizlerin hastaneden taburcu olduktan sonra rahat yaşamaları, enfeksiyon kapmamaları için Antalya'da arkadaşların da desteğiyle ev tuttuk. Her ay kirasını nasıl yatıracağım bilmiyorum ama ikizlerim için bunu yapmak zorundayım. Maddi sıkıntılarımız var. Ne yapacağımızı bilmiyoruz."

GÜÇLÜ DURMAYA ÇALIŞTIM

Anne Canan Aslan ise bebeğini kaybetmenin acısını diğer iki bebeğinin sağlığı için yaşayamadığını dile getirdi.

Yaşadığı günleri kelimelerle anlatamadığını aktaran Aslan, "Üçüzlerimizin mutluluğunu yaşarken hastalığı öğrendik. Bebeklerimden birini kaybettim ancak diğer iki bebeği yaşatmak zorundaydım. Bu nedenle güçlü durmaya çalıştım. Gönüllüler sayesinde bebeklerim ilik nakli oldu. Mutluyum. Umarım sıkıntılı günleri atlatacağız" dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!