Hipokalsemi nedir? Belirtileri nelerdir? Tanısı ve tedavi yöntemleri

Güncelleme Tarihi:

Hipokalsemi nedir Belirtileri nelerdir Tanısı ve tedavi yöntemleri
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 15, 2022 02:59

Hipokalsemi vücutta dolaşan kan içerisinde kalsiyum elementinin normalden az olmasıdır. Bu durum pek çok hastalığın belirtisi olabilmektedir. Kalsiyum elementi vücudumuzda pek çok önemli görev üstlenmektedir. Bu nedenle kalsiyum eksikliği vücut için son derece önemlidir. Peki, Hipokalsemi nedir? Belirtileri nelerdir? Tanısı ve tedavi yöntemleri nelerdir? Sizin için detaylarıyla derledik.

Haberin Devamı

Oldukça nadir gözlemlenen hipokalsemi, vücutta pek çok işleyişin aksamasına neden alabilmektedir. Vücutta pek çok noktada görev alan kalsiyum elementinin normalden az olmasının sebepleri, gerekenden az miktarda kalsiyum tüketimi ya da sindirim sisteminde kalsiyum emiliminin gerçekleşmemesi olabilmektedir. Bu nedenle mutlaka tedavi edilmesi gereken önemli bir durumdur.

Hipokalsemi Nedir?

Hipokalsemi durumu kanda bulunan kalsiyum mineral miktarının az olmasını ifade etmektedir. Sağlıklı bir insanın kanında bulunan kalsiyum değeri 8.5 miligramdır. Hipokalsemi gözlemlenen insanlarda ise kalsiyum miktarı bu değerin altındadır.

Kalsiyumun Vücuttaki Görevleri

Güçlü dişler ve kemikler için son derece önemli bir elementtir.

Kalsiyum kadınlarda daha çok görülen kemik erimesi rahatsızlığının önüne geçilmesini sağlar.

Haberin Devamı

B12 vitamini başta olmak üzere pek çok vitaminin emilimine katkıda bulunur.

Kasların kasılma olmadan hareket etmesini sağlar.

Kan pıhtılaşmasında görev alır.

Pek çok enzimin aktivitesinde destek olur.

Sinir uyarılarının iletilmesinde görev alır.

Bazı hormonların böbrekler ve bağırsaklardaki görevlerini yerine getirmelerini destekler.

Hipokalsemi Belirtileri Nelerdir?

​​​​​​Deri altında karıncalanma hissi

Ayak, el ve yüz başta olmak üzere vücudun genelinde görülen kas karıncalanmaları

Kas krampları

Şiddetli karın ağrısı

Ellerde hissizlik

Hareket fonksiyonlarının geçici bir süre kaybedilmesi

Günlük işlerin yapılmasında zorluk çekilmesi

Kalp ritim bozukluğu

Saç dökülmesi

Diş hastalıkları ve zayıf diş

Zayıf tırnaklar

Anksiyete ve stres

Halsizlik

Sinirlilik

Kuru cilt

Depresyon

Kafa karışıklığı ve odaklanma problemi

Egzama gibi cilt rahatsızlıkları

Halüsinasyon görme

Hipokalsemi Tanısı

Hipokalsemi belirtisi bulunan kişiler mutlaka bir doktora danışmalıdır. Doktor tanı için hastanın tıbbi geçmişini ister ve ailede Osteoporoz ya da kalsiyum eksikliği hikayesi olup olmadığına bakar. Doktor hastada kalsiyum eksikliğinden şüpheleniyor ise kanda bulunan kalsiyum seviyesini kontrol etmek için hastadan kan tahlili ister. Doktor kanda bulunan toplam kalsiyum seviyesini, iyonize ya da serbest kalsiyum seviyesini ve albümin seviyesini ölçer.

Haberin Devamı

Albümin yapısal bir proteindir. Kalsiyum elementine bağlanır ve kan yoluyla taşınır. Kanda sürekli olarak düşük kalsiyum seviyesi tespit edilirse kişide hipokalsemi rahatsızlığı vardır. Çocuklar ve gençler yetişkinlere oranla daha yüksek kalsiyum seviyesine sahiptir.

Hipokalsemi Tedavisi

Hipokalsemi tedavisi diğer pek çok hastalıkta olduğu gibi altta yatan nedene göre planlanmaktadır. Bu nedenle tedavinin ilk kısmı hipokalsemiye sebep olan faktörlerin belirlenmesidir. Hastanın geçmişi, fiziki muayenesi ve kan testi incelenir. Kan testinin sonucunda kanda bulunan kalsiyum miktarında çok ciddi bir eksiklik bulunmuyor ise ilaç tedavisi ve besin takviyeleri uygulanır. Eğer kalsiyum eksikliği D vitamini eksikliği sebebi ile gelişmiş ise D vitamini takviyesi verilir. Hastada gözlemlenen hipokalsemi herhangi bir hastalık nedeni ile meydana gelmiş ise o hastalığa göre tedavi planı hazırlanır.

Haberin Devamı

Hipokalsemi tedavilerinde asıl amaç kanda bulunan kalsiyum değerinin normal seviyelere çıkmasını sağlamaktır. Kalsiyum takviyelerinin çok uzun süre kullanımlarında böbreklerde taş oluşumuna sebep olabileceği için mutlaka bir doktor kontrolünde alınmalıdır. Ciddi bir eksiklik görülmeyen kan testleri sonuçlarında kalsiyum eksikliğinin tedavisi bu minerali içeren besinler tüketilmesi şeklinde önerilir. Bu durumda doktor veya diyetisyen hastaya içerisinde kalsiyum miktarı çok olan bir diyet listesi hazırlayacaktır. Hastanın bu listeye göre beslenmesi sonucunda kanında bulunan kalsiyum miktarında düzelme meydana gelecektir.

 

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!