Kısır Gaz İle Şişkinlik Yapar Mı Ve Yapmaması İçin Ne Yapılır?

Güncelleme Tarihi:

Kısır Gaz İle Şişkinlik Yapar Mı Ve Yapmaması İçin Ne Yapılır
Oluşturulma Tarihi: Haziran 08, 2022 20:05

Bulgurun Türk mutfağında önemli bir yeri bulunuyor. Anadolu'da sıklıkla tüketilen bu besin birçok farklı çeşitte tüketiliyor. Önemli bir protein kaynağı olan bulgur, diyet uygulayanların da menülerinden eksik olmuyor. Bulgur önemli bir besin kaynağı olmasına rağmen gaz problemi nedeniyle temkinli yaklaşıyorlar. Bulgurdan yapılan kısırın gaz yapıp yapmadığını, gaz problemini nasıl önleyebileceğinizi bulabilirsiniz.

Haberin Devamı

Bulgur, tahıl grubunda yer alan buğdayın işlenmesi sonucunda elde edilmektedir. Önemli bir protein kaynağı olup B12 vitamini hariç bütün B vitaminlerini içeriyor. USDA Ulusal Veri Tabanı bilgilerine göre çeyrek su bardağı bulgurda 4 gram lif bulunuyor.

 Kısır Yemek Yetişkinlerde Gaz Yapar mı? 

 Kısır, ince bulgurdan yapılan bir besindir. Bulgurda yüksek oranda lif bulunmaktadır. Yani bulgur da lifli besinlerin başında geliyor. Günlük lif ihtiyacı kadınlarda 25, erkeklerde 38 gramdır. Bu miktarı aştığınızda mide, fazlasını özümseyemeyeceği için gaz ve şişkinliğe yol açıyor. 

 İrritabl barsak sendromundan muzdarip olanlar, bulgur dolayısıyla kısır yediklerinde gaz sorunu yaşama ihtimalleri yüksektir. Bulgurda gluten proteini bulunuyor. Çoğu insan glutenli besinleri sorunsuz şekilde tüketiyor. Fakat çölyak hastalığı gibi glutene karşı alerjiniz bulunuyorsa, kısır yediğinizde gaz sorunuyla karşılaşıyorsunuz. 

Haberin Devamı

 Kısır Midede Şişkinlik Yapar mı? 

 Bulgurda yüksek oranda lif bulunuyor. Ayrıca glutenli besin olduğundan, özellikle çölyak hastalığına sahip kişilerin bulgur ve türevlerinden uzak durmaları gerekiyor. Bulgurdaki yüksek oranda potasyum sebebiyle de böbrek problemi ile midesinde yanma ve ekşime olan kişiler dikkatli tüketmeleri gerekiyor. Bu nedenle kısır da bulgurdan yapıldığında sağlık şikayetlerinize bağlı olarak kısır tüketiminizi ona göre yapmalısınız. 

 Kısır, fazla yendiğinde, mide hepsini işleyemeyecektir. Fazla alınan lifler midede gaza sebebiyet veriyorlar. Midede sıkışan gaz da şişkinliğe yol açıyor. 

 Kısır, Emzirirken Bebeklerde Gaz Yapar mı? 

 Bebeklerin, önemli besin kaynağı annelerinin sütüdür. Uzmanlar, annelerin bebeklerini 1,5-2 yaşına kadar emzirmelerini tavsiye ediyorlar. Fakat, annelerin yediklerine ve içtiklerine de dikkat etmeleri gerektiği hususunda uyarıyorlar. Çünkü, ne yerseniz yiyin, yediklerinizin çoğu sütünüze geçiyor. Bu da sütünüzün niteliğini ve kalitesini etkiliyor. Örneğin, kısır gibi lifli besinler gaza sebebiyet veriyorlar. Gluten ve lifler süte de karıştığı için direk sizden beslenen bebeğiniz de olumsuz etkilenmektedir. 

Haberin Devamı

 Kısır Hamilelikte Gaz Yapar mı? 

 Buğday ve türevleri gaz yapan besinler arasında yer alıyor. Kısır da bulgurdan yapıldığından gaz yapma ihtimali yüksektir. Bu nedenle hamilelerin kısır tüketirken dikkatli olmaları gerekiyor. 

 Kısırın Gaz Problemi İçin Neler Yapılabilir? 

 Kısır yediğinizde gaz problemi yaşıyorsanız, öncelikli olarak az tüketmeye dikkat edeceksiniz. Gaz problemini ortadan kaldırmak istiyorsanız, içine kimyon veya toz kakule ekleyebilirsiniz. Kısır yedikten sonra da bol bol C vitamini takviyesi yapabilirsiniz. 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!