Güneşten korunun

Güncelleme Tarihi:

Güneşten korunun
Oluşturulma Tarihi: Haziran 06, 2008 10:55

Adnan Menderes Üniversitesi Tıp Fakültesi Dermatoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Neslihan Şendur, güneş altında uzun saatler kalmanın deride birçok hasara neden olduğunu belirterek “sarışınlar, uzun süre güneş altında çalışanlar ve çocukluk yaşlarında güneş yanığı geçiren insanlar, daha sonraki yaşlarda deri kanserlerine yakalanabiliyorlar” dedi.

Şendur, hava sıcaklıklarının artmasıyla birlikte deri hastalıklarında artış gözlemlediklerini belirterek, özellikle yaşlılarda ve kilolu insanlarda sıcaklık artışı ile birlikte en çok halk arasında 'pişik' olarak adlandırılan deri hastalığının görüldüğünü söyledi.

Pişikten korunmak için kişilerin hafif giysiler giymeleri, sık banyo yapmaları ve sürtünen deri bölgelerini terleme ve sıcaktan korumak üzere özel bakım uygulamaları gerektiğini ifade eden Şendur, şöyle konuştu:

“Güneşin çok uzun süre etkisinde kalmaya bağlı olarak deride farklı hastalıklar ortaya çıkıyor. Deri kanserleri özellikle bunlardan bir tanesi. Sarışınlar, uzun süre güneş altında çalışanlarda ve çocukluk yaşlarında güneş yanığı geçiren insanlar, daha sonraki yaşlarda deri kanserlerine yakalanabiliyorlar. Bu nedenle güneşten mutlaka korunmak gerekiyor.”

BRONZLAŞMAK YANLIŞ ALGILANIYOR

Bazı insanların bronzlaşmak için güneş ışınlarının vücuda daha çok emilmesini sağlayıcı kremler ve solüsyonlar sürdüğünü, ancak bunların son derece zararlı olduğunu kaydeden Şendur, bu kremlerin, güneş ışınlarını yansıtmadığı gibi, derinin güneş ışınları ile yanmasını sağlaması nedeniyle, deri kanserlerinin birebir sebeplerinden bir tanesi olduğunu belirtti.

“Bronzlaşmak, deriyi güneş altında simsiyah yapmak olarak algılanmamalı” diye konuşan Şendur, güneş altında uzun saatler kalmanın deride birçok hasara neden olduğunu söyledi.

Şendur, şöyle konuştu:

“Güneş altında uzun süre kalınca sadece deri kanserine yakalanılmıyor. Güneş ışınları derinin erken yaşlanmasına neden oluyor. Asla uzun saatler güneşin altında kalınmamalı. Yazın deniz kenarında güneşin altında saatler boyunca yatmayı asla önermiyoruz. Güneşin eğik olarak geldiği saatlerde sadece şemsiye altında güneşten koruyucuları sürerek oturabilirsiniz.”

SPORCULAR GÜNEŞTEN KORUNMALI

Şendur, açık hava sporları ile uğraşanların güneşe daha çok maruz kaldıkları için güneşten özellikle korunmaları gerektiğini dile
getirerek, bu tür korumaları yapmayan kişilerin derilerinde ilk önce

çillenme şeklinde başlayan deri hastalıklarının çıktığını daha fazla gözlemlediklerini söyledi.

Güneş ışınlarının zararlı etkileri konusunda, çocukluk çağından başlayarak insanların bilinçlendirilmesi gerektiğini vurgulayan Şendur, “küçük yaşlarında güneşte fazla kalma sonucu güneş yanığı olan çocuklar, ileri yaşlarında diğer insanlara göre daha fazla deri kanserlerine yakalanabiliyorlar. O nedenle çocukları güneşin zararlı etkilerinden mutlaka korumamız gerekiyor” diye konuştu.

Şendur, koyu ve kahverengi renkte benleri olan kişilerin güneşten daha çok korunmaları gerektiğini, çünkü bunların güneş ışınlarından daha fazla etkilendiğini kaydetti.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!