Kan testi ile kanser teşhisi mümkün olabilir

Güncelleme Tarihi:

Kan testi ile kanser teşhisi mümkün olabilir
Oluşturulma Tarihi: Haziran 25, 2016 13:23

Gün geçtikçe yeni gelişmelerin yaşandığı kanser hastalığının teşhisinde yeni bir yöntem daha geliştiriliyor. Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi'nden İç Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Ahmet Özet, “Hastaya acı veren bu tip biyopsi yapılmamakta. Daha kolay bir şekilde hastayı değerlendirmekteyiz” dedi.

Haberin Devamı

Kanser hastalıklarında önemli gelişmelerin paylaşıldığı, Amerikan Klinik Onkoloji Derneği’nce (American Society of Clinical Oncology-ASCO ) bu yıl 52’ncisi düzenlenen bir kongre gerçekleştirildi. Kongre sonrası, alınan kararlar ve gelişmeler, Türk Tıbbi Onkoloji Derneği’nce düzenlenen Best Of ASCO’da hekimlere aktarıldı.

Kan testi ile kanser teşhisi mümkün olabilir

Düzenlenen toplantının önemine ve amacını anlatan Türk Tıbbi Onkoloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Ahmet Özet, “Bu toplantının özetinin sunulduğu toplantılar, yine farklı ülkelerde yapılabilmektedir. Ülkemizde de yine derneğimiz aracılığıyla bu toplantının 7’ncisi şu anda yapılmaktadır. Bu toplantının amacı ASCO sırasında kanser alanında ortaya çıkan önemli gelişmeleri ülkemizdeki bilim insanlarını tanıtmak ve sunmak amacıyla bu toplantıyı düzenliyoruz. Bir günlük süreli olarak bu toplantının özeti buradaki bilim insanlarımıza sunulacaktır. Yapılacak izleme sonucunda burada bunları izleme fırsatı da bulmuş durumdayız” dedi.

Haberin Devamı

“UZUN SÜRELİ HORMONEL TEDAVİ, MEME KANSERİNDEKİ BAŞARIYI ARTTIRMAKTADIR”

Kongre sırasında ortaya çıkan 4 ana başlığı sıralayan Prof. Dr. Özet, meme kanserinde uzun süreli hormonel tedavinin kanserdeki başarıyı arttırdığı söyleyerek, “Bu kongre sırasında önlemli çalışmaların sunulduğu bir bölüm var. Bu bölümde başlıca 4 çalışma sunuldu. Bu çalışmalardan bir tanesinde özellikle meme kanserli hastalarda uzun süreli hormonel tedavinin daha yararlı olabileceğine ilişkin veriler paylaşıldı. Uzun süreli hormanal tedavilerin uygulanması antik hestrejonik tedavilerin verilmesi meme kanserindeki başarıyı arttırmaktadır. Diğer bir çalışma da yaşlılardaki beyin tümörü tedavisinde önemli çalışmalar sunuldu. Bu çalışma da yine yaşlılarda daha kısa süreli kemoterapi ile beraber radyoterapi uygulamalarının da yine gençlerde uygulamalarında başarılı ve tedavi şansını arttırdığı yine gözlendi. Bunun yanında yine çalışma, çocukluk çağındaki tümörlerde uygulanan tedavinin önemi, burada da tedavinin başarısının arttığı gösterildi” şeklinde konuştu.

Haberin Devamı

Kan testi ile kanser teşhisi mümkün olabilir

“SİGARA TOPLUMDAN UZAKLAŞTIRILMALI”

Kanser oluşmasında sigaranın önemli rol oynadığını ifade eden Özet, “Önlemeyle ilgili olanları biz biliyoruz, kanserin ülkemizde önlenmesine yönelik en önemli yapılabilecek şey sigaranın toplumdan uzaklaştırılması tamamen yok edilmesi. Alkolün azaltılması, obezitenin önlenmesi eforun ve yürüyüş sporunun arttırılması, yeme içme alışkanlıklarımızın düzeltilmesi ki bunlar kanserin görülmesinde belirli oranda azalmaya yol açacaktır biliyoruz” diye konuştu.

“DAHA KOLAY BİR ŞEKİLDE HASTAYI DEĞERLENDİRMEKTEYİZ”

Kandan kanser teşhisi yapılmasının kanser tanısını ve tedavisi açısından faydasını aktaran Özet, “Kan da dediğimiz bir bölgede bir tümöral oluşum ortaya çıktığında bu ilerleyen süreçte burada ortaya çıkan tümoral dokuya ait hücreler kana geçmekte. Bunun yanında tümöre ait olan çeşitli materyaller, bunların gösterilmiş olması önem taşımakta. Bu şekilde uygulamalar yapıldığında, bu materyallerin dolaşan kanda gösterilmesi aslında hastaları yoran biopsi olarak adlandırdığımız işlemlerden uzak tutmakta. Hastaya acı veren bu tip biopsi yapılmamakta. Daha kolay bir şekilde hastayı değerlendirmekteyiz. Tanıya ulaşabilmektedir. Bu yönden bu yöntem önem taşımaktadır. Bu giderek yaygınlaşan bir yöntem, henüz standart değil. Ancak gelecek dönemde yaygın olarak birçok yöntemin yerini alacak gibi görünüyor” dedi.
Kanser tedavisinde, tedavisinde immünoterapi uygulamaları önem taşımakta olduğunu söyleyen Ahmet Özet, “Bu imünoterapi dediğimizde vücudun savunma mekanizmalarının tümöre karşı yönlendirilmesi önem taşımakta ki bu amaca yönelik yıllardır çeşitli çalışmalar sürdürülmekteydi. Ancak burada sınırlı bir cevap elde edilmişti. Daha sonra tümöre yönelik, hücresel tedaviler uygulanmaya başlandı. Hücresel tedavilerde de belirli başarı elde edilmiş durumda. Takiben yine yapılacak diğer bir uygulama, son dönemde tümöre karşı vücudun cevabını kontrol eden, tedaviler geliştirilmiş durumda.  Bu tedavilerin pek çok kanser türünde etkinliği giderek artar. Bunlar daha az yan etki ile antitümör etkinlikleri ortaya çıkarabilmektedir. Ancak bu tedavilerin etkin olduğunu biliyoruz. Sınırlı bir etki ortaya çıkıyor” şeklinde konuştu.

 

BAKMADAN GEÇME!