Kifoz nedir? Nasıl düzelir? Kifoz nefes darlığı yapar mı?

Güncelleme Tarihi:

Kifoz nedir Nasıl düzelir Kifoz nefes darlığı yapar mı
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 26, 2022 21:49

İnsanların yaşadıkları çeşitli hastalıklar bulunmaktadır. Bu hastalıklar ise yaşam kalitesini doğrudan etkiler. Özellikle kifoz da en dikkat çeken hastalıklardan bir tanesidir. Kifoz nedir? Nasıl düzelir? Kifoz nefes darlığı yapar mı tüm ayrıntıları ile sizler için derledik.

Haberin Devamı

 

 

Kifoz, omurganın öne eğilmesi ile gerçekleşen bir durumdur. Omurganın sırt bölgesinde de öne doğru eğik olması ile bu hastalık ortaya çıkar. Kifoz hastalığı yaşam kalitesini de doğrudan etkilemektedir.

Kifoz Nedir?

Kifoz genel olarak omurganın öne doğru eğilmesi ile ortaya çıkan bir hastalıktır. Kişinin omurga ve sırt bölgesinde eğik olan bu bölüm bel bölümünde de çukur bir görünüme sahiptir. Kamburluk olarak bilinen Kifoz disk kaymasına da yol açabilir. Kötü duruş ve omurga yaralanmaları gibi nedenler ile bu hastalık ortaya çıkabilir. Kifoz hastalığı kişinin omurganın öne eğrilmesi durumu olarak bilinmektedir. Omurga da sırt bölgesinde öne eğiklik durumudur. Kişinin fizyolojik duruşunda belli derecelere göre eğiklikler görülür. Bu hastalık küçük yaşlardan başlayarak yaşlılık dönemine kadar da ilerlemektedir. Bazı kesimlerde ise hayati tehlike oluşturabilir. Omurganın öne eğilme durumu olarak bilinen bu hastalıkta beldeki çukurluk da kaybolacaktır. Ayrıca kişinin sırtında bulunan eğiklik normalin de üzerine çıkar.

Haberin Devamı

Kifoz Nasıl düzelir?

Kifoz rahatsızlığının düzelmesi için öncelikle doğru tanı konulmalıdır. Hastanın hikayesi de fiziki muayene eşliğinde konulur. Belirgin eğrilikler ise ebeveynler tarafından rahatlıkla görülür. Bazı durumlarda kifoz başlangıç seviyesi ile hafif semptom gösteren vakalarda teşhis de zor olabilir. Kifoz rahatsızlığının düzelmesi için klinik değerlendirmeler yapılır. Çocuk büyüdükçe deformasyon da büyüyebilir. Etkili tedavi yöntemleri kullanılarak bu ilerlemenin önüne geçilir. Kifoz rahatsızlığının düzelmesi için de doğru tedavi yöntemleri kullanılır.

Kifoz Nefes Darlığı Yapar mı?

Kifoz rahatsızlığı skolyoz gibi kişinin göğüs duvarında yapısal bozukluklar oluşturur. Bu da yıllar içerisinde akciğere baskı uygulayarak sıkıştırıcı bir etki de yaratır. Kişi nefes alma sırasında nefes darlığı yaşayabilir. Bunun için de doğru tedavi yöntemleri uygulanmalıdır.

Haberin Devamı

Kifoz Hastaları İçin İdeal Duruş Nasıl Olmalıdır?

Kifoz hastalığının tanı ve tedavisinde çok dikkat edilmelidir. Bu kişiler genel olarak başları dik ve ileri doğru bakarak durmalılar. Yan taraflarda bakıldığı takdirde kulaklar da omuz ile hizalanmış olacaktır. Göğüs ise dik olmalıdır. Bel ve boyun çukurları normalden daha az ya da fazla olmamalıdır. Kişinin karnı mutlaka dik olmalıdır. Omuzların da dik pozisyonda gün boyu korunması sağlanmalıdır.

Kifoz Önlenebilir mi?

Günümüzde sıkça görülen kifoz rahatsızlığı belli bir şekilde önlenebilir. Özellikle de duruş bozukluğuna yönelik kifoz da doğru egzersiz planı uygulanmalı. Bu şekilde bacak kaslarının da uzatılması sağlanmalıdır. Omurga çevresinde yer alan kaslar da güçlendirilmelidir. Yapılan egzersizler ile hastalığın ilerlemesi de sağlanır. Eğriliğin artması durumunda cerrahi tedavi de uygulanabilir. Çeşitli operasyonlar ile kamburluk da düzeltilebilir.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!