Konferansın açılış konuşmasını yapan Türk Diyabet

Güncelleme Tarihi:

Konferansın açılış konuşmasını yapan Türk Diyabet
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 08, 2013 00:00

Türk Diyabet Vakfı, Aydın Doğan Anadolu Sağlık Meslek Lisesi öğrencilerine "Obezite ve Diyabet İlişkisi" konulu bir konferans verdi.

Haberin Devamı

Konferansın açılış konuşmasını yapan Türk Diyabet Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. M. Temel Yılmaz, "Gelecekte dünyanın karşı karşıya kalacağı iki sorundan biri kronik hastalıklar olacak. En önemli 6 kronik hastalığın 5’inde diyabetin kendisi de etkisi de var. Bu hastalıkla mücadele etmek zorundayız" dedi.

 

Aydın Doğan Vakfı tarafından Bağcılar’da yaptırılıp Milli Eğitim Bakanlığı’na bağışlanan Aydın Doğan Anadolu Sağlık Meslek Lisesi’nde bugün 10.00’da düzenlenen konferansa, Türk Diyabet Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. M. Temel Yılmaz, Doğan Holding Başkan Yardımcısı Dr. Gündüz Tezmen, Aydın Doğan Vakfı Genel Müdür Yardımcısı Gündüz Alpman, Uzman Doktor Berrin Oğuzhan, Diyetisyen Neslihan Koyunoğlu Bingöl, okulun müdiresi İncigül Ulaş, öğretmenler ve öğrenciler katıldı. Aydın Doğan Vakfı’nın katkılarıyla 'Sağlık Günleri' adı altında düzenlenen etkinliklerinin ilki olan konferansın açılış konuşmasını Türk Diyabet Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. M. Temel Yılmaz yaptı.Konuşmasına, "Sizce önümüzdeki yıllarda dünyayı bekleyen en büyük tehlike nedir ?" sorusunu sorarak başlayan Prof. Dr. M. Temel Yılmaz, sözlerini şöyle sürdürdü: " Dünya Ekonomik Forumu’nda Çin ekonomisi, finansal kriz, Ortadoğu’da yaşanan savaşlar, göçler, AİDS gibi kavramlar tartışıldı. Gelecekte karşımıza çıkacak en büyük iki sorun finansal kriz ve kronik hastalıklar olacak. Dünyanın birkaç bölgesi dışında bulaşıcı hastalıklarla yapılan mücadelenin kazanıldığını hatırlatan Prof. Dr. M. Temel Yılmaz, bulaşıcı hastalıklar yerine insanlığın karşısına kronik hastalıkların çıktığını vurguladı.En önemli kronik hastalıkları koroner kalp, kanser, inme, KOAH (Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı), diyabet ve hipertansiyon olarak sıralayan Prof. Dr. M. Temel Yılmaz, "40 yıl sonra bu sınıfın üçte birinde diyabet, 40 yıl sonra bu sınıfın yarısında da obezite olacak" dedi.

 

Haberin Devamı

NİYE BU KADAR HIZLI ARTIYOR ?

 

Haberin Devamı

Diyabetin Dünya Sağlık Örgütü’nün verilerine göre inanılmaz bir hızla arttığını anlatan Prof. Dr. M. Temel Yılmaz, sözlyerine şöyle devam etti: " Niye bu kadar hızla artıyor ? Bu hastalık 21’inci yüzyılın bize getirdiği yeni hayat modelinden kaynağını alıyor. Bütün hayatımız işte bilgisayarın karşısında geçiyor. Evde de bilgisayarın ve televizyonun önünde duruyoruz. Heryere otomobille ya da servisle gidiyoruz. Spor yapmıyoruz. Öğle aralarında hızlı yemek zorunluluğumuz var. İstesek de istemesek de hayatımızda bir fast food gerçeği var.Devletin okullarda fast food kültürünü gençlere aşıladığını öne süren Prof. Dr. M. Temel Yılmaz, Türk Diyabet Vakfı olarak okullardaki gazlı içiçeklerin kaldırılmasını talep ettiklerini hatırlattı.Vakfın yaptırdığı araştırma hakkında sayısal bilgiler veren Prof. Dr. M. Temel Yılmaz, İstanbul’da araştırma için gidilen 100 okuldan 98’inde kantin ikisinde de yemekhane olduğunu anlattı. Okul kantinlerinde fast food kültürünü yansıtan ürünlerin ve içeceklerin satıldığını belirten Prof. Dr. M. Temel Yılmaz, “İnsanları şişmanlatan yağlı yiyecekler ve beyaz ekmek tezgahlarda yerini alıyor. Bu tür yiyeceklerle mücadele etmek zorundayız" diye konuştu.

 

Haberin Devamı

ŞEKER TARAMASI YAPILDI

 

Fast food ürünlerinin içerdiği kalori miktarı hakkında bilgi veren Prof. Dr. M. Temel Yılmaz, bir hamburgerde 600 kalori olduğunu, alınan bu kalorinin yakılması için 2 saat yürümek gerektiğini ifade etti.Koşarken, 1 dakikada 8 kalori, yüzerken ise 10 kalori yaktığımızı söyleyen Prof. Dr. Temel Yılmaz, insanların alınan kalori miktarlarını mutlaka öğrenmesi gearektiğini sözlerine ekledi.Uzman Doktor Berrin Oğuzhan da Obezite ve Diyabet hakkında bilgiler verdi. Obezitenin ortaya çıkardığı sağlık sorunlarına değinen Uzman Doktor Berrin Oğuzhan, obezite riskinin nasıl ortaya çıktığını anlattı.Diyabet hastalığının belirtilerinden bahseden Uzman Doktor Berrin Oğuzhan, öğrencilerden fast food türü yiyiceklerden uzak durmalarını istedi.Arateus Diyabet ve Reaktif Hipoglisemi Enstitüsü’nde görevli Diyetisyen Neslihan Koyunoğlu Bingöl, öğrencilere obeziteden nasıl korunabileceklerini anlattı. Sabah kahvaltısının önemine değinen Neslihan Koyunoğlu Bingöl, her türlü sağlıklı gıdanın gün içinde 6 öğüne bölünerek tüketilmesini önerdi.Konferansın ardından katılımcılara okulun müdiresi İncigül Ulaş tarafından çiçek verildi. Türk Diyabet Vakfı görevlileri, öğrencileri şeker taramasından geçirdi.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!