Klostrofobi nedir, nerelerde ortaya çıkar? İşte klostrofobi hakkında bilgiler

Güncelleme Tarihi:

Klostrofobi nedir, nerelerde ortaya çıkar İşte klostrofobi hakkında bilgiler
Oluşturulma Tarihi: Şubat 10, 2021 12:16

Klostrofobi, bireyin kapalı, basık yerlerde yaşadığı mantık dışı yoğun korkudur. Klostrofobik kişilerde müşahade edilen ‘‘boğulma’’ duygusu öylesine yoğundur ki bu kişiler, boğazlı dik yakalı kazaklarla bile rahatsız olurlar ve gömleklerinin yakalarını ilikleyemez, kıravat ve kolye gibi aksesuvarları takamazlar. Boğulma duygusu bu durumlarla sınırlı olmayıp, sisli ve kapalı havalar da benzer duyguya yol açmaktadır. Kişiler sisli ve kapalı havaları etrafı saran, korkutucu bir duvar olarak algılarlar. Peki, klostrofobi nedir, nerelerde ortaya çıkar? İşte klostrofobi hakkında bilgiler...

Haberin Devamı

Klostrofobi, genel anlamıyla küçük bir alana ya da odaya girmenin veya kaçmanın korkusu.[1] Birçok durum veya uyaranlar tarafından tetiklenebilir; kalabalık asansörler, penceresiz odalar ve hatta dar boğaz kazaklar da dahildir. Genellikle anksiyete bozukluğu olarak sınıflandırılır ve bu genellikle panik atak ile sonuçlanır.

Fransızca claustrophobie "kapalı yer korkusu" sözcüğünden alıntıdır. Bu sözcük Latince claustrum "kapalı yer" Yunanca phóbos φόβος ''korku'' kelimelerinden türemiştir.

Wisconsin üniversitesi Nöroloji bölümünün yaptığı bir araştırmaya göre, dünya nüfusunun %2-5'inde herhangi bir yerin şiddetli klostrofobiden etkilendiği ortaya çıktı.

Kötü Anılar Korkuları Tetikliyor

Yapılan araştırmalar ve aldıkları hasta öykülerinden, fobilerin temelinde çocuklukta yaşanan kötü olayların yattığını gördüklerini ifade eden Demirbek, sözlerini şöyle sürdürdü: “Kişide kapalı alan korkusu varsa mutlaka çocukluğunda bir odaya kilitlenmiş, evde yalnız bırakılmış ya da böyle bir ortamda şiddet görmüştür. Açık alan korkusu varsa böyle bir alanda mutlaka kötü bir anı yaşamış olması ihtimaldir. Hayvan korkusu ise genellikle çocukluk döneminde hayvan sevgisi kazandırılmayanlarda görülüyor.”

Haberin Devamı

Demirbek, ailelere uyarılarda da bulunarak, çocuklarının tüm yaşamlarını olumsuz etkileyebilecek fobilere sahip olmamaları için bunlara zemin hazırlayacak davranışlardan kaçınmalarını istedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!