Kadınlarda cinsel ilişki korkusu: Vajinismus

Güncelleme Tarihi:

Kadınlarda cinsel ilişki korkusu: Vajinismus
Oluşturulma Tarihi: Eylül 28, 2016 14:52

Vajinismus Türkiye’de her evli 10 kadından birinde görülen, çiftlerin cinsel yaşantısını olumsuz yönde etkileyen ciddi bir rahatsızlıktır. Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Esra Çabuk Cömert kadınlarda vajinismusu ve tedavisini anlatıyor.

Haberin Devamı

Bazı kadınların vajinal kaslarında istem dışı kasılmalar olabilir. Bu durum genellikle cinsel ilişkiden hemen önce olmasına rağmen bazı kadınlardaysa tampon kullanırken ya da vajinaya yakın bir bölgeye dokunulduğunda da gerçekleşebilir. Vajinanın bu şekilde istemsiz kasılmasına vajinismus denir. Kasılmalar cinsel ilişkiyi oldukça acılı ve ağrılı yapabildiği gibi büsbütün engelleyebilir de. Ancak bu, vajinusmusun cinsel isteği engellediği anlamına gelmez. Vajinusmusun en temel belirtisi cinsel ilişki birleşmelerinde vajina girişinin aşırı sertleşerek ağrı, yanma ve sızıya neden olmasıdır. Vajinismusun en temel ikinci belirtisi o an geldiğinde kişinin panik atak benzeri bir durum yaşamasıdır. Bilinci açık olsa da kontrolü yitirir. Hastalar kendilerini savunma ve koruma çabası içine girer. Vajinismus aynı zamanda bir sonuçtur. Hastanın ruhunda ve zihninde biriktirdiklerinin sonucudur. Vajinismus sadece kadının bir sorunu değil, çiftlerin ortak yaşadığı bir sorunudur.

Haberin Devamı

VAJİNUSMUSUN ÇEŞİTLİ SEBEBİ OLABİLİR

Vajinismusun sebepleri arasında; ilk denemelerde hissedilen acı, cinselliği değersizleştiren ve aşağılayan bir aile, zayıf ve güçsüz bir anne, baskıcı ve otoriter baba, cinsel şiddet ve taciz, iğrenme, hoşlanmama, istemeden zorla evlendirilme, eşini sevmeme, eşle uyumsuzluk, olumsuz dinsel ve ahlaki şartlanma, başarısızlık korkusu veya performans kaybı, kızlık zarını yitirme korkusu, cinsel tabular, yanlış bilgiler ve inanışlar, gebelik korkusu sayılabilir. Vajinismus tedavi edilebilir cinsel problemlerden birisidir. Tedavi yöntemleriyse genellikle çok yönlüdür.

Kadınlarda cinsel ilişki korkusu: Vajinismus

KİŞİYE ÖZEL TEDAVİ UYGULANIR

Vajinusmus tedavisinde uygulanacak yöntemler arasında size en uygun olanını kendiniz seçersiniz. Tedavinin amacı kendinizi rahat hissedip gevşemenizi sağlamak ve kasılmalarınıza engel olmaktır. Psikolojik olarak sizi zorlayacak hiçbir tedavi uygulanmaz. Bu yüzden tedavi olmaktan kaçınıp kendinizi bu problemle yaşamaya mahkum etmemelisiniz. Cinsel sağlık birçok açıdan insan hayatının çok önemli bir parçasıdır. Hem bedensel ihtiyaçlarınız için hem de anne-baba olabilmeniz için. Tedavi sürecindeki her şeyin sizin kontrolünüz altında olacağını ve sadece kabul edeceğiniz tedavi yöntemlerinin uygulanacağını asla unutmayın. Bunların arasında bedeniniz ve cinsel birleşme hakkında bilgilendirme, egzersiz, terapi ve hipnoz seçeneklerinden size en uygun olanını seçebilir, tedavinizi seçimlerinize göre şekillendirebilirsiniz. Çünkü bizim amacımız kişiyi her türlü endişeden ve korkudan kurtarıp rahatlamasını sağlamaktır.

Haberin Devamı

Kadınlarda cinsel ilişki korkusu: Vajinismus

EGZERSİZ TEDAVİSİ

Vajinusmus tedavisi ağırlıklı olarak gevşetme egzersizlerinden oluşur. Çatı kaslarını gevşetmeye yarayan egzersizler yapılır. Kas gevşetme egzersizlerini doğru bir şekilde öğrendikten sonra evde de yapmanızı sağlıyoruz. Doğru hareketlerle vücudunuzdaki kasları kontrol etmenizi ve istem dışı kasılmalardan kurtulmanızı sağlıyoruz.

Kadınlarda cinsel ilişki korkusu: Vajinismus

HİPNOZ TEDAVİSİ

Eğer tam olarak gevşemede sorun yaşadığınızı tespit edersek önce hipnoz tedavisi uyguluyoruz. Daha sonra kas gevşetme egzersizlerine başlatıyoruz. Bu egzersizler ve tedavi sürecinde uygulanacak diğer yöntemlerin hepsi ağrısızdır. 3-4 seanstan sonra vücudunuzdaki gevşemeleri fark ettikçe kendinize ve bize olan güveniniz arttığı için tedavi süreci daha da hızlanır. 7-8 seansın sonundaysa genellikle tedavi süreci tamamlanmış olur.

Haberin Devamı

SAĞLIKLI BİR CİNSEL HAYAT ÇOK ÖNEMLİ

Vajinismus kadının ve çiftlerin yaşam kalitesini düşüren cinsel bir sorundur. Sadece ülkemizde değil, tüm dünyada en sık karşılaşılan cinsel sağlık problemlerinin başında gelir. Tedavi için önce sağlıklı bir cinsel hayata sahip olmanın şart olduğunu kabul etmeniz gerekir. Bu ihtiyacınızı kabul etmek sorunun %50’sini çözmenizi sağlar. Vajinismus tedavisinde uzman bir doktordan destek almaya başlayarak bu sorundan birkaç seans içinde tamamen kurtulabilirsiniz. Unutmayın, sağlıklı bir cinsel hayata sahip olmak her yetişkin insanın en büyük ihtiyacıdır.

Kadınlarda cinsel ilişki korkusu: Vajinismus

 

arpanetmedya.com 'a Katkılarından dolayı teşekkür ederiz.

 

 

BAKMADAN GEÇME!