İğne deliğinden taş kırma

Güncelleme Tarihi:

İğne deliğinden taş kırma
Oluşturulma Tarihi: Eylül 12, 2013 00:00

Manisa’da, 42 yaşındaki Taner Yıldız’ın sol böbreğindeki 1.5 santimetre çapındaki taş, Celal Bayar Üniversitesi (CBÜ) Hafsa Sultan Hastanesi’nde kesi olmadan iğne deliği büyüklüğünde bir noktadan girilerek kırılması sonucu sağlığına kavuştu.

Haberin Devamı

Manisa’daki bir elektronik eşya fabrikasında işçi olarak çalışan Taner Yıldız, 6 ay önce sol böbreğinde ağrı şikayetiyle bir özel hastaneye başvurdu. Tetkik ve tahliller sonucu Yıldız’ın sol böbreğinde 1.5 sanimetre çapında taş tespit edildi. Beş seans taş kırma (eswl) tedavisi uygulanmasına rağmen herhangi bir fayda göremeyen ve böbreği şişen Yıldız, bunun üzerine CBÜ Hafsa Sultan Hastanesi Üroloji Servisi’ne gitti. Doktorlar, Yıldız’ın ameliyatına karar verdi. Yıldız, dün CBÜ Üroloji Anabilim Dalı Öğretim Üyeleri Prof Dr. Bilal Gümüş, Yrd. Doç. Dr. Mehmet Yüksel ve Dr. Serkan Borazan’dan oluşan ekip tarafından hiç kesi yapılmadan, böbreğe ince bir iğne yardımıyla girilip taşın lazerle kırılması olarak bilinen Mikro PNL Yöntemi’yle ameliyat edildi. CBÜ Hafsa Sultan Hastanesi’nde ilk kez uygulanan iki saatlik bu ameliyatın ardından Yıldız, sağlığına kavuştu.

Haberin Devamı



Daha önce çok böbrek ağrısı çektiğini anlatan Yıldız, "Ameliyat olup, olmadığımı bile anlamadım. Bu kadar acıyı boş yere çekmişim. Sağlığıma kavuştuğum için çok mutluyum. Doktorlara çok teşekkür ediyorum" dedi.


MİKRO PNL YÖNTEMİ



Tüm dünyada ve ülkemizde yeni uygulanmaya başlayan mikroperkütan nefrolitotomi denilen bu yöntemde 1.5 milimetre çapında ucuna kamera yerleştirilmiş özel bir aletle hiç cilt kesişi yapmadan böbreğin içine girilerek, taş, kamera vasıtasıyla böbreğin içinde görülür ve lazer enerjisi kullanılarak kırılır. Kum tanecikleri kadar küçük parçacıklar halinde dönüşen taş doğal yoldan, yani idrarı ile atılır.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!