Hipertansiyon soruları cevapları 1

Güncelleme Tarihi:

Hipertansiyon soruları cevapları 1
Oluşturulma Tarihi: Nisan 16, 2008 13:09

Türk İç Hastalıkları Uzmanlık Derneği ve Hurriyet.com.tr'den dev işbirliği. 3 bin uzman doktor sağlıkla ilgili tüm soru ve sorunlarınızı cevaplayacak. İlk konu hipertansiyon. İşte sorularınızın cevapları.

SORU
Hipertansiyon hastasıyım vazoxen kullanıyorum.bebek tüp bebek düşünüyorum.bilgi istiyorum.
CEVAP
Sayın Tursun. Gebeliğe karar vermiş iseniz gebe kaldığınız andan itibaren gebelikte daha güvenli olduğu kanıtlanmış bir başka ilaca geçmek üzere hekimimiz başvurun.

Haberin Devamı

SORU
Herkese iyi günler ben bu yaşıma kadar hep yüksek tansiyonla geldim küçük 12-13 büyük 16-17 arası bu değerler tehlikelimidir . bu değerleri aşağıya çekmek için neler yapmalıyım teşekkürler .
CEVAP
Sayın Aktürk, Bugün , yada engeç yarın bir iç hastalıkları uzmanına başvurun.Sizde altta yatan ve tansiyon yüksekliği yaratan bir sorun varmı diye taranması ve ilaç tedavisi başlanması gerekiyor.

SORU
Tansiyonum genelde 12/8, zaman zaman 16/10 veya 15/9'larda seyrediyor.16/10 veya 15/9 olduğu zamanlarada dengem bozuluyor.Çeşitli tetkikler sonucu sebebi belli olmayan (Essential Tansiyon) teşhisi konuldu. Ne önerirsiniz ? Ne yapmamam gerekiyor yada nelere dikkat etmem gerekiyor ?
CEVAP
Sayın Ger, Kan basıncınızı izlemeye ve ilaç dışı tedavi yöntemlerini uygulamaya (az tuzlu diyet,kilo verilmesi,sigaranın bırakılması,fizik egzersiz gibi) devam edin ,eğer yüksek değerler süreklilik arzeder hale gelir ise bir dahiliye uzmanına ilaç tedavisi  gerekliliği açısından başvurun.

SORU
Merhaba bir senedir ayda bir yada 3 ayda bir gözlerimde görme bozukluğu gerçekleşiyor ortalama yarım saat sürüyor daha sonra baş ve göz ağrısı oluşuyor bende tansiyondan şüphelenip evdeki tansiyon aleti ile ölçüm yaptığımda 120 ye 90 olduğunu görüyorum göz doktoruna gittim herşey normal dahiliye doktoruna gittim herşey normal sizin görüşünüzü alabilirmiyim teşekkürler.
CEVAP
Tekrarlayan görme bozukluğu  önemli bir bulgudur.Sizin dile getirdiğiniz kan basıncı değerlerinde pek izlenmez.Altta yatan başka bir hastalık (pıhtılaşma anormalliğe yada pıhtı yaratan bir kalp hastalığı) açısından detaylı yeni bir değerlendirme gerekebilir.

Haberin Devamı

SORU
84 KİLO 1.75 BOY 34 YAŞINDAYIM 3 YILDIR EKLİPS TANSİYON İLACI KULLANIYORUM. HASTALIĞIMLA İLGİLİ BİR İYİLEŞME OLURMU? DOKTORUM HAMİLELİĞİN RİSKLİ OLDUĞUNU SÖYLÜYOR BU KONU HAKKINDA FİKRİNİZİ ÖĞRENE BİLİRMİYİM.
CEVAP
Sayın Akman, Beden kitle indeksiniz 27 civarında ,yani fazla kilolu gruptasınız.Biraz kilo vermeniz  kan basıncınızın daha iyi kontrolünüzü sağlar.Hipertansiyon sıklıkla kronik bir hastalıktır.Gebeliğinizin riski konusunda sizi değerlendiren hekiminiz daha sağlıklı karar verecektir.Ancak kronik hipertansiyonlularda gebelik zehirlenmesi riskinin daha fazla olduğu iyi bilinen bir durumdur.

SORU
Yaklaşık 5 - 6 yıldır , günde yarım tablet CONCOR 5 almaktayım...doğrusu iyi geldiğini hissediyorum.., acaba değiştirmem gerekiyor mu ? ya da bıraksam herhangi bir sorunla karşlaşır mıyım ?anılan ilacın herhangi bir yan etkisi var mıdır ? emeğiniz ve yardımlarınız için teşekkür ederim....
CEVAP
Sayın Azazi, İlacınız sizin kan basıncınızı iyi kontrol etmişse ve yıllık olağan kontrollerinizde hekiminiz ilaç ile ilgili bir sorun yada başka bir ilaç kullanımınızı gerektiren durum saptamamış ise ilacınızı sürdürebilirsiniz.

SORU
3 yıl önce ortaya 20 ile cıkan tansiyonum ondan sonra kullandığım ilaçlar [şuanda sadece günde 1 adet accuzıde kullanıyorum ] ve bazı yiyecekleri az veya hiç kullanmadan 8/12 7/11 gibi rakamlarda tutuyorum.bazen heyacanda 14 gibi oluyor. 6 ayda bir göz kontrolu yaptırıyorum.özellikle yiyecek konusunda bilgi verebilirmisiniz.saygılarımla,
CEVAP
Sayın Taylan, Kan basıncınız kontrolde görünüyor,Genel olarak bizim DASH diyeti olarak tanımladığımız diyet i, sebzelerden, meyvelerden ve düşük yağlı süt ürünlerinden zengin, doymuş ve toplam yağlardan fakirdir. Ayrıca, düşük kolesterol, yüksek oranda diyetsel lif, potasyum, kalsiyum, magnezyum ve orta derecede yüksek protein içerir ve kan basıncınızın kontrol altında kalmasına katkıda bulunur.

SORU
Sabah 1 tane SNOPRİL 10 mg,Akşam 1 tane AMLODİS 5mg alıyorum ama siresli oldugumda yinede tansiyonum yükseliyor Psikiyatriye gittim FULSAC verdi. fulsac ilacını gerektiginde alıyorum. Bu durumda bana tavsiyeniz varmı Su tüketimindende bahsederseniz sevinirim. Kolay gelsin
CEVAP
Sayın Bulduk, Psikiatrik tedavinizi doktorunuz ile yeniden  konuşunuz (ilacı zaman zaman mı yoksa süreklimi alacaksınız?).Ruhsal tedaviniz tamamlanmasına karşın hala kan basıncı yüksekliğiniz sürüyor ise  tansiyon ilaç programınızın düzenlenmesi için dahiliye uzmanınız ile konuşunuz.

SORU
Yüksek tansiyon hastasıyım. Her gün düzenli olarak Covarsyl 10 mg. ile birlikte Coraspin 100 mg. kullanıyorum. Haftada bir tansiyonumu ölçtürüyorum. Sürekli 120 80 sabit çıkıyor. -Bünyem çok memnun olduğum bu ilaca direnç geliştirebilir mi? -Bir süre sonra bu ilacı değiştirmek zorunda kalabilir miyim? -Ne kadar sıklıkla tansiyonumu ölçtürmeliyim?
CEVAP
Sizin kan basıncınız mükemmel kontrol altında görünüyor.Genel yaklaşım olarak  tansiyon ilaçlarına direnç  gelişmez ve doktorunuzun saptayacağı bir gerekçe yoksa (yan etki gibi) ilacınızı değiştirmeniz gerekmez.Sizin tansiyonunuz kontrol altında olduğu için sık kan basıncı ölçmenize gerek yoktur.

SORU
20 yıl civarında şeker hastasıyım.Altı yıl kadar insülin kullanıyorum ,15 yıl diyetle idare ettim.Babam ve bende 10 -11 arası tansiyon varken ilk defa tansiyonum(büyük)14.3 oldu.Küçük 9 oldu.40 gün önce annemi kaybettim çok üzüldüm ve üzüntümünde etkisi devam ediyor.Tansiyonum 10 gündür 13.5(büyük)-8.5(küçük) devam ediyor ve baş alınbölgem ve başımın iki yanında ağrı ve rahatsız edici ağırlık oluyor.Ne yapmam konusunda bilgilendirirseniz sevinirim.Teşekkür ederim.
CEVAP
Sayın Kulaksız, Başınız sağolsun,Annenizin kaybı kan basıncı yüksekliğinize katkıda bulunmuş olabilir.Şimdi kan basıncı yüksekliğinizi dikkatlice izleyin sözünü ettiğiniz değerler süreklilik arzeder ise yada  dahiliye uzmanınız şekerinizin böbrekleri etkilediğini söylüyor ise bu durumda hastalığınız için uygun bir tansiyon ilacını başlamanız  gerekecektir.

SORU
Sayın ilgili, Ben 2000 yılından beri Şeker Hastasıyım Buna bağlı olarak hier tansiyonum var. şeker seviyem 110-120 civarı Hiertansiyonum da delix 10 mg kulllanmama ragmen gün içerisinde 150/90 seyrediyor. Bir haftalık kontrol yaptırdım bu günlerde nedenini anlayamıyorum. Bu arada günlül 2 saat yürüyüş yapıyorum. Tligliserit'im 276 iken 158 e düştü. Tansiyonumu normal seviyelere nasıl çekebilirim. Ve ileriki yaşlarda tansiyon seviyesi ne olmalıdır.Çalışmalarınız için teşekkür ederim. Kolay gelsin.
CEVAP
Sayın Aydoğan, Şeker hastalarında hedeflediğimiz tansiyon değeri 130/80 mm Hg ve altındaki değerlerdir.Hedef değerler yaşa göre değişmezler.Sizin kan basıncı değeriniz hedef değerin üzerinde  o nedenle tansiyon ilaç programınızın güçlendirilmesi ve belkide birden fazla ilaç kullanmanız gerekecektir.Konuyu doktorunuzla yeniden konuşabilirsiniz.

Haberin Devamı

SORU
Öncelikle Prof Dr Nurol ARIK beye teşekkür ederim.Annem 61 yaşında 75kg ağırlığında yaklaşık 30 senelik hipertansiyon hastası.Eskiden tansiyon değerleri 25/17 olarak ölçülüyordu.Tabi ki bu değerler anormal.Ancak son 2-3 senedir değerler 13/8 civarında.Ama eskiden yüksek değerlere alışıkken ve sadece baş ağrıları yaşarken düştükten sonra 14/8 bile olsa titremeler başlıyor.Ve bu durum yorgunluk şeklinde 2-3 gün sürüyor.Haftanın 2-3 gecesini acilde geçiriyoruz.Ne yapmamız gerekiyor.Sağlıklı günler.
CEVAP
Sayın Akyol, Annenizin kan basıncının tehlikeli yüksek değerlerden makul düzeylere gelmesi mükemmel bir durum,14/8 ile birlikte acil servis bakımı gerektiren bulgular ortaya çıkıyor ise hipertansiyon dışındaki bir sorun aramak daha gerçekçi olabilir.Bu durumu  iç hastalıkları uzmanınızla tartışın.

SORU
Hürriyet e bu iş birliğinden dolayı teşekkür ederim bir yıl önce hiper tansiyon teşhisi koyuldu tahlilller trigiresit fazla olduğunu 600 değer olduğunu söylediler tansiyonun bundan olabileceğini ve hap tedavisi ile balamak istediler . bende hap tedavisini kabul etmedim apukunktur tedavisine karar verdim 14 seans sonrasında trigiresit 200 seviyesine düştü ve tansiyonda kayboldu ama bu yöntem sağlıklımı sizce apukunktur ile kesin tedavi olurmu teşekkür ederim iyi çalışmalar
CEVAP
Sayın Külür, Hipertansiyonunuz ve trigliserid düzeylerinizin  ilaç kullanmaksızın normale yaklaşması sevindirici,Bu  sonuca ulaşır iken  birlikte diyetde  yaptınız  ve kilo da verdiniz mi? Şüphesiz alternatif tıp teknikleri de bazen tıbbi sorunların giderilmesine katkı sağlayabilirler.Anlar bu yöntemler ile ilgili bilimsel kanıtlar yeterince güçlü olmadığı sürece bunu temel bir tedavi yöntemi olarak hastalarımıza önermiyoruz.

Haberin Devamı

SORU
Merhaba annem 63 yasında ve uzun suredır tansıyon hastası duzenlı ılac kullanmasına ragmen bazen yınede kontrol altına alamıyoruz krız anında dılaltı falan verıyoruz ama sormak ıstedıgım baska yapmam gereken bırsey varmı cunku ındıkten sonrada sarsıntısı uzun suruyor tesekkur ederım
CEVAP
Sayın Temel, Hipertansiyon tedavisinde arzu edilen dilaltı ilaçlarının kullanılmasına gerek bıraktırmayacak bir tedavi rejimine ulaşmaktır.Bu açıdan doktorunuzla durumu yeniden konuşunuz.Dilaltı haplarının  ani ve kontrolsüz kan basıncı düşüklüğü yaratarak hastaya  zarar verebileceğini  de unutmayınız.

SORU
Spor yapmak uzun süreçte yüksek tansiyonu düzenler mi?
CEVAP
Sayın Delemen, Düzenli fizik egzersiz hipertansiyonun ilaç dışı tedavi yöntemleri arasında önemli araçlardan birisidir.Sadece kan basıncını düzenlemekle kalmaz,yanısıra kilo kontrolü,kan yağlarının düzenlenmesine katkıda bulunur,kendinizi iyi hissetmenizide sağlar.

SORU
Ben 30 yaşında 1,80 boyunda ve 95 kiloyum.benim tansiyonum sürekli yüksek çıkıyor genelde 18 10 arasında oluyor genel kontrole gittiğimde sağlık problemimin olmadığını sadece karaciğerde yağlanma başladığını söylediler.babam yüksek tansiyondan felç geçirip vefat etti annem yüksek tansiyon hastası acaba bu genetikmi yoksa psikolojik mi? ben bu arada yağsız ve tuzsuz yiyorum bunuda belirtmek istiyorum
CEVAP
Sayın Aydın, Genç bir hipertansifsiniz,muhtemelen doktorunuz altta hipertansiyon yaratan bir hastalık varlığı açısından sizi gözden geçirmiştir.Kan basıncınız 180/100 değerlerine ulaşıyor ise,sizin diyet ile ilgili önlemler ile birlikte tansiyon ilaçlarıda kullanmanız  gereklidir.Bu açıdan doktorunuz ile yeniden görüşmeniz uygun olacaktır.

SORU
Sorumu sormadan önce dikkatimi çeken şeyi cevaplarsanız sevinirim.Bir hipertansiyon hastasına yaş boy yada çocuk sahibi olup olmadığı sorulur.Evli yadfa bekarmısınız sorusu çok saçma geldi.bu sorunun mantığını anlayamadım.5 yıldır hipertansiyon için ilaç kullanıyorum.tansiyonum düzene girdi faskat bunu yanısıra bitkisel takviyelerde alıyorum.mesela kırmızı pancar suyu gibi.Bu ilaç kullanmamı etkilermi?
CEVAP
Sayın İstanbul, Tüm hastalıklarda uzmanlık alanımız ne olursa olsun  hastayı değerlendirir iken yaş,boy,kilo, ve medeni hali sorarız.Bu bizim  hem hastanın belli hastalıklar için riskini yada seyrini değerlendirir iken yardımcı olur.,hemde tedavi planlanmasına katkıda bulunur.kan basıncınızın ilaçlar ile kontrol altında olması sevindirici,kırmızı pancar suyunu da seviyorsanız tüketmenizde bir sakınca yok.

SORU
Merhaba, annem hipertansiyon hastası ve tansiyonu yükselince burun kanaması yaşıyor. bu kanamalar bazen iki damla bazen de kova dolacak şekilde çeşme gibi kanıyor. günde iki ilaç içmesine rağmen gün gün bu kanamaları yaşıyor. bu konu da ne yapmamız gerekir. doktora gittiğimizde sadece ilaç değişikliği yapılıyor. iyi günler.
CEVAP
Sayın Mert, Annenizin   kan basıncı mükemmel kontrol altında olmasına rağmen burnu kanıyor ise burun kanaması oluşturan bir dahili hastalık  varlığı açısından bir dahiliye uzmanı yada burunla ilgili bir sorun açısından  kulak burun boğaz uzmanı annenizi değerlendirmelidir.Eğer  tansiyon yüksekliği sorun ise tansiyon tedavi program gözden geçirilmelidir.

SORU
Yaklaşık 1 haftadır tansiyonum sürekli 5-4, 8-4 gibi çok düşük ve kalbim çıkacakmış gibi çarpıyor.düşük tansiyon her zaman vardı ama son günlerde daha da arttı. baş dönmeleri çoğaldı nedeni ne olabilir.
CEVAP
Sayın Al, Tıbbi değerlendirmeniz kan basıncını düşüren bir hastalığa sahip olup olmadığınızı gösterecektir.Eğer altta bir hastalık bulunamaz ise  bu durumda doktorunuz sizin kan basıncınızı yükselten tedavileri uygulayacaktır.

Haberin Devamı

SORU
4 yıldır Prent diye bir tansiyon ilacı kullanıyorum.Uzun süre aynı ilacı kullanmamın bir sakıncası varmı? Tansiyonumu uzun süredir ölçtürmedim.Önceleri genellikle 14/9 çıkıyordu.Yeniden tetkik yaptırıp ilacımı değiştirmem gerekiyormu? Önerileriniz için teşekkür ederim.
CEVAP
Sayın Çınar, Genel yaklaşımımız eğer bir tansiyon ilacı ile hastanın kan basıncı kontrol altında ise ve tıbbi değerlendirme başka bir ilacın  özellikle  kullanımını  gerektirecek  sonuçlar doğurmuyor ise kullanılmakta olan ilaca devam edilmesidir.

SORU
Normalde tansiyonum 7 12 dir fakat zaman zaman çok kötü oluryorum ve tansiyonum 9.1 13 bazen 14 oluyor o anda vucüdumda uyuşma ve sıcak basması oluyor sinirlenince dahada kötü oluyorum fakat o anda hiç ölçemedim geçmişimde hep tansiyon düşmeleri yaşardım ayrıca yeme içme uyku düzenimde bozulmalar oldu bu durum bir hastalık habercisi olabilir mi ?
CEVAP
Sayın Nemli, Kaygılanmayın,sinirlilik yada gerginlik anlarında hafif kan basıncı yükselmeleri yaşayabilirsiniz.Eğer bu durum günlük keyfinizi kaçırıyor ise,bir psikiatri uzmanının yardımı ile sorununuzu aşabilirsiniz.

SORU
16 senelik hipertansiyon hastasıyım bugüne kadar diyetlerime genellikle dikkat etmeye çalıştım acaba beslenme konusunda sizin önerileriniz nelerdir?
CEVAP
Sayın Mercan, Kilonuzu koruyunuz,yağlı ürünlerden kaçınınız,az tuzlu tüketiniz,sebze-meyve ağırlıklı bir beslenme rejimi  oluşturunuz.

SORU
KÜÇÜK TANSİYONUMLA BÜYÜK TANSİYONUM ARASI ÇOK AÇIK ÖRNEK 14/05 12/05 13/06 15/5,5 GİBİ YAPILAN ÖLÇÜMLER BİLGİLENDİRİSENİZ MUTLU OLURUM SAYGILARIMLA. KAMİL MULLA
CEVAP
Sayın Mulla, Bu durum bazı kalp-damar hastalıklarında ve infeksiyon hastalıklarında izlenebilir.Ancak eğer bir yakınmanız yok ise ve tibbi değerlendirmeniz normal ise kaygılanmanıza gerek yoktur.Kan basıncınızı izlemeye devam ediniz.

SORU
Merhaba ben 16 yıldır muhasebe işiyle uğraşıyorum.Benim normalde tansiyon düşüktür 10-6 11-7 9-5 gibi tansiyonum olur sürekli. Fakat dönem dönem baş ağrılarım oluyor ve tansiyonumu ölçtürdüğümde 14-10 13-9 gibi tansiyonla karşılaştım bu durum ara sıra oluyor çok stresli bir insanım ve bilgisayarda çok çalıştığımda genelde bu durum başıma geliyor.Ailemde yüksek tansiyon ve şeker hastalığı var. Şekerime baktırdım sorun yok, fakat tansiyonum normalde düşük iken arada yükselmesinin sebebi nedir.
CEVAP
Sayın Acar, Bizim labil hipertansiyon olarak tanımladığınız bir durum var.Orta uzun dönemde hipertansiyon  olma riskiniz var.Nadiren de  bazı böbrek üstü bezi hastalıklarında benzer durum izlenebilir.Ancak bu durumda genellikle birlikte çarpıntı,terleme ,kilo kaybı gibi durumlarda eklenir.Siz kan basıncınızı izlemeye ve ilaç dışı tedavi yöntemlerini(az tuzlu diyet,kilo verilmesi,sigaranın bırakılması  gibi) uygulamayı sürdürünüz ve eğer kan basıncı yüksekliği  sürekli hale gelir ise ilaç başlanması açısından hekime başvurunuz.

Haberin Devamı

SORU
Hipertansiyon ilaçları (sürekli kullanım) kalp rahatsızlığına neden olurmu ?
CEVAP
Sayın Aydemir, Hekim gözetiminde kullanacağınız tansiyon ilaçları tam aksine sizi kalp hastalığına karşı koruyacaktır.

SORU
Hocam öncelikle ilginiz için şimdiden teşekürler. benim sorum şu:eşim hamile kaldıktan sonra acyip bir baş ağrısı ve dönmesi şikayetinde bulundu. karşısında semazen gibi kendim bile dönsem kendisinin başı dönüyor.bu olayın acaba hipertansiyonla alakası varmıdır?çünkü gitiğimiz bir çok doktor ya migren yada tansiyon diyor.ama tansiyonu genelde ne fazla nede eksik oluyo.
CEVAP
Sayın Yalçın, Eğer eşinizin şikayetlerine tansiyon düzensizliğinin katkıda bulunabileceği konusunda hala bir tereddüt var ise bu durumda  24 saat kan  basıncı ölçen bir cihazın takılması tereddütlerinizi ortadan kaldırır.

SORU
Soru : Ben iki yıldır hipertansiyon hastasıyım.Doktorlar tarafından tüm tetkiklerim yapıldı ancak bu hastalığı ortaya çıkaran herhangi bir sağlık problemi bulunmadı.Kaynağın stres olabileceğine kanaat getirildi.Benim sorum,ense bölgesinden başlayan baş ağrısı gibi semptomlar ortaya çıktığında tansiyonun yükseldiği anlaşılır deniyor ama bende bunun gibi hiçbir rahatsızlık olmuyor tansiyonumun yükseldiğini anlamıyorum.Bundan başka ne gibi belirtiler olabilir yardımcı olursanız sevinirim.İyi çalışmalar.
CEVAP
Sayın Cücük, Muhtemelen bizim primer hipertansiyon olarak tanımladığımız nedeni bilinmeyen hipertansiyonunuz var.Sizde yakınma yaratmaması önemsiz olduğu anlamına gelmez.Kan basıncınızı uygun ilaçlar ile sürekli kontrol altında tutunuz.

SORU
Ben 12 senedır tansiyon ilacı kullanıyorum. son olarak hyzaar fort dondu . ayrıca seker dusuklugu var ınsulun yukseklıgı onun ıcınde glıfor kullanıyorum kılo sorunum var kalp le ılgılı herhangı bır tetkık yaptırmadım... Kalple ılgılı sorun yasama olasılıgım ne kadar. Teşekkurler Saygılarımla
CEVAP
Sayın Tumtaş, Kan basıncınızın ilaçla kontrol altına alınması ve kan şekerinizin kontrolü kalp hastalığı riskinizi azaltır.Varsa diğer risk faktörlerinizide (sigara içimi,şişmanlık,kolesterol yüksekliği gibi)kontrol altına almalısınız

SORU
Merhaba bende devamlılığı olmayan tansiyon yüksekliği sözkonusu.birçok defa doktora gittim gerekli tüm tahlilleri yaptırdım ama tansiyon ilacı verilmedi.tansiyonun normal seyri 14 8 şeklinde oluyor.yükselirse genelde 15 9 veya 16 9 oluyor.yükseldiğinde daha çok 15 9 çıkıyor.bir tek böbreklerle ilgili testler yapılmadı.sizce yaptırmam gereken başka birşeyler varmı? ailede yüksek tansiyon rahatsızlığı fazlaca mevcut kalıtsal olabilir.önerilerinizi bekliyorum şimdiden teşekkürler.
CEVAP
Sayın Tüzün, Kan basıncı yüksekliği ile ilgili eşik değer 140/90'dır.Sizin zaman zaman bu değerleri aştığınız görülüyor.Bu durumda ilaç gerekliliği sizin diğer risk faktörlerinizin değerlendirilmesine bağlıdır.Ancak varsa genel yaklaşım olarak  kilonuzun kontrolü,sigaranın bırakılması,egzersiz  gibi ilaç dışı yöntemler öncelikle tercih edilmelidir

SORU
Merhaba, Benim tansiyonum 150/100 olabildiginden hipertansiyon hastasi olarak ele alinip alfamet ile ilac tedavisine baslandi. Benim sorum, hamilelik doneminde tansiyon ilaclarindan hangisi en guvenlidir? Ozellikle ilk 3 ayda fayda risk analizi yapildiginda hangi tansiyon degerleri icin ilac kullanimi gerekir? Tesekkur ederim.
CEVAP
Sayın Güçsav, Gebelikte en güvenli ilaç kullanmakta olduğunuzdur.Eğer buna ek yapmak gerekir ise kalsiyum antagonisti ilaçlarda eklenebilir.Hedef kan basıncı değeri için   bebeğinizin beslenmesini bozmayacak bir kan basıncı düzeyini  sizin özelliklerinize bakarak hekiminiz belirleyecektir.

SORU
21 temmuz 2007 günü hipertansiyon ile taniştım.Böbrek taşı ve taş kırdırmadan oldugunu doktorum söyledi.Günde 3 ilaç alıyorum.Ömür boyu kullanmak zorundamı kalacam bunun hiç kalıcı tedavisi olmayacakmı.Bunun aşısının üretildğini okudum varmı böyle bi şey.Şimdiden bu hizmeti verenlere çok teşekkür eder başarılar dilerim.
CEVAP
Sayın Durmaz, Tansiyon ilaçlarınızı ömür boyu kullanmak zorunda kalabilirsiniz.Eğer altta yatan bir sorun yok ise hekim denetiminde ilaçlarınızı sürdürebilirsiniz.Eğer tuz kısıtlama,varsa kilonun verilmesi,egzersiz yaoılması gibi önlemler ilaç ihtiyacınızı azaltabilir yada ortadan kaldırabilir.

SORU
Hipertansiyon hastaları ilaçlarını ömür botu kulanmaları gerekir.devamlı kulanılan ilaçların vücuda yada bünyeye kalıcı bir yan etki söz konusu olabilirmi? soru 2:hipertansiyon hastalarının,tansiyonlarını en sağlıklı biçimde ölçmek için hangi cihazların kulanılması gerekir(kol,bilek,dijital ?) SORU 3: tıp bilim tarafından kabul edilen hangi meyve ve sebzeler tansiyonun düşmesine yardımcı olur? tşk ederim saygılar. hatay-antakya-
CEVAP
Sayın Eskiocak, Tansiyon ilaçlarınızı hekim kontrolünde uzun süre kullanabilirsiniz. Ev koşullarında koldan ölçen digital cihazları kullanabilirsiniz. Genel olarak diyetinizi düzenler iken sebze ve meyve ağırlıklı yağdan kaçınan bol lifli,az tuzku  ürünlerinin tercih edilmesi kan basıncınızın düşürülmesine yardımcı olacaktır.

SORU
Merhaba Yaklaşık 1 yıldır Karvezid 300/12.5 ve Beloc 50 kullanıyorum.Esansiyel tansiyon teşhisi dendi.Ayrıca Efor testi ve ultrason tanısı yaptırdım sonuçlar normal çıktı.1,82 cm boy,90 kg ağırlığım var. 1-Ben yukarıdaki ilaçları değiştirmeden ne kadar süre kullanmalıyım. 2-Tahlil ve tanı için kontrole hangi aralıklarla yaptırmalıyım 3-8-10 kg. verirsem duruma göre tansiyonda düşme olursa ilaçların dozunu azaltmam gerekir mi.Kilo verince her şey normalse takiple ilaçlar bırakılabilir mi?
CEVAP
Sayın Kaya, Tansiyon ilaçlarınızı hekim denetiminde muhtemelen sürekli kullanacaksınız.İlk değerlendirmeniz tamamlanmış ise genellikle yılda bir testlerinizin yapılması yeterli olacaktır.Eğer kilo verirseniz ilaç ihtiyacınız azalabilir yada ortadan kalkabilir.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!