Korkutan gelecek

Güncelleme Tarihi:

Korkutan gelecek
Oluşturulma Tarihi: Şubat 20, 2013 00:00

İnsan sağlığını, psikolojisini ve sosyal hayatını olumsuz yönde etkileyen ve önemli bir sağlık sorunu olan obezite, iş dünyasında da ayrımcılığa yol açıyor. Türkiye Obezite Cerrahisi Derneği Genel Sekreteri Doç. Dr. Yunus Yavuz, ayrıca Türkiye'de yakın gelecekte obezlerin çoğunlukta olacağını, bunun için acil önlem alınması gerektiğini belirtiyor.

Haberin Devamı

Türkiye'deki obezite oranı, ABD ile aynı seviyelere yaklaşırken, Türkiye'de son 12 yılda obezite yüzde 60'ın üzerinde artış gösterdi. İstanbul Bilim Üniversitesi Genel Cerrahi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi ve Türkiye Obezite Cerrahisi Derneği Genel Sekreteri Doç. Dr. Yunus Yavuz, obezitenin neden olduğu kalp damar hastalıkları, kolesterol bozuklukları, şeker hastalığı ve birçok kanser türünün, bu hastalığı sigaradan sonra en önemli ölüm nedeni haline getirdiğine dikkati çekti.
Aşırı kiloların yakın bir gelecekte bir numaralı “önlenebilir” ölüm nedeni olacağını belirten Yavuz, “Önlenebilir bir nedendir, çünkü tıptaki gelişmeler ve cerrahi tedavi yöntemleri sayesinde obezite tedavi edilebilen bir hastalıktır” dedi.


Yavuz, dünyada “çığ gibi” büyüyen obezite salgınının görülme sıklığının giderek artığına işaret ederek, Sağlık Bakanlığı verilerine göre Türkiye'deki obezite oranının yüzde 30'un üzerine çıktığını, bunun ABD'deki seviye ile aynı olduğunu söyledi.

Haberin Devamı


Obezitenin bireylerin sağlığını ciddi derecede tehdit ettiğini vurgulayan Yavuz, obezitenin genellikle gözden kaçan önemli bir etkisinin de “çalışma dünyasındaki yansımaları” olduğunu belirtti.


Yavuz, İstanbul Üniversitesi ve Sağlık Bakanlığı'nın ortaklaşa gerçekleştirdiği Türkiye Diyabet, Hipertansiyon, Obezite ve Endokrinolojik Hastalıklar Prevalans Çalışmaları'nın (TURDEP) Türkiye'nin obezite profilini ortaya koyduğuna değinirken, şu bilgileri verdi:


“12 yıl arayla iki kez tekrarlanan bu çalışma, en az ABD kadar obezleştiğimizi ve bu 12 yılda obezitenin yüzde 60'ın üzerinde artığını göstermiştir. Her üç Türk'ten biri obez, ikisi ise fazla kiloludur. Ülkemizde obezitenin sağlık üzerine etkileri çok detaylı çalışılmakla beraber çalışma hayatına ve ekonomiye etkileri konusunda sınırlı sayıda çalışma vardır. Batı Karadeniz Bölgesi'nde yapılan bir çalışmada obezlerdeki işsizliğin normal kilolulara göre daha fazla olduğu gösterilmiştir.”

Haberin Devamı
 

OBEZLER YÜZDE 5,8 İLE YÜZDE 24 ARASINDA DAHA AZ MAAŞ ALIYOR



Obezite problemi olan kişilerin “iş ve kariyer dünyasındaki yarış”a kulvar farkıyla geriden başladığını kaydeden Yavuz, “Obezlerin iş bulması normalden daha zordur. İşsizliğin bu gurupta yüksek olduğunu gösteren birçok çalışma mevcuttur. Normal kilolu meslektaşları ile kıyaslandığında daha iyi bir eğitimleri ve deneyimleri olsa da, ya hak ettikleri pozisyonlara ulaşamamakta ya da 'prezantabl' olmadıkları için geri plana atılmaktadırlar” dedi.


Yavuz, Almanya'da 127 insan kaynakları yöneticisinin katılımıyla yapılan araştırma sonuçlarına göre, obezlerin normal kilolulara göre daha düşük prestijli işlerle eşleştirildiğini, işe alınmaya uygun bulunmadığını ve daha düşük oranda üst düzey pozisyonlara uygun bulunduğunu aktardı.

Haberin Devamı


Yunus Yavuz, kanunlarda ve yönetmeliklerde, insanların “kilosu nedeniyle ayrımcılığa maruz kalması” ile ilgili bir yaptırım bulunmadığını ancak ABD'de Citizens Medical Center tarafından gazeteye verilen iş ilanında, yönetici pozisyonu için “vücut kitle indeksi 35'in üzerinde kimsenin alınmayacağı” belirtildiğini söyledi.
Yale Üniversitesi'nin bir raporunda iş yerlerinde kiloya bağlı ayrımcılığın son 10 yılda yüzde 66 artığının görüldüğünü dile getiren Yavuz, normal kilolu meslektaşlarıyla karşılaştırıldığında, obezlerin yüzde 5,8 ile yüzde 24 arasında daha az maaş aldığını kaydetti.


Giderek obezleşen Türkiye'de, obezlerin yakın bir gelecekte çoğunlukta olacağını belirten Yavuz, “Obezlere uygulanan ayrımcı politikalar ve obezitedeki artış ironik bir durumdur. Obezitenin neden olduğu veya olacağı karmaşık problemler için ulusal bazda araştırmalar yapılmalı ve çözüm yolları bulunmaya çalışılmalıdır” dedi.

 

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!