Hastalığa internetten teşhis

Güncelleme Tarihi:

Hastalığa internetten teşhis
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 28, 2007 00:00

BALIKESİR Devlet Hastanesi'nde görev yapan İç Hastalıkları uzmanı Dr. İlyas Yıldıran, hastalık tanı ve tedavisinin internet aracılığıyla daha hızlı ve kolay yapıldığını belirtti.

Dr. Yıldıran, bilgisayara bağlı dijital mikroskop ile hastalardan tahlil için alınan preparatları, internet üzerinden dünyanın herhangi bir yerindeki doktora gösterebildiğini, internet üzerinden konsültasyon yapıp tanı koymada çabukluk sağlandığını, hastaların yollarda zaman harcamaktan kurtulduğunu vurguladı.

Dr. İlyas Yıldıran, hastalardan alınan kan, idrar, doku ve benzeri preparatların, bilgisayara bağlı Coolscope adı verilen dijital mikroskopla incelenip, tanı konduğunu, tanı konulmasında zorluk çekilmesi halinde, bilgisayara kaydedilen preparat örneklerinin internet aracılığı ile Üniversite ya da eğitim hastaneleri ya da yurtdışındaki uzmanlara gösterildiğini, preparatların buralara gönderilmesine gerek kalmadan teşhis konabildiğini söyledi.

Dr. Yıldıran, “Dijital mikroskopla değişik branşlardan meslektaşlarımızla internet ortamında konsültasyon yapma olanağına sahibiz. Ben başka bir şehirde olsam bile bakılması gereken bir preparata internet yardımıyla ulaşabilirim. Türkiye'nin değişik yerlerinden hastalarımız var. Örnek vermek gerekirse, başka bir şehirdeki doktorun lösemi hastasına kemik iliği analizi yaptırmak gerekirse, hasta oraya gidiyordu, gittiğinde gün alması gerekebiliyor ya da yatak bulamıyordu. Şimdi hastanın burada yapılacak işlemini biz gerçekleştiriyoruz ve takip eden doktora hemen ulaştırabiliyoruz. Oradaki doktor internetten burada hazırladığımız preparatları birebir inceleyip tedaviyi başlatıyor ve hasta gecikmemiş oluyor” diye konuştu.

Dr. Yıldıran, kan, idrar tahlilleri başta olmak üzere, mikroskopta incelenebilecek her türlü preparata, tıp fakültelerinde eğitim gören öğrencilerin tek tek bakarak bilgi edindiğini, dijital mikroskopla pekçok öğrencinin bir preparatı aynı anda inceleyebildiğini vurguladı. Dr. İlyas Yıldıran, preparat örneklerinin bilgisayara fotoğraf olarak kaydedilebildiğini ve arşiv yapmakta kolaylık sağlandığını söyledi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!