Hamilelik şansını artırmak için 5 öneri

Güncelleme Tarihi:

Hamilelik şansını artırmak için 5 öneri
Oluşturulma Tarihi: Ocak 26, 2008 12:54

Hamile kalamamak çağımızdaki kadınların en önemli sorunlarından biri. Bunun için üreme sağlığında ciddi bir sorun olması da şart değil. Yanlış bir yaşam tarzı, yanlış beslenme ve stresli bir hayat da hormonları “altüst” ettiğinden hamile kalmanız zorlaşabilir. Ancak bütün bunları basit yaşam tarzı değişiklikleriyle çözmeniz mümkün...

Haberin Devamı

Sadece 5 değişiklik hamile kalma şansınızı artırabiliyor. Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Numan Bayazıt bebek sahibi olmak isteyenlere küçük bir rehber hazırladı. Burada sadece kadınlar değil, baba adayları da yaşam tarzlarına dikkat etmeli. İşte size 5 öneri...

Kilonuzu Kontrol Altında Tutun

Aşırı şişmanlık veya zayıflık adet düzenini bozar. Östrojen hormonunun büyük kısmı başka hormonların yağ dokusunda dönüştürülmesi ile ortaya çıkar. Bu dengenin en iyi işlediği vücut ağırlığı-yağ kitlesi oranı %17-21’dir. Aksi durumlarda kandaki östrojen seviyesi artar veya azalır. Bu da yumurtlamayı sağlayan hormonal düzeni bozar. Bunun sonucunda ise adet düzeni bozulur ve hamile kalmak zorlaşır.

Sigarayı bırakın

Sigaranın etkileri çok iyi bilinmesine rağmen sigara kullanım alışkanlığı halen oldukça yüksek. Oysa sigaranın sperm sayısını yüzde 17 kadar düşürdüğü bilimsel olarak kanıtlandı. Sigara, kadınlarda sadece gebe kalmayı geciktirmekle kalmaz; düşüklere de neden olur. Üstelik sigara alışkanlığı olan kadınların kısırlık tedavisine başlamaları halinde ihtiyaç duyulan ilaç miktarı da içmeyenlere göre fazla olur. Sigara dışında düzenli alkol kullanımı ve kafein hem erkekte hem kadında işleri zorlaştırır. Alkolün anormal sperm yapımına neden olduğu da kanıtlanmış bir gerçek.

Haberin Devamı

Egzersiz Yapın

Günlük hafif egzersiz beden ve zihin sağlığını korumanın en kolay yolu. Yürümek, bisiklete binmek, yüzmek ve aerobik ideal sporlar arasında yer alıyor.  Spor sayesinde yağlar yakılır, stres seviyesi düşer ve hormonal işleyiş düzelir. Ancak aşırı egzersizin de yumurtlama ve adet düzenini bozduğunu unutmamak gerekiyor.

Sağlıklı beslenin

Sağlıklı beslenmek ideal vücut ağırlığını koruyup hormonal seviyelerin normal düzeylerde seyretmesini sağlar. Yiyecek seçiminde antioksidan ve özellikle vitamin C ve E’den zengin olanları tercih etmekte fayda var. Bu yiyecekler erkeklerde sperm sayı ve hareketlerini olumlu etkiler. Aşırı yağ kitlesinin yumurtlama düzenini bozma nedenlerinden biri de insülin salgısının artmasıdır. Tatlı, börek, poğaça, çikolata gibi karbonhidrattan zengin besinler de insülin salgısını arttırırlar. Bu nedenle düşük glisemik indeksli besinleri tercih etmek gerekir.
Sağlıklı beslenme, egzersiz, rahat bir zihin ve beden doğurganlıkta anahtar rol oynar. Bu basit önlemler tüp bebek gibi tedavilerde de başarı oranlarının artmasını sağlar.

Haberin Devamı

Doğru Zamanda İlişkiye Girin

Yumurtlamayı takiben yumurtanın döllenebilme süresi 24-48 saat, spermin dölleyebilme süresi ise 72 saattir. Bu nedenle ilişki zamanlamasına dikkat etmek gerekir. Kadınlar bekledikleri adetten 14 gün önce yumurtlarlar. Gebelik olasılığının en yüksek olduğu ilişki yumurtlamadan önceki bir kaç gün içinde gerçekleşendir. Böylece yumurtlama olduğunda spermle karşılaşma olasılığı artar. Olasılığı arttırmak için her gün ilişkiye girmenin faydası yoktur. 2-3 günde bir olması yeterlidir. Kadın düzenli adet görmüyorsa jinekolojik bir muayene daha doğru olur.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!