Kola Kabız Mı Yapar Yoksa İshal Mi? Kola İçmek Kabızlık Oluşturur Mu

Güncelleme Tarihi:

Kola Kabız Mı Yapar Yoksa İshal Mi Kola İçmek Kabızlık Oluşturur Mu
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 28, 2022 14:37

Yeme alışkanlıkları insanın metabolizmasını doğrudan etkiler. Bu nedenle kronik bir hale gelmiş kabızlık sorunu yaşıyorsanız hayatınızdan bazı yiyecek ve içecekleri uzaklaştırmanız gerekebilir. Özellikle de gazlı içecek çok tüketen kişilerin en merak ettiği konular arasında ise, Kola kabız mı yapar yoksa ishal mi tüm detayları ile derledik.

Haberin Devamı

  Özellikle de hamurlu yiyecekleri çok tüketmek, hareketsizlik, stres, az su içme gibi çeşitli etkenler kabızlık sorununa neden olabilir. 

 Kola Kabız Mı Yapar Yoksa İshal Mi? 

 İshal ve kabızlık sorunu, günlük hayatı tehdit edebilecek boyutlara ulaşarak insanlara rahatsızlık verebilir. Uzun süren ishal ve kabızlıklarda buna yol açabilecek parazit ve dizanteriler; tedavi edilmezse, ileride karaciğer kisti ya da beyin iltihabı gibi çok önemli pek çok tehlikeli hastalığa yol açabilir. 

 İki haftadan uzun süren ishaller; bazı zamanlarda doğumsal bağırsak hastalıklarının da habercisi olabilir. Kola içmek, genellikle kabızlık sorununa yol açar. Bu nedenle aşırı gazlı içecek tüketiminden kaçınmanız gerekir. 

 Kola İçmek Kabızlık Oluşturur mu? 

 Kola içmek, kabızlık sorununa neden olabilir. Metabolizmayı etkileyen içeceklerden birisi de gazlı içeceklerdir. Fazla gazlı içecek tüketimi, stresli yaşam, hareketsizlik, fazla hamur işi ve katı gıda tüketimi gibi pek çok etken kabızlığa yol açabilir. Kabızlığa neden olan en önemli nedenlerin içinde ilk sırada yanlış beslenme alışkanlıkları geliyor. Bu nedenle de, öncelikle beslenme programında yapılan küçük değişiklikler kabızlık oluşumunun önüne geçer. 

Haberin Devamı

 Kabızlık yapan yiyecekleri tüketmekten kaçınarak bağırsak hareketlerini daha çok hızlandıran besinleri tercih ederek kabızlığa karşı önlem alınabilir. Sağlıklı beslenmeyi alışkanlık haline getirdiğiniz zaman tüm besin gruplarından ölçülü olarak tüketmeniz gerekir. Tek yönlü olarak beslenmek metabolizmanızın dengesini önemli ölçüde bozabilir. Bu nedenle de denge bozulduğunda da hazımsızlık problemleri ve fazla kilo ile karşılaşabilirsiniz. 

 Kabızlık Nasıl Geçer? 

 Kabızlığa neden olan en önemli nedenler arasında ise ilk sırada yanlış beslenme alışkanlıkları gelir. Bu nedenle de, öncelikle beslenme programında bazı küçük değişiklikler yapılarak kabızlık oluşumunun da önüne geçilebilir. Kabızlık yapan yiyecekleri tüketmekten kaçınarak bağırsak hareketlerini daha da hızlandıran besinleri tercih ederek kabızlığa karşı bazı önlemler alınabilir. Kabızlık sorunu şu şekilde geçer; 

Haberin Devamı

Bol bol sıvı gıdalar ve su tüketmesi gerekir. 

Lif ağırlıklı olan meyve, sebze, bakliyat ve tahıllardan meydana gelen beslenme programının hazırlanması gerekir. 

Daha çok hareket edilmesi gerekir. 

Lokmalar çok iyi bir şekilde çiğnendikten sonra yutulması gerekir. 

Tuvalet düzenin sağlanması ve tuvalet ihtiyacı ertelenmemesi gerekir. 

Fazla süt ve süt ürünleri tüketilmesi gerekir. 

Fazla kafein tüketiminden kaçınılması gerekir.  

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!