Güneş ışınlarından korunun

Güncelleme Tarihi:

Güneş ışınlarından korunun
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 30, 2007 12:49

Hava sıcaklıklarının arttığı bu günlerde, güneş ışınlarına uzun süre maruz kalınması durumunda, deride güneş yanıkları, alerji, çillenme, kalınlaşma ve erken yaşlanmanın yanı sıra deri kanseri ve foto yaşlanma gibi rahatsızlıkların ortaya çıkabileceği bildirildi.

Konya Vakıf Hastanesi Dermatoloji Uzmanı Dr. Hamiyet Yılmaz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, hava sıcaklıklarının arttığı bugünlerde, güneş ışınlarına maruz kalanlarda bazı rahatsızlıkların görülebileceğini söyledi.
Deriye ulaşan güneş ışınlarının bir kısmının deri tarafından emilip depolandığını, depolanan bu güneş ışınlarının da deride zaman içinde tahribatlara yol açabileceğini ifade eden Yılmaz, şunları kaydetti:

“Güneş ışınlarının ilk etkileri, güneş yanıkları ve güneş alerjileridir. Daha sonraki süreçte de güneş ışınları deride lekeler, çillenme, deride kalınlaşma ve kabalaşma, erken yaşlanma, ince damarların oluşması, deri esnekliğinin kaybolması ve deri kanseri gibi rahatsızlıklara neden olabilir. Deri kanserlerinin güneş ile ilişkili olduğu bir gerçektir. Cilt kanserinin yüzde 80'ni güneşe yoğun maruz kalanlarda görülmektedir. Özellikle açık tenli insanlarda güneş hasarının oranı çok yüksektir. Bu nedenle açık tenliler, güneşe karşı daha dikkatli olmalıdır.”

Güneşin zararlı etkilerine maruz kalmamak için yaşamın her döneminde güneşten korunması gerektiğini dile getiren Yılmaz, özellikle çocukların, yaşlıların ve açık tenlilerin güneşten korunmak konusunda daha duyarlı olması gerektiğini bildirdi.

Yılmaz, yaşam boyu alınan güneş miktarının yüzde 80'inin yaşamın ilk 18 yılında alındığını vurgulayarak, şöyle devam etti:

“Çocukluk ve ergenlik dönemlerinde oluşan güneş yanıklarının yaşamın ileri dönemlerinde oluşacak cilt kanserleri için önemli bir risk faktörü oluşturuyor. Güneşten korunma yöntemlerinin hiçbiri yüzde 100 koruyucu değildir. Bu nedenle koruyucu önlemlerin hepsini beraber uygulamalıyız. Geniş kenarlı şapka, gözlük, sıkı dokunmuş, açık renkli giysiler gibi uygun kıyafetler tercih edilmeli. 11.00-15.00 saatleri arası gibi güneş ışınlarının yeryüzüne dik geldiği saatlerde güneş ışınlarından kaçınılmalı.”

Yılmaz, çocukların cildinin, cildin kendini koruma mekanizmasının gelişmemiş olması nedeniyle güneş ışınlarına karşı çok hassas olduğunu, bu nedenle 6 aydan küçük bebeklerin güneşten uzak tutulması gerektiğini sözlerine ekledi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!