Hem günü kurtarıyor hem sonraki 40 yılı

Güncelleme Tarihi:

Hem günü kurtarıyor hem sonraki 40 yılı
Oluşturulma Tarihi: Nisan 06, 2016 12:37

İster sabah yataktan kalkar kalkmaz kahve içerek ayılanlardan olun, isterseniz yanında lokumu, tatlısı derken kahveyi ritüele dönüştürenlerden. Türk kahvesi kültürünün sahibi toplum olarak kahvenin vazgeçilmez olduğunda hemfikiriz.

Haberin Devamı

Nasıl olmasın ki? Uyanınca, yorulunca, sevinince, yemekten sonra, gece aniden uykumuz gelmesin diye ya da iki lafın belini kırarken hep kahve içeriz. E bakın kahve nasıl da günü kurtarıyor. Günümüzü güzelleştirdiği gibi bir de 40 yıl hatırı var. Daha ne olsun? İşte cnnturk.com.tr'nin haberine göre kahvenin faydaları...

"ŞU KAHVEYİ İÇEYİM DE ÖYLE BAŞLARIM"

Hafif de olsa metabolizmayı ve beyne giden kan dolaşımını arttırıyor, daha dinç hissettirerek dikkatin daha da yoğunlaşmasını sağlıyor. Bu yüzden belki de farkında olmadan söylediğimiz “Şu kahveyi içeyim de öyle başlarım” cümlesi ne kadar doğru bir tercih yaptığımızı gösteriyor.

TOK TUTUYOR

Hem günü kurtarıyor hem sonraki 40 yılı

Kahve sütle birlikte içildiği zaman, vücuda dengeli protein, karbonhidrat ve yağla birlikte girince kişiyi daha uzun süre tok tutuyor. Yemeğe daha çok varsa ama karnınız acıktıysa yaratacağı tokluk hissinden faydalanabilirsiniz.

TATLI YERİNE KAHVE

İnsülin direncini kırıcı etkisi nedeniyle tatlı ihtiyacını azaltıyor. Özellikle canı sık tatlı isteyenler, tatlı yerine kahve içerlerse bu ihtiyacın kaybolduğunu gözlemliyor. Yapılan birçok araştırmada kahvenin, şeker hastalığını önleyici olabileceği bildiriliyor. Tabi içine bolca şeker eklemekten kaçınırsanız.

HAFIZAYI GÜÇLENDİRİYOR

Alzheimer ve Parkinson hastalığına karşı düzenli tüketimde koruyucu etkisi olabileceği konusunda da araştırmalar var. Yaşlılarda hafızayı güçlendiriyor.

ÖMRÜ UZATIYOR

Hem günü kurtarıyor hem sonraki 40 yılı

Harvard Üniversitesi Halk Sağlığı Bölümü tarafından yapılan bir araştırma, günde 3-5 kupa kahve içenlerin, içmeyenlere oranla, kalp hastalıkları, şeker hastalığı, parkinson gibi nörolojik hastalıklar nedeniyle ölme riskinin ortalama yüzde 15 daha az olduğunu gösteriyor.

KAN ŞEKERİNİ DENGELİYOR

Bilim insanları kahvenin; vücutta iltihaplanmayı azaltarak ve kan şekerini dengeleyerek bu etkiyi yarattığını düşünüyorlar. Kahvenin antioksidan yani vücudu zararlı maddelerden temizleme etkisinin de payı olduğunu belirtiyorlar.

Yine de kahveyi tek başına ömür uzatan bir mucize olarak görmemek gerekiyor. Araştırmalar kahvenin sağlıklı beslenme, düzenli egzersiz ve sigarasız bir hayata destek olarak etkili olduğunu ortaya koyuyor.

MİGREN ATAĞINI ÖNLÜYOR

Hem günü kurtarıyor hem sonraki 40 yılı

Sık migren atağı geçirenlerin beyin damarlarında kasılma yaptığı için migren atağını önleyebiliyor. Ancak çok sık kahve içenler, kahveyi aniden bırakırlarsa migren ataklarının sıklığı artabiliyor.

DEPRESYON RİSKİNİ AZALTIYOR

Harvard Üniversitesi’nin açıklamasına göre, kahve bütün bu olumlu etkilerinin yanı sıra depresyon riskini yüzde 20’ye kadar, intihar riskini ise yüzde 53’e kadar azaltmaya yardımcı. Ancak aşırı miktarda yani günde 5 kupadan fazla kahve tüketiminin anksiyete yaratabileceği birçok sağlık otoritesi tarafından kabul ediliyor.

YİNE DE ABARTMAYIN

Kalp ve tansiyon hastaları kahve tüketiminde ölçülü olmalı ve doktorlarını dinlemeliler. Çünkü kalpte ritim problemi olanlarda çarpıntıyı tetikleyebiliyor. Kontrolsüz tansiyonu olanlarda kan basıncını arttırabiliyor.

Hem günü kurtarıyor hem sonraki 40 yılı

GÜNLÜK KAFEİN TÜKETİMİNE DİKKAT

Uzmanlar günde 150-200 mg’dan fazla kafein tüketmemeye özen göstermemiz konusunda uyarıyor. Peki kaç fincan içeyim diyorsanız da hesap ortada; bir fincan Türk kahvesinde 60 mg, 1 kupa filtre kahvede 150-200 mg, bir kupa espresso'da ise 100 mg kafein var.

Son olarak, hem tok tutsun, hem metabolizmanızı çalıştırsın hem de dikkatinizi arttırsın istiyorsanız; kahveyi şekersiz, kremasız, şurupsuz, günlük sütle ya da sade olarak içmeniz öneriliyor.

Hem günü kurtarıyor hem sonraki 40 yılı

 

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!