Kanser giderek artıyor

Güncelleme Tarihi:

Kanser giderek artıyor
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 09, 2007 11:03

Sağlık Bakanlığı Kanserle Savaş Dairesi Başkanı Prof. Dr. Murat Tuncer, kanserin 2025 yılından itibaren dünyada ve Türkiye'de ölüm nedenleri arasında ilk sırada yer alacağını söyledi.

Haberin Devamı

 Kanserin Türkiye'de ve dünyada, ölüm nedenleri arasında ikinci sırada yer aldığını ifade ederek, dünyada yaklaşık her yıl 7 milyon insanın kansere yakalandığını ve 5 milyon insanın kanser nedeniyle yaşamını yitirdiğini belirtti.
Türkiye'de ise her yıl 150 bin kişinin kansere yakalandığını, yaklaşık 400 bin insanın da kanserle yaşadığını bildiren Tuncer, şunları kaydetti:
“Kanser, 2025 yılından itibaren dünyada ve Türkiye'de ölüm nedenleri arasında ilk sırada yer alacak. 2025 yılından itibaren her yıl 10 milyonun üzerinde insan ölecek. Toplam 75 milyon insan, kanserle yaşıyor olacak.”
Kanserin ciddi bir şekilde artış gösterdiğini ve inanılmaz boyutlara ulaştığını ifade eden Tuncer, “Cumhuriyetimizin 100. yılında Türkiye'de her yıl yarım milyon insan kansere yakalanacak gibi görünüyor” dedi.

KANSER KONTROL PROGRAMI VE AŞAMALARI

Prof. Dr. Murat Tuncer, tüberküloz, AIDS ve sıtmadan kaynaklanan ölümlerin toplamının bile kanser ölümü sayısına ulaşamadığını anlatarak, bütün dünya ülkelerinin kanserdeki artışı ve buna bağlı ölümleri yok etmek için kanser kontrol programı geliştirdiğini kaydetti.
Bu programın üç aşamalı olarak çalıştığını bildiren Tuncer, şöyle devam etti:
“Birinci aşama, kanser hücresi oluşmadan önceki çalışmaları, ikinci aşama, vücutta kanser hücresi oluşmaya başlayıp, şikayet ortaya çıkmadan yapılması gerekenleri, üçüncü aşama ise kanserin ortaya çıkmasından sonra yapılacakları kapsamaktadır.”
İlk aşama çalışmalarında, bütün dünyanın sigaraya yönelik mücadele verdiğini anlatan Tuncer, Türkiye'de görülen 150 bin kanserin, yaklaşık 100 bininin sigaraya bağlı olduğunu belirtti.

Haberin Devamı

Prof.Dr. Tuncer, Türkiye'de sigaraya bağlı olarak ortaya çıkan akciğer ve solunum sistemiyle ilgili kanser oranının, dünya ortalamasının 1.5 katı fazla olduğunu, bu nedenle sigara ve tütün kontrolünün büyük önem taşıdığını vurguladı.
Kanser kontrol programının ikinci aşamasının tarama çalışmalarından oluştuğunu kaydeden Tuncer, bazı kanserlerin basit yöntemlerle ileri safhaya geçmesinin engellenebileceğini ve yok edilebileceğini bildirdi.

Haberin Devamı

İkinci aşamada, kanser tarama ve eğitim merkezlerinin büyük önem taşıdığını anlatan Tuncer, şöyle devam etti:
“Sağlık Bakanlığı olarak, her ile kanser tarama ve eğitim merkezi açmayı planlıyoruz. 2008'in ilk yarısının sonunda, her ilde kanser erken teşhis tarama merkezi kurmayı hedefliyoruz.”
Üçüncü aşamanın da erken teşhis edilmemiş ve kansere yakalanan vatandaşlara yönelik çalışmadan oluştuğunu ifade eden Tuncer, her ilde, kanser olmuş vatandaşların hızlı ve etkin tedaviye başvurabilecekleri kanser merkezi açmayı da hedeflediklerini söyledi.

KANSERLİ HASTALARA MADDİ YARDIM

Prof. Dr. Murat Tuncer, üçüncü aşamaya yönelik projelerinin de bulunduğunu, her kanserli hastaya belli miktarda maddi yardımda bulunmayı amaçlayan proje hazırlığında olduklarını bildirdi.
Bazı vakıf ve derneklerin, hastaların kişilik haklarını fazla önemsemeden onları mağdur ederek, yardımda bulunduklarını belirten Tuncer, şunları kaydetti:
“Bu yardımlar, bazı konularda reklam aracı olarak da kullanılıyor. Bunu önlemek amacıyla yeni çalışma başlattık. Bu projenin çerçevesi önümüzdeki günlerde belli olacak. Kanserli hastaların maddi sıkıntılarını hafifletecek bir çözüm yolu aramaya çalışıyoruz.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!