Kadınların yaşam kalitesini etkileyen “Rahim Sarkması”

Güncelleme Tarihi:

Kadınların yaşam kalitesini etkileyen “Rahim Sarkması”
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 01, 2018 10:09

Rahimin genellikle idrar torbası ile beraber vajinadan aşağıya sarkması olarak ifade edilebilir. Birden fazla vajinal doğum yapan kadınlarda daha sık ortaya çıkan bir rahatsızlıktır. Hafif dereceli sarkmalar tehlikeli ve önemli semptomlara neden olmazken, orta ve şiddetli vakalar hastaların yaşamlarını olumsuz yönde etkileyebiliyor. Prof. Dr. Gamze Sinem Çağlar, rahim sarkmasının nedenlerini, belirtilerini ve tedavi seçeneklerini anlattı.

Haberin Devamı

RAHİM SARKMASI NEDİR?

Rahim sarkması (uterus prolapsusu), pelvik taban kasları ve bağlarının gerilip zayıfladığında ve artık rahim için yeterli desteği sağlayamadığında ortaya çıkar. Sonuç olarak, rahim vajinadan aşağı kayar veya dışarı çıkar.

Bu durum her yaştan kadında ortaya çıkabilir. Fakat genellikle bir veya daha fazla vajinal doğum yapan menopozal kadınları etkiler. Hafif dereceli rahim sarkması genellikle tedavi gerektirmez. Ancak eğer hastayı rahatsız ediyorsa veya normal yaşantıyı bozuyorsa, sarkmanın derecesi, tipi ve hastanın şikayetleri değerlendirilerek uygun tedaviye karar verilir. Orta ve şiddetli vakalarda belirtiler şöyledir:

-- Leğen kemiğinde ağırlık veya çekilme hissi
-- Vajinanın dışına çıkmış doku
-- İdrar kaçağı veya idrar yapamama problemleri
-- Küçük bir topun üzerinde oturuyormuş gibi veya vajinadan bir şey düşüyormuş gibi hissetme

Haberin Devamı

RAHİM SARKMASININ NEDENLERİ

-- Gebelik
-- Zor doğum
-- 4 kilo üstünde bebek doğurmak
-- Aşırı kilolu veya obez olmak
-- Menopoza bağlı östrojen eksikliği
-- Kronik kabızlık veya bağırsak hareketlerinde zorlama
-- Kronik öksürük veya bronşit
-- Tekrarlanan ağır kaldırma

ÖNLEMEYE YÖNELİK:

Rahim sarkmasını önlemek ve semptomları hafifletmek amacıyla ‘Kegel’ egzersizleri yapılabilir. Bu egzersizler pelvik taban kaslarını güçlendirmeye yardımcı olur.

Kegel egzersizlerini yapmak için:

-- Uzanın ve pelvik taban kaslarınızı idrarınızı tutmaya çalıştığınız zamanki gibi sıkın.
-- Kasılmayı beş saniye tutun ve sonra beş saniye dinlenin. Bu zor geliyorsa, iki saniye bekleyip üç saniye dinlenin.
-- Her gün en az üç set ve 10 tekrar yapmayı hedefleyin.

Kadınların yaşam kalitesini etkileyen “Rahim Sarkması”

RAHİM SARKMASI TEDAVİSİ

Vajinadan dışarıya doğru olan tüm sarkmalarda ameliyat önerilir. Seçenekler genellikle laparoskopik yöntem veya vajinal cerrahidir. Ameliyat genellikle şu prosedürleri içerir:

Zayıflatılmış pelvik taban dokularının onarımı: Bu ameliyat genellikle vajinal yoldan, bazen de karın içine girilerek yapılır. Cerrah, pelvik organları desteklemek için zayıflatılmış pelvik taban yapılarına hastanın kendi dokusunu, donör dokuyu veya sentetik bir materyali yerleştirebilir.

Haberin Devamı

Rahmin çıkarılması (histerektomi): Uterus prolapsusu şiddetli ise vajinal yoldan histerektomi önerilebilir. Histerektomi bazı durumlarda laparoskopik yöntem uygulanarak yapılabilir. Bunun için, karında küçük bir kesi açılır, özel cerrahi aletler ve ışıklı küçük bir kamera kullanılarak rahim çıkartılır.

Kadınların yaşam kalitesini etkileyen “Rahim Sarkması”

arpanetmedya.com'a katkıları için teşekkürler.

BAKMADAN GEÇME!