Her Gün Spor Yapılır Mı? Haftanın Her Günü Spor Yapmak Kasları Eritir Mi, Zararlı Mı Yoksa Yararlı Mı

Güncelleme Tarihi:

Her Gün Spor Yapılır Mı Haftanın Her Günü Spor Yapmak Kasları Eritir Mi, Zararlı Mı Yoksa Yararlı Mı
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 09, 2022 14:13

Her gün spor yapmak; kasların çokça yorulmasına ve bunun yanı sıra dinlenerek güçlenmeye vakit bulamamasına sebep olur. Kaslar; dinlenirken kuvvetlenirler. Aynı zamanda kuvvetlenmemiş kaslar, sakatlanmalara sebebiyet verebilir. Haftanın her günü spor yapılır mı? Haftanın her günü spor yapılırsa kaslar erir mi ayrıntıları ile derledik.

Haberin Devamı

Haftanın her günü spor yapmak isteyen kişilerin, nasıl spor yapacağı hakkında bilgilenmeleri gerekmektedir. Bununla beraber sporun süresi daha çok birey ile alakalıdır. Bireyin; yaşı, cinsiyeti, spor geçmişi, fiziksel vaziyeti, yaşam stili gibi pek çok değişken göz önünde bulundurulmalıdır.

  Yaşamı boyunca hiç spor yapmayan birisi adına gün içerisinde bir saat spor yapmasını tavsiye etmek, bireye çok zararlı olabilir. Bunun yanı sıra yaşamında hiç spor yapmayan birinin gün içerisinde 15 dakika ile spora başlaması, belli bir süre düzenli ve sürekli şekilde yaptıktan sonra bu sürenin 25 dakikaya çıkarılması ve zaman içerisinde bu süreyi uzatmak önemlidir. Bu şekilde haftanın her günü spor yapılabilir. 

 Her Gün Spor Yapılır mı? 

 Her gün spor yapılır mı sorusunun kesin ve net bir yanıtı söz konusu değildir. Bunun yanı sıra sürekli şekilde spor yapmaktan bahsedilen, bu düzenin her gün spor yapılması ile karıştırıldığı belirtilebilir. Her insanın metabolizması, kilosu gibi faktörler bireye özel olduğu için yapılacak olan spor planı da kişiye hususi olacaktır. Bu yüzden hafta içerisinde her gün spor yapılır mı sorusunun tek bir yanıtı yoktur. 

Haberin Devamı

 Tüm bunların yanı sıra spor yapmaya başlamadan önce bir profesyonele danışarak, spora engel olan bir sağlık sorunun olup olmadığını öğrenmekte yarar vardır. Bunun dışında yapılacak spor programı belirlenirken vücut yağ oranı da oldukça önemlidir. Kişi bedenini tanımak adına gereken bilgilere sahip olduktan sonra spor programını oluşturabilir. Yeni başlayan kişiler adına hafta içerisinde üç gün spor yapmaları önerilmektedir. Fakat yine de bu durum, bireyden bireye ve yapılacak olan spor türüne göre farklı olabilir. 

 Haftanın Her Günü Spor Yapmak Kasları Eritir mi? 

 Haftanın her günü spor yapmak; kasların kendini yenileyebilmesi ve dinlenmesi adına zaman bırakmayacağından ötürü netice almayı geciktirebilir. Uzman kişiler her daim spor yapmanın kasları sakatlayabileceğini belirtiyor. Fakat haftanın her günü spor yapmanın kasları erittiğine dair kesin bir bilgi söz konusu değildir. 

Haberin Devamı

 Haftanın Her Günü Spor Yapmak Zararlı mı Yoksa Yararlı mı? 

 Spor yapmanın ne tür zararı olabilir diye düşünen kişiler olabilmektedir. Fakat her şeyin fazlasının zararı olduğu gibi sporun da fazlası zararlı olabilmektedir. Haftanın her günü yoğun biçimde spor yapılması ve vücudun dinlenmesine fırsat tanınmaması pek çok biçimde vücuda zarar vermektedir. Bu zararlardan bazıları ise; 

 - Kişi motivasyonunu kaybedebilir,

 - Performans düzeyi düşebilir,

 - Bel fıtığı, bağ yaralanmaları, kemik erimesi, kas sorunları ve menisküs gibi sorunlar ortaya çıkabilir,

 - Aşırı egzersiz, aşırı stres hormonlarının artmasına sebep olabilir,

 - Uykuya dalma konusunda güçlük çekilebilir.

Haberin Devamı

 - Ağır sportif faaliyetler, kalıcı ritim bozulmalarına sebep olabilir.

  Sporun çeşidine ve yoğunluğuna göre haftanın her günü spor yapmanın faydalı olup olmadığı farklılaşmaktadır. Bazı spor çeşitleri düşük yoğunluk ile yapıldığı için haftanın her günü yapmaya idealdir. Üstelik her gün yapıldığı zaman vücuda kattığı pek çok fayda ile bilinir. Bunlardan bazısı ise; 

 - En fazla oksijen kapasitesini çoğaltır,

 - Kalp ve damar dolaşımının gelişmesine yardımcı olur,

 - Kandaki HDL arttırır.

 - Fiziksel anlamda performansı geliştirir.

 - Yüksek tansiyonu bulunan kişilerin, tansiyonu kontrol altında tutmasına destek olur,

 - Kalp rezervinin artmasına yardımcı olur. 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!