İş yerinde ki görünmez şiddet: Mobbing

Güncelleme Tarihi:

İş yerinde ki görünmez şiddet: Mobbing
Oluşturulma Tarihi: Mart 22, 2016 10:54

Günümüzde çalışanlar için hayatı kabusa çevirebilen mobing, iş yerindeki duygusal taciz, psikolojik şiddet, dışlama, aşağılama, rahatsız etme, çalışma motivasyonunu ve özgüvenini kırma ve mutsuz etme gibi pek çok davranışı kapsıyor. Yapılan yeni hukuksal düzenlemelerle artık bu tür uygulamaların tespiti ve dolayısı ile şikayeti de daha kolay hale geldi.

Haberin Devamı

 MOBBİNG NEDİR?

Mobbing kavramı, İngilizce “mob” kökünden gelmekte olup, “Mob” sözcüğü, aşırı şiddetle ilişkili ve yasaya uygun olmayan kabalık anlamındadır.  Basit anlatımıyla, "bir veya birkaç kişinin bir diğer kişiye uyguladığı, düşmanca ve ahlaka, etiğe aykırı yöntemlerle sistematiksel olarak yaptıkları psikolojik bir baskıdır" diyebiliriz.

İş yerinde ki görünmez şiddet: Mobbing

Dr. Heinz Leymann, 1980’li yıllarda mobbing terimini iş hayatındaki baskı, şiddet ve yıldırma hareketlerini tanımlamak için kullanmıştır. Leymann mobing uygulayan kişileri, aşırı kontrolcü, korkak, nevrotik ve iktidar açlığı olan kişiler olarak tanımlanıyor.

Haberin Devamı

MOBBİNG NASIL ORTAYA ÇIKAR?

1-Mesleki yeterliliğin sorgulanması

2-Kişiye güvenilmediğinin hissettirilmesi

3-Kasten, verilen süre içinde bitirilemeyecek görevler verilmesi

4-Kişiden bilgi saklanması

5-Kişinin görmezden gelinmesi, gruptan izole edilmesi

6-Yetkilerinin azaltılması

gibi durumlar olabilir.

Bunun dışında, kişi aniden yetersizmiş gibi gösterilebilir, daha önce sorun olmayan küçük hatalar çok büyük hatalarmış gibi gösterilebilir ve kişiyi utandırma eylemleri yapılabilir. Bu yapılan şeyler sadece işveren değil diğer çalışanlar tarafından da yapılabilir. Yani yöneticiler tarafından bazı çalışanlar mobbing uygulamak için azmettirilebilir.

İş yerinde ki görünmez şiddet: Mobbing

Özellikle, çalışanlar tarafından yapılan bu gibi şeyler için kişi kurumun yetkili kişilerine başvurduğunda, bu kişiler tarafından da olumsuz bir tavır alır ve başvurusu reddedilir. Sonuçta kişi istifa etmeye mecbur olur ve sanki bu kendi isteğiymiş gibi gösterilir.

MOBBİNG TÜRLERİ

1.Düşey Psikolojik Taciz: Üst konumda yer alanların astlarına yönelik olarak gerçekleştirdikleri psikolojik taciz vakalarıdır. Üstler sahip oldukları kurumsal gücü, astlarını ezerek, onları kurumun dışına iterek kullanmasıdır.

Haberin Devamı

İş yerinde ki görünmez şiddet: Mobbing

 

2.Yatay Psikolojik Taciz: İşyerinde psikolojik tacizin fail veya failleri mağdur ile benzer görevlerde ve benzer olanaklara sahip, aynı konumdaki iş arkadaşlarıdırlar. Örneğin; eşit koşullar içinde bulunan çalışanların çekememezliği, rekabet, çıkar çatışması, kişisel hoşnutsuzluklar gibi.

İş yerinde ki görünmez şiddet: Mobbing

 

3.Dikey Psikolojik Taciz: Çalışanın yöneticiye psikolojik şiddet uygulamasıdır. Nadir görülen bir durumdur. Örneğin, çalışanların yöneticiyi kabullenememesi, eski yöneticiye duyulan bağlılık, kıskançlık gibi.

İş yerinde ki görünmez şiddet: Mobbing

 

Haberin Devamı

MOBBİNG’İN ETKİLERİ

1-Mobbing, insanın mesleki bütünlük ve benlik duygusunu zedeler

2-Paranoyaya ve kafa karışıklığına neden olur

3-Maruz kalan kişi kendine güven duygusunu yitirir, toplumdan soyutlanabilir

İş yerinde ki görünmez şiddet: Mobbing

4-Huzursuzluk, korku, utanç, öfke ve endişe duygularını yoğun bir şekilde yaşar.

5-Mobbing, ağlama, uyku bozuklukları, depresyon, yüksek tansiyon, panik atak, kalp krizine kadar giden sağlık sorunları ve travma sonrası stres bozukluğu yaratabilir.

MOBBİNG ÖNLEMLERİ

1-Psikolojik yıldırmaya maruz kalan çalışanın, Mobbing uygulayan kişiye taciz edici söz ve davranışlarını durdurmasını açıkça söylemesi ve bu konuşmayı yaparken gerekirse tanıklık edebilecek bir kişinin tanıklık etmesini sağlaması,

Haberin Devamı

2-Çalıştığı kurum yetkilileri ile bu durumu paylaşması,

3-Yaşadığı olayları, verilen anlamsız emirleri ve uygulamaları yazılı olarak kaydetmesi,

4-Durumu bağlı olduğu sendikanın işyeri temsilcisine ya da sendika yönetimine bildirmesi,

5-Hem yardımcı olması hem de kanıt oluşturması bakımından gerekiyorsa tıbbi ve psikolojik yardım alması faydalı olacaktır.

 

 

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!