İlik ve kordın kanı naklinde başarı

Güncelleme Tarihi:

İlik ve kordın kanı naklinde başarı
Oluşturulma Tarihi: Ocak 07, 2008 11:22

Akdeniz Üniversitesi (AÜ) Tıp Fakültesi, geçen yıl 46 çocuk hastaya ilik ve kordon kanı nakli yaparak Türkiye birincisi olduğu gibi, Avrupa'da da sayılı merkezler arasına girdi.

AÜ Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Akif Yeşilipek, Türkiye'de, aile dışından nakil yapılan tek merkez olarak hizmet verdiklerini bildirdi. Aile dışı nakillere başlanan 2005 yılından itibaren bekleme listesinin neredeyse ikiye katlandığını; bunun da yer sorununu gündeme getirdiğini ifade eden Yeşilipek, yapılan tadilatla yatak sayısını 9'a çıkardıklarını belirtti. Oda sayısını artırdıktan sonra oldukça rahatladıklarını söyleyen Yeşilipek, “Şu anda vericisi olup da bekleyen acil hastamız yok. Taraması devam eden, vericisi olmayan hastaları buna dahil etmiyorum. Bekleyenlerin büyük kısmı talasemi gibi, aciliyeti olmayan hastalar” dedi.

Prof. Dr. Akif Yeşilipek, bu yıl 18'i yurt dışından olmak üzere toplam 46 nakil yaptıklarını belirterek, önceki yıl rakamlarının 39 olduğunu, bu yıl ise 60 civarında hastaya nakil yapmayı hedeflediklerini kaydetti.

Yeşilipek, şöyle konuştu:

“Nakilde 46 sayısı, Türkiye'deki çocuk merkezleri içindeki en yüksek rakam. Diğer merkezlerin sayısı 15-20 arasında değişiyor. Avrupa'da da bu kadar çok nakil yapan çocuk merkezi sayısı azdır. Ancak bizim hedefimiz sadece sayıyı artırmak değil, aynı zamanda kaliteyi de korumak. Bu yüzden öncelikle hemşire sayısının artırılması gerekiyor. Şu anda 8 hemşiremiz var, bu sayının en az 13 olması lazım.”

Hemşire sıkıntısı yüzünden var olan 9 yatağın tamamını kullanamadıklarına işaret eden Akif Yeşilipek, “Sadece 5 hemşire kadrosu daha verilmesiyle, yılda ortalama 10-15 hasta çocuğa daha nakil yapma şansı doğar. Odaların tamamını kullanırsak, nakil sayımızı da 65-70'e çıkarabiliriz” diye konuştu.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!