Grip aşısı için hala zaman var

Güncelleme Tarihi:

Grip aşısı için hala zaman var
Oluşturulma Tarihi: Aralık 13, 2007 12:39

ÇUKUROVA Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Muhsin Akbaba, kişinin gribe karşı bağışıklık kazanmasını ve yakalandığında hastalığı hafif atlatmasını sağlayan grip aşısının şubat ayına kadar yaptırılabileceğini söyledi.

Mikrobik ve bulaşıcı üst solunum yolu hastalığı olan gribin kış mevsimine girilmesiyle sık görüldüğünü belirten Prof. Dr. Akbaba, ateş, titreme ve terlemenin ilk aşamada kendini gösteren belirtiler arasında yer aldığını kaydetti. Gripten korunmanın en etkili yolları arasında aşının yer aldığını vurgulayan Prof. Dr. Akbaba, şunları söyledi:

“Virüsün inaktive (ölü parçalar) edilmiş formlarını içeren aşı, yapıldığı sezon içinde yüzde 70’den 90’a kadar koruyucu özelliğe sahiptir. Vücuda aşı yoluyla gönderilen virüs, ölmüş olmakta birlikte antikor yapıcı özelliğini korumaktadır. Bu antikorlar, grip mikrobu karşısında korunma imkanı sağlayan özel yapılardır. Aşı yaklaşık bir yıl süreyle etkili bağışıklık sağlar. Aşı yaptıran kişiler grip olsalar bile, daha hafif şeklide ayakta atlatabiliyor. Aşı yaptırmak için en uygun zaman dilimi eylül ayı sonlarından, aralık ayı sonuna kadardır. Bunun yanı sıra salgının yoğun görüldüğü şubat ayına kadar aşı yapılabilir.”

ISI FARKINA DİKKAT

Gribin nedenleri arasında özellikle hızlı ısı değişikliğinin bulunduğunu vurgulayan Prof. Dr. Akbaba, “Ev, büro, okul, ulaşım araçları gibi sıcak ya da aşırı sıcak çevrelerden düşük ısıdaki çevreye geçiş çok tehlikelidir. Grip hastalığı her yaşta görülür. Özellikle 7 yaş altındaki çocuklarda hastalık kendini daha sık gösterir. Bağışıklık sisteminin gelişmesi ve kişinin bilinçli olması nedeniyle 7- 40 yaş arası görülme oranı düşerken, 40 yaş üzerindekilerde tekrar bir artış görülür” diye konuştu.

Kuş gribi aşıya ilgiyi artırmıştı

GRİP aşısı satışlarının geçen yıla oranla 3’te bir oranında düştüğünü belirten Adana Eczacı Odası (ADEO) Başkanı Burhanettin Bulut ise, bunun nedenini bu yıl kuş gribi vakası yaşanmamasına bağladı. Sağlıkçıların öncelikle doğal korunma yöntemlerini önerdiklerini belirten Bulut, şöyle konuştu:

“Virüsün bulaşması kolay olduğu için bireylerin aşı yaptırarak, önlem almaları önemli. Geçen yıl kuş gribi vakalarının çoğalması nedeniyle grip aşısı satışları çok artmıştı. Grip aşısının kuş gribiyle ilgili olmadığı yönünde bilinçlendirici çalışmalar yaptık. Türkiye genelinde geçen yıl 3 milyon grip aşısı yapılırken, bu yıl yaklaşık 2 milyon aşı satıldı. Piyasa değeri 16.50 YTL olan aşıyı özellikle risk gruplarına öneriyoruz. Bilinmesi gereken en önemli konulardan biri de gribe yakalanan kişilerin hastalık seyir halindeyken aşı yaptırmamaları.”
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!