Kansızlık Nasıl Geçer, Tedavi Edilir Ve Ne İyi Gelir? Kansızlık Beirtileri Nelerdir Ve Neden Olur

Güncelleme Tarihi:

Kansızlık Nasıl Geçer, Tedavi Edilir Ve Ne İyi Gelir Kansızlık Beirtileri Nelerdir Ve Neden Olur
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 09, 2022 14:17

Vücutta organ ve dokulara yeterli seviyede oksijen taşınması gerekmektedir. Bu gerekli miktarı sağlıklı kırmızı kan hücreleri karşılamaktadır. Vücutta yeterli seviyede kırmızı kan hücresi bulunmadığı zaman da kansızlık bir diğer ismiyle anemi ortaya çıkmaktadır. Bireydeki enerji kaybı, çabuk yorulma, nefes darlığı, baş dönmesi, baş ağrısı, ciltte renksizlik gibi belirtiler kansızlık belirtileri arasındadır. İşte kansızlık hakkında detaylar.

Haberin Devamı

Kansızlık durumuna çevremizde sıklıkla rastlamaktayız. Anemi durumu kişiye olumsuz şartlar yaşattığı için tedavi edilmesi gereken bir durumdur. Bu tedavi belirli testler sonucunda kansızlığın ne düzeyde olduğuna bağlı olarak ilaç tedavisiyle de gerçekleşebilmektedir. Aynı zamanda anne veya babada ileri seviyede anemi durumu varsa ve tedavi edilmediyse doğacak olan bebeklerinde de büyük oranda kansızlığa rastlanabilmektedir. 

 Kansızlık Neden Olur? 

 Kansızlığın nedenleri arasında yanlış beslenme, genetik hastalıklar ve kan yapımında etkisi olan karaciğer, dalak ve kemik iliği hastalıkları gelmektedir. Bu nedenler arasında yer alan yanlış beslenme folik asit, demir ve B12 alımında bazı eksikliklere sebebiyet verir. Genetik hastalıklar arasında ise orak hücre anemisi ve Akdeniz anemisi gelmektedir. İşte bu genetik hastalıklar arasında bulunan anemi çeşitleri anne veya babadan çocuğa miras kalmaktadır. 

Haberin Devamı

 Kansızlık Nasıl Geçer? 

 Kansızlığın geçmesi için ilk başta beslenme şartlarımızı değiştirmeliyiz. Yani sağlıklı beslenmeli ve kan yapıcı ürünleri tüketmeliyiz. Özellikle okul öncesi çağındaki çocuklar daha fazla kansızlıkla mücadele etmektedir. Bu sebepten dolayı beslenmenin sağlıklı bir şekilde yapılmasına çok küçük yaşlarda başlanmalıdır. 

 Kansızlığı olan bir bireyin bağışıklık sistemi diğer kişilere göre daha zayıf olabilir. Bu da bireyi enfeksiyon hastalıklarına yatkın hale getirir. Bu yüzden kansızlık için bağışıklığı güçlendirici besinler alınmalıdır. Limon suyu, portakal suyu gibi besinler bu ürünler arasındadır. Yani C vitamini eksik edilmemelidir. 

 Kansızlığa Ne İyi Gelir? 

 Kansızlığa iyi gelen bir diğer şey de bazı sebzeleri bolca tüketmektir. Kereviz, hardal yeşili, brokoli ve ıspanak gibi yeşil sebzelerde yüksek miktarda demir bulunur. Bu sebzelerin kansızlığa iyi gelmesi için nasıl tüketilmesi gerektiği de son derece önemlidir.

  Örneğin çiğ olan ıspanakta oksalik asit bulunur. Bu da demir emilimini engeller. Bu yüzden ıspanak çiğ değil pişirilmiş vaziyette tüketilmelidir. Kan yapıcı ve kan temizleyici besinler arasında taze pancar ve nar suyu da vardır. Demir alımını arttırmak için siyah susam tohumu da tüketilebilir. Taze pancar besini ise folik asit bakımından oldukça zengindir. 

Haberin Devamı

 Kansızlık Nasıl Tedavi Edilir?

  Kansızlık tedavisinde amaç kırmızı kan hücresi sayısını arttırmaktır. Çünkü ancak bu şekilde kanın taşıdığı oksijen miktarı artabilir. Bu hastalıkta tek bir tane kansızlık çeşidi yoktur. Yani birden fazla anemi türüne vücutta rastlanabilmektedir. İşte bu anemi yani kansızlık türüne göre tedavisi şekillenmektedir. 

 Demir eksikliği anemisinde demir takviyeleri verilmektedir. Tedavide aynı zamanda diyet değişiklikleri de yer almaktadır. Burada demir eksikliği kan kaybından da kaynaklanıyor olabilir. Bu durumda kanamanın nedeni tespit edilmeli ve durdurulmalıdır.

  Anemi B12 vitamin eksikliğine bağlı olarak da olabilir. Bu durumda tedavi diyet takviyeleriyle desteklenir. Buradaki içerik B12 enjeksiyonlarıdır.

Haberin Devamı

  Talasemi denilen kansızlık türü ise folik asit takviyesi gerektirmektedir. Kan nakli, kemik iliği nakli ya da dalak çıkarılması tedavide olabilmektedir. 

 Kronik bir durumdan dolayı kansızlık varsa bu tür kronik hastalık anemisi olarak adlandırılmaktadır. Burada odak noktası altta yatan durumdur. 

 Hastaya kan nakli veya kemik iliğinin yapılması gereken durum aplastik anemi türüyle ilgilidir. Orak hücreli anemi hastalığının tedavisinde ise oksijen desteğine, ağrı kesici ilaçlara, damar içi sıvı takviyesine ihtiyaç duyulabilmektedir. Folik asit takviyesi, kan nakli ve antibiyotik tedavisine de burada yer verilmektedir. 

 Hemolitik anemi durumunda hastalardan kırmızı kan hücresi yıkımını daha kötü hale getirecek ilaçlardan uzak durması istenmektedir. Bağışıklık sistemini baskılayıcı ilaçlar burada kullanılmaktadır. Bu sayede hastanın kırmızı kan hücrelerine saldırı olmaz ve enfeksiyonlar tedavi edilir.

Haberin Devamı

  Kansızlık Belirtileri Nelerdir? 

 Kansızlık belirtileri aşağıdaki gibi sıralanmaktadır: 

Çabuk yorulma

 Enerji kaybı 

Hızlı veya düzensiz kalp atışı 

Göğüs ağrısı 

Baş ağrısı

 Nefes darlığı 

Ciltte soluk renk

 Baş dönmesi 

Uykusuzluk

 Bacaklarda kramp 

Bu belirtiler tüm kansızlık türlerinin ortak belirtileri arasındadır. B12 vitamini eksikliği, folik asit eksikliği, demir eksikliği gibi belirtiler ise bazı anemi formlarının spesifik semptomları arasında olabilmektedir.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!