Hemanjiom nedir? Neden olur? Hemanjiom nasıl anlaşılır ve ne zaman geçer?

Güncelleme Tarihi:

Hemanjiom nedir Neden olur Hemanjiom nasıl anlaşılır ve ne zaman geçer
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 25, 2022 03:10

Hemanjiom, sıklıkla merak edilerek araştırılan konulardan biridir. Özellikle sık sık rastlanmasından dolayı önem taşıyan konular arasındadır. Bu bakımdan Hemanjiom nedir öğrenebilir ve neden olduğu hakkında da bilgi sahibi olabilirsiniz. Hemanjiom nedir? Neden olur? Hemanjiom nasıl anlaşılır ve ne zaman geçer detaylarıyla derledik.

Haberin Devamı

 

 

Hemanjiom, bebeklerde sık sık rastlanan iyi huylu bir tümördür. Damarların kontrolsüz bir şekilde çoğalması ile Hemanjiom oluşumuna rastlanır.

Hemanjiom Nedir?

Hemnajiom bir tümör çeşididir. İyi huylu tümörlerden biri olan Hemanjiom en çok bebeklerde rastlanan bir tümördür. Damarların kontrolsüz bir şekilde çoğalması sonucunda meydana gelen bu durum vücudun her yerine görülebilir. Cildin yüzeyinde olabildiği gibi cildin altında olması da mümkündür. Genellikle Hemanjiom teşhisleri baş ve boyun bölgesinde olarak tespit edilmiştir.

Neden Olur?

Hemanjiom, neden olduğu merak edilen bir rahatsızlıktır. Hemanjiom genelde bebeklerde rastlanan iyi huylu bir tümördür. Bebekler doğmadan 3 ay önce ya da doğduktan 3 ay sonrasına kadar Hemanjiom riski taşırlar. Genelde kız çocuklarında ve prematüre bebeklerde rastlanması daha mümkündür. Erken doğumlarda bu riskin yüksek olduğu bilinmektedir. Ayrıca 500 gram ile 1000 gram arası erken doğan bebeklerde risk daha da artmaktadır. Ortaya çıktığı gibi kaldığında Hemanjiom herhangi bir sorun yaratmaz. Fakat büyüme olması halinde mutlaka dikkat etmek ve bir uzman eşliğinde ilerlemek gerekir. Özellikle bulunduğu bölgeye göre de tehlike boyutu değişir.

Haberin Devamı

Hemanjiom Nasıl Anlaşılır Ve Ne Zaman Geçer?

Üç farklı türde Hemanjiom vardır. Yüzeysel olanlar, derinde olanlar ya da karışık bir şekilde olanlar mevcuttur. Yüzeysel olan Hemanjiomlar cilde yakın olduğu için ve kırmızı renkte olduğundan kolay bir şekilde fark edilmeleri mümkündür. Derinde olanlar cildin alt tabakasındadır ve mor ya da mavi renk şişlikler olarak kendilerini belli ederler. Karışık hemanjiom hem cildin yüzeyinde hem de cildin alt tabakasında olur. Bunun belirlenmesi için mutlaka doktora gitmek ve buna göre bir ilerleme kaydetmek gerekir. Bebeklerde bir tane olabildiği gibi birden fazla hemanjiom olması da mümkündür.

 Özellikle 3-4 yerde hemanjiom olması halinde iç organlarda olma ihtimali de vardır. Bu noktada mutlaka iç organların kontrol edilmesi ve büyüklüklerinin de araştırılması gerekir. Hemanjiom, küçük ve büyümeyen bir yapıda olduğunda herhangi bir tedavi gerektirmez. Fakat günlük yaşamı engeller bir şekildeyse ve büyüme gösteriyorsa mutlaka tedavi edilmesi gerekir. Hemanjiom tedavisi ilaçla, lazerle ya da köpükle tedavi edilmektedir. İlaçla tedavi en çok tercih edilen yöntemlerden biridir. Özellikle erken tanı konulmuş bebeklerde ilaç daha etkilidir. En sık kullanılan ilaç ise kortizon ilaçlardır. Teknolojinin gelişmesi ile lazer yöntemi de oldukça tercih edilir hale gelmiştir. İlaç tedavisinin başarılı olmadığı hastalarda lazer yöntemi kullanılır. Ayrıca Aethoxysklerol ile de tedavi mümkündür. Bunların dozları hastalara göre belirlenmektedir.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!