İshal salgınlarına dikkat

Güncelleme Tarihi:

İshal salgınlarına dikkat
Oluşturulma Tarihi: Haziran 06, 2008 10:57

Yaz aylarında artış gösteren ishal konusunda halk arasında çok fazla yanlış inanış olduğu bildirildi.

Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Öztürk, yaz aylarında mikropların gıdalarda daha kolay barınma olanağı bulması nedeniyle ishal vakalarının arttığını belirtti.

Son dönemde bazı illerde ishal salgını vakalarının görülmeye başlandığını hatırlatan Öztürk, “yazın sıcaklığın artmasına bağlı olarak, gıdaların mikrop üretmesi daha da kolaylaşıyor. Açıkta satılan gıdalar ve temizliği yeterince yapılmamış çiğ sebze ve meyvelerde mikroplar kolaylıkla barınma ve üreme ortamı buluyorlar. Bu nedenle yaz ishali dediğimiz ishal vakaları artış gösteriyor” dedi.

İshal konusunda halk arasında çok fazla yanlış inanış olduğunu, bu inanışların, ishali daha tehlikeli boyutlara ulaştırdığını ifade eden Öztürk, doktor tavsiyesi olmadan ishal ilaçları ve bağırsak durdurucuların kesinlikle kullanılmaması gerektiğini, bilinçsiz kullanılan ishal ilaçlarının, “antibiyotik sonrası ishal” denilen daha tehlikeli ishallere ve bağırsak durdurucuların da bağırsaktaki mikropların artmasına neden olabileceğini belirtti.

İshalin artacağı endişesiyle hastaya fazla sulu gıda verilmemesi veya bağırsakların dinlendirilmesi amacıyla beslenmenin kısıtlanmasının son derece yanlış inanışlar olduğunu vurgulayan Öztürk, ishale karşı alınması gerekli önlemleri şöyle özetledi:

“Öncelikle ishalin, hijyeni sağlanmamış gıdalardan yayıldığı unutulmamalı ve açıkta satılan yiyecekler alınmamalıdır. Özellikle sebze ve meyveler iyice temizlendikten sonra tüketilmelidir. Pişirilmeden yenen sebze ve meyveler, sabunla veya sirkeli suyla iyice yıkanmalıdır. İshal olduktan sonra da bol sulu ve tuzlu gıdalar ile bağırsağı besleyici yoğurt, pirinç gibi gıdalar yenmeli, tuz kaybını önlemek için tuzlu ayran ve karbonatlı çay gibi içecekler tercih edilmelidir. İshal olan kişinin beslenmesi kesinlikle kesilmemeli, özellikle bebeklerin, anne sütü ve mamayla beslenmesine devam edilmelidir.”

ÖLÜM TEHLİKESİ

Halk arasında basit bir hastalık olarak bilinen ishalin, gerekli önlemler alınmadığı takdirde ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceğini vurgulayan Prof. Dr. Öztürk, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Yazın aşırı sıcaklara bağlı olarak insanlarda zaten terleme yoluyla sıvı kaybı fazla olmaktadır. Sıvı kaybı, ishalle birlikte daha da artarak, tehlikeli boyutlara ulaşmaktadır. Böylece ani su ve tuz kaybı özellikle bebeklerde ve yaşlı insanlarda felçlere ve hatta ölümlere neden olabilmekte veya böbrek yetmezliği gibi çeşitli organ yetmezliklerine yol açabilmektedir.”

İshal vakalarının artmasında yaz aylarında artış gösteren turizmin de etkili olduğuna dikkati çeken Öztürk, turizm yoluyla farklı bölgelerde yaşayan insanlardaki bakterilerin, diğer insanlara bulaşma riskinin arttığını, bu durum da ishalin yaygınlaşmasının kolaylaştığını sözlerine ekledi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!